Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 10-Jul-2008 00:05 Email | Share | Bookmark
MARBLE CHOCOLATE CHEESE CAKE

 
 
Gara-gara terliur melihatkannya kat fp Kak Roy !!! Maka kita pun buatlaaah. Maklang, Krinn pun dah buat kali yang ke tiga nii.. heh heh heh



CHOCOLATE CHEESE MARBLE CHEESE CAKE

Bahan A :
180gm mentega
20gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
120gm tepung naik sendiri (Diayak bersama serbuk koko & baking powder)
170gm gula castor
3 biji telur

1. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, kacau sebati.
2. Masukkan campuran tepung+baking powder+serbuk koko. Gaul rata dan bahagi kepada dua bahagian.

Bahan B:
250gm cream cheese
60gm gula castor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

1.Pukul cream cheese sampai kembang.
2.Campurkan gula, telur dan esen vanilla. Pukul lagi sampai kembang dan rata.

Cara-cara :
1. Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan. Tuang aduanan cream cheese di atasnya dan ratakan.
2. Tuang sebahagian lagi bahan A dan ratakan.
3. Bakar pada suhu 165 darj cel selama 50min-60min ikut oven masing-masing. Seeloknya dibiarkan sejuk dulu sebelum dipotong.




Biarpun berapa kali kek ini dah dibuat tetapi ia tetap menambat selera. Almaklumlah..kombinasi coklat dan cheese memang sukar dilepaskan....


Quote:
1.Ha/Chendana ayu : Maka nya..kena dibuat ler sekali lagi...
2.cak : Nanti bila dapat buat haq chomei, tempek ekk...
3.chek yam : W'salam. Alamak..oven dah masuk stor ke??? Silap2 tak kuar terus tuuuu.... . Time kacih laaa sudi jemput awal-awal.. kat maner le pulak kenduri tuu??
4.Ziela zpuppets : Try..jgn tak try, rugi !!
5.Sara : W'salam. Krinn guna loyang 4 segi 7inci. Kalau loyang besar takut tak dapat layer yg secukupnya. Nanti nipis sgt pulak.
6.Sue : Bila terasa nak buat kena terus pi buat..kalau tangguh2, nampaknya hmmmmmm...tak buat lah tuuu !!
7.Azfa : W'salam. Dah try buat ke??
8.Kelly Lee : W'salam. Oikkk...dah bukak rasmi ke??? Haaa....sila bentang red-carpet tau, kita nak pi sana ! Masa makan kek tak ingat saper daaah sebab sedap sgt.
9.mamasya : Masa nak bubuh adunan tu, walaupun cuma tiga lapis tapi cukup berhati2 supaya tak nampak berselerak. Berselerak pun tak pe kot, sebab nama resipi pun marble, so should ada lorek2 marble laa..ya dak?? Tak kisahlah, janji sedap.
10.roylazim : Thnx to you kak roy, sebab mengilhamkan kek ni. Kek akak kan??? heh heh...
11.hanizura : Tak rajin pooon..bila teringat nak buat, krinn buatlah. Time malas apa pun tak jadikk..
12.ah mat gebu : Tak pe lah che mat...hentam sajalah sementara sihat ni. Nanti bila dah sakit apapun tak leh makan !! MIL selalu cakap mcm tu..sebab dia sulu mmg bnyk pantang makan. Skrng bila dah berumur dan ada sakit itu ini..lagilah bertambah benda2 yg tak leh makan...
13.nic : Kembang ke kuncup ke..tak pe, janji sihat !!
14.MaDiHa : Bila nak ulangbuat..Tak cukup kuat kot godaan kali ni ??!!
15.rani : 6 lapis pun boleh..tapi guna dua adunan laaa...heh heh heh. Boleh ke???
16.Lee Lin : Kalau ditengok dari nama resipi sepatutnya beralun lah cheese. Kalau cis berdisiplin ni maknanya dipanggil layer jer kot !!
17.MamaFaMi : ...So, bila nak 2nd round pulak??
18.kakliza : Biasalah kakliza..kalau masuk dapur orang semuanya menggugat selera.
19.aifa : Alaaa..tak kisahlah apa pun jadiknya bentuk cheese tu, janji kek tak bantat dan masih sedap dimakan.
20.lieza : Tak leh buat apa lah dengan harga krim cis tuu..kalau dah nak buat sgt terpaksalah jugak belii !!
21.maylique : Sila..sila..mesti izzat suka. Jgn lupa jemput kakrinn sekali ye... pi besday izzat laaa, sebab nak rasa kek mama dia
22.MPB : Puasa puasa pon apa salahnya buat..time bukak posa tibai laaaa !!
23.zakiahz : Sikit2 rasa ok lah kot...
24.umieaisyah : Oikk..kena beli laa..
25.zany : Nak singgah kena habak tau..jgn main serbu jer..nanti krinn hidang ayaq sejuk aje heh he heh
26.dapurimpian : Haaa..semangat dah ada tuu, tunggu hari jer. Bila ekk..??
27.mamazieza : Wakakaaaa...kek lagi femes dari tuannya ??? Tak kisahlah janji orang tak curi resipi dan ngaku dia punyer !!
28.ummi : W'salam. Alaaahaai...takkan saat-saat itu nak naik kilo kot ?? Makan sikit2 apa salahnya. Ape benda nya tu ummi..Nanti Rinn pi jenguk. Thnx anyway sbb ingat kat Rinn.
29.jeff : Rugi kan sapa anti-choc & cheese.
30.Noor : tak silap lagiii...
31.yati-m : Da boom ekk...
32.nor : Buat jer laa..telan ayaq liuq bukan sedap poon !!
33.Umi Ahmad Zhafran&Zahra Damia : Tak silap lagii..
34.Ziela zpuppets : Alahaaaii..time kacih naaaa. Nanti pi collect.
35.shariza mamanurin : Ye ke. thnx. Tapi kek ni mmg recommended.
36.mrsjemain : Sabar jer lah An. Tak semua orang suka dengan apa yg kita buat. Janji kita tak menyusahkan org lain sudah cukup bagus tuu. An try la buat kek ni..nak bagi AN rasa pun An jauh sgt.
p/s : Kalau Krinn diKL boleh lah buat appt dgn An, ni Krinn di Sg Petani laaaa...
37.sue : Pengukus x de, oven???
38.srsfeqah : Dah pi jenguk umah feqah. Quite informative, thnx ya.
39.ummi zufayri : Kalau boleh amik..silakan lah..malangnya tak boleh laaa...
40.min472 : Apa2 pun masakan maaaak jugak yg paling sedap kan !!
41.Jo : W'salam, ha ah, sebab ada choc kek yg sandwickan cis tuu.
42.Ibu NF : Tak rugi walau buat berulang kali. Habis macam tu jugak !!! Tak sempat nak hulur kot...
43.wawa salwa : Betul sekali..ramai yg dah buat ni dan mereka setuju yg kek ni sedap.
44.suhaila : Alhamdulillah, ilmu yg sedikit ini tak salah kalau dikongsi bersama. Terima kasih krn sudi jenguk dapur krinn selalu.
45.umi adam : Eloklah tuu..kalau tak belajar, memang tak kan tahu sama ada kita boleh atau tidak. Selagi ada bahan..InsyaAllah kakrinn akan kongsi kat sini.
46.aishah@ummiaqil : Heh Heh Heh.. aishah yg tak tahan godaan !!
47.Jasmeen : Kalau guna loyang besar mmglah layernya jadik nipis. Krinn guna loyang 4 segi 7inci.
48.Wak Kumis : Saper kah sang teman itu ye??
p/s : Saya di utara..
49.H & H Boutique :
50.Ana : Krinn pun suka..
51.Baya : Ok, nnt krinn email lain.
52.deana : Oikk..naper kena tunggu bulan posa baru nak buat ye??
53.hanizura : Macam2 la zura ni !! Seb baik jadik jugak buat laksa... silap2 haribulan bila dah fening tak tau nak pilih, last2 apa pon tak buat !!! Sedap tak laksa zura ??
54.azura asri : Kek dah kena mekap !!
55.Aliza : W'salam. Kakrinn guna square tin 7 in. Kalau besar dari tu..takut layernya terlalu nipis, susah nak ratakan.
56.aima rizaima : Memang best. Tak rugi mencuba tau..
57.kak jie jie : Rinn pun buta photoshop sebenarnya. Malas nak explore. Sebetulnya rinn cuma edit kat MS Powerpoint jer... Itu pun dah cukup bagus.
58.maklang : Ok ye kalau kukus? Nanti krinn cuba...oisshh, 4x lah nanti jawabnya buat kek ni !!! Hantam sajalah labuuu..
59.lynhassan : Bila dah ramai yg mencuba dan terbukti sedap, maka mmg betullah kek ni sedap. Pasal gambar..heh heh...biasa-biasa aje tuu, malu lah dengan jurutembak2 pro !!
60.ida isk : Betul tuu...
61.afairuz : Apa kata afai cuba buat.
62.susyirah : Haa..kalau dah ngidam mesti kena buat, kalau tidak nnt baby keluar meleleeeeh air liur dia..jenuh mama dia nak mengelap !!





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net