By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 19-Dec-2009 13:45 Email | Share | Bookmark
"DEAR YAYAH"

Anak2 wif Kak Yayah & Kak Ann
Kak Ann, Kak Yayah & Alya
Alya & Kak Yayah
Ada chance duduk sebelah
Di Kedai Buku Hasani SP
 
Kak Yayah sign autograf
Alya & Kak Ann
Marisa & Kak Ann
 
Selain dari bermain piano, Acik Alya juga minat membaca novel. Percaya atau tidak setiap seminggu atau 2 minggu sekali Alya mesti minta dibelikan novel. Penuh rak buku Alya dengan novel-novel pilihannya. Dari situ timbul pula minat baru untuk menulis walaupun ianya bukan secara serius. Pernah beberapa kali memenangi hadiah penulisan atas dasar ingin mencuba tapi Alhamdulillah membuahkan hasil yang agak memberangsangkan.

Acik Alya adalah di antara ribuan peminat penulis novel kanak-kanak, Ain Maisarah , Farihah Iskandar @ Kak Yayah dan Kak Ann. Siap jadi Ahli Kelab lagi. Awal bulan Disember lalu, Alya sudah awal-awal lagi mengingatkan ayah dan emaknya untuk membawa dia ke City Plaza, Alor Setar kerana Kak Yayah penulis buku "Dear Yayah" kesayangannya itu akan berada di sana.

Alamak , sebenarnya pada tarikh 5hb Dis itu ada kenduri kawin saudara terdekat sebelah hubby. Akan tetapi, ayah dah janji akan cuba squeeeezzeee sedikit masa untuk ke AS selepas majlis. Hmmmmmm.... . Apapun rancangan tinggal rancangan. Tak sempat rupanya. Dan sepanjang minggu itulah Alya monyok dan agak kecewa kerana dia tahu..kami pun tahu..bukan mudah nak dapat peluang bertemu dengan seseorang yang kita minati.

Apa pun, tak sangka pulak tiba-tiba peluang itu datang kembali kerana Kak Yayah muncul semula di Kedai Buku Hasani Edar, SP selepas dua minggu !!!! Berbunga-bunga hati Alya... Jom kita tengok sekitar pertemuan Alya dan Kak Yayah.
Kebetulan pada hari itu juga Kak Yayah ditemani oleh Kak Ann juga seorang penulis Novel yang seangkatan dengan Kak Yayah. Buku-buku mereka ini diterbitkan oleh PTS Publication, syarikat sama yang menerbitkan buku-buku masakan Sifu Masak kita Kak Hanieliza.

Di Majlis yang serba ringkas ini, Kak Yayah melancarkan novel keluaran terbaru beliau berjudul "Dear Yayah, Sejuknya Eau Claire".


.

Alya tak lepas peluang untuk merembat senaskah . Gembira kerana sebelum ini Alya sudah pun memiliki keempat-empat novel Dear Yayah.... Kali ini dapat otograf lagi.Kak Yayah sempat berpesan pada Alya, " Kalau betul-betul nak menulis, teruskan...boleh buat duit tau !!!... "
Pertemuan ini akan sentiasa tersimpan kemas di lipatan kenangan..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net