Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 16-Jul-2009 05:12 Email | Share | Bookmark
DARK PIPING

Pukul mentega,gula, putih telur,madu
Ayak tepung dll
Masuk tepung dlm adunan mentega
Gaul rata
Sampai doh lembut
Acuan pecah 9
Paipkan adunan
Siap untuk dibakar
close up
Siap bakar
Siap bakar
Celup coklat putih
Bubuh badam cincang
Biar coklat keras sebentar
Hubby kata cute mcm ulat !!!
Hmmm...sedap nyer
Rinn kata biskut ni macam pokok kaktus. Yang dear hubby pulak kata, cute macam ulat !! ... You all pulak nampak macam apa??? Tak kisahlah apa pun rupa dan bentuknya tapi dari segi rasa, memang kalau dah start makan susah nak berhenti. Above all, Rinn rasa kalau orang tengok biskut ni mesti punya teringin nak makan, kinda inviting gituu....




DARK PIPING
Sumber : Beli acuan dapat resipi free...

Bahan-bahan:
250gm mentega
100gm gula castor
1 biji putih telur
1 tsp madu
250gm tepung gandum
80gm tepung naik sendiri
20gm serbuk koko
1/4 tsp baking powder
Secubit garam

Bahan Hiasan :
100gm coklat putih, dicairkan secara double boiler
50gm badam cincang, dipanggang dlm oven atau digoreng tanpa minyak hingga kekuningan

Cara-cara:
1. Ayak tepung gandum, tepung naik sendiri, baking powder dan secubit garam. Ketepikan.
2. Pukul mentega, gula, putih telur dan madu hingga sebati.

*Tidak perlu pukul mentega dll sampai kembang mcm buat kek nanti biskut akan jadi terlebih rapuh dah mudah pecah. Cukup sekadar sebati dan rata. Pukul dengan spatula atau mixer ok.
3. Masukkan adunan tepung ke dalam adunan mentega. Kacau sehingga menjadi doh yang lembut. Tak perlu uli lama-lama.
4. Ambil sedikit adunan, masukkan ke dalam acuan dan tekan sehingga membentuk seperti di gambar.
5. Lengserkan loyang dengan mentega. Susun biskut dan bakar pada suhu 170 darj cel selama 12min - 15min.
6. Sejukkan di atas dawai penderai.
7. Celup hujung biskut dalam coklat putih dan taburkan badam cincang. Biarkan sehingga coklat mengeras, kemudian bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.


Rinn tekan sepanjang 2 inci, agak panjang juga biskut ni. Satu adunan dapat dalam 120 biji. Kalau buat kontot-kontot sikit boleh dapat banyak lagi.

Nota : Jangan cuba guna piping bag sebab susah. Adunan cookies kan lebih keras dari icing. Semput jugak nak picit piping bag. So, just isi sikit-sikit dan tekan dengan jari macam buat tat gulung. ** Yang ini pun Rinn buat trial & error.

Masa celup hujung biskut tu, cuma celup bahagian sebelah atas sahaja dan tabur badam cincang. Kalau celup sepenuh-penuh hujung dan celup dalam badam, nanti habis lebihan coklat putih menitis2 dalam mangkuk badam. Belemoih..!!!
Nota : Itu melalui pengalaman sendirilahhh nii.... Tu yang habak mai kat you all

Lagipun kalau celup sebelah sahaja lebih mudah untuk diletak sementara menunggu coklat puith tu mengeras.
Nota : Tau tak pe....



Ok, biskut ini akan disenaraipendekkan untuk projek biskut raya tahun ini. Silakan kepada sesiapa yang ingin mencuba. Nampak macam renyah tapi sebenarnya seronok melihat hasilnya... Chomei lote....




Quote:
BACK BY POPULAR DEMAND
DOUGH BOARD AND ROLLING PIN SET
Size : L40cm x W27cm x H3cm
Weight : 2.8kg
Material : Solid Wood
Feature : Roll out dough evenly, uniform thickness of 1cm height of cookies or other pastries. Pls refer here for method of usage.
Price : RM100 including postage (West Malaysia only). Other area, upon discussion.
Courier service : Kangaroo Worldwide Express

Get your set today while stock lasts. Contact me at nazhatulrinna@yahoo.com. Limited stock. First come first serve basis.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net