Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 12-Dec-2009 09:20 Email | Share | Bookmark
BASIC BUTTER CAKE & CHOC CUPCAKES

 
 
 
Time tak ada bahan, tak cukup bahan atau malas nak cari bahan Rinn bake aje yang basic-basic untuk makan anak-beranak. Ada ketikanya yang ringkas begini lebih menangkap selera dan boleh makan banyak




Basic Butter Cake ni adalah dari Chef Alex Goh. Sememangnya homemade buttercake lebih sedap dari yang dibeli dari bakery, maksud Rinn dari segi rasa dan baunya. Fresh from oven sendiri lah katakan. Lebih-lebih lagi kalau kita gunakan butter yang sedikit lebih mahal dari biasa seperti Golden Churn, Golden Fern, SCS atau Lurpak. Untuk makan sendiri sesekali guna butter mahal tak salahkan . Guna buttercup pun ok gak. Apa pun, kek sebenarnya lebih sedap selepas dibiarkan semalaman Tapi janganlah diletak ditempat terbuka, nanti kering pulak kek tu. Simpan dalam container atau balut dengan clingwrap setelah kek benar-benar sejuk pada suhu bilik.

BASIC BUTTER CAKE
Sumber : CHef Alex Goh

BAHAN-BAHAN:
250gm butter
200gm gula castor
5 butir telur gred A
210gm tepung kek
1/2 tsp baking powder
1 tsp esen vanilla

CARA-CARA:
1. Putar butter dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan esen vanilla, putar rata.
2. Masukkan telur sebutir demi sebutir dan putar terus hingga rata dan gebu.
3. Perlahankan putaran. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar hingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas.
5. Bakar pada suhu 180 darj cel selama lebihkurang 50minit bergantung kepada oven masing-masing.
6. Sejukkan atas dawai penderai dan potong bila telah sejuk.






Kek coklat yang biasa kita buat selalunya akan kelihatan agak gelap setelah siap dibakar. Resipi kali ini hanya menggunakan sebahagian kecil serbuk koko sebab itu kek tidak kelihatan terlalu coklat yang hampir kehitam-hitaman. Resipi ini dah lama tercatat dalam buku conteng masak-masak Rinn. Tak pulak dituliskan dari mana sumbernya. Kepada pemilik resipi, terimakasih ya..






CHOCOLATE CUPCAKES
BAHAN-BAHAN:
150gm butter
200gm gula castor
3 butir telur gred A
220gm tepung gandum
3 tbs serbuk koko
1 tsp baking powder
200ml susu segar
Choc chips dan kismis (optional)

CARA-CARA:
1. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko bersama. Gaulkan choc chips dan kismis sekali sekirannya ada menggunakannya. Ketepikan.
2. Putar butter dan gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan telur satu demi satu. Putar terus hingga rata.
4. Perlahankan putaran mixer. Masukkan adunan tepung diselang-seli dengan susu segar. Mesti diakhiri dengan tepung.
5. Isikan adunan ke dalam paperliners. Bakar pada suhu 180 darjah cel selama 15min-20min.

Cuba-cubalah yang basic dulu.......





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net