Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 25-Aug-2008 12:45 Email | Share | Bookmark
Santai Cuti Sekolah..... Stimbot.

Best pi melasak lagiii !!!
Jom ke kebun...
Hu Hu Hu..tak yah tangga !
Ku suka rambutan..
Bergayutan tuuu...
Ambik jerrrr....
Merebus telur puyoh
Heh Heh..boleh makan daaahh..
Berangan Dusun..kecik2
Menatang apa niii ???
Macam monster !!
Dania & Ken
Tak selalu dpt begini
 
Rambutan Oohh Rambutan..
Bahan-bahan mentah stimbot
Yaaa..cicah sambal kicap !!
Ceduk..jgn tak ceduk
Yumm..Yummm...
Cuti-cuti kali ni kami tak ke mana yang jauh-jauh. Ekonomi agak meleset. Jadinya kami hanya memilih destinasi bajet yang tak perlukan kami book hotel..menghabis petrol..beli makanan dari sarapanpagi hingga makan malam maupun perabih duit dengan shopping.. . Dear hubby ajak kami ke kebun rambutan kawannya yang kebetulan bersebelahan dengan sekeping tanah yang baru dear hubby beli. Jom melasak dalam kebun..!!!



Antara banyak2 aktiviti yang kami buat, meredah masuk ke kebun rambutan adalah yang paling menyeronokkan. Tak semua orang boleh dapat pengalaman masuk ke kebun rambutan dengan 4WD, kait rambutan dengan tangan..tak payah galah..dan makan rambutan fresh from the pokok !!!





Sebenarnya kami bermalam untuk satu malam di kebun rambutan itu. Sempat mandi sungai, main, masak-masak dan makan-makan. Tidur di dalam khemah lagi. Habih sakit-sakit satu badan sebab tidur beralaskan tikar mengkuang..muahahaaaaa ....tapi suasananya cukup nyaman, tak perlu air-cond atau kipas angin. Sesekali kedengaran suara unggas dan pekikan penghuni rimba, monyet kot !! Sekawan orang Patani datang untuk memburu. Apa yang diburu ??? Heh heh heh..Sang "Kerbau Pendek"....



Tapi dalam banyak binatang dan unggas rimba yang kami temui, yang ini paling menarik perhatian. Tak tau apa namanya tapi kelihatan macam monster yang pernah berlawan dengan Ultraman.. Lagi di close-up gambarnya lagi mengerikan rupanya..

Nak tau apakah hidangan makan malam kami semasa bersantai di kebun ini ?? Stimbot Periuk....!!! Gambar ihsan dari hp Acik Alya yang telah di B&W kan. Malam tanpa lampu letrik..hanya lampu karbait.. .


Seminggu cuti sekolah sudah tiga kali kami pekena stimbot ni. Mulanya dear hubby dan Rinn pi makan kat sebuah restoran bernama Le' Boss. Selepas tu dear hubby tersuka pulak, lantas menyuruh bininya homemake. Kita pun mereka apa yang patut. Tapi stimbot ni mudah saja kan. Cuma rebus sup perisa kesukaan masing-masing. Lepas tu celurkan segala bahan pilihan dan cicah dengan sos kesukaan !!




Ini kami sekeluarga menikmati stimbot casserole di rumah. Tiada peralatan sesuai hidangan stimbot..cuma guna apa yang ada. Yang pasti stimbot sudah terhidang dan sudah dinikmati...dan bakal dinikmati lagi sebagai hidangan berbuka puasa di Bulan Ramadhan. Yaa....betul tu !! . Kerana ianya mudah, ringkas, cepat dan berkhasiat..eloklah disenaraiputihkan untuk menu bukak posa.. Kalau nak lihat cara menikmati stimbot sebenarnya, jenguklah ke sini.Tq Bro Jeff !!


RINN'S HOMEMADE STIMBOT

Sup pilihan :
1. Rebus seekor ayam dengan secukup air. Masukkan 2 uncang sup bunjut, dua batang serai yg diketuk, Seinici halia yg diketuk, 3 ulas bawang putih yg diketuk, lada sulah secukupnya, garam dan gula secukup rasa, beberapa titisan minyak bijan. Bila ayam dah empuk, keluarkan ayam dan ayam bolehlah dicarik2 utk dimakan sekali

2. Seringkasnya, rebus air secukupnya. Masukkan dua atau tiga kiub kiub pati ayam mengikut brand pilihan masing-masing. Perasakan dengan garam dan gula atau serbuk perasa kepada yang mengguna. Kalau suka boleh buat kuah tomyam juga...

Bahan-bahan celur :
Ikut suka sebenarnya...atau ikut apa yang ada dalam simpanan...

1. Udang
2. Sotong
3. Aneka bebola ikan, udang, daging, ketam, sotong etc
4. Ayam
5. Kepah atau lain2 makanan laut
6. Sohon
7. Cendawan
8. Fish filamen/Crab sticks
9. Sosej
10. Aneka sayur-sayuran
11. Seleri
12...Apa-apa saja yang sesuai dicelur dengan sup...

Oh ya...boleh juga di celur mee kuning, bee hoon atau kue teow. Pendek kata apa-apa aje lah... . Selamat kembali ke rutin biasa selepas cuti sekolah dan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak !!!




Quote:
1.zaiy : Heh Heh.. Krinn dah biasa dengan aktiviti lasak ni dari kecil. Terbawak2 sampai ke tua niii... Otomen sibuk kat Jepun, tu yang tak mai kebun kat Mesia nii !!!
2.mommy izzdanish : Salam Syima. Haaaaiii...lama x dgr khabar. Harap sumenyer ok kat situ !! Moktan mmg fevret..tapi pilih2 jugak species yg kena dgn selera. ..ada ka mcm asam keping !!!
3.Hajar : Waalaikummusalam, heh heh.. heaven bila duduk bwh pokok tuu !! Stimbot tu lagi lahh..meratah sakan. Salam Ramadha buat Hajar juga ya.
4.Zai Kulim : Kat Baling jer.... Heh Heh, pas ni boleh berstimbot dgn cik abe kat umah ya.
5.somuffins : Waalaikummussalam. Jgnlah mcm tu..sesekali kena jugak bagi kesempatan pada diri utk melakukan apa yg kita enjoy doing it. Selamat sambut puasa buat MOTH1 sekeluarga di sana.
6.chek yam : Salam Ramadhan. Kalau omputih boleh petik dan mkn stoberi kat ladang kita pun boleh buat mcm tu dgn rambutan etc kaann... Krinn pun suka yg tak masak sgt. Kalau dah berayaq dan lembik tuu..hisshh..rasa kureng nikmat pulak !! Rambutan kuning lagi best, pd krinn laaa. Krinn pun nak ucap Slamat posa Maaf zahir batin kat chek yam sekeluarga juga. Semoga tahun ni lebih barokah buat semua.
7.naz : waalaikummussalam naz. Cuti-cuti ke destinasi bajet..Alaaa, mcm yg kat TV 9 tuuu...apa dia?? Tiga hari dua malam?? Activity mcm ni best sebenarnya..lebih semulajadi..rasa banyak oksigen fresh masuk dlm paru2..legaaa!! Telur puyoh tu beli dalam perjalanan ke kebun. Kalau nak kutip kat kebun..jenuh gak tuuu !! Slamat berpuasa danmaaf zahir batin buat naz sekeluarga juga.
8.MaDiHa : Ha ah, tak ada yg lebih fun dari xtvt mcm ni. Krinn mmg dah biasa dengan kebun sejak dari kecik. Petik kopi, toreh getah..semua pernah rasa. Tangguk ikan kat parit pun no hal !! Sejarah masa kecik2 mmg tak leh lupa punya. Kat kebun ni pun ada bangsal..lengkap semua peralatan..Masak2 simple2 dengan apa yg ada, itu pun cukup adventurous !! MaDiHa terkenang kembali saat2 itu yaa...
9.mamaella : Sgt setuju...kita aje yg terkadang melupakan masakan celur-celur ni !!
10.LeeLin : Campak2 punn..kalau malas tak jadik jugak !! ..Same same ler..... Maap zahir batin nooooo. Lepas ni buat salahsilap lagi wakakakaaaa.....
11.Yatie Sawanila : Isshh..Masa dari keciklah nak kena biasa kan. Krinn tak kisah bawak anak kecik buat xtvt mcm ni... Lagipun tempat ni tak de lah hulu sangat. Ok for small kids. Diorang lebih terlepas bebas utk beraktiviti.
12.Aishah@ummiaqil : Sama-sama. Haa..nanti suruh Gosyujin try masukkan apple ya.
13.bibu@wilda : Sungguh santainya bila berada kat kebun ni...nyaman jer, penuh dengan udara bersih dan segar. Nyamuk pun tak de... Sure tak sabar nak melasak jugak tu ya. Stimbot ni paling mudah berbanding BBQ.
14.Amal5041 : Oohhh..pakai ricecooker ekk. Tak terpikir lah pulak. Heh Heh..nanti boleh try. Alaaaa..Kak Amal nii, Rinn kat SP jer lah...dah mmg ada kat Kedah pun !!! Kalau ke AS bolehlah singgah kat kedai westernfood akak kot?? Weeiii...syiok nya kak amal nak belanja stimbot !!
15.Yati Yadami : Krinn ni tak kisah. Apa aktiviti pun ok selagi terdaya nak buat. Makan pun boleh saja apa2 menu asalkan halal dan boleh diterima tekak..jenis tak kisah punya.
16 & 17.Roylazim : Alhamdulillah, kami masih mampu bertahan dari serangan batuk dan selsema. Hrp sumenya ok di sana. Rinn pun sama, Selamat Sambut Puasa dan Maaf Zahir Batin buat akak sekeluarga.
18.afairuz : Heh Heh... bila lagi nak melasak !! Stimbot tu mmg dah menjadi pujaan hati lately ni heh heh heh...
19.Aliza : Kat sini tak de Johnnys tapi ari tu kakrinn n hubb pekena kat LeBoss Restaurant. Pas tu..melarat2 sampai homemake then masak dlm kebun pulak heh heh. tu lah pasal..bila kidz dah bear panjang, xtvt lebih bebas dan mudah. Tak lama lah tuu..Aina dah besar punn !!
20.ida isk : Heh Heh..tau tak pe. Save duit utk prep puasa dan raya !! Xtvt mcm ni lagi menyihatkan dan more fun !! Ingat puasa tahun ni akan ulangmakan stimbot lah nampak gaya nya !! Nak kuangkan makan nasik...beras mahaiii !!! Muahahaaaa..
21.Ezza : Waras !!! Ehh..mai laaa..tak kisah punya amik resipi kat sini. Tapi itu menatang pelik bukan utk dibuat juadah ya..cuma utk jamu mata !!
22.Siti Khuzaimah : Waalaikummussalam, alamak...ada tweety utk krinn ka?? Weeiii...syioknya, tq tq tq. Akan krinn jaga sampai beranak pinak
23.cek de sam : Waalaikummussalam mamaera..Alamaaakkk, ramainya org generous hari nii, tq kembali.
24.Roszana : Iye iye..time musim buah, mai ler sini...kita tidur semalam dua kat kebun rambutan. Psst....kat Bt Kapar dulu pun bukan bnyk rambutan ke?? heh heh heh.....
25.nn : Heh Heh..memang syiok..semua orang duduk bersila mengelilingi periuk !!! Berebut-rebut nak amik tuuu.... Rambutan tu mmg tak terabih kalau makan kat bawah pokok....Bergayut-gayutan buahnya hingga tak termakan !!
26.Bonda : Ishhh..Ishhh..ni kalau bawak Ej n da gang sure lagi happening !! Bab-bab melasak ni pasti Ej suka kann..!!! Ada gak scramble buruk sebijik tapi krinn tak reti nak bawak wakakaaaa....Time ni mmg moqtan merah dan kuning aje yg bnyk. Pokok Deghian ada sepokok dua aje..itu pun jauh ke dalam. Tak tau ada buah ke idak. Pulasan pun ada sepokok. Krinn kutip cili padi gak.. Pure punya pedas, kecik2 aje cilinya !!! Ada lagi mcm2 pokok kat kebun tuu tapi tak dan nak explore habih..
27.jeff : Cukup syarat kalau cuti ni. Dengan seronok, hingar-bingar, bising, makan2, main2..semua2nyalahh..!!! Tapi best sesekali dapt berkumpul semua anakberanak..
28.afairuz : Eh idaklaaaa....bukan masa ni kot !! Nanti elok2 boleh buat kuih raya terus kensel sebab sakit bahu, sakit pinggang, sakit jari, pedih mata sebab jahit manik !!!
29.amal5041 : Tq..selamt juga buat kak amal sekeluarga.
30.Haniss : Alaaa...Krinn kalau tak ke kebun mcm ni..berkebun kat pasar jugak lah !!! Selamat Berpuasa...
31.mummy jam : Sesekali auntie ooiiii.... .Selamat Berpuasa....
32.jasmeen : Tak semua orang dapat peluang masuk kebun mcm ni kaaann...lebih2 lagi pada warga kota.
33.zira : Sesekali tukar angin..masuk dusun lah pulak !!
34.manjakusayang : Waalaikummussalam. Sila...sila...
35.mama nynalleeya : Masak you...jangan tak masak !!!
36.Puan Tiara Sera : Waalaikummussalam. Ambooiiii....glamournya nickname tuuu !! Tq bnyk2 laa sebab sudi jenguk dapur krinn selalu. BUkan selalu pun update nya. Bila sempat dan bila ada bahan ok lah. Kalau idak,,,hmmmmm, dok senyap situ lah...Selamat berkenalan jugak ya.
37.saiye : Sebenarnya editing boleh dibuat menggunakan bnyk software mcm photoshop, mc paint, mac draw, powerpoint etc..tapi krinn biasa buat kat powerpoint..
38.MamaFaMi : Koboy pencen !!!
39.ummi : Waalaikummussalam..Ishhh, terima kasih laahhh sudi bagi award tuu. Nanti krinn pi amik ya..
40.maklang : .....Iyo lah tuu !!! Mana lah den ada kuda segala...naik kuda empat roda tu laaahhh !!!! Masa kecik2 dulu lagi best tau MakLang..tunggu buah durian sampai nyaris2 kena hempap durian luruh !! Sekarang dah tak de peluang nak masuk dusun durian sebab dusun arwah nenek/datuk dah tak terjaga...
41.bungaros : Ha ah, mcm2 aktiviti lasak dan bebas boleh dibuat di kebun niii.... budak2 lagi laaa suka nya diorang.
42.Wak Kumis : Ha ah lah Wak, kat Singapura susah ya nak carik dusun buah-buahan. Kalau ada nanti Wak buatlah satu entry untuk dusun buah2an di Singapura ya..tapi jgn lah dusun yang kat supermarket atau pasar heh heh heh
Terimakasih daun keladi..kalau ada hadiah bagi lah lagi..
43.Mamazieza : Boleh sound jer laaaa....macam lah dia tu ada masa nak ke dusun segala...heh heh...tapi kalau boleh berkumpul sekali dgn EJ sureeeeeeeee-heboh habih !!!! Bayangkan kalau boleh buat kek dalam hutan.. ..Bawak oven cap kupu-kupu bakar atas dapur kayu/arang wakakaaaa




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net