Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 12-Feb-2010 14:22 Email | Share | Bookmark
CHEESY WEDGES

Cairkan mentega
Masukkan tepung gandum
Kacau rata
Tuangkan susu
Kacau rata
Masukkan cheese
Cheese slices yg rinn guna
Kacau sampai cair
Dah cukup kepekatannya
Mmmmm..yum! yum!
Cheesy Wedges
Pergi groceries kat GIANT. Budak-budak nampak wedges. Nak makan. Ok, kita beli yang frozen sekilo dan balik goreng di rumah. Kalau pi makan kat KFC tak puas sebab kena beli banyak dengan harga yang...agak banyak jugak!! Lepas tu mesti ada main orders lah...side orders lah..macam-macam !!! . Sebenarnya itu cuma alasan. Rinn teringat pernah ternampak Kak Amal tunjukcara bagaimana nak sediakan sos untuk wedges tu. Biasa beli frozen wedges. Tang sos oren tu mati-mati rinn ingat adalah mustard. Dulu Rinn belilah mustard tapi sekarang sebab dah tau resipi sebenarnya... tak de lah nak "bohong" anak-anak dengan mustard tuuu kah kah kah... . Thanx K.Amal sebab ajar resipi sos tu. K.Amal memang suka masak-masak western food ni. Tak caya... pergi lah jenguk FP K.Amal. Ada banyak resipi-resipi masakan barat yang sedap-sedap belaka. Rinn cuba yang ni dulu yaa....




CHEESY WEDGES

BAHAN-BAHAN:
500gm frozen wedges
200gm shredded cheddar cheese "Emborg" brand-yg warna oren (Rinn ganti dengan cheese slices..yang warna oren jugak )
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1/2 cawan (125ml) susu segar
2 sudu besar sour cream (Rinn ganti dengan yogurt perisa asli)
Mayonis secukupnya untuk dihidang bersama sos ini.

CARA-CARA:
1. Goreng wedges hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan non-stick pan. Cairkan butter dan masukkan tepung. Gaul sebati.
3. Masukkan susu dan kacau hingga pekat .
4. Masukkan cheese dan kacau hingga cheese mencair.
5. Masukkan sour cream dan kacau sebati hingga elok kepekatannya.
6. Paipkan sos cheese dan mayonis ke atas wedges yg telah digoreng tadi.




Kalau disuruh buat pilihan antara ayam goreng KFC dan Cheesy Wedges KFC... pastinya Rinn pilih wedgesnya. Tak boleh tahan laaaa dengan sos oren + mayonis. Tapi sejak ujudnya RFC (Radix Fried Chicken ya... bukan RinnChan Fried Chicken ya !!! ) di utara ni, kami lebih suka ke sini. Hidangan lebih kurang KFC jugak but the ayam is fully organic. Cheesy wedges pun adaaaa. Masih tak ada cawangan lagi kot kat tempat you all. Kalau rajin bacalah sedikit info di sini.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net