Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 16-Dec-2009 05:11 Email | Share | Bookmark
SERIKAYA BALLS

Tepung+bpowder+garam
Mentega+gula
Putar
Masuk telur
Putar lagi
Masuk susu selangseli dgn
tepung
Kacau sebati
Masuk esen vanila
Panaskan, sapu minyak
Isi Separuh dulu
Paipkan serikaya, tutup dgn adunan lagi
Terbalikkan 1/4 bhg dulu
Terbalikkan semua
Bebola Oh Bebola....
Dah siap
 
Dah lama tak menggunakan my Tako Maker. Anak-anak ada gak suruh buat takoyaki lagi tapi mak diorang aje yang malas. Bukan pasal apa... bukan musim sotong kurita sekarang ni . Pakai sotong biasa kurang menepati resipi walaupun boleh saja sebenarnya. Banyak alasan sungguh kalau dah malas !!!

Masa tengah rajin ari tu, adalah jugak jumpa beberapa resipi yang membolehkan kita menggunapakai Tako Maker ni. Buat masa ini ingat nak cuba Serikaya Balls atau Bebola Serikaya dulu. Ok, Let's get goinggg......




SERIKAYA BALLS
Sumber : Petibesi RNet

BAHAN-BAHAN:
250gm tepung kek ( Tepung gandum pun ok )
1 tsp baking powder
Secubit garam halus
125gm mentega
75gm gula castor
4 biji telur gred A
200ml susu segar 1/2 tsp esen vanilla
Serikaya secukupnya ( Serikaya dlm tin lebih sedap.. )

CARA-CARA:
1. Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula castor hingga kembang dan gebu. Masuk telur satu persatu, terus putar hingga sebati.
3. Masuk 1/4 bahagian susu. Putar terus.
4. Masuk tepung dan selang-selikan dengan susu. Lakukan hingga habis dengan tepung sebagai pengakhirnya.
5. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati.
6. Panaskan acuan dan lengserkan dengan minyak masak.
7. Isikan separuh adunan dalam setiap lubang acuan.
8. Bubuh serikaya secukupnya. Rinn gunakan piping bag . Tutup adunan hingga penuh.
9. Terbalikkan bebola kaya beberapa kali menggunakan 2 btg lidi satay sehingga masak dan keperang-perangan.






Fuuhh...berpeluh-peluh sepetang Rinn mengadap Tako Maker Vs Kaya Balls Dah lah cuaca sekarang ni panas terik. Tambahan pulak dapur Rinn ni bukannya ada kipas..apatah lagi air-cond. Menitis-nitis peluh, tapi nak habaklaaah..tak de lah sampai menitis ke dalam adunan. Kang ada extra flavour pulak !!!

Sebenarnya buat Kaya Balls ni lagi mencabar dari buat takoyaki. Adunannya cepat masak berbanding dengan adunan takoyaki. Tako Maker ni tak de temperature control. Agaknya dah di set siap-siap untuk kepanasan tertentu yang sesuai untuk memasak takoyaki dan yang sewaktu dengannya.

Oleh itu, kepada yang nak mencuba tuu..buatlah dua tiga biji dulu semasa pebakaran pertama untuk membiasakan diri dengan adunan dan Tako Maker. Kalau tak de Tako Maker, guna acuan kuih cara pun boleh kot, cuma bentuknya taklah jadi bebola. Seperti biasanya, adegan yang agak mencabar adalah semasa hendak menterbalikkan bebola-bebola ni. Rinn dah ada sedikit pengalaman, maka dah tau tips n tricksnya dengan Tako Maker ni. Adalah jugak beberapa ketul yang terhangus kerana terghalit.





Kaya balls sedap dan lembut walaupun sebenarnya Rinn nak bagitau yang Rinn belum pernah mencuba kaya balls yang ada dijual di beberapa pasaraya terkemuka seperti GIANT. Kat GIANT di SP ni pun ada..tapi tak pernah pulak terlintas di hati nak beli. Anak-anak pun tak pernah mintak. Kalau waffles tu adalah jugak diorang nak.

Lepas ni nak kena beli waffle maker pulak yaa.... . Habih tuuuu..... nak home make !!!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net