Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Jun-2008 06:04 Email | Share | Bookmark
KASWI????...LOMPANG???...KASWI???...LOMPANG???

1.Didihkan gula merah+gula putih+air+pandan
2.Ayak semua tepung
3. Tambah air utk sejukkan
4.Masukkan air kapur
5.Masukkan choc paste
6.Tapis gula ke tepung
7.Gaul rata
8.Tapis bancuhan
9.Masak seketika saja..
10.Sapu minyak masak
11.Kukus acuan seketika
12.Tuang bancuhan
13.Kukus 45 minit
Dah siap....Boleh dihidang !
Selebihnya diloyangkan..jadi kaswi !!!
Bubuh kelapa parut cukup2 !!!
Kalau sesiapa tanya Rinn apakah perbezaan antara Kuih Lompang dan Kuih Kaswi, pastinya Rinn akan jawab..sama aje kedua-duanya. Yang berbeza hanya acuan yang membentuknya. Di antara keduanya juga Rinn lebih biasa dengan kuih kaswi dari kuih lompang. Ada beza ke ???

Kalau tengok mak Rinn sediakan kuih kaswi dulu-dulu memang mudah..main sukat-sukat aje. Tepung gandum sebahagian besarnya, tepung beras dan tepung ubinya main sudu-sudu aje berapa banyak yang dia suka dan air main tuang-tuang. Main agak-agaklah tuu. Jadinya kalau Rinn sendiri yang buat pun..main sukat-sukat aje. Kekadang terkurang air..maka agak keraslah dia..tapi masih boleh dimakan dan senang dipotong. Tapi mak kata, untuk kuih2 talam/loyang ni, petuanya adalah..kalau jumlah tepung 1 cawan, bila dah dicampur air mesti jadikan 2 cawan. Maknanya hasil bancuhan kena jadikan double jumlah tepung. Kalau nak lembik sikit..adjust lah air ye..

Yang Rinn suka adalah kaswi yang lembut walaupun cabarannya terletak masa kita nak potong..melekat-lekat kat pisau !! Tapi mak dah ajar cara, iaitu balut pisau dengan plastik..atau gunakan pisau plastik, pasti kuranglah sikit melekat-lekatnya.

Walaupun buat kuih kaswi mudah sebab acuannya pakai loyang..sekali curah terus kukus tetapi teringin jugak nak jadikannya dalam bentuk lompang. Maka acuan merah plastik kecil-molek yang kubeli satu sekupang itu baruuu lah dikeluarkan dari tempat persembunyiannya setelah sekian lama heh heh

Kali ni Rinn tak main sukat-sukat tapi telah mencuba resepi kaswi dari
resipidiana. Ianya adalah resipi sumbangan Sis Blackmore. Jom kita tengok....




KUIH KASWI/ KUIH LOMPANG
Sumber: Sis Blackmore

Bahan-bahan :
1 cawan gula (Rinn guna 3/4 cawan)
1 ketul besar gula melaka ( Rinn guna 1 cawan gula merah)
5 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste (Rinn guna 1 camca)
* Menurut Sis Blackmore ianya utk memberi brown effect yg lebih.
Daun pandan
Loyang atau acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak makan
Kelapa parut + garam

Cara-cara :
1. Gunakan 2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Ketepikan.
2. Ayak semua tepung.
3. Tambahkan selebih 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula.
4. Masukkan air kapur.
5. Masukkan coklat paste.
* Mulanya agak gusar, dikhuatiri akan merosakkan bau original kuih kaswi/lompang ini. Tapi sebab ingin tahu juga hasilnya Rinn bubuh juga 1 camca teh choc paste.
6. Tapis air gula ke dalam tepung.
7. Gaul rata.
8. Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul-ketul.
9. Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji.
10. Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan.
11. Kukus loyang/acuan dahulu tanpa isi.
12. Tuang bancuhan tepung dalam acuan dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
13. Bagi yang mengukus di dalam loyang, kuih akan kelihatan lembik dan berair. Ambil sehelai kitchen tissue dan letakkan di permukaan kuih agar air itu dapat diserap.
14. Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan. Boleh dihidang dengan kelapa parut bercampur sedikit garam yg telah dikukus juga seketika supaya tahan lama.

Hasilnya memang seperti yang dijangka, elok lembutnya. Walaupun lembut dan ada sikit "goyang-goyang" Tapi tidak melekat di jari. Yang dikukus dalam acuan lompang memang tujuan utama tapi di sebalik itu Rinn masih lebih enjoy makan kuih kaswi dalam bentuk yang begini....



Lumur banyak-banyak dengan kelapa parut yang agak muda..Hmmmmm..sedapnyaaaaaaaaa..

Oh ye..seperti yang dijangka, bau choc paste nya itu memang sedikit terasa. Rinn rasa lepas ni kalau buat lagi, Rinn akan omit choc paste tu, baru kekal rasa kaswi yang original. Jangan tak tau..ada jugak yang recommend bubuh kicap..hah hah hah..macam mana tuu??? Tapi rasanya tak de lah bubuh sampai sebotol..mungkin cukup setakat secamca dua..


Quote:
1.yangmazni : Haaa...maknanya kena buatlah tuuu...
2.kamalina aka aimi : Iye...dan ada yg dah cuba tp krinn idak ler mencubanya lagi. Next try kot. Itu lah untungnya ada ramai kawan internet ni, mcm informasi kita boleh dapat...boleh cuba mcm2 cara masak dan pelbagaikan bahan. Mmg betul..lompang lebih kenyal sebab kalau tak kenyal kita tak leh pegang dan melekat2 pulak nanti. Kaswi mmg lembik tapi bila salut dengan kelapa parut..solvelah prob tuuu heh heh. Ok, nanti aimi tanya mak aimi ye..syiok jugak boleh tau mcm2 petua org tua2 ni..
3.eixora : Eloklah tuuuu...tak salah mencuba. Lebih seronok kalau yg dicuba itu menjadi..kannnn...!!??
4.ina_saly : Krinn suka kedua2 lompang dan kaswi tapi anak2 lebih suka kaswi, sebab apa tau....diorang suka makan kelapa parut muda tuuu !!! haaahhh...kalau boleh, nak dilumurnya cukup2 kelapa tuu heh heh. Kueh koleh kacang pernah makan tapi rasa mcm manis sgtlah pulak. Buat mmg tak pernah lagi. Tgklah bila2 teringin nak cuba..krinn akan bubuh kat FP ye. Krinn edit sikit2 aje...tak gemar kalau lebih2 dan tempek mcm2 collage.
5.aisha@ummiaqil : Laaaa...ari tu suruh kirim brownies..ni kuih lompang pulak !!! Camner tu aishah...heh heh heh
6.jeff : Ha ah, saya pun mcm tuu..bezakan pada bentuk aje. Rasanya lebihkurang aje..heh heh
7.Ita : Haii ita, Thnx sudi jenguk dapur Rinn dan try resipi2 di sini. Duduk di perantauan mmglah sentiasa terkenang masakan dan kuihmuih kita kann..Tak de pilihan lain lah ye, kecuali mencubanya sendiri..!
8.raina : Salam raina. Tak pe panggil auntie..mmg dah jadi anutie puuunnn. Tapi anak2 buah panggil mak ngah jer.Ahakks.. testimoni yg menarik pasal kicap tuu. Nanti bila2 teringin jugak nank cuba.
9,10,11.MaDiHa : Lawaklah MaDiHa nii..sampai 3x komen pasal kicap tuuu. Oklah nanti akan try jugak bubuh kicap sebab kali ni dah cuba bubuh choc paste. Dah ramai yg kata sedap dan lemak manis..betul lah tu kot !!
12.rani : Org dulu2 mmg suka kisar beras sendiri..jenuh jugak nak pulas alat kisar tu tapi hasilnya mmg marbeles. Bukan setakat kuih lompang aje kot..kuih2 lain pun diorang suka kisar beras buat tepungnya. Org skrng aje yg suka shortcut..termasuklah org yg cakap ni keh keh keh. Krinn hentam aje..bubuh air kapur untuk kedua2 kuih..selain bagi kenyal, mungkin nak timbulkan bau kuih2 tu sendiri. Tak kisahlah rani oiii...janji lempang itu kaswi dan kaswi itu lompang..sepupu sepapat jugak diorang tuu. Lompang krinn lekuknya sikit jer..tak berapa nak berlubang. Nak jugak bagi dia berlubang mcm lesung..camner ekkk???
13.chek yam : Ada juaaaal kat tempat krinn ni. Dua-dua pun ada. Sama ada diorang letak kicap atau tidak..itu tak tau lah. Ohh..tak suka nyioq ke?? krinn kalau boleh..lumur secukup2nya keh keh keh.
14.lee lin : Yuupp...panggilan kosui pun betul jugak. Ikut tempat dan orang lah. Krinn pun prefer kaswi sebab lebih "lembik-lembik" dan pueh makan kelapa parut.. Ha ah, maklang buat sowny heart dan dengornyer lin pun order irish cookies ??!!! Ambooiii..dah raya dulu ye !! Macam lamington pun iye jugak tuuu...
15.masihjelita : Pakai dawai halus aci dak ???
16.Wak Kumis : Hah Hah Hah....pandai buat lawaklah Wak niii !! Kalau kita pi gerai kuih dan "Lumswie" sure org jual tu ternganga..amende laaa yg dia nak ni
17.ibiwati : Waalaikummussalam ibi, tak tentu kat mana ada jual. Cuba carik kat supermarket bhg pinggan mangkuk, yg jenis kaca tu mungkin ada. Kalau kat kedai kitchen tools yg selalu jual barang plastik, tupperware, pingganmangkuk, cerek, raga etc ni selalunya dijual yg jenis plastik, ok jugaklah kalau nak guna sekali sekala.
18.chepah : Biasalah..time mak ada main order aje kat mak...bila mak dah tak de baru lah rindu-rinduan dgn masakan emak..hu hu hu.
19.atie masriaty : Ohh..guna air kelapa pulak ye. Dapat tips lagi niii...
20.Sue : Ada jugak yg kaler-kaler tuu...tapi jarang jumpa.
21.myluv_ammar : Nama "tepung kusu" pulak..1st time dengar niii...
22.jasmeen : Ha ah, lompang dia kenyal sikit sebab kalau lembut sgt nanti susah nak kuarkan dari acuan dan susah nak pegang. Kaswi tu lembik pun tak pe sebab bila kita dah lumur dengan kelapa parut..senang dah nak handle..
23.nor : Heh Heh..berseri mcm pengantin ekk..
24.kak rusnah : Tu lah bukan senang nak dapat lekuk tuu..kekadang lekuk kekadang flat...tapi bila dah ditimbus dengan kelapa parut..ok jer !! Tak de isu lekuk atau tak lekuk.
25.munna : Krinn rasa choc paste tu dah bagi naik bau coklat..hilang rasa asli kaswi. Tapi tak pe lah..kaswi versi modern !! Krinn dulu2 pun tak denya main campur2 tpg gandum, tpg ubi & tpg beras. Semuanya tibai tpg gandum aje.
26.MamaFaMi :
27.yatt : Tu lah..kena curi-curi masa balas surat peminat.konon2nya lah tuuu. Tapi bila org tanya soklan atau tinggal komen tak sampai hati pulak tak bersambut heh heh. Kita paham..yatt pun semakin menjadik bznz keknya..bertambah2 chun deco etc etc...Heh Heh..rindu kat sis rossya lah tuuu.. pi jer jenguk FP dia walaupun entry2 lama aje yg ada...
28.eena : Sukatan tepung kalau 1 cwn..bila dicampur air..kena jadikan bancuhan tu 2 cwn. Kalau tepung 2 cawan..bancuhan kena jadik 4 cawan. Maksudnya yg nak kena adjust adalah airnya. Mak kata..kepekatan bancuhan tu elok2lah utk kuih talam/loyang..tak lembik sgt dan tak keras sgt.
29.MaMaAiNa : MamaAina kan sibuk dengan tugas2 harian..tak terkejar kesana kemari. Dengarnya buat "opis" baru ye..heh heh..bertambah hebatlah lepas ni mamaaina beraksi di dapur !!!
ps : Bila dapur dah siap nanti kita deliver papan canai..InsyaAllah.
30.Jo : W'salam Jo. Kalau org suka mesti geram tgk..bagi yg tak biasa mungkin heran dan tak lalu. Rinn ni suka mencuba walaupun mula2 dulu mmg rasa pelik..tapi kini...heh heh..dah jatuh cinta pandang kedua..ketiga..keempat . Tak soping ape sgt pun..just enjoy their food !!
31.Bonda : Time rajin kubuat..time malas pi tunjuk2 aje kat gerai kuih heh heh..normal lah tu kan. EJ ni rajin sungguh layan kak iparnya..bagus punyer adik heh heh.. Mesti semua org sayang ekk...
32.kaslina : Itu sudah bagus.. tapi jgn terasa-rasa aje, kena zassss terus masuk dapur ye.
33.Phalinn : Kalau tak tunjuk mmg tak teringin..bila dah nampak..apa2 pun kuih sedap !!
34.Noor : Heh Heh..hanya ada 2 saja pilihan..buat sendiri atau beli.. keh keh
35.kak jie jie : Hah Hah Hah.... Rinn pun rasa nak bubuh nama modern tu lah..sebab ada choc paste !! Rinn pun first time guna mangkuk2 chomel tu, selalunya buat kaswi aje, senang..sekali kukus pas tu potong2 jer..
36.Roszana : Ana ada makcik yg boleh tolong buat ok lah..Rinn semua makcik2 yg sporting duduk kat sana. Kat sini..makcik2 tak berapa ada..makcik2 gerai kuih ramai laaa.. .
Re : Oh ye ke..So, Ana kenallah dgn abg rinn. Ha ah, mmg muka abg dgn zamri ada iras2 sikit. Dah sepupu lah katakan...
37.Mohd Azhari Azizan : Waa...ada sejarah rupanya dengan kuih lompang tu ye. Krinn guna bekas yg plastik..so tak de berdenting-denting..Boleh bayangkan dia punya excitement masa Azhari menunggu kuih mak masak he heh..
38.boxhousestudio : Apa salahnya share sth walaupun benda tu basic. Org2 yg pandai mungkin rasa benda tu "kacang" tapi pada adik2 yg baru nak bertatih ni, info2 basic ni yg berguna..
39.Ouled Kenitra : Warna tu dah nak hampir-hampir..tapi dari segi rasa....nak tau try laaa
40.maklang : Itulah pasal..sebab tu krinn bubuh 1 camca teh jer, itu pun masih terasa. Betul lah, tak payah bubuh pun tak pe sebenarnya..SIs Blackmore punyer kaswi ni versi modern kot.
41.ieda pahang : Waalaikummussalam kak ieda. Tak kisahlah apa un orang memanggilnya janji kita tahu itu kuih apa dan rinn suka. Terima kasih atas doa akak tu ye.
42.Eryne Jasmine : W'salam Eryne. Wah sorang lagi ada testimoni pasal guna kicap. Nampaknya nak kena try jugak ni !!
43.Kaslina : Balut aje tudung kukusan dengan kain. Kalau takut air menitik, angkat pelan tudung atau tingkat yg atas..kalau senget2 nanti air wap tu meleleh. Masa memasak sama aje walaupun 2 tingkat kukusan.
44.afairuz : Hah Hah Hah....peliknya nama tuuu..
45.Butik Seri Delima JB :
46.amal5041 : Yang kaler mcm teh susu tu ekk..sampai skrng ni pun kalau yg bekas kaca mesti kaler tu. Tapi skrng senang guna yg plastik aje kann..
47.Penyulawa : .... Tak marah ke org gerai tu bila ANim goyangkan loyang depa ???
48.masriyah :
49.Acik : Memang begitulah caranya...
50.baipower : Oikkk..bai kan minah kerjaya yang sibuk, ada masa ke untuk semua ituuu..he heh heh. Ishh..dah beli penggelek, kenalah menggelek2..jgn simpan jer naaa..
51.Pemancing Ikan : Ikan makan ke kuih ni kalau buat umpan ???
52.ajzie : Sila...sila...
53.thekesumreturn : Org lain tak suka ye ??
54.Wak Kumis : Teringat kat adik Hui Yi..yg menjalani pembedahan jantung dulu tuuu...Hmmm, semoga semuanya selamat buat Azue ye. Amin.
55.naz : Ambooooiiiii laaa, rajin sungguh naz explore FP krinn sampai khatam !!! Tq Tq...siap belek2 rupa krinn and hubby ekk. Apa mende laaa yg tak leh lupa tuuu ??? Papan canai dah tutup tempahan tapi kalau nak bubuh nama dlm waiting list boleh juga..cuma tak janji boleh dpat atau tidak. Kalu nak lewat sikit, mungkin boleh dipertimbangkan. Queue panjang niii..he heh heh. Ok, terimakasih atas semua kata2 indah dan doa naz itu ye.
56.liana@mamadaniel : W'salam mamadaniel. Selalunya kalau buat tak de nya nak bubuh choc paste ke..kicap ke...tapi ni saja2 nak try. Rasa mcm tak sesuai ler pulak ada terasa choc tapi dari segi kelembutannya mmg ok. Ha ah betul tu, kaswi lembik-lembik..lompang kenyal-kenyal !!!







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net