Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 1-Aug-2008 05:06 Email | Share | Bookmark
CUCUR UDANG

 
 
Rinn kalau buat cucur udang, tak de pasal lah nak buat bulat-bulat leper tuu. Semudahnya cuma dijemput macam buat cekodok pisang tuu.. Tapi ada beberapa kali di waktu kebelakangan ini anak-anak dah terminat dengan cucur udang yang dibeli di sebuah gerai. Diorang kata cucur udang mak sedap tapi kenapa tak berbentuk macam tuuu...???

Itu senang aje jawab maknya...sebab mak dia malas nak sukat dan goreng dalam senduk bulat.. . Buat macam cekodok tu lebih mudah dan cepat. Tapi, demi nak menunaikan hajat anak2, ku buat jugaklah dua kalii.... sekali untuk sarapan pagi dan sekali untuk minum petang yang akhirnya jadik makan malam. Makan sampai kenyang lah tuuuu..... bila tiba dinner, sapa pun tak mau makan lain.




CUCUR UDANG

Bahan-bahan:
300gm Tepung gandum
Udang besar secukupnya, bersihkan
Sebiji bawang besar dimayang nipis
Segenggam taugeh....Nak taruk lebih pun ok !!!
Daun bawang dan daun saderi secukupnya, dipotong kecil2
2 biji telur
1 cawan Air panas (Bukan air mendidih yaaa... )
Air biasa secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
1 camca teh baking powder
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1. Panaskan minyak untuk menggoreng dan sementara menunggu panas, rendamkan bahagian senduk yg bulat. Tujuannya adalah untuk memudahkan cucur udang lekang dari senduk.
2. Masukkan tepung dalam satu bekas.
3. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air panas dan air sejuk. Gaul-gaul lebih kurang.
4. Tuang air panas sedikit demi sedikit sehingga tepung bersalut air.
5. Tuang air biasa sehingga adunan secukupnya elok untuk dijadikan cucur udang.
6. Keluarkan senduk yg terendam dalam minyak tadi dan isi dengan adunan dan letakkan seekor udang di tengah2nya.
7. Masukkan ke dalam minyak dan tunggu sebentar sehingga cucur lekang dari senduk. Goreng sehingga garing.
8. Ulang hingga habis.




Sepatutnya ada kuah kacang atau kuah cili pedas untuk menyicah cucur udang. Tapi biasalahkan..kami makan dengan sos cili saja.... Alya lagi mudah, makan macam tu saja. Tak payah potong tak payah apa...dia bawak lari seketul seketul dan makan depan TV !!!



Anda terlepas iklan promosi biskut raya?? Klik sini.

Quote:
1.dyla : Nak cuba resipi tu pun kekadang bercinta gak dyla ooiiii.. Tak de lah apa2 petua. Dah badan mmg sedia begini...heh heh..tak mau gemuk !!..
2.Aliza : Ha ah, buat style cucoq lagi cepat kan. Nak makan pun tak yah kalut nak potong2.
3.noor : Iye lah, kalau kat rumah tak sempat keluar belanga lagi anak2 dah tunggu depan dapur. Baru letak dalam pinggan dah sambar...lepas tu gaduh pulak panaaaaaaaas la maaaak !!!!
4.zaiy : KakRinn pun nak komplen gak lah..yg beli tu kekadang bukan saja masuk minyak..minyak yg diguna pun entah berapa kali punya recycle, pas tu udang pun nampak kepala jer...bila dia bubuh terlebih soda/baking powder..mulalah berbau semacam !!! Tu diaaa...lg teruk krinn komplen.!!
5.zira : Rajin lah tuuu..siap kuah kacang sekali. Kami main cicah sos cili jer !!
6.chek yam : Waalaikummussalam. Betul lah tu perangai budak2..makan cucoq udang pilih yg ada udang bnyk dan besar. Seronok kan ada pengalaman menjual masa kecik2. KakRinn dulu tolong mak abah kat kantin sekolah..menu biasanya mee kari, nasi lemak dan cucuq udang pun ada jugak tapi jenis main celepuk aje dalam belanga. Lagi pun nak jual tu kan kena siap2 potong masuk pinggan heh heh heh.
ps : Oh ye, dah dpt dah card tu. tq bnyk2..Tak berani janji boleh pi atau tak tapi sekali lagi krinn ucap time kacih ya.
7.Wak Kumis : Kalau pasal makan..sapa2 pun suka lah !! Tambah2 kalau malan free muahahaaaaaa...
8.umieaisyah : Heh Heh..try ler, tapi rasanya lepas ni krinn buat mcm cucoq jer heh heh..
9.azura asri : Menarik selera ya....
10.spasally sg petani : Memang sedap...bznz apa ekk, nnt krinn pi ushar.
11.Mohd Azhari Azizan : Tu diaaaaa...sampai 10x sebulan !!
12.cikinur : Orang ngidam nak buat cucoq daaaaaahhhh. Selamat menjamu selera nanti ya..
13.on9store :
14.wawa salwa : Tak yah lah buat cucuq badak dengan seekor badak tertenggek di atasnya. Kita buat Badak Berendam aje udahlahhhhh...abih cerita !!
15.ina_saly : Bulan posa biasalah...tekak tu teringin yg manis dan sejuk selalu !! Kalau takat nak makan seketul dua...jenguk aje lah bazaar ramadhan..berlambak2 ada. Tinggal siap duit dan pi tunjuk jer ye.... Kakrinn mmg dah lama buat cucur ( apa jenis cucoq pun..mesti dijemput mcm cekodok...
16.Yati yadami : Kakrinn tibai mcm tu jer..tak yah sos..heh heh heh. Tapi kalau ada kuah kacang..mesti kuah kacang lagi laju drpd cucoq !!
17.Little One Store : Haaa...nak kena buat lah tuuuu...
18.MamaFaMi : Itu yg semudahnya...
19.aishah@ummiaqil : Heh Heh...orangnya tetap orang lama !!
20.Linda@kaoricake : Dengarnya kat Kepala Batas ada cucoq udang lagi kaw kaw..dekat dgn Shahul Hameed.... Cucoq udang kakrinn sempoi jer....
21.kak jie jie : Berubah wajah tapi tampil sedikit suram..sajalah, mood nak sambut bulan puasa. Raya nanti tukor lagi langsir !! Alaaa kak jie jie..rinn pun malas sebenornya tak buat bulat2 guna senduk tuu..tapi dah anak2 nak, buat jugaklah. Padahal selalunya mak depa cuma jemput2kan aje...Rasa tetap sama.
22.Daalia : Lama betoi Lea tak mucul..bz banget lah tuuu !! Tak kisahlah Lea ooii...kita org Malaysia, guna loght mana pun OK !! Lebih bnyk loghat lebih meriah.... Banner aje baru, orangnya tetap org lama
23.Pabloiizetty : Waalaikummussalam. Dah buat nanti, huloq lah barang sepinggan kat KakRinn nooooo...
24.arina : Tukaq laa...orang dah boring kot tengok gamabq lama yang tak berkepala tuuuu...wakakaaaaa. Time anak dara malas masih ok dan bole dimaafkan..tapi bila dah jadik mak dara dan masih mengekalkan sikap tuuuu..hmmmm, parah lah !!!
25.min472 : Min bukak oven sebelum sampai masa 25min- 30min kot... Masa tu adunan sedang dalam proses menaikkan dirinya, kalau dibukak oven akan ada perubahan suhu, maka brownies atau kek sekali pun akan terganggu bakingnya. Kalau suhu terlalu tinggi pun ada effect begitu jugak ya... Jgn putus asa, cuba sekali nanti. Brownies ni sebenarnya tak perlu naik tinggi mcm kek...setakat naik 1 inci setengah pun dah ok.
26.zany : Krinn maleh nak buat kuah kacang..tu yg cicah cili sos jer.
27.mamasya : Lenkali kita buat kuah kacang dulu baru buat cucoq..gerenti sempat punya
28.ah mat gebu : Tak pandai mana pun che mat ooiiiii....setakat boleh gitu gitu aje !!! Orang2 di rumah che mat pun laaaaagilah untung besar..sebab che mat selang sehari ( silap2 tiap hari.. ) mesti ada masakan baru..ngancam2 semuanya..
29.hanizura : Time panas2 ni..memang ngam sekali makan yg nyaman2..yg sejuk2..tu belum bulan posa lagi ye !!!
30.jeff : Dua dua kena sedap...mesti makan sampai terduduk lepas tuu !!
31.afairuz : Kalau kakrinn..tak yah cicah pun boleh habih sepinggan !!
32.Ana Suzana : Ha ah, tukar sekarang takut raya nanti tak sempat !! .. Amboooiii, punya suka ye sampai habih semua tempat cucoq udang yg sedap dia tahu... siap pi tiap minggu lagi ya.
33.naz : Waalaikummussalam. Foto pra posa. Raya nanti tukar lagiii . Kakrinn ni tak tentu balik kampung. Ikut sempat jer..sebab hubby kerja tak tentu masa. Dah tu anak2 pun sekolah pagi petang..kalau cuti hubby dan anak2 tak ngam..hmmm duduk umah aje lah. KakRinn aje yg cuti sepnajang tahunnn . Papan tu jgn tunggu lama2 bila tiba giliran amik terus..pos aje senang. Kakrinn dah tutup order, saper lambat tak jamin dapat.
34.naz : Yg simple itu lah selalunya lebih enak dari yg complicated. Yg complicated pun kalau tak kena gaya...terus hancusss !!! Boleh saja dipelbagai buah2annya. Buah dalam tin kan ada bnyk jenis...cuba ya, pas tu buat report
35.rozamy : Hello...hello, nampak sedap tapi cuma boleh jamu mata aje lah ye. Kakrinn guna Nikon D40 yg dah usang..dan pernah jatuh terhempas..syian dia !!
36.Dila : Ammbboooiiii...macam orang jatuh cinta pandang pertama. Tq Tq..sudi jenguk dapur krinn. Jgn jemu bertandang lagii...
37.jasmeen : Heh Heh...la ni mcm2 hidangan instant ada, tinggal pilih dan bayar jer ya. Kalau kena dengan selera apa salahnya kan. Tambahan bagi yg berkerja..apa saja nak segera..orang kejar masa lah katakan. Yg duduk di rumah ni pun belum tentu rajinnya..
38.muna : Alamak..muna hilang ingatan terus bila tgk gambaq kat sini !!! Kalau tanya Lee Lin nanti dia tanya kita balik !!!
39.admansyah : Oikkk....kuih malas ??? Kejamnya nama....saper lah yg bagi nama tuu ??
40.lee lin : Kakrinn kopek siap2 baru tenggek atas cucoq tuu
41.Ouled Kenitra : Nanti kita pi jenguk ya..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net