Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 22-Jul-2008 23:10 Email | Share | Bookmark
FUDGE BROWNIES

Brownies Rinn
Brownies Rinn
Brownies Maziah
Jiranku Maziah sebenarmya seorang taukeh kedai kek. Masa berjumpa dengannya tempoh hari, dia ada mintak resipi brownies. Rinn gelak aje ..heran sebab seorang yang Rinn anggap sudah biasa bermain dengan tepung dan butter bertanya resipi daripada seorang yang tidak begitu pakar dalam bidang kek heh heh. Katanya tak berapa lama sebelum tu, dia ada mendapat bingkisan Brownies Kukus dari Jakarta dan katanya sangat sedap sekali dan dia ingin sekali mencuba buat Brownies. Tak tahu pulak Rinn yang di Indonesia sedang meletup dengan Brownies ni. Setahu Rinn, kek lapis dan Bika Ambon yang sering jadik sebutan.

Apa-apa pun atas permintaan Maziah, Rinn telah memberikan kepadanya resipi Brownies yang bersifat fudgy. Dia suka yang agak kenyal, agak crispy surfacenya dan tidak terasa cakey sangat. Selang dua hari Rinn pun berikan resipi Fudge Brownies dari Dapur Ulampegaga. Time kacih MakLang...



FUDGE BROWNIES
Sumber : http://members.tripod.com/~chocolatefantasy @ Mak Lang's Kitchen

1 cwn butter, cairkan
1 cwn serbuk koko
1 3/4 ke 2 cwn gula castor (Tahap kemanisan ikut suka)
1 1/2 tsp vanilla
4 biji telur
1 1/3 cwn tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp gram halus
1 cwn pelbagai kekacang atau chocolate chips (Rinn bubuh hazel dan almond...choc chips tak ade !! )

Cara-cara :
1. Di dalam satu bekas, kacau sebati butter cair dan serbuk koko.
2. Masukkan gula, esen vanilla dan telur. Kacau semua hingga sebati.
3. Sedikit demi sedikit masukkan tepung + baking powder + garam halus yg telah diayak bersama.
4. Akhir sekali masukkan kekacang dan choc chips yg telah digaul dengan sedikit tepung.
5. Tuang adunan ke dalam loyang brownies dan bakar di dlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 175 darj selama 30 min - 40min, bergantung kepada oven masing-masing.



Maziah terkejut sebab Rinn datang dengan resipi dan brownies sekali..heh hehh..service bagus punyer !! Sebelah malamnya Rinn pulak dikejutkan dengan Maziah. Dia siap buat lagi dan bagi Rinn rasa pulak. Brownies Maziah rasa lebih bercoklat sebab Rinn dah pesan bubuh choc chips banyak2 supaya lebih sedap. Hasilnya amat elok sekali walaupun Maziah bakar dalam loyang loaf yang chomel-chomel tuu. Siap ditabur kepingan badam lagi.



Katanya, biasalah..orang ada kedai kek. Mesti nak hias jugak ikut mana pun !! Lepas ni bolehlah Maziah menambah lagi koleksi jualan di kedai keknya selain kek, cupcakes, biskut, roti..dan lepas ni Brownies pulak. Kalau orang dah pandai tuu buat apa pun cantik dan sedap !!






Anda terlepas iklan promosi biskut raya?? Klik sini.


Quote:
1.Aliza : Ohh..dari Bandung ka..Tu lah pasal, teringin gak nak tau sejauh mana keenakannya. Nanti kalau hubb pi Medan lagi nak suruh dia carik jugak !! Mana boleh jadi...nak ler jugak rasa kan.
ps : Aiyooo...krin cis pun kena hijack ka?? Dah lah mahal skrng ni. Tak pe..tak pe...tumpang enjin dah panas semula ni, cepat2 lah cuba semua resipi yg KIV dulu tuuu...
2.azura : Godek dgn spatula kayu jer.!!! Kalau pakai mixer nnt jadik kek pulak, silap2 bantat ..
3.Ana Suzana : Bila terlajak nanti mai ler singgah. Maziah pun keje jugak..tp mcm Ana lah, buat jugak kek. Tapi hubb dia yg lebih bnyk run the bznz. Laki bini pandai kek/masak..!! Rinn bg resipi brownies dia pulak bg resipi donut bubuh kentang..heh heh
4.Noor : Macam manggis ye..
5.chek yam : Tak sempat bubuh aiskrem dah tamat riwayat !!! Sebab ni sukat pakai cwn, mana2 dulu pun boleh. Sukat dulu baru cairkan lebih mudah.
6.DamiaZawir : Tak der login/password segala...masuk aje anytime !!
7.Lina Kaoricake : Yahooooo...lepaih ni boleh makan kek free !! ( Oooppsss..org tak pelawa lagi jd fotographer, krinn dah angan2.. )
8.Ouled Kenitra : kita tak reti laaa bab-bab claim royalti nii... tak bznz-minded sangat..
9.ina_saly : Kena lah rasa jugak yg kukus punyer. saper lah nak bagi resipi ye. Kalau dpt yg free lagi bagus. Tak de lah betul2 belakang umah eric chiah tuuu.....lajak lagi ke atas bukit sikit. From hiway boleh nampak.
10.jeema : Buat aje. Jgn fikir susah2. Bancuh lebih kurang dengan spatula kayu. Tak yah mixer mixer..nnt bantat Bila lagi nak impress MIL
11.arina : Oopss..ada jual ke vit "R" ni ??
12.Agent29 : Aiiyooo..agent mana pulak mai sekodeng niii ?? Apa kata bukak kedua-duanya sekali harung..??? Fuhhhh..gelojoh betoi naaaa KakRinn ni. Last2 habuk pun tarak !!!
13.afairuz : Bertuahnya MIL dia...
14.MamaFaMi : Mama cakap apa ni ??? Tak paham !!
15.Lynn : Waalaikummussalam lynn. Tq krn sudi jenguk dapur krinn. Krimm cis nama Philadelphia. Bentuk mcm blok butter 250gm tu.. Biasanya kat super/hypermarket mesti ada. Cuba cari ye..dan selamat buat browmies.
16.maylique : Dah buat dan tayang kaaa??? Nak pi negndap niii....
17.Lee Lin : Kalau gitu tak yah le susah2 mintak resipi n sample..Mintak terus aje buatkan utk Lin !!!
ps : Tungguuuu...kalau order skrng nanti raya dah tak dpt rasa nikmat kesedapannya.. sodap ohhh itu tart.
18.kakcik : Selang-seli antara semua..kek, brownies, muffins..semua-semua lah. Resipi ayam percik mana ni kakcik ?? Tak compute ler kepala nii...
19.kak jie jie : Kekacang n choc chips tu yg buat terangkat !! Dah tel Kak Mas ekk..bagus! bagus!
20.ibu Aiman + Arissa : Slm perkenalan juga buat ina. Cubalah buat dan rasa sendiri kesedapannya.
21.kak ija : Mak Lang dah jadik toke dah...KakRinn aje yg belum bersedia. Setakat utk mkn sendiri jer...
22.sfawani :
23.lynnhassan : Oooh..ada kat mid-valley ekk. Bila laa nak turun KL lagii... Kg kat Kelang pun dah jarang balik hmmm. Hubb bz mbanget !!
24.mamasya : Macam2 selera budak2 ni ye. Itu suka ini tak suka..Orang yg nak masak ni yang haru biru...
25.farahfarhana : Kalau dapat free apa2 pun best
26.ita sya_zi_ent : Sedap youuuuu...
27.wawa salwa : Sikit cukup ke ???
28.ita : Slm perkenalan juga buat ita. Chomei jer bunyi nama blog ita..guladanmentaga ya !!!
29.Yati yadami : Kena try tuuu. Mcm kek jugak kot..ada yg bakar, ada yg kukus. Selera ni ikut masing-masing lah kaann...
30.azlinda : Dah memang feature brownies tu mcm tu... warna koko, ada kekacang/nuts, bentuk squres/rectangular..Tak pernah ler pulak try masuk dlm paper liner. Effect dia lain kot....
31.shima : Semua sedap..kena cuba dua-dua shima. Rugi kalau tak cuba oooo....
32.zaiy : Goda selera tak pe..jgn goda yg lain udah laaaa..zaiy oooiiiii !!! Haaa..tuuuu, hanya yg dah cuba yg tau kesedapannya.
33.shima : Isshhhh...berlawan-lawan pulak shima n zaiy nii. Godek shima godek...jgn tak godek. Nanti pi singgah dapur shima lagi ekk..
34.ida isk: Muahahahaaa...takut kawan kita tu terduduk fening kapla nengok kukis ida.
35.aishah@ummiaqil : Daaahhh...si aishah pulak enterframe kisah shima n zaiy. Eh aci laaa...aishah dah rasa brownies Indon tu..tp kakrinn tak lagi huk huk huk...
36.jeff : Muahahaaaaa.....manjang cacit jiji si uncle jeff ni !!! Tukor gigi pelesu jer laaa...
37.dapurimpian : Goda jgn tak goda.....
38.boxhousestudio : Oikkk...tak jadik pi kaaa?? Awat nya??....Tapi rinn nampak brownies KakTunn ada kat gambar. Main pos kaa?? Meh nak tolong amik food foto KakTun...sure meletup2 jualan KakTun !!
39.boxhousestudio : Muahahaaaaa...Ku kureng pemahaman..heh heh. Dah betulkan URL nya. Teeeerriiiiiima kaaaaassiiiih cikgu !!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net