Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 7-Sep-2008 00:21 Email | Share | Bookmark
BBQ RAMADHAN

Perap apa yang patut
Ayah memulakan bara api..
Testing..testing
Bubuh..jgn tak bubuh !!
Sotong kegemaran Acik Alya
Kucing tak puasa !!!
Ayam on api...
Sotong..
Sausages...
Kepala sotong..
Ikan keli... pilihan Along
Ayam siap dibakar
Air Asam
Pencuci Mulut
Pelbagai Sos
The Familiii.....
Penuh semeja....
Puteri-puteriku pulang lagi dari asrama. Along request nak makan keli bakar. Kesudahannya..dari keli bakar dah bertukar menjadi BBQ kecil-kecilan. Pergi pasar pun dah agak suntuk masanya, jadi grab aje apa yang sempat..ikan keli, ikan kembung, udang, sotong, ayam dan sausages. Dear hubby pun pulang awal dari kepergiannya..tawar diri untuk memulakan bara api dan seterusnya jadi tukang bakar kehormat. Rinn sibuk menyiang dan memerap apa yang patut untuk dibakar.

Alhamdulillah, sempat menyempurnakan semuanya elok-elok beberapa ketika sebelum azan maghrib berkumandang. Jom..ber BBQ dan menikmati BBQ !!!



Nak tau apa rinn perap bahan-bahan BBQ dengan apa??

Campur-gaulkan semua ni, ikut banyak mana bahan BBQ :

- Cili kisar
- Sos Tiram
- Kicap cair/kicap manis
- Jus limau kasturi/lemon
- Sos Cili
- Sos lada hitam
- Madu
- Serbuk kunyit
- Bwg Merah, bwg ptih dan serai kisar
- Garam & Gula secukup rasa.... Bulan posa jgn rasa ekkk...




Alamak..gambar udang terlepas pandang pulak. Ni mesti gara-gara sibuk mengipas asap. Hmmmm...tak pe lah. Kita bubuh gambar sotong...



Gembira sebab dapat tunaikan hajat anak-anak nak makan ikan keli bakar yang akhirnya dah jadi mini BBQ. Mulanya nak bakar diluar rumah..tapi tetiba pulak hujan. So, kena bakar dekat depan pintu dapur ajelah. Habis berasap dalam rumah. Hingga ke waktu bangun sahur pada pagi esoknya..masih kekal bau BBQ satu rumah...

Seekor stray cat yang entah dari mana asal-usulnya pun tetiba muncul nak berBBQ sama. Dah rezeki diaa....



Quote:
1.Roszana : Selalunya 2 minggu sekali anak2 balik dari asrama. Masa tu riuh-rendah lah rumah...paling sonok, time makan-makan laaa Eh..tak pernah lah pulak cuba bubuh aiskrim soda. Menarik bunyinya....
2.amal5041 : BBQ ni bukan boleh buat selalu... Nanti ganggu jiran2 pulak dengan asap dan bau heh heh... Haaiii, tak jemu ke anak2..hari2 pekena lauk yg sama???
3.unnamed : Haa....kena lah bbq sendiri !!!
4.zai kulim : Ha Ha Ha...kira jam mcm budak2 pulak zai ni !!!
5.dapurimpian : Biasalah..hari2 pekena masakan kawah, bila balik umah ada aje requestnya budak2 tuuu !!
6.mama ezan : Nak membesihkan dan basuh2 tu yg mama nya malaaaaas sgt nak buat !!! Tambah2 bila perut dah kenyang
7.min472 : Krinn kalau tak ramai orang kat rumah ni..bakar dlm oven aje...tapi kurang 'kick' la kalau banding dgn bakar atas bara api !!
8.zaiy : Nyamuk memang hilang habis...tapi kucing pulak yg datang !!!
9.syazwaniadnan : Haaa...ujung minggu ni boleh lah wani pulak berBBQ...
10.ah mat gebu : goda tekak tak pe che mat..jgn goda yg lain
11.MaMaAiNa : Sakan sampai berasap satu taman !!! Ya ya...hepi sokmo !!
12.Mohd Azhari Azizan : Silap2 boleh bukak khemah depan umah...jual ikan bakar
13.jeff : Baru nak masuk minggu ke 2.....Perjalanan masih jauh tapi terasa cepatnya masa berlalu. Tau-tau dah raya
14.Aliza : Bila dah terasa nak buat..kena buat terus. Kalau dok contemplating...sampai bila pun tak buat !! Heh Heh.. orang kaki off-road, mmg suker benor lah dia bab-bab membakar nii !!!
15.ibu darwish : waalaikummussalam. Haa....kalau dah teringin, kenalah masak atau pi carik kat PaRam tuuuu...
16.chek yam : Waalaikummussalam. Memang pun...tu yang bakar depan pintu dapur. Kalau tak hujan..sure lagi meriah membakar di luar rumah. Mmg ada gak segelintir yg tak makan keli nii... Sila-sila...
17.chek yam :
18.cak : Daging kalau, nak kena perap lama sikit. Kalau pi Giant boleh lah carik yg dah siap marinated tapi tak sempat. Belasah aje apa yg ada. Hanya yg pernah dok hostel aje yg paham betapa winduuunya dgn masakan rumah....
19.jeema : Boleh saja....
20.Lee Lin : Beli aje...bukan nak kena bakar pun. Tak sempat kalau Lin nak bakar membakar lps balik keje...!!!
21.nurmuzlina : Panas-panas lagi dari tempat pembakaran....
22.mrs apple : Heh Heh Heh.....sape suruh jenguk dapur krinn time-time ni ! Haaa...kan dah teringin !!
23.amy : Salam Ramadhan amy. Ilmu yg secebis ini..silalah kalau sudi
24.aishah@ummiaqil : Dah anak2 request...kena lah layan jugak !!!
25.MaDiHa : Haaa...cubalah duluu. Kalau pekena keli yang dibakar..lagilah sedap !! Isi dia lembut sungguh.
26.bibu@wilda : Dah anak-beranak ramai...kira kecil-kecilan jugaklah !!
27.srsfeqah : mini lah tuuu...sebab dgn anak-beranak jer. Waahh...ada ucapan ke??? Nanti krinn pi... tq.
28.hafifi atapnipah :
29.zany : Kat depan Tmn Kempas rumah Krinn tu mmg ada wet market kat tepi jalan. Ikan keli sentiasa ada. Fresh lagi, masih hidup. Kat pasar malam Tmn Kempas pun ada. Kalau area zaby...pi Giant aje lah. Kalau tgh musim mmg sentiasa ada.
30.kakliza : Dah anak2 request, kenalah tunaikan. Oikkk....ada homework lagi ke cikgu ????
31.mesya : waalikummussalam.
32.afariuz : Biasa jer tuuuu....
33.jasmeen : Sedap ler jugak... Kalau org yg masakkan lagi sodap !!!
34.shima : Wsalam shima. Muahahaaaa..... tak reti laaa nak niaga kat PARAM..
35.mamanynalleeya : Memang sedap dan seronok BBQ ni..tambah2 pulak bila semua ahlikeluarga ada. Bila cuma tiga empat beranak aje kat umah...masak simple2 aje jugak.
36.Yatie yatizol : Salam kenal buat yatie juga. Tq krn sudi menjenguk dapur cyber Rinn. Adat lah tu...anak2 bila balik dari asrama mcm2 requestnya. Almaklumlah..di asrama asyik pekena nasi/lauk kawah jer...
37.ija shariza : Salam ija, tak kuasa nak ke pasar ramdhan... Buat di rumah jer ni. Lebih mudah, murah dan puas makan.. heh heh heh
38.boxhousestudio : Salam KakTun, bila lagi nak berbbq...kalau tak cukup anak beranak rasa tak puas makan pulak.
39.zanaz : Tu lah pasal..alang-alang dah set-up tempat bakar tuu...mulalah nak bakar macam-macam !!!
40.zira : Wsalam zira, sesekali ber BBQ mmg best !!! Puas makan oooohhhh.....
41.zint :
42.Ezza : Haiii.... sudah tentu sedap. Tambah2 bila semua ahli keluarga ada di rumah.... sama2 bakar..sama2 makan !!
43.chendana ayu : Tu lah pasal...ujan dah mari kenalah bakar depan muka pintu. Satu rumah berbau asap !!
44.ieda pahang : Wsalam ieda. Macam mana?? Dah ber BBQ di sana.....???
45.mam@nis : Wsalam Anis. Sila..sila... sudi-sudilah mencuba apa yg berkenan di hati.
46.rozamy : Memang bakar atas bara apai jugak yg sedap. Kalau bakar dalam oven...hmmmm, kureng sungguh kesedapannya. Tapi, kalau dah malas nak set up tempat pembakar tu..berpuas hati dgn bakar dlm oven jugaklah..
47.Ana cake lover : Licinnnn......
48.bizonline : Wsalam.
49.ida isk : Semuanya ada kat rumah..Mau nya tak meriah....!!!
50.MamaFaMi : Wakakaaaaaa...takkan lah mama nak jadik gang stray cat tu kot ??? Ting tong jer lah door bell....join the club, kurang-kurang pun boleh tolong kipas asap !!! Ohh...ma tak makan keli ekkk.... Macam kwn Rinn tu laaa, dia kalau ikan badan licin2 mcm tu, ikan tak de sisik mmg dia tak makan..mcm2 sungguh manusia ni kalau bab makan. Sedap tau ma keli tuuuu......
51.kamalina : Wakakaaa...lenkali jgn jenguk FP masak2 kalau pagi-pagi ni..tambah2 bulan posa. Siksa menahan selera nak makan.... :=D





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net