Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 27-Jul-2008 23:20 Email | Share | Bookmark
ORG S'GOR BUAT BUAH MELAKA DI KEDAH UTK HIDANGAN ORG PENANG

Toskan..
Dah disalut kelapa parut
Inti gula kabung


Ooppss..gambar di atas ni adalah kuih Buah Melaka yang sedang ditoskan sebentar sebelum disalut dengan kelapa parut. Ibu mertua bertandang lagi ke rumah. Untuk sarapan pagi, seringkasnya buat bee hoon goreng dan kuih Buah Melaka. Kuih ini adalah salah satu kuih kegemaran anak bujangku, Ken. Seronoknya dia bila nampak maknya menggentel tepung pulut untuk buat kuih ini.



BUAH MELAKA

Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
10 helai daun pandan, dikisar dgn air dan ditapis utk mendapatkan 1/2 mangkuk jus pandan
Gula kabung, dipotong kecil-kecil utk intinya
Kelapa parut secukupnya, digaul dgn sedikit garam halus
Air secukupnya utk merebus

Cara-cara:
1. Didihkan air.
2. Gaul tepung pulut dengan jus pandan sehingga adunan boleh digentel. Tuang jus sedikit demi sedikit, secukupnya.
2. Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan bubuh inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
3. Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkt dan toskan.
4. Salut dengan kelapa parut.



Selain nama Buah Melaka, ada juga orang memanggil kuih ini onde-onde. Mungkin ada nama lain, Wallahua'lam Sekarang ni kalau beli Buah Melaka di gerai-gerai kuih, Rinn lihat saiz Buah Melaka ini telah menjadi mini semini-mininya. Chomel memang chomel tapi kalau dimasukkan ke dalam mulut rasanya dengan senang-senang boleh muat dua tiga biji sekaligus !! Heh! Heh! Heh! .... Kali ni Rinn buat taklah semini begitu saiznya dan tidaklah besar sangat. Kalau besar sangat hilanglah pulak kechomelannya. Buat ikut saiz seeloknya untuk disumbat ke dalam mulut !! Ishhh...melalut pulak dah. Ok..jumpa lagi. Mungkin ada yang cuba nak mencipta kuih baru bersempena nama negeri masing-masing selepas ini... ..Silakaaaannn.


Anda terlepas iklan promosi biskut raya?? Klik sini.

Maaf, ada masalah teknikal dengan photobucket menyebabkan gambar2 besar pada entry-entry yang lepas tidak terpapar. Sila bersabar untuk beberapa hari sementara masalah ini di atasi..tq.


Quote:
1.Zai Kulim : Temporarily kena view gambar thumbnails dulu ya...sorry.
2.rozamy : Hai rozamy : Selalunya nama tu lah kan. Ada masalah sikit...sorry.
3.
4.masihjelita : Waalaikummussalam. Bagusnya adiiiikkkkk...
5.chek yam : Waalaikummussalam. Aikk...makan tak letak nyioq...first time dengar org makan Buah Melaka togel
ps : Tak dapat punnn kad tuuu....
6.MamaFaMi : Ingatkan orang Melaka dah tak heran tengok Buah Melaka ni..rupanya masih tangkapa leleh jugak
7.LeeLin : Buat sendiri jer laaaa...baru pueh makan !!!
8.hannaz : Dahsat tuu...lagu apa perut tu nyanyi ??
9.arina : Ha Ha Ha...Buah Melaka nak pi oversea pulak ya...
10.Pabloiizetty : Kuih lembut pun boleh tercekik gak ye... Berapa bijik sekali sumbat tuuu...???
11.boxhousestudio : Bior dia hijau semua...elok utk cuci mata !!
12.Yati yadami : Kuihmuih yg sejuk nyaman mcm ni mmg sesuaaaiii utk bulan posa.... Gambar cantik utk jamu mata jer ya, jgn pulak di telan PC tu nanti !!!
13.along gambaqkawen : Ya Ya....mabeles sekali utk bukak posa.
14.wawa salwa : Dah digilap..tu yg berkilat tuuu...
15.roylazim : Oooppsss....akak pun org Melaka kaaa..??
16.zaiy : Tu mesti kes tak sabor nak makan..masa panas2 lagi dah sumbat ke mulut
17.ida isk : Mujur timbul jugak setahun sekali ya...
18.aniza : Anchor atau Rich...
19.Bonda Raqyn : Sepuluh piring pun wokey....
20.Ana : Cara buat tu mmg seronok..macam main plasticin, tu yg budak2 kalut nak tolong !!!
21.Siti Khuzaimah : Salam. Tq sudi singgah. Sila lah link...
22.noor : Bila-bila pun sedap dimakan !!
23.maklang : Tak manis ke maklang..kalau gula banyak !!
24.mygift2u :
25.hellikonia : Heh Heh..samalah macam kalau kita tgk kek yatt...rasa nak ngap jer !!
26.shima : Lampu apa pun no prob janji ada lampu !!! Syiok nyer dia boleh main order aje dgn mak dia ya...
27.mummy jam : Ha ah..boleh jugak campur keledek utk tambah kesedapan.
28.jeff : Kalau ada pokok Melaka yg berbuah senanglah kita..tak payah dah nak buat kuih ni !! Petik aje kat pokok..
29.Aliza : Waalaikummussalam liza. Biarlah dulu dgn phtibucket tu..nanti pikir sat nak buat mcm mana. Tak resize pun.. Biasalah kuihmuih kita ni nampak mcm renyah nak buat tapi sebenarnya mudah saja kalau rajin heh heh ....KakRinn pun kekadang bercinta gak nak buat kuihmuih ni.
30.hanizura : Muncul buat sendiri ke....muncul sebab beli heh heh heh
31.lynnhassan : Heh Heh..kes curi-curi makan time opis hour lah tu ye lynn..
32.nn : Tgh lapar apa2 pun sodap ehh... tgk air paip pun fuhh...sedapnyer !!!
33.zanaz : Iye...tapi dah lama mastautin kat utara. Budak2 mmg suka sgtlah kalau gentel kuih ni...
34.azlinda : Waalaikummussalam. Food is the best therapy !!!...
35.kookiesnkeks : Gula kabung namanya. Tak pe...dah ada anak dara yg rajin tolong, senanglah mak dia tuuu !!
36.zany : Bukan mcm...memang dah hampir sgt dgn ramadhan. Mulalah atur resipi utk bukak posa pulak !! Org Sgor yg dah terduduk kat Kedah...kenalah buat jugak utk org Penang !!
37.rani : Masa pepak kena hati-hati, sat gi terpancut kena muka org kat depan tuuu KakRinn tak biasa pakai kukuq nyioq...tapi dari kecik dah biasa pakai sagat (Pemarut kelapa tuuu...)..Masa kecik dulu selalu tersagat jari heh heh..Dah tua-tua ni pun kekadang ter....jugak !!!
38.sopitkotam : Heh Heh...silap-silap sampai oversea
39.Haniss : Penyelesaian terbaikkkk...buat sendiriiiiiii...
40.nor : Waalaikummussalam. Tu dia...panjangnya ayat request dia...heh heh. Epal Hijau???
41.jasmeen : Tu diaaa....dia nak makan kat satu Mesia !!!!
42.lelayong : Waalaikummussalam. Krinn guna Nikon D40 yg dah pernah terhempas !!! Thnx ye sudi singgah...
43.kak jie jie : Mmg dah dekat posa pun ni kak jie jie.
44.amal : Kuih yg sinonim dgn bulan posa. Sejuk n nyaman sekali !! Anak Rinn yg acik tu suka tudung style tu tapi taklah yg lip lap lip lap...yg plain jer.
45.nazree :
46.ummizufayri : Skrng namanya mmg seratas. Masa krinn dulu, nama Sek Sains Taiping. Tu diaaa...kena sampai 12 bijik !!! Wakakakaaaa....TKO terus tuuu.
47.Ainasara : Waalaikummussalam. Dah namanya FP masak2...mestilah penuh resipi heh heh.
48.KakLin Aslinda : Waalaikummussalam. Kalau tak hijau..tak menggamit selera laaa...heh heh. Tapi kalau terlebih hijau, terbantut pulak selera..tu mesti kes terlebih letak pewarna. Yg ni hijau jus pandan jer....
49.UmmiSyahir : Waalaikummussalam. Dah tiba masa nak kena buat tuuuuu....
50.jeema : Mana-mana petang pun ok jeema..tak perlu tunggu ptg Sabtu..
51.zira : Tq. Buah Melaka tu dah kena mekap, tu yg cantik . Tak tau lah pasal tempahan tuu..masih 50-50 lagi. Sikit2 mungkin buatlah kot.
52.ummiNurin : Waalaikummussalam. Tq sudi jenguk dapur KRinn. Kalau beli tak puas makan sebab chomei2 sgt. Buat sendiri boleh adjust saiz..heh heh gula pun boleh bubuh ikut selera. Kelapa parut pun boleh bubuh yg muda2. Yg jual tu kekadang kelapa dah tua...silap2 dibubuh hampas kelapa
53.ita sya :
54.umi watierizzal :
55.kesum : Ngancam jiwa?? Fuhhh..bahaya tuu. Ingat ngancam selera jer Tak tahu pulak pasal bubuh tepung beras tuu..cuba try tgk jadik apa nanti...
56.yanT : Waalaikummussalam dan salam kenal. Goda selera tak pe...
57.min472 : Ok..nanti krinn tunggu weekend ni, nak kecek min punyer Buah Melaka, boleh dak??
58.zatidhati : Alhamdulillaaaah. Tak ada yg lebih bahagia selain melihat org lain lebih bahagia kaannn... Bau pandan mmg tiada tandingnya.. jgn kan dalam masakan, kalau buat bunga rampaiii...lagiiiiii lah !!!
59.srsfeqah : Jangan buat rehearsal kat lab bedah binatang tu dah lah ye.... !!! Ada nama baru pulak..KELOPONG !! Lawaknya bunyi dia...samapi melopong kakrinn baca
60.iela : Haaa...tu dia, dah jauh dari mak baru terasa kan. Hmmmm.... tak pe, nanti buat naaaa.
61.mama amie :
62.spirits inquiry : Betul tuu..kuih ni mmg sinonim dgn bulan posa..
62.Azfa : Waalaikummussalam. Thnx also for the warm welcome. Felt so comfortable dan tak kekok langsung keluar masuk dapur. Your girl pun really sweet dan ramah...Seronok tgk keletah dia. Mesti berjela-jela cerita dia to the father heh heh. Alamak...roti and pizza kena panggil mamafami laaa... Kakrinn ni pun setakat boleh kat dapur sendiri jer. Heh Heh..not to that extend nak ajar orang laaaa..
64.sinchan : Waalaikummussalam. Bulan posa gak ye Wakakaaa...syian Himawari kena tinggal !!
65.mamazieza : Biasalah org bz mcm mama.. Dapurnya hanya utk buat kek aje. Gerai is the best solution !!!
66.amy_klang : Leper sebab adunan terlebih air pandan kot. Cuba kurang kan sikit...InsyaAllah ok tuu.
67.sue_im15 : Kalau tak de gula kabung. Gula merah hancur tu pun boleh tapi kena hati2 lah takut susah nak gentel. Gumpal2 kan dulu gula merah tu bagi bulat dan padat, InsyaAllah ok.
68.Ouled Kenitra : Hobi ni tak terbatas.. apa saja pun ok..janji ada minat.
69.Noor Rikha : Harap akak dah terima ya.
70.leezsa : Biasalah harga bulan posa...
71.Daalia : Alamak ada sorang lagi orang Melaka nak ngecek orang Selangor !!
72.Nuriman : Heh Heh...kena pi carik ler..





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net