Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 16-Oct-2008 02:57 Email | Share | Bookmark
CORNFLAKE SHORTBREAD

 
 
 
Bukan baru nak buat kuih raya nii...tapi anak sulungku Fina request suruh mak dia buat lagi untuk kawan-kawan sekelasnya. Dulu kalau buat just guna resipi yang biasa seperti di sini. Oleh kerana ada bahan yang ada dan ada yang tak ada, maka Rinn dah mengolahnya mengikut bahan yang ada.




CORNFLAKE SHORTBREAD

Bahan-bahan :
250gm butter
70gm gula caster

250gm tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung jagung
50gm cornflake, dikisar halus
30gm badam kisar

200gm coklat masakan
1 sudu besar shortening

100gm coklat putih

Cara-cara:
1. Lengser loyang segiempat 10in x 10in dgn sedikit butter.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang.
3. Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam dan cornflake kisar.
4. Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hingga
menjadi doh, tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung.
5. Tekan dalam loyang. Kalau ada loyang cutter, boleh digunakan.
6. Bakar pada suhu 160 darj celc selama 40min. Sejukkan seketika.
7. Cairkan coklat masakan + shortening secara double-boiler dan tuangkan ke atas
shortbread. Lorekkan dengan coklat putih cair. Biarkan sehingga keras dan bolehlah
dipotong. Kalau guna cutter, tekanlah semula cutter tu atas shortbread selepas menuang
coklat cair dan dilorek. Jgn tunggu sampai keras, nanti patah pulak cutter tuu....

Ternyata dengan adanya badam kisar dan cornflake kisar, shortbread ini menjadi lebih sedap...cubalah . Kalau ada nestum pun boleh kisar dan campurkan sikit..pepandailah adjust nooooo..


Quote:
1.MaMaAiNa : Time rajin kita memang lah rajin..tapi kalau time malaaaaaaasss... spesel request ke haper ke..jgn lah suruh !! Heh Heh Heh... Aina tu bukan apa... Saja nak motivate mama dia supaya buat makanan bnyk2 kat dia. Aina kan suka makan !!! ;-D
2.mamalong : Menuntut di alam cyber ni aje lah ye.... Krinn cuma bukak kelas cyber
3.rozamy : Loyang cutter tu ada bnyk saiz. Kalau yg sederhana 10 in x 10 in (dpt dlm 60 biji) rege lebih kurang RM30. Loyang biasa pun tak pe, kalau just nak cuba2. Potong pakai pembaris dan pisau..mcm Krinn mula2 belajar dulu-duluuuu...
4.Ana cake_lover : Sebab krinn tak jual lah niiiii...krinn bubuh mcm2 bende yg ada. Bahan saki-baki masa buat kuih raya ari tu. Kalau disimpan aje tuuu..silap2 expired dan akhirnya masuk Cik Tong !!!
5.syazwaniadnan : Bukan kreatif mana pun, saja memandai-mandai !! Dah malas nak cari complete ingredients, guna apa yg ada aje lah. Of course lah yg bubuh cornflake, badam, nestum..+ segala tepung tu lebih sedap !!
6.MamaElla : Wsalam. Tu tak cantik laaaah... Masih failed lagi nak buat bagi coklat tu rata elok... . Dari segi rasa mmg sedap
7.wawa salwa : Betul tu wa, rangup jer..pas tu dgn topping coklat lagi..marbeles !! Kalau malas nak bubuh topping coklat sepenuhnya..Just terap dan lorek2kan coklat pun boleh. Baru boleh nikmati shortbread yg rangup tuuu..
8.cek de sam : Ehh..tak lambat lah, kan masih di bulan syawal heh heh... Mamaera sekeluarga tema apa pulak ya raya ni??
9.jeff : Tak silap lagi...
10.Yati : Sokong....
11.Aliza : Tepung beras or tepung pulut pun ok.... a must try nii !!!
12.ijan nike21 : Salam Raya ijan. Dah bahan pun ikut apa yg ada..kenalah jadik my gyver. Tapi yg ini dari segi rasa mmg sedap. Rupa paras kuih tu tolak tepi dulu heh heh..... Mesti menjadi punyer.
13.amal5041 : Dah bnyk hari dia mintak nak bawak balik asrama. Mula2 dulu dah jamu kwn asrama dia..ni nak jamu kwn kelas pulak.. Mmglah tak sampai hati nak tolak permintaan. Selalu pun mcm tu kak amal oooiiii....
14.Mummy Jam : Sila..sila...
15.MaDiHa : Rinn masukkan white choc tu dlm microwave jer sebab bukan nak guna bnyk pun. Bubuh white choc dlm piping bag, gunting muncungnya sikit lepas tu buat garisan lurus selari. Tak kisahlah melintang ke menegak ke..lepas tu lorek guna tooth pick or lidi satay. MaDiHa guna muncung piping bag ke ??? Oiikk......
Kalau rajin cari bahan, cuba MaDiHa cari Cocoa Butter. Dia mcm shortening gak tapi bentuknya lebih keras. Kalau dicairkan lebih mudah mencair, tapi akan segera keras pada suhu bilik. Dia juga menjadikan coklat lebih berkilat.
16.Lee Lin : Laa....order aje dgn maklang, kan Lin regular customer maklang !!! Kalau Lin order ngan krinn pun nanti krin redirect order kat maklang wakakaaaa.... kan senang jumpa kat gate10. Ada lagi ke gate tuu..???
re : Oh ye ke...X tau pulak belah2 selatan punyer soto tak guna su'un. Kakrinn org tengah pun guna su'un tau..hmmm
17.ah mat gebu : Kalau che mat buat yg nii..pas tu ada ramai anak buah around..sure sat aje langsai !!!! Sedap youuu... budak2 mmg suka
18.jasmeen : Rajin Meen buat jual ya. Mmg shortbread ni antara yg popular tahun2 kebelakangan ni selepas almond london. Lepas ni entaj kuih apa pulak ekkk... Tapi, kalau kuih yg ada unsur2 coklat sure cepat jadi pujaan ramai kannn...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net