Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 13-Jul-2008 21:29 Email | Share | Bookmark
NASI DAGING

Nasi Daging
Daging Rebus
Air Asam
Beberapa hari lepas my SIL sms, katanya nak resipi Nasi Daging. Tak tau dia jadi masak atau tidak. Rinn jadik teringin dan Rinn pulak yang buat !!




NASI DAGING

Bahan-bahan:
3 pot beras (pot=tin susu pekat... )
1/2 cwn tomato puree cair
1 cawan susu cair

Bahan-bahan utk stok daging :
500gm daging
2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar rempah kurma
i camca teh lada putih
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk jintan putih
Garam secukup rasa
Air 5 cawan..ditambah sehingga daging lembut

* Rebus kesemua bahan di atas untuk mendapatkan air stok daging.

Bahan-bahan tumis :
1/2 biji bawang besar, dimayang
3 biji bawang putih, dimayang halus
1 inci halia, dihiris nipis
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 sudu besar minyak/mentega untuk menumis

Cara-cara:
1. Basuh beras dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau wanginya.
3. Masukkan beras dan kacau seketika.
4. Tuang air stok daging secukupnya untuk menanak nasi tersebut.
5. Bila beras agak kembang, masukkan tomato puree dan susu cair. Kacau semua hingga rata dan biar nasi masak. Tutup periuk sehingga nasi betul-betul tanak. Sesekali elok dikacau nasi.

* Boleh menggunakan rice-cooker atau masak di dalam periuk di atas dapur.

Cara hidangan :
1. Daging yang telah direbus empuk tadi, dipotong2 nipis. Rinn potong daging siap-siap dalam saiz yg kecil supaya cepat empuk. Boleh dihidang dengan air asam.

Air asam :
Perahan air asam jawa
Bawang besar hiris
Buah tomato segar, dipotong kecil-kecil
Hirisan cili merah atau cili hijau
Belacan bakar
Garam dan gula secukup rasa
Perahan air limau nipis/kasturi



Di bahagian utara ni, kalau kenduri-kendara majlis perkahwinan atau korban, ada kalanya mereka gemar menghidangkan juadah ini kerana ianya ringkas dan mudah disediakan. Boleh juga di hidang dengan gulai daging yang dimasak dengan rebung atau umbut kelapa atau nangka. Kami sekeluarga makan begitu saja kerana tak sempat nak menggulai apa-apa. Tidak kurang enaknya..



Selamat mencuba dan menjamu selera.



Quote:
1.Ummi Izzah & Imie fara : Silap hari ya masuk sini time posa. Tak mengapa..tak yah tunggu weekend baru nak buat...balik nanti boleh buat utk bukak posa!! Sempat ke..??
2.min472 : Kalau diikutkan memang lebih kurang jer..cuma nasi yg ni ada bau rempah kurama dan daging. Nasi dia saja pun dah sedap..anak2 suka.
3.Ana : Tu lah kan..Krinn kan bukan org utara tapi bila dah mastautin kat sini kenalah cuba makan cara org sini. Not bad sebenarnya cara masakan ini. Mudah dan sedap. Tapi kalau pekena yg kat rumah kenduri laaaaaaagi lah tak tahan sedapnya...rasa macam satu kampung bau nasi daging !!! Dagingnya tu kalau lembut dan manis...hmmm tak leh nak citer !!!
4.nur : W'salam. Bila-bila ada kesempatan cubalah resipi ni. Bahan2 nya jer yg nampak banyak tapi cara penyediaan memang mudah.
5.rani : Alamak..tu lah tuu, mesti ada yg tak boleh nak agak bnyk mana. Kalau ikutkan cupak tu lebih besar dari tin susu pekat tapi tak pe lah..krinn dah ubah kat atas tuu. Krinn tulis pot..heh heh bermaksud tin susu pekat. Kalau nak tau, krinn dari kecik2 mak dah ajar guna tin susu pekat sebagai penyukat beras. Sampai sekarang dok guna pot yg dah berbelas2 tahu tuu.. Kalau guna pot rice cooker tu tak leh nak agak utk berapa org makan. Kalau satu pot susu tu dua tiga orang makan, lepas.
6.roylazim : Rinn ni org S'gor. Bila mai utara baru tau makan nasi daging ni..dah belajar buat pun heh heh..memang ringkas tapi menyelerakan.
7.Azfa : W'salam. Alaaaa..makan sikit takkan rosak diet kot !!
p/s : Ahakkkksss...boleh ke krinn nak pi nyibuk ???...
8.nor : Bagi org utara, hidangan ni memang biasa..tp bagi org luar..agak asing jugak pada mulanya tapi kalau dah sekali pekena pasti jatuh cinta !!
9.maisya : Tu makan kat rumah kenduri..cuba buat sendiri nanti ye..heh heh
10.rose_emely : Ahakkss...dari zaman bujang la kena siap2 belajar masak supaya bila dah berumahtangga nanti tidaklah terkial-kial...
11.MaDiHa : Tu kakrinn dah tukar pakai pot = tin susu !!! (Tin susu tu krinn punyer penyukat beras wakakaaa...)
12.amal : Tak dan nak update. Rinn cuma pi amik foto aje..tu pun ada yg terlupa which is which..nak kena check balik nama2 kukis tuuu...sabor sat noooo..
13.aishah@ummiaqil : Heh Heh..dah duk kat sana..kena wat sendiri ler jawabnyer !!!
14.Mohd Azhari Azizan : Org darah tinggi pun sure tak tahan tengok niii......
15.yati-m : Sesungguhnya ia memang mudah...dan sedap !!!
16.MPB : Oikkk...mu dah konpius ke..nasi dagang or nasi daging ye. Manyak beza ooooh itu dua dua nasi !! Tapi kita ada dua2 entry tu..check ya. Buah polago tu kan mekap nasi tuuu...tak chomei aaar kalau tak enter frame !!!
17.ah mat gebu : Goda jiwa tak pe...jgn goda laki org udah lah che mat oooiii... OOikkkk...dahsatnyer gelaran si MPB tuuuuu...nak tergelak pun ada tapi mmg chun la gelaran tuuu...mmg kena dengan cara MPB selalu turunkan komen dia kat sini !!! Merempit..????
18.hanizura : Ok sangat lah kalau basmathi !!! Lebih sodap....
19.zanaz : Biasalah menu org utara..
20.Noor : Silalah buat...
21.zany : Ni orang Sgor pun dah reti masak dan makan nasik daging...heh heh !! Org Kedah ada reti makan tempe tak ??? Wow...nak ler tengok donut JCo zany tuuu !!! Tempek tak..??
22.jeff : Tq to the sunlight... Time ada pencahayaan yg bagus, insyaAllah hasil gambar pun cantik. Plus some creativity laaa...
23.Aliza : Belakang rumah Mendiang Eric Chia....SPS.
24.Ziela zpuppets : Ishhh...amik daaaah, cuma tak sempat nak bubuh frame dan display kat sini. Jgn laa kecik hati...nanti krinn gantung ya.
25.chek yam : W'salam chek yam. nazhatulrinna@yahoo.com. Masak style kampung la best !!! Suka dgn menu kenduri tuu. InsyaAllah kalau tiada aral melintang akan pi tapi segan jugaklah sebab tak kenai sesapa pun !!!
26.sakinah : Waalaikummussalam. Nampaknya kena rajin2 check kelas biskut tu. Next class kalau tak silap pada 9 Aug. Check details nanti ye. Kelas 12 Jul ari tu pun ada sorang dari AS.
27.ida isk : Yeayyyyy.......dapat jadik ahli !! dapat jadik ahli !!!
28.mrsjemain : Don't mention it la An. Tu diaaa ehh...jauhnya pi makan ikan keli sambal !!!
29.unnamed : Seperiuk pun boleh...
30.roszana : Ni menu org utara lah Ana. Kat tempat kita mmg tak de. Mungkin boleh diperkenal satu hari nanti. Buat aje kek tuu Ana..InsyaAllah jadik. Kesiaaaaan la kat adik n anak2 buah yg ramai tu...
31.MamFaMi : Heh Heh..mata mmg buleh buat2 tak nampak tapi dalam kepala dah recorded...Ummmmm, nasi daging !! Sedapnya, nanti nak cubalah !!!
32.MaDiHa : Cupak tu sebenarnya dia besar sikit dari pot (tin susu)...
33.ciku_nunu : Oikkk...kalau termengidam nanti saper laaa nak masak kat ciku nunu ???
34.Wilda : Alamak...nampaknya nak kena masak lah tuu !!
35.Acik : Takkan nak makan air asam aje..??? Kena buat complete set oooo...
36.kak jie jie : Heh Heh..tahuuuu, kak jie jie mmg gemar masakan canggini kan.
re : No prob. Benda dah ada, guna aje lah. Malas nak explore photoshop tuu.
37.ina_saly : Set yg ni yg paling asas, kalau ada side dishes macam gulai daging or ayam masak merah lagi ngancam !!! Alamak..dapur pun ada cuti-cuti Malaysia ke???
38.nadiah : Tak payah balik Kedah pun buleh makan..masak sendiri ye !!!
39.anis aisya@oslo : Alahaaaiii kesiannya org oslo teringin nasik daging ekk.. Tak pe, nanti anis cubalah kat sana. Mudah aje niii...
40.Kak Rusnah: Waahh...jalan2 sambil kerja saja Kak Rus ni ye...tak pe jauh berjalan luas pandangan. Biasalah balik jalan2 sure lapar...
41.wawa salwa : Meh ler singgah....hari2 open house cuma masak2 aje tak hari2..muahahaaaa..
42.mOk nDa : Yg simple itulah kekadang yg amat sedap!!! Haaa..pakai beras basmathi lagilah ngancam selera tuuuu....Buat jgn tak buat !!!
43.Lee Lin : Mak Krinn tak ajar masak nasik daging..ni pepandai sendiri. Yg sebenornya sebahagian daging tuu telah krinn masukkan sekali dalam nasi..mcm tau tau je lin niiii...
44.shukri sfawani :
45.Wak Kumis : Bukannya pandai Wak..tapi memandai-mandai. Seb bak tak hancuss !!!..Dahsat ye Wak boleh masak utk majlis besar... Rinn kalau setakat tolong2 belakang tabir boooooleh laaa..!!!
46.zany : Pada krinn mana2 donut pun serupa...org jer pandai2 membezakan sedap tak sedap. Dari segi rupa mungkin berbeza tapi kalau dah namanya donut...rasanya mesti rasa donut kannn... . Tempe??? Mentah2 krinn makan !!!
47.kookiesNkeks : Waaa...jenuh tu nak tebang buluh nak dapatkan rebung. Krinn beli jer kat pasar tani
48.maklang : Bila dah masak nanti jemput krinn tauu....
49.Phalin : Tq Tq...biasa aje tu. Foto2 Phalin lagi menyengat !! Rugi laaa antar sikit sikit, nnt krinn antar banyak2 ye !!
50.along gambaqkahwen : Tu lah pasal..kenduri kawen kat utara ni kalau tumbang lembu..nasi dan lauknya lebihkurang beginiiii lah. Mmg melampau-lampau godaannya...
51.Ouled Kenitra : Perutmu memberi isyarat utk minum petang agaknya !!!
52.boxhousestudio : Sikit tak leh bagi..kalau bnyk tak pe !!
53.LUNA : Mmg sodap punn...
54.Aqil nyer abah : Nasi daging laaa...kan ada air asam sebagai penyejuk badan tuuu.
55.suzi :
56.Wak Kumis : Tq ye Wak..Ingat jugak Wak kat FP rinn. Nanti rinn pi amik ye.
57.suzi : Alhamdulillah sedap ye. Boleh buat lagi lenkali...



Pengumunan :
Kepada WAN dari UITM Permatang Pauh, sekiranya WAN ada singgah ke FP Kakrinn, sila hubungi Krinn dengan kadar yang segera ya..Thnx


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net