Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 26-Jul-2009 15:15 Email | Share | Bookmark
HOT CROSS BUN

Selepas diperap 1 jam
Gaul dgn kismis
Bulat2kan
Paipkan topping
Dah siap dibakar
Sapu butter sikit
Minum pagi esoknya
Selalunya pada sebelah pagi adalah separuh hari yang agak sibuk bagi seorang yang bergelar surirumahtangga tak terkecuali Rinn. Beberapa hari ini tak berapa sihat... kepala ada banyak pusing. Rinn jarang-jarang sakit kepala dan kalau sakit kepala pun akan segera sembuh selepas bangun dari tidur. Tapi tidak pula pada kali ini. Tak pernah-pernah telan pain-killer, itu pun Rinn buat. Panadol biasa dah tak jalan.

Jadinya pada pagi yang sepatutnya Rinn keluar membelek-belek pokok-pokok daun (sebab tak ada pokok bunga.. ), menyapu dedaun sukun nan kering, siram pokok, ngendap kucing gebu sebelah rumah, sapa-menyapa dengan mama Ken Liang jiran tionghua belakang rumahku sebelum nak mula memasak bla bla bla....Rinn hanya duduk terpacak depan TV sehinggalah muncul rancangan Martha Stewart. Dek kerana nampak sedaaaaaap sangat Hot Cross Bun yang ibu Martha buat bersamanya di studio, Rinn pun terpanggil nak mencuba sama...walhal manalah kita ada sambut Easter Day segala.. Itu tak penting. Yang penting, nak rasa jugak Hot Cross Bun sepertimana yang ibunya buat. Martha kata resipi ada kat sini.




HOT CROSS BUN
Sumber : Martha Stewart.Com

BAHAN-BAHAN:

12 tbs mentega, dicairkan dan dibiar sejuk seketika
1 cup susu segar, plus 1 tbs
1/2 cup gula
4 1/2 tsp yis segera mauripan
2 tsp garam halus
3/4 tsp serbuk kayu manis (cinnamon powder)
3/4 tsp serbuk buah pala (nutmeg powder)
4 biji telur, gred A
5 1/2 cups high protein flour
1 1/3 cup kismis

TOPPING:
1 biji putih telur gred A
2 cups gula icing, diayak
2 tbs lemon jus
* Campurkan semua, isikan dalam piping bag dan paipkan atas bun sebelum dibakar.

CARA-CARA:

1. Ke dalam mangkuk mixer, masukkan susu suam dan putar dengan kelajuan perlahan. Masukkan gula, yis, garam, butter cair, cinnamon, nutmeg dan telur. Putar hingga agak sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Putar terus dengan kelajuan sederhana hingga menghasilkan doh yang lembut dan elastik, dalam 20 minit putaran.
3. Berhentikan mixer. Masukkan kismis dan uli dengan tangan hingga rata. Jadikan sebiji bola doh.
4. Perap doh selama 1 jam atau sehingga naik dua kali ganda.
5. Bahagikan doh seberat 50gm sebiji. Bulat-bulatkan dan susun atas loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega.
6. Tutup dengan plastik dan biar doh mengembang untuk selama 45 minit.
7. Gunakan gunting atau pisau yang tajam untuk membuat pangkah pada permukaan doh roti.
8. Paipkan topping di atas kelaran pangkah tadi. Bakar pada suhu 190 darj celcius selama 15min - 20min.

Rinn buat separuh adunan sahaja dan menghasilkan 10 biji bun. Tidak mengikut sepenuhnya tatacara yang Martha tuliskan dalam websitenya, sebaliknya Rinn cuma guna seperti cara biasa membuat roti. Topping untuk "cross" tu pun Rinn tak ikut resipi Martha. Sebaliknya Rinn guna topping Chef Alex Goh, iaitu campuran:

50gm Tepung gandum
60ml Air
1 tbs Minyak jagung/sayur
* Campurkan semua, isikan dalam piping bag dan paipkan atas bun sebelum bun dibakar.



Walaupun masa Rinn pening kepala tu Rinn kata nampak sedap tapi bila dah siap buat dan makan, rasa roti ini seperti biasa sahaja. Ia agak kurang manis tapi oleh kerana Rinn terpengaruh dengan nasihat ibu Martha yang kata sedap kalau bubuh kismis banyak2..Rinn pun buuuubuh lah kismis banyak-banyak sehinggakan bentuk bun tu pun nampak menggerutu dek terlebih kismis.. Kismis ini yang bagi perisa pada bun ini. Walaupun ini roti omputih tapi Rinn dah memakannya ikut cara orang kita..apa lagi, ciiiiiiiicahlah dengan Vico panas !!!




Quote:
HURRY UP !!! ONLY A FEW SETS LEFT !!!
DOUGH BOARD AND ROLLING PIN SET
Size : L40cm x W27cm x H3cm
Weight : 2.8kg
Material : Solid Wood
Feature : Roll out dough evenly, uniform thickness of 1cm height of cookies or other pastries. Pls refer here for method of usage.
Price : RM100 including postage (West Malaysia only). Other area, upon discussion.
Courier service : Kangaroo Worldwide Express

Get your set today while stock lasts. Contact me at nazhatulrinna@yahoo.com. Limited stock. First come first serve basis.





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net