Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 1-Dec-2010 11:07 Email | Share | Bookmark
PORTUGUESE EGG TARTS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Portuguese Egg Tart
Gambar ihsan : Bestvacationdealstoday.com


Suka tat telur yang biasa atau yang ala-ala portugis??? Pada Rinn, yang ala-ala Portugis itu lebih menggoda selera walaupun dari segi rupa paras nampak macam hodoh . Dah lah bentuk mukabuminya tak rata. Ada pulak black spots di sana sini...hmmmm... . Cengkerangnya pulak berlapis-lapis. Walau apa pun, Rinn cuba jugak buat hari tu sebab dah jatuh cinta sejak pertama kali menjamahnya di Bakery King's. Tu lah kan, memang benar bagai dikata, tak kenal maka tak cinta. Ni kes dah jatuh cinta lah ni... Khabarnya Tat Telur Portuguese amat popular di Macao.

Tat telur yang sering kenkawan di internet buat adalah yang menggunakan cengkerang pastri rapuh seperti yang biasa digunakan untuk membuat blueberry tarts dan fruit tartlets. Filling nya juga kelihatan sangat halus dan licin berkilat permukaannya tanpa ada sebarang kecacatan. Faham kan apa yang Rinn maksudkan.




Egg Tart
Gambar ihsan : Aunty Yochana's Blogspot



Untuk tidak menghampakan diri sendiri, Rinn cubalah search dalam internet resipi yang mungkin boleh dicuba untuk membuat Tat Telur Portuguese yang menggunakan cengkerang pastri lapis. Akhirnya berpuas hati dengan resipi yang ini. Kalau kurang faham, boleh lah rujuk pada gambar-gambar step-by-step di thumbnails atas. Rinn pun main hentam keromo aje!!! Sukatan pun ada Rinn adjust sana-sini.


PORTUGUESE EGG TARTS
Sumber : 1001bakingresipes.com

BAHAN-BAHAN:

FLAKY PASTRY:
100gm butter
500gm tepung kek
1/2 tsp garam halus
1 tbs gula caster
240ml air sejuk
200gm butter oil (Rinn guna butter biasa)

FILLING:
80gm gula caster
300gm susu segar
200gm whiping cream
3 biji telur
3 biji kuning telur
1/2 tsp vanilla essence
* Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga sebati. Tapis dan ketepikan.

CARA-CARA :

1. Satukan butter dan tepung. Masukkan gula, garam dan air sedikit demi sedikit sambil menguli dengan hujung jari. Kemudian uli hingga menjadi doh yang lembut. Tutup dengan kitchen towel selama 30 minit.
2. Gelek doh sehingga berbentuk segiempat tepat. Letakkan butter oil(atau butter) dan lipat. Gelek dan lipat hingga jadi 3 lapis. Gelek lagi dan lipat menjadi 4 lapis. Balut doh dgn plastik dan simpan dlm petisejuk selama 30 minit.
3.Gelek lagi dan lipat menjadi 4 lapis. Balut doh dgn plastik dan simpan dlm petisejuk selama 30 minit.
4.Keluarkan dan gelek nipis. Potong segiempat sekadar memenuhi acuan tat. Tekan dlm acuan.
5. Tuangkan filling sehingga 90% penuh.
6. Letak dulang pembakar di rak bawah. Bakar pada suhu 220 darjah celcius selama 20 minit sehingga pastri bertukar keperang-perangan dan sehingga permukaan filling terbentuk warna-warna perang gula karamel.
7. Keluarkan dari oven dan sejuk di atas rak dawai.





Rinn cuma menggunakan tart moulds biasa yang agak rendah. Jadi tak dapatlah nak isi banyak fillingnya. Selain daripada cengkerang pastri berlapisnya yang rapuh dan sedap itu, perlu juga kita isikan dengan filling yang agak banyak. Baru terasa kesedapan dan kelemakan fillingnya itu. Bahasa Melayunya kata "isian" tapi rasa macam janggal pulak nak sebut. Mana-mana pun bolehlah janji faham.






Agak gusar jugak sama ada menjadikah cubaan pertama ini. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Cuma itu lah.... cengkerangnya agak rendah jadi fillingnya sikit. Lagi satu pendapat Rinn lah, kalau boleh biarlah cengkerang itu dibuat agak nipis walaupun ianya bersifat "berlapis". Baru terasa bila memakannya...cengkerang nipis isian banyak. Sepatutnya Rinn bakar lebih lama sedikit agar permukaan tat lebih hangus.



Kalau puan-puan tak berapa nak rajin untuk menguli dan menggelek doh berulang kali, bolehlah buat tart shells pastri rapuh biasa tapi kurang ummmphhhh lah Tat Telur Portuguese kita nanti. Apa pun tepuk dada tanya selera. Kalau tepuk dahi....tak jadi lah jawabnya. Tepuk tangan kalau dah siap sempurna yaaa....





InsyaAllah lepas ni akan mengulang buat menggunakan aluminium foil mould yang lebih dalam ataupun mungkin kita boleh terus tekan doh pastri ke dalam muffin tray berlubang yg telah digris. Baru boleh bubuh isian lebih. Oh ya, kalau malas lagi nak main dengan doh mungkin kita boleh cuba guna "KAWAN" puff pastry kita tu kot... . Kalau ada yang lebih mudah buat apa nak menyusahkan diri. Guna saja kemudahan yang ada. Ok guys, ceria-ceria selalu dan jangan lupa menceriakan hari-hari orang-orang yang kita sayangi sama ya.






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net