Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 14-May-2009 09:39 Email | Share | Bookmark
APPLE BUN

Apple Hijau potong
Masak semua
Dah pekat
Doh elastik..ready dah nii
Lepas perap kita gelek
Kelar3 di bhg tepi
Inti secukupnya
Lipat
Kelim jaluran
Siap kelim
Susun dan bakar
Siap dah !
Kilat sbb sapu mentega
 
Simpan dlm plastik...
 
Mulanya buat apple filling siap-siap. Hajatnya nak buat Apple Pie ala-ala Mc D atau pun mungkin Apple Tart. Hmmmm...nampaknya hantu roti belum pergi. Bila masuk dapur mesti dok kerling tepung roti... Nak buat roti lagi lah tuu.... Bukan apa, teringat bun epal yang macam ulat gonggok dalam buku roti Chef Alex Goh. Tak caya...meh kita tengok !!!!






APPLE BUN
Sumber : Chef Alex Goh

APPLE FILLING :
400gm epal hijau, dipotong kiub atau kepingan nipis (lebihkurang 5 biji)
150g brown sugar
Secubit garam
110ml air ( Cuba kurangkan sbb kelihatan terlalu berair)
1 tbs jus lemon

40gm tepung jagung dibancuh dengan 40ml air

20gm mentega

Cara-cara :
1. Masak semua bahan kecuali campuran tepung jagung dan mentega atas api yg sederhana sehingga mendidih.
2. Tuang bancuhan tepung jagung dan masak sehingga pekat. Angkat dari api.
3. Gaulkan inti dengan mentega.

DOH ASAS BUN
Sumber : Chef Alex Goh

Bahan-bahan :
480gm tepung protein tinggi
120gm tepung gandum
110gm gula castor
10gm garam halus
20gm susu tepung
4 tsp yis segera mauripan

1 biji telur
300ml air sejuk

60gm butter

Cara-cara :
1. Campurkan semua bahan kering sehingga rata.
2. Tuangkan air dan telur sedikit demi sedikit sambil menguli hingga terbentuk doh.
3. Campurkan butter dan teruskan menguli sehingga terbentuk doh yg lembut dan elastik. Bulatkan doh.
4. Tutup bekas dengan plastik dan biarkan doh naik dua kali ganda selama lebihkurang 1 jam.
5. Tumbuk2 doh utk mengeluarkan udara.
6. Bahagikan doh seberat 70gm tiap satu dan simpan dlm petisejuk selama 15min.
(* Semasa menggelek doh, Rinn tidak sekaligus mengeluarkan semua doh2 ini, keluarkan satu demi satu setiap kali hendak menggelek. Ini utk mengelakkan doh drpd menjadi lembut semula dan susah utk di leperkan.)
7. Gelek doh menjadi bentuk segiempat bujur 14cm x 12cm.
8. Potong jaluran di sebelah tepi, isikan inti dan gulung. Susun dalam loyang yg dilengser sedikit mentega. Sila rujuk gambar di thumbnails.
9. Perap lagi sehingga naik dua kali ganda. Sapu dengan putih telur dan bakar pd suhu 190 darj cel selama 12min - 15min. Keluarkan dari oven, terus sapu dengan mentega biar berkilat.




Lagi dibuat lagi ketagih nak buat roti. Macam mana rasanya...bayangkanlah sendiri bun yg diisi dengan inti epal. Pada yg suka masam2 epal mesti tak tolak. Banyak jugak dapat. Ada dalam 17 ketul. Sempat tapaokan bagi kenkawan dear hubby yg kebetulan dtg ke rumah. Bagi orang demam makan pun ada...

Ada cerita lawak yg mungkin tak lawak bagi you all tapi Rinn citer gaklah ya. Rinn dah lama carik buku "World Of Bread" oleh Chef Alex Goh semenjak dua menjak ni. Malangnya kalau ke Popular atau MPH mesti dah sold out. Beberapa kali pergi lagi pun diorang tak bubuh stok baru. Frust gak. Buku2 Chef Alex yg lain tu ada gak beli senaskah dua. Sebenarnya kalau tak beli pun tak pe sebab buku roti bergerak tu ada kat FP dan Blog Mamafami. Kan dia rajin buat roti. Pakar tuuuuu.... . Banyak dah resipi Alex Goh yang Mamafami try dan hasilnya memang terbukti tak menghampakan. Mama buat bun apple ni tahun 2006 kat Malawi lagi youuu...heh heh..tgk sini. Tak berapa lama dulu Mat Gebu pun dah buat... kat sini.

So, nak sedapkan hati belilah buku resipi roti yang lain sebab dalam hati dok fikir..bahan2 dan cara-cara buat sure lebihkurang sama. Nak dijadikan cerita, beberapa hari lalu Rinn kemas lagi almari buku sebab banyak majalah dan buku yang bercampur aduk. Nak tau apa Rinn jumpa... ...Buku Roti Alex Goh !!!!! Masa tu barulah teringat..rupanya Rinn dah beli buku tu sekali dengan buku Cheese Cake Alex Goh. Cuma..sebab masa tu tak lagi teruja buat roti maka buku tu tersimpan...dan terus hilang dari ingatan...

Nampak sangat aku ni dah nyanyuk... . Ha Ha Ha....lepas ni bolehlah buat roti banyak-banyak lagi.... Jangan mare






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net