Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 19-May-2009 12:07 Email | Share | Bookmark
HOMEMADE WHOLEMEAL BREAD

Bancuh yis dll nya
Dah berbuih & kembang
Putar
Masuk tepung roti semua
Putar sampai lembut
Bulatkan doh
Dah naik 2x ganda
Bulat2kan doh utk bun
Penaik loaf nya
Dah naik lebih2 nii...
Siap bakar
Siap jugaa
Roti...Roti...
The egg salad sandwich
Tak ramai yang mungkin meminati dan menggemari Roti Wholemeal..( dipanggil apa ye dalam BM keh keh keh... )..roti penuh mil ??? . Rasanya boleh jadi pelik bagi sesetengah orang, agak berat dan penuh berserat. Bagi Rinn ianya sedap dan kena dengan selera apabila sesekali bertukar daripada roti putih atau pun bun manis yang pelbagai. Memang ada hati nak mencuba dan setelah dibelek-belek resipi dan gambar-gambar di buku dan internet, rasanya resipi yang ini boleh digunapakai.





HOMEMADE WHOLEMEAL BREAD
Sumber : allrecipes.com

Bahan-bahan:

100ml (4 fl oz) air suam
20g (3/4 oz) yis segera mauripan
4 tablespoons tepung protein tinggi
1 tablespoon gula castor
175g (6 oz) oats segera
225g (8 oz) tepung wholemeal
1L (1 3/4 pints) air suam
1 1/2 tablespoons garam halus
75g (3 oz) gula perang halus
150ml (5 fl oz) minyak sayuran
1.3kg (3 lb) tepung protein tinggi


Cara-cara:

1. Di dalam mangkuk pengadun, putar perlahan 100ml air suam, yis segera 4 tbs tepung hi-protein and gula. Biarkan selama 5 minit sehingga berbuih.
2. Sukat oats, tepung hi-protein, 1 liter air suam, gula perang dan minyak sayuran. Campurkan ke dalam bancuhan yis yg telah naik tadi. Putar dengan perlahan selama 1min - 2min. Tambahkan sedikit kelajuan sambil memasukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Doh telah sedia apabila ianya tidak lagi melekat di dinding mangkuk pengadun. Sekiranya agak melekit boleh oleskan sedikit butter.
3. Bulatkan doh, tutup mangkuk dengan clingwrap atau tuala lembab dan biarkan selama 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda.
4. Boleh bentukkan untuk dijadikan loaf atau sebagai buns. Susun di dalam loyang yg telah digriskan dengan sedikit mentega. Perap sehingga naik 2 kali ganda lagi.
5. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 30minit atau sehingga bahagian atas roti sudah keperangan. Setelah masak pindahkan ke atas rak penderai dan biarkan sejuk. Boleh dimakan mengikut cara kesukaan masing-masing.





Rinn pilih untuk menjadikannya sandwich sebagai sarapan pagi. Sebenarnya yang berbentuk bun dah dijadikan makan malam pada malam sebelumnya. Buat roti tu pun dah petang. Jadi lepas maghrib baru siap. Chun chun timing suami kita pulang dari aktiviti off-roadnya di Kuala Mu, Kuala Kangsar. Rinn pun panaskan sup cendawan segera Kimball untuk dijadikan kuah pencicah. Malam itu dinner roti cicah mushroom soup ler...

Sandwich itu berintikan scramble egg yang telah digaul dengan mayonis. Dilapis dengan hirisan tomato dan daun salad segar....Puuuurrrrfect !!! Oh ye..Rinn buat separuh adunan saja sebab nampak banyak bila tengok sukatan bahan-bahan dari resipi yang asal seperti di atas. Buat separuh pun dapat 1 big loaf dan 16 ketul bun. Jenuh perabih..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net