Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 11-Aug-2008 13:45 Email | Share | Bookmark
NASI AYAM BELANGA (PERIUK)

Rebus ayam utk stoknya
Rempah2 utk menumis
Minyak sapi utk menumis
Tumbuk bwg putih + halia
Lumur pada ayam
Tumis rempah, masukkan beras
Masuk air stok ayam
Masuk ayam bila nasi hampir masak
Bubuh daun pandan..wangiiiii !!!
Sesekali jenguk dan kacau ya..
Masak daaahhh....
Hidangkan...
Nasi ayam lagi ya... Tapi kali ni Rinn guna jalan pintas untuk menyediakannya. Agak menarik kerana tak payah nak buat asing2 antara ayam dan nasi nya. All in one periuk !!! ... Periuk laaaa..sebab Rinn tak ada belanga cantik yang selalunya orang2 belah timur tengah sana guna untuk masak nasi pilaf.




NASI AYAM BELANGA
Sumber : Buku Resipi Tradisional KELUARGA

Bahan-bahan:
2 pot beras
2 sudu besar minyak sapi ( Ganti dengan majerin pun boleh... )
Rempah tumis..Bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, jintan manis, jintan putih.
1/2 ekor ayam, direbus dengan air secukupnya
Garam seukup rasa
1 batang serai
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar kicap manis

Cara-cara:
1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil2. Rebus ayam + garam + serai sampai empuk. Simpan air stoknya untuk memasak nasi.
2. Basuh beras dan toskan airnya.
3. Perap ayam seketika dengan halia + bwg putih yg telah ditumbuk. Campurkan sekali kicap dan minyak bijan.
4. Panaskan minyak sapi dalam periuk/belanga dan tumiskan bahan2 rempah hingga naik bau wangi. Masukkan beras dan kacau2 seketika. Terus tuangkan air stok ayam.
5. Bila nasi hampir masak, susun ayam atas nasi dan letakkan daun pandan. Tutup periuk dan biarkan hingga tanak. Sesekali elok di kacau supaya rata masaknya.

Cara hidang :
** Boleh dihidang begitu saja bersama sup lebihan air rebusan ayam, kicap cair + cili padi dan cili sos cair + tumbukan sedikit halia.


Quote:

Sebelum kena saman dengan intan

..dan Kak Liza

baik rinn display award2 ni kat sini. Terima kasih dari hati yang ikhlas buat kedua-duanya... .

Ooppsss...mai lagi satu award. This is from Dr Ezzura. Thnx so much dear.



Alahaaaaaaiii...kak jie jie pun sayang kat kita jugak. Terimakasih daun keladi akak ya..




Quote:
1.Muna : Rinn cuma nak tengok Muna guna belanga cantik yg mana heh heh heh.... Nasi ayamnya sure serupa !!
2.zaiy : Ha ah, betul tuu.
3.MamaFaMi : Kalau nak jadik 1st next time..Mama kena standby 24jam depan laptop mama. Sure dapat punya !! Ha ah, ini nasi ayam org malas..semua cebur cebur aje dlm periuk !!
4.yanT : Saja laaa suka-suka melawak..bukannya ada hadiah apa2 poonn.. Kalau canggitu yanT makan gambar jer lah !!..heh heh...lawak jer nooooo.
5.Hajar : Waalaikummussalam,Sila silaaa....
6.Mohd Azhari Azizan : Loor...Tau ka Nasi Ayam Periuk Besar tuuu??? Dekat aje dgn umah KRinn. Kalau nak celen, krinn pun kena beli periuk lagi besar laaa...
7.naz : Waalaikummussalam Naz. Oooh lagi bagus tuuu..buat pop corn bites !1 Tinggal NGAP aje satu-satu.. Kisah papan canai kita dah settle kan..
8.mrs apple : Tq 3X jugak heh heh.. Kalau pos takut posman tibai dulu, tak dan sampai kat Apple
9.nurmuzlina : Tu pun tiru idea buku masak... time rajin krinn boh la gambar step-by-step. Time malas or x sempat, display gambar masakan siap aje lah ye.
10.Aliza : Waalaikummussalam. Sebab simple tu lah yg Krinn layan masak !!
11.jasmeen : Ada lagi tak menu yg express...Haaaaaa, ada...pi beli terus kat kedai
12.Aya : Tak pe, krinn faham. Pasal Cik Wan tu tak pe lah. Mmg tak de rezeki dia. Kalau dia contact krinn dan krinn masih ada stok, insyaAllah boleh bagi. Tq ya susah payah utk krinn.
13.kakliza : KakLiza tu bukan sakit..cuma bz jer. Haq ni mudah banget.. KakLiza buang spec pun boleh bikin punyaa lah !!
14.ct : Sila..sila jgn tak try ya.
15.Afairuz : Buat tak nasi ayam ni utk bukak posa ???
16.Naz : Ya Allahh..bawak bertenang Naz ooiiiii.... Krinn paham sangat kegembiraanmu itu.
17.cak : Sup tu Cak spare sikit air rebusan utk stok ayam tuu. Bukan nak banyak mana sangat kaann. Tak yah bubuh apa dah..sebab garam pun dah masuk masa merebus tu. Tinggal bubuh bawang goreng n daup sup aje. Kalau togel aje pun dah sedap !! Slamat menerai.... Hugzzz for the 2L
18.maylique : Sedangkan chef pun kekadang terkucil, inikan pulak kita maknusia bukan chef .
19.boxhousestudio : Ehh...silap tuu, ada satu lagi nasik ayam yg sedap kat Tg Malim tu, Nasik Ayam KakTun laaaaa.... Nanti cuba ekk.mudah banget ni !! Tq daun keladi...
20.mamaella : Ha ah..potong banyak2 masuk dlm kicap tuu !!
21.ezura : Waalaikummussalam. Award pi tengok dan heret balik dah, cuma belum display aje. Tq my dear.
22.amal : Kalau dgn Rosemary Chicken dah tak menu simple dah lah. Kak Amal begitu rajin sekali ya. Ishhh..bukan kata nak lawan guru.. tapi kalau dapat sebaris dengan Puan Guru kita pun rasa berbaloi dengan apa yg kita dah labur dan korbankan utk pi belajar.
23.Azfa : Waalaikummussalam Azfa, Waaahhh..congrats dah jadik ya pizza tuu. Mudah saja kann...cuma kena sabar sikit lah nak tunggu doh tu kembang. Cheese tu immaterial..apa saja jenis cheese boleh belasah jer Tq to u too sbb sudi try sth from my page.
24.Umi-Kal : Sesedap rasa auntie...
25.jeff : Dah puan resipinya bubuh nama macam tu, kita copy jer laa..tapi kena acknowledge gak kita tukar guna periuk.. isi tetap sama
26.Bonda : Boleh saja..nanti dia jadik lah claypot chicken rice macam orang China dok buat tuu !!
27.rozamy : Yg simpel tu lah yg selalu org cari esp utk org yg bz dan berkerjaya. This one is a keeper...jimat masa sungguh.
28.hannan6d : Apa-apa saja method is possible, asalkan rajin mencuba.
29.MaDiHa : Hubby Krinn pulak suka yg style rebus...mcm masak nasi ayam Hainan tu. Member dah mula jaga makan..so, cari yg rebus2 kalau boleh. Yg goreng goreng tuu..sesekali bedal semacam gak
30.ida isk : Bukan rasa mcm boleh buat boss...meeeemang boleh punya lah !!! Tak de sangkut paut dengan "Malas"...
31.Yati yadami : Heh heh..kakrinn sokong. Tapi kat area Krinn ni ada satu restoran nasik ayam..Diorang panggil Nasi Ayam Periuk Besar !!! Rasanya biasa jer..mcm normal punya nasik ayam gak.. Nama glamour lah tuu !!
32.ah mat gebu : Ok sangat che mat...boleh jadik mcm Chinese punya Claypot Chicken Rice !! Rinn ni tak de claypot..kalau idak, lama dah ku bubuh dlm claypot tu sampai terkelepot ayam2nya kusumbat !!
33.sela suhaila : Duduklah kat mana pun, jiwa tetap orang merah kuning ..walaupun dah lama duduk kat negeri hijau kuning !!
34.ida pahang : Waalaikummussalam ida. Senang aje ida ni...Pi lah habak kat mak, sure mak ida dengan senang hatinya akan masak utk ida
35.Wak Kumis : Kalau kita masak dalam calypot, automatically namanya akan bertukar jadik claypot chicken rice Resipi Nasi Ayam ni..pi mai pi mai pun sama jer Wak. janji ada nasi, ada ayam, sup, sambal dan kicap...sempoii !!!
36.ummiNurin : Waalaikummussalam. Alhamdulillah...jadik elok choc cheese marble tu ye. Boleh jadik killer desert bila org bertandang ke rumah nanti !!
37.Haniss : All in One and One for all !!! Selamat mencuba...bagi semua rasa ...
38.azlinda : Waaa.... terbau2 sampai sini pau azlinda. esp bila baru2 masak dan bukak tudung pengukus tuuu...tq sudi mencuba dan tahniah sbb menjadi.
39.Naz : Haaa...kan dah sampai !!! Kangaroo tu very the expert laa..dia hop sana hop sini..sat aje sampai kat Naz ..
40.jeema : Alhamdulillah, semua tu berkat kerajinan jeema bereksperimen di dapur. Tak rugi kan..bahkan akan menjadikan jeema lebih seronok dan yakin untuk menjamu selera orang lain.. Cuba masak pelbagai resipi lagi ye. Silap sekali tak pe,..cuba lagi. Lama2 terrer lah.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net