Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Jun-2008 05:32 Email | Share | Bookmark
ZOO SONGKLA

Welcome to the zoo
Tiang pintu gerbang
Rimau kat pintu gerbang
Replica dari dawai..buat bonsai
Ada dinasour !!!!
Seekor lagiii....
Rusa nani tak berpagar
Rimau belang
Rimau lagi
Nak berenang??
Feeding time
Jump for the meat...!!!
Dapat batang kayuuu jer....
Harimau kumbang terbang
Dapat daaah
Makan dalam semak
Ready nak terkam daging
Berebut...
Yeayyy,,aku dapat !!
Pandai posing pulak diaa...
Si gagah..
Posing beramai-ramai
Unik belang dia..
Pandanglah sini zebra oiii....
Laaaaaa......
Anak5ku
Anak5ku
Family kawan
Kak Pah Leher Panjang
Kak Pah lagi
Marisa & Nabilah
Kaswari pulak
Mari-mari...
Carik apa pulak dah??
Di anjung tinjau
Unta x bermaya di belakang ku..
Parrot merah
Parrot kuning/biru
Which is which ???
Dah jumpa anak kita??
Kecik aje dia ni..
Tak paham ?//!!!##$$$5&&???
Ngintai ikut celah pagar
Lepak atas palang
Mana gang aku nii???
Anjung tinjau
Jejantas dari anjung tinjau
Aktiviti pool pulaaaak
Ken kena campak !!
Anak kawan kena buli
Angah n acik
Acik
Makan di gerai tepi jalan
Keluarga kawan yg pertama kali dtg
Marisa aje yg tak suka pulut
Pulut Durian
Pulut Mempelam Namdokmai
Pulut Ayam Goreng..fevret anak-anak
Ahhhh..nak rilek sat dari masak-masak dan baking-baking. Jom kita lawat Zoo Songkla !!! Ini kisah tertunda masa cuti sekolah hari tuu...


FAKTA-FAKTA TENTANG ZOO SONGKLA :
* Luas.
* Boleh menaiki kenderaan persendirian di dalam kawasan zoo.
* Bayaran masuk adalah 50 Baht (RM5) seorang.
* Lengang.
* Koleksi binatangnya tidak banyak.
* Ada pertunjukan haiwan seperti anjing laut, parrot dan penguin. Semasa kami tiba dah terlepas showtime.
* Ada restoran dan kedai jualan tapi hampir tidak beroperasi.



Walaupun terlepas "showtime" tapi kami berpeluang melihat binatang-binatang ketika waktu makan mereka. Paling menyeronokkan melihat harimau-harimau menerkam daging2 yang dilempar ke arah mereka.


Ini pun boleh dikira macam "showtime". Daging diikat di tempat tinggi di atas air dan harimau-harimau akan melompat seolah-olah terbang untuk mendapatkannya.


Aksi perebutan yang cukup menakutkan.


Zirafah ni ada tiga ekor tapi yang lagi dua menyorok di dalam rumah di belakang tuuu. Yang seekor ini quite friendly. Datang menghampiri bila digamit.


Rinn tertarik dengan kuda belang yang ada kat sini. Walaupun kelihatan sama tapi sebenarnya belang-belang mereka berbeza. Yang di depan belang hitamnya lebih lebar daripada yang putih. Manakala yang di belakangnya pula, belang putihnya lebih lebar dari yang hitam.


Chimpanzee ni ada banyak tapi semuanya bertempiaran lari, bergayut ke sana ke mari. Susah untuk dirakam foto mereka. Yang ini kelihatan agak tenang.


Dah lupa monyet kecil ini dipanggil apa. Oleh kerana saiznya yang agak mini, rasanya ia boleh didudukkan di atas tapak tangan. Sediiiiih betul mukanya, mata pun digenangi air.
Species monyet Malaysia yang biasa kita lihat di Penang Botanical Garden dan Taman Tasik Taiping hanya ada seekor dua sahaja di sini.


Dalam banyak2 binatang di dalam zoo songkla, rinn rasanya kawan kita ini yang paling chomel heh heh heh.. Dia pun mesra pelawat. Akan datang menghampiri bila digamit dengan lalang atau daun-daun hijau.


Mungkin ini satu-satunya Zoo di dalam dunia yang ada dinasour heh heh heh . Tak lah..... Replika aje tuuu tapi dari kejauhan nampak macam real di celah-celah pokok.


Cuba cari mana anak-anakku...


Yang ini adalah anak-anak ku ye. Yang selain dari itu adalah gorila-gorila batu..heh heh heh

Sebenarnya ada beberapa jenis lagi binatang yang biasa kita lihat di lain-lain zoo yang biasa seperti unta, gajah, badak air, burung flamingo dan beberapa lagi species burung yang kurang menarik. Bila sampai ke tempat badak air, badak2nya semua berendam jadi kami tak de peluang nak lihat muka mereka.


Sepulangnya dari Zoo, malamnya kami keluar semula untuk menikmati pulut Siam. Mungkin ada yang biasa dengar dan makan. Mungkin juga ada yang pertama kali. Pulut Siam ini memang sedap. Yang dimakan dengan durian dan mempelam, pulutnya dimasak secara lemak manis bersantan. Manakala yang dimakan dengan ayam goreng, udang galah, puyuh goreng atau lauk-lauk lain, pulutnya dikukus biasa tanpa santan.





Rinn suka semua !!!

Quote:
1.yati-m : Jgn sampai banjir kibod tu dah laaa...
2.Aliza : Kakrinn dulu-dulu setengah bulan pantang dah makan doyan tau. MIL kata tak pe mkn sikit2 sbb doyan tu "panas". Heh heh heh... seronok jugak layan binatang sekali-sekala esp tang tiger tuu..enjoy sungguh !!! Nampaknya dah susahlah liza nak melangkah panjang lepas ni..sebab mungkin leceh nak usung Aina dan "baggage"nya ke sana ke mari unless kalau liza n hubb jenis yg tak kisah he heh Mcm krinn tak heran..usuuuuunnng walau ada anak kecik. Skrng sume dah besar2 lagi senang !!!
3.MamaFaMi : By all means..meh lah share. Zoo Songkla mmg luas sbb tu boleh masuk dgn kereta..Landscaping dia ok gak, binatang tak bnyk sebab tu kot maintenance mudah. Ho Ho..itu fevret tv progam ooor dulu-dulu... Rinn selalu jadik "Sabrina"...
4.ah mat gebu : Dah kita ramai anak dara..kenalah posing ala-ala Charlie's Angal..bak kata MamaFaMi lah tuuu !! Ahakks..kalau dpt teloq kaswari tu senang citer laa, tak yah beli telur bnyk2 utk buat kek.. sebijik dua teloq kaswari dah sama satu tray teloq ayam apaa..??? Unta tua daging dah liat !! Pulut Siam tu mmg sedap...lemak manis..hmmmmm...nyum nyum nyum...lagilah ku nak goda che mat keh keh keh...
5.aima rizaima : Sporting jugak diorang ni kalau suruh posing...tu yg senang. Nak rasa pulut..kenalah mai sempadan..
6.Roszana : Ayah diorang ni jarang lekat di rumah. Sesekali cuti mmg dia suka bawak kami ronda2, tak kiralah dekat ke jauh. Heh Heh..ramai kata mcm tu. Alamak...ada lagi ke gambar kita ???
7.Realscifi :
8.AnisAisya : Sementara Aisyah sekeluarga ada kat Oslo..enjoy lah dulu life kat sana. Bukan senang nak dapat ke luar negara. Malaysia dan pulut Siam sentiasa menanti di sini... . ANak2 krinn mmg dah besar2..tapi diorang duduk asrama..so, tak ada kesempatan nak masuk dapur selalu.
9.Wak Kumis : Rasanya pasal tu lah murah, orait jugaklah. Suka makan pulut tak sakit pinggang ke???
10.maklang : Ada lagi yg batu..harimau, dinasour, penguin...pastu ada pulak diorang bentukkan dawai jugak jadik binatang nak bagi pokok bonsai panjat. Ha ah lah maklang..kuda belang tu spesel..ada yg belang putihnya banyak dan lebar, ada yg belang hitamnya pulak bnyk dan lebar. tapi mmg cantik...dan jual mahal. Org nak amik gambar dia suka tunjuk montot pulak...
11.wawa salwa : Saja seronok-seronok....
12.chek yam : Anak ompuan sekarang bukan mcm dulu.. bila dha besar masuk asrama jadik kurang peluang nak ke dapur. Sesekali tu boleh laaaa jugak. Oikkk...ruginya tak makan durian & mempelam !!! Pulut tu pulut susu kot...memang lembut, lemak dan manis...sesuai dimakan dengan buah2. Yg mkn dgn ayam tu..pulut biasa tanpa santan..sedap gak. Tak berempah..cuma disalut dengan serbuk merah kot..bagi warnanya naik..
13.nna : Alhamdulillah..rezeki Tuhan bagi.
14.chepah : mmg seronok pi zoo ni..enjoy tgk gelagat binatang. Apa salahnya dating kat zooo...lagi syiok..happpyy jer...daripada pi Taman Bunga keh keh.. Oikkk, bawak perut ke??
15.afairuz : Tu tak cukup maut..Yg maut2 tak leh publish heh heh heh. Haa..pulut2 tu Afa kena try...rugi ooor tak rasa !
16.ida isk : Heh Heh...itulah yg unik..org amik gambar kat pokok bunga.., kami carik org utan batu keh keh keh... Kalau betullah ada org utan pakai tudung, dia Islam kot..lawak jer noooo. Masa pi pertama kali dulu memang ada amik gambar kat duyung dan kucing tuu...tapi masa tu belum masuk FP lagii...belum glamour..wakakakaaaa...
17.zara bee : Mmg sedap tp tak leh pulun bnyk...sikit2 dan sekali-sekala ok. Apa saja seronok kalau dgn kuarga.
18.kakcik : Kalau friendly lagi bagus..tapi takut gak oorrr kalau org utan hidup !! Alamak..ada org ngidam pulut !!
19.rani : Tak terbilang..bila ingat nak pi..kami zasssss aje. Kekadang cik abg ada keje sikit, kena pulak hari cuti or hujung minggu..kami ikut aje !! Monyet tu ada bnyk..tapi yg lelain semua aktif dan tak duduk diam..haq sekoq tu jer yg duduk diam. Posing-posing kalau ..bagilah kat depa..!!
20.Ana : Kalau org utan idupp...dah lama anak5ku bertempiaran lari..dgn kakrinn kakrinn pun cabut !!! Heh Heh...InsyaAllah, boleh saja kalau nak pulut susu tu..tapi krinn pun tak pernah beli tau..takut kena rampas kat imigresen..
21.aishah@ummiaqil : Kalau ke Siam..kami dah tak panggil cuti2 dah sbb dah kerap pi..kira mcm ronda2 jer tuuu. Pasal posing bagilah kat depa..boleh tahan sporting gituuu.
22.ummi zufayri : Mmg pun..sedap tp tak leh pulun sgt..sikit-sikit dan sesekali mmg ok sgt. Dah 2 kali sebenarnya sampai zoo songkla. Zoo Negara last sekali pi masa anak sulung umur 2 tahun. La ni dia dah 16 thn..lamanya tuuuu..!! Waa..mesti syakir sonok pi zoo nnt,
Zebra tu dua-dua pun ada..dan dua-dua jenis pun cantik & unik.
23. Mr Bye : Tuu diaaaa...punyerlah bz sampai tak dan nak ketuk kibod !!! Tak pe tak pe..kerja kuat-kuat noooo...nak kumpul duit nak bela bakal isteri nanti..he heh... Ho Ho anak5ku yg kusayang..kalau tak chomel pada mata orang pun pada mataku tetap chomel dan hensem !
25.RFAH : Jalan2 mmg seronok walaupun penat..enjoy !! Aiiyoooo...mana ada, kalau pro photographer..dah lama krinn carik makan dgn amik gambar !
26.zanaz : Ahakss dua hero sebenarnya... tapi yg sorang dipinjamkan 2 hari jer selepas lahir. Kalau arwah panjang umur, dah 14 thn umurnya.. Uuu..zana pun peminat pulut doyan ekk..
27.lee lin : terliuq tak pe jgn nangih udah !! Citer lin tu menggambarkan zoo sakit jiwa laaaa...binatang pun ada gak yg mental ekkk. Tu lah, mmg kesian kalau diorang ni dibela mcm ditelan mati mak..diluah mati bapak..hmmm, baik lepas aje dlm utan kan.
28.kamalina : Kalau buat mcm tu kat zoo negara..traffic jammed aaaaarrr sampai kat Hulu Kelang....
29.muna : Oikkk..Muna pun dah sampai Zoo Johor. Was it the one yg dulu diorang nak buat ala-ala safari park tuuu..?? .. Don't worry, lepas ni nanti kan kemunculan pulut mangga di FP Muna, pulut mangga made in Holland ...
30.FazaRina : Dah teruja begitu teruk..mesti nak kena pi carik tuuuu...!!!
31.jasmeen : Kalau ke Siam mmg tak sah kalau tak cari pulut2 tuu. Kalau ada dino betul sure zoo songkla jammed...ramai berpusu-pusu nak nengok !! Iyo..ada sorang jer..yg sorang lagi dah kembali kepadaNya..14 thn dulu..
32.Ouled Kenitra : Nak upload tu tak letih..nak nunggu semua gambar masuk tu yg tak larat... Oikkk, sedih jer bunyi gurindam pantun Tuan itu..
33.cikinur : Ha ah..tu kali kedua pi lawat diorang. Heh heh..budak tu semuanya mmg gang2 power rangers, ultaraman, superman, batman,..semua2 "man" yg ada lah !!...Syiannya, ngidam doyan ekkk...hmmm, kalau dah teringin sgt kena beli gak tuu, jgn biarkan nnt baby meleleh ayaq liuq !!
34.ummi : W'salam. Kami mmg suka jalan2...Ni rege minyak dah lambung2..tak taulah. Pas ni ronda2 naik basikal jer kot . Apa kata cuba semua nya...satu-satu laaaaa buat, lama2 abih semua di try.
35.MaDiHa : Murah sebab binatang tak bnyk kot. Sebelum2 ni pun ada gambar diorang..MaDiHa tak perasan kot. Mungkin betul tuu...anak2 ni kalau tak ikut emak diorang..mesti ikut bapaknya. Debab tak pe..janji sihat !!
36.roylazim : Tak pe, akak boleh buat di dapur sendiri....
37.cak : Krinn dulu2 pun mcm heran..konpius..short circuit bila nengok pulut mkn dgn doyan/mempelam..Dgn ayam tu masih boleh diterima lagi. Tapi sekarang ni semuanya kubedal semacam jer... heh heh Cak kena cuba Cak! Rugi ooooo...tak try !
38.ibu aqil & aqeera : Terima ksih laaa sudi jenguk dapur krinn walaupun cuma intai2 jer.. . Boleh jamu mata jer laa..kalau nak makan nampaknya kena cuba di dapur sendiri lah ye
ps : Hmmm..tak de rahsia laa..biasa-biasa aje. Yg penting sihat...masih mampu jaga suami dan anak2 seadanya.
39.Ayiepictorial : Ha Ha..gambar makanan jugak yg best ekk...
40.Azfa : Tak pe..lepas ni kita pi dua orang jer nak...set !!
41.nabialishad : Intan ni manjang derita kalau nengok makanan...mcm lah dia makan sgt. Awak tu kecik molek jer orangnya..mana nak sumbat bnyk2 kalau makan semua heh ehh ehhh... Maknya jadi "Bosly" aje...
42.cek de sam : Uuuu...boleh join the PULUT Club !!
43.shima : W'salam shima. Tu layan gambar ker..kami ni yg layan binatang tu betul2 lagi seronok tau...mcm2 gelagat. Syiannyer...mana nak carik ekk doyan kat sana ???
ps : Alhamdulillah, menjadik ekkk....boleh ulang masak lah lepas ni ekkk.
44.abahnyer aqil : Mana ada...ini Mesia laaa he heh heh. Kalau ada pun mesti tak sesedap yg di Nihon punyer.
45.farahoney : Dah changlun tu di utara...mesti lah ada jugak gerai2 jual makanan macam tuu. Tuu haq chendul pulut tuu..tak makan ke?? Kan ada satu restoran Chendul pulut kat situ..nama dah lupa aarrrr... Abihlah gerai2 tu kena serbu nanti !!
46.Haniss : Kat sini kena jamu mata aje lah ye...soriiiii... . Ishhh..buat krinn pun teringin nak makan lagii... Takkan nak ke Siam lagi kot ???




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net