Want your
own Fotopage?








 
Little Maisara's Adventures
Harni Lai
[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Aug-2006 08:08 Email | Share | Bookmark
Ovarian Cyst (kalau lemah semangat, jgn tengok!)

a day after the op
bantal busuk x tinggal..hehe
ooo..x posa
lps dipecahkan liq n dicompresskan
eeewwwwwwww
eeeewwwwwwww lagi..
 
geli tak??
ini sebenarnya cerita lama...when i know that i was pregnant, pegila kt satu clinic ni utk scan..then masa scan tu, i saw a large dark thingy near the baby..then i asked the doc, doc tu kata "oh, ni pundi kencing u".

So, i pun buat x tau je la..then next month nya i went to pusat kesihatan utm for a check-up, since i'm doing my masters there. tp dulu masa undergrad, the pusat kesihatan punya layanan is very teruk but now, it has improved a lot. system pun ok and the nurses layan dgn baik la.. so, lps kencing, cek darah and everything, i went in to see the doc for a scan. then, tiba2 the doc said.."hmm..apa benda yg hitam ni?" lps tu, i dgn bangganya pun jawabla.. "kan pundi kencing tu.."..pastu doc tu ckp "ni ha pundi kencing awak, this is something else.." then the doc told me that dia suspect that was ovarian cyst. i dah cuak.."is it dangerous? will it harm my baby?" I asked the doc. Tp doc tu refer i to GH. Dia kata pi mintak 2nd opinion kat sana..

Then the next weeknya kitorg pun pegi la GH. We waited from 8 am until 1 pm to see the doc. Bila scan je, doc tu ckp "yes, this is ovarian cyst. tp this is not big (mind you,the size was 8cm x 6 cm).slalunya kalau besar buah kelapa baru kita operate. " Can you imagine how i felt at that time? After waiting for sooo long and the doc said its OK.

Lepas tu, after a discussion with my hubby, we decided to go to see this O&G at Puteri. He confirmed the ovarian cyst and he said, "your cyst is considered big" and because the cyst is growing, he gave us 2 choices. The first one was to undergo an operation when my pregnancy reaches 4 months (at that time I was about 3 months pregnant) and the second one was to wait until the baby has matured enough and he'll perform a C-section to remove the cyst and to deliver the baby. He gave us 2 weeks to think about that. Lps discuss dgn family semua, we thought the best decision is to undergo an operation masa 4 months. Kebetulan masa tu bulan posa..so, nak buat mcm mana..

So, I went under the knife at the 4th day of Ramadhan. Stayed at the hospital for 3 days and after a week dah boleh jln sikit2...the doc sent my cyst for an analysis and the result came back benign. Alhamdulillah..


This cyst xdak tanda, I mean, I x pernah rasa sakit or anything..so, baca artikel kat bawah ni and if u have one or more symptoms, cepat2 pegi scan..before its too late..

Berbagai penyakit boleh menimpa kilang ovary, kebanyakkan adalah ‘Cyst’ yang biasanya mengandungi air, lendir, darah kotor, lemak. Dalam ‘Dermoid cyst’ diantara kandungan yang aneh ialah rambut, cartilage, gigi dan tulang.
Ada ‘cyst’ yang wujud secara sementara sahaja saperti ‘follicular cyst’ yang mengandungi air atau ‘Corpus Luteal Cyst’ yang sering mengiringi peringkat awal kehamilan dan mengandungi darah dan lendir. Cyst tersebut biasanya tidak perlu dibedah dan boleh pecah secara spontan dan cecair diserap oleh badan.
Tumbuhan atau ‘Tumour’ pada ovary merangkumi yang ‘benign’ atau bukan kanser dan yang ‘malignant’ iaitu jenis kanser.

Tanda tanda.

1. Banyak kali ‘cyst’ dan ‘tumour’ pada kilang ovary dijumpai secara kebetulan, ketika wanita berkenaan sedang menjalani pemeriksaan untuk tujuan lain. Tidak ada tanda dirasai.

2. Gangguan dalam pusingan haid saperti lambat atau tidak datang pada waktu yang di jangkakan, haid tidak teratur saperti diluar waktu haid atau ia datang sedikit sedikit tetapi berpanjangan.

3. Mandul atau kurang subur atau berulang kali gugur.

4. Sakit senggugut, sakit waktu persetubuhan atau sakit perut tanpa mengira masa.

5. Perut membesar tanpa hamil.

6. Putus haid pada umur yang muda (Premature menopause)

7. Gangguan kencing atau air besar.

8. Dalam kes kanser ovary diperingkat lambat – hilang selera makan, susut berat badan, perut kembung, sakit pinggang dan letih lesu.

AWAS JANGAN TUNGGU TANDA. BUAT PEMERIKSAAN PAP SMEAR DAN UJIAN ‘VAGINAL ULTRASOUND’ SETAHUN SEKALI.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net