Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 6-May-2009 08:21 Email | Share | Bookmark
PANDAN KAYA ROLL

Putar semua
sampai berkilat dan elastik begini
Tutup dan perap
Canai dan susun
Perap lagi
Dah naikkk...
Spray sedikit air
Paipkan sekaya
Paipan beres
Tabur kelapa kering
Ready to roll.....
Done !!
Mexican Bun pun buat
Roti sosej pun buat
 
Oikkk.... buat roti lagi Rinn ?? Ha ah.... beberapa hari kebelakangan ini dapur Rinn sentiasa menghasilkan roti segar dari oven. Tengah seronok nii...layan aje lah. Nanti bila dah boring..kita tukar episod lain pulak ya.. . Ok, kali ni Rinn mencuba resipi roti pandan kaya yang ditabur dengan kelapa kering.




PANDAN KAYA ROLL
Sumber : Chef Khoo See Yew (Home Bread)

Bahan A :
50gm castor sugar
1/2 tsp fine salt
1 small egg
200gm cold water
3 tsp yis segera
Beberapa titik pandan paste
20gm santan powder

Bahan B :
350gm tepung protein tinggi
1 tbs susu tepung
1 tsp bread improver

30gm butter
Pandan Kaya secukupnya
Kelapa kering secukupnya

Cara-cara:
1. Satukan bahan A. Tuang sedikit demi sedikit ke bahan B yang telah di ayak bersama.
2. Uli gunakan mixer atau gunakan tangan sehingga membentuk doh. Campurkan butter dan teruskan menguli sehingga menjadi doh yang lembut, rata, licin dan elastik.
3. Tutup doh di dalam bekas sehingga naik dua kali ganda, selama 1 jam.
4. Tumbuk2 doh utk mengeluarkan udara. Bahagikan doh kepada 12 bhg dan uli memanjang setiap satunya seperti roti "hotdog". Susun dalam loyang seperti dalam gambar.
5. Biar doh kembang semula. Spray air, paipkan pandan kaya dan taburkan kelapa kering.
6. Bakar pada 180 darj cel selama 20min ke 25min. Sapukan dengan butter sebaik keluar dari oven.





Bila ada perisa pandan dan tabur-tabur kelapa kering ni teringat terus kepada pandan butter cake. Memang wangi baunya bila hampir masak. Sekaya sepatutnya menggunakan sekaya berperisa pandan macam sekaya gardenia Auntie Rosie's tu.. tapi dah tak ada. Kebetulan ada serikaya telur dalam tin, so Rinn guna yang itu. Sebab tu warnanya coklat keperangan. Sekaya ni rasanya macam sekaya mamak roti benggali zaman dulu-dulu.

Terkenang zaman kanak-kanak bila mana Bai Roti datang kayuh basikal sambil bawa tong roti yang besar bertudung kun tinggi. Paling takut bila tangok Bai Roti bawak keluar pisau rotinya yang panjang berkilat. Teasa macam nak kena pancung kepala..

Apa pun, seperti selalunya roti ni menjadi dengan eloknya. Terimakasih kepada mixerku yang bekerja keras memutar doh walhal Rinn cuma jadik supervisornya heh heh heh... Rinn bagi sikit tips. Kalau nak dapat roti yang boleh dipanggil "roti" elok menggunakan tepung protein tinggi sebab tepung ni memang khas dan sesuai utk buat roti. Guna tepung gandum biasa pun boleh juga cuma mungkin hasilnya tak segebu bila kita guna tepung protein tinggi. Lagi satu, rahsianya terletak pada cara dan hasil ulian doh. Kalau guna bread machine atau mixer tak de masalah rasanya. Tapi kalau uli guna tangan, kena uli macam popeye ya. Buat macam orang dulu2 basuh kain atas papan kayu tu. Doh ditolak2 dan ditarik2 pada satu arah. Doh roti yg elok ianya elastik. Maksudnya, kalau kita nipiskan sebahagian doh, ia boleh ditarik-tarik tanpa koyak macam roti canai tapi takde lah sampai boleh ditebar ya.

Lagi satu, campurkan butter atau majerin hanya bila doh dah diuli dengan bahan cecair lain terlebih dahulu. Bila dah terbentuk doh baru add in butter. Jangan kenakan garam pada yis. Seelok2nya masukkan garam setelah semua bahan kering lain dah digaul rata.

Bakar pada rak tengah, api atas bawah. Suhu bergantung kepada jenis roti tapi selalunya dalam range 170 darj cel ke 190 darj cel.

Dulu Rinn tak tau semua ni. Tapi berkat suka membelek internet dan buku roti, tak putus asa mencuba dan melalui pengalaman trial and error, sedikit sebanyak dah faham kerenah roti ni. Jadi kepada sesiapa yang baru pertama kali mencuba harap tidak putus asa sekiranya gagal pada pertama kalinya. Rinn dah lalui semua tuu..





So, dah cukup kuat keee semangat yang Rinn tiupkan??? Sebab ada yang mintak Rinn tiupkan semangat buat roti niii pada diorang heh heh heh. Apa pun, happy trying if you care to.....





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net