Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 30-Jun-2008 04:04 Email | Share | Bookmark
SERAWA SAGU NANGKA

Sagu
Basuh dan toskan
Buah nangka
Nangka dibelah
Nangka dipotong-potong
Rebus air hingga agak mendidih
Tuangkan sagu
Kacau hingga sagu agak lembut
Masukkan santan
Masukkan gula
Masukkan hirisan nangka
Bancuh gula merah
Tuang dalam serawa
Kacau hingga sebati
Jom makan...
Buah nangka segar ini dibeli di pasar. Dua belas ulas tiga ringgit. Beli dua bungkus. Dah puas makan yang segar, masih ada baki lagi.



Teringat pernah makan satu dessert kat Kelantan masa pi sana bulan puasa beberapa tahun lepas. Masa berbuka puasa kat Hotel Ansar kalau tak silap. Tapi masa tu instead of using nangka, diorang guna buah honey dew atau tembikai susu. Rinn cuba buat guna nangka.



SERAWA SAGU NANGKA

Bahan-bahan:
150gm sagu
Air secukupnya
1/2 cawan gula putih
1 sudu besar gula merah, dibancuh dengan sedikit air dan tapis
1 mangkuk santan kelapa
Secubit garam
Daun pandan

Cara-cara:
1. Basuh dan toskan sagu.
2. Rebus air hingga agak mendidih.
3. Masukkan sagu dan kacau sehingga sagu kembang.
4. Masukkan santan dan gula. Gaul sehingga mendidih dan sebati.
5. Masukkan hirisan nangka. Kemudian masukkan bancuhan air gula merah.
6. Kacu sebati. Sila adjust kemanisan ikut selera anda.


Ok..ok...mesti ada di antara kita yang tak makan atau tak suka makan nangka. You can always substitute nangka ini dengan apa-apa buah yang anda suka. Pisang, ubi kayu rebus, keledek, cempedak, honey dew, sengkuang china etc etc. Mungkin juga ada yang panggil hidangan ini bubur atau serawa atau pengat atau simply dipanggil dessert. Satu lagi isu nama resipi di sini. Tapi tak kisah lah, walau apa pun panggilannya, ia amat sesuai untuk dijadikan hidangan pencuci mulut.


Nangka ini memang segar walaupun nampak muda tapi rasanya cukup manis. Rasa manis itu telah mengalir ke dalam kuah serawa memberikan satu rasa yang cukup enak..


Quote:
1.eixora : Nangka muda utk gulai..nangka masak ranum utk makan saja atau buat serawa yaa... Dua-dua suka !!
2.jasmeen : Haaa... ini nangka memang bnyk angin bagi yg tak tahan, abihlaaah.
3.umieaisyah : Hah Hah Hah..
4.Haniss : Oikk..bubuh pulut pulak ke??
5.bidasari : Sayang tak dapat nak Ngap di screen yaa...
6.Kaslina : Ni mak dah tak ada..nampaknya Kas kena olah sendiri laaaa.
7.Roszana : Sama aje..pengat or serawa. Aiyyyoooo..ada bnyk angin kaa???..Tak pe, boleh sapu minyak angin bnyk2..Jgn naik angin udahlah ye
8.boxhousestudio : KakTun niii....apa2 pun mesti nak teh-o panas ekkk...
9.little one store : Banyak angin jugak ke ???
10.chek yam : Waaah...bubuh as ler pulak ye. Mcm2 sungguh cara nak menikmati makanan. Itu lah kelebihan nangka..buat lauk pun boleh, buat dessert pun ok.
11.cek de sam : Kat sana ada nangka tak ??
12.Aliza : Ho Ho Ho...jangan lah liza oiiiiii...Nanti tak bangkit laa kalau pekena nangka sekarang. Tu diaaa...dah 20thn tak jamah nangka !!! Bukan nangka saja tau..buah/sayur yg lain pun ada lagi yg ber"angin"... heh heh
13.MamaFaMi : Dah pueh makan yg fresh lah tuu ma, teringat nak boh sikit dlm serawa heh heh heh.
14.naz : Pengat or serawa memang boleh dipelbagai..ikut seleralah. Kalau boh duriaaaaaan...lagilah terangkat !!!
15.ina_saly : Selalunya mcm tu lah...kalau ke pasar malam..nampak cm2 tapi tak teringin puuun nak beli. Bila dah balik rumah baru teringat2...nyesal tak beli.
16.lynnhassan : Kakrinn pun sebenarnya suka yg putih juga. Kalau buat bubur kacang hijau esp. memang putih jer kuahnya..MIL yg suka bubuh gula merah sampai kuat baunya..dan hilang rasa lemak santan tu. Style orang utara kot. Memanglah tuuu..kena kombi-kombi jugak baru nampak cantik di mata..sedap di tekak !!
17.cak : Hah Hah...cak pun raja segala angin kaaa???
18.min472 : Kena sapu minyak angin banyak2 tuuu ....
19.Noor : Kalau kreatif...apa2 pun boleh jadik resipi baru.
20.zara_bee : Akak pun angin jugak ye..kena standby minyak angin botol besar tuuu...
21.Wak Kumis : Lawak lah Wak ni..nama resipi panjang sungguh tuuu !!!
ps : Mentari pun boleh mc ???
22.munna : Munna pun kena standby minyak angin botol besar jugak niiii...
23.Pemancing Ikan : Ikan darat selalunya kita buat masak pedas jer...
24.Ziela zpuppets : Aiyoooo...posmen dah rembat kot ayam oats tuu !!!
25.zanaz : Itulah lumrahnya bila dah rumahtangga..masak semuanya ikut selera suami dan anak2. Selera kita tolak tepi dulu....
26.ah mat gebu : Janji nangka ye che mat !!! Belasah aje....
27.Lee Lin : Ni modern punya style wakakaaaaaaa.....
28.Laurabagcollection :
29.MaDiHa : Kot MaDiHa tak sempat nak membubur or memengat laaaa...habis dihantam dulu sampai licin. Apa pun kalau buah-buahan ini seeloknya dinikmati segar begitu saja.
30.MadiHa : Habis 3 suku tak pe.jgn jadik 3 suku lepas makan nangka sudahlahhhhh...
31.Laurabagcollection :
32.ida isk : Tak pe..nanti ida beli dengan pokok2 nangkanya sekali..baru puas makan ye !!!
33.sue : Tibai aje...
34.kakliza : Sesekali membubur ni memang syiok gila kakliza..Tambah2 pulak petang2 hari time minum petang tuuu. Nak sediakan pun mudah.
35.kak jie jie : Adik beradik lah tu kak oiii.... benda sama, nama jer berbeza. Sagu biji memang sedap..menambahpekatkan lagi serawa/pengat kita.
36.jeff : Heh heh..tq tq...apa2 sajalah kalau yg informative elok kita share bersama. Mcm jeff punya fp pun very informative...siap boleh tour Melaka lagi di alam maya.
37.Wak Kumis : Naper Wak ???
38.maklang : Heh Heh..pos kat Gate 10 ekkk ???
39.Azfa : W'salam Azfa, anak2 ni memang. Banyak yg membesar dengan makanan segera..so, benda2 tradisi macam ni agak kureeng sikit. Mujur anak2 KRinn ada jugak yg minat..kalau tak Krinn pun boleh 'hot' mcm Azfa !!!
40.wawa salwa : Tu baru ayat..kalau dah ada depan mata??..
41.amy amelia : Hai amy, mai jenguk dapur krinn pun krinn dah honoured. Serawa durian mmg tak leh lawan..yg ini sekadar mempelbagaikan juadah. Cubalah..
42.nieta : Nanti krinn e-mail ya.
43.Wak Kumis : Orait, tq atas keprihatinan Wak tu.
Re : Oooh..bukan di SG ekk Bintan tuu.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net