Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Jun-2008 03:04 Email | Share | Bookmark
GULAI IKAN KAYU UNTUK NASI DAGANG

 
Beli beras nasi dagang dari Danok tapi percubaan pertama memasaknya agak tidak menjadi. Sebab apa tau..Rinn rasa macam makan pulut hitam yang dikukus !!! Nak kata pulut hitam..memang konpem bukan sebab Rinn kenal pulut hitam. So, masa half-way mengukus beras nasi dagang tu Rinn pepandai campurkan beras biasa untuk mengurangkan rasa pulut hitam tu. Baru lah ok sikit walaupun memakan masa utk mengukus sebab beras biasa tu Rinn tak rendam. Tapi gulainya memang sedap dan menepati selera.

Cara memasaknya Rinn dapat di resipidiana yang mana puan resipinya adalah Pn Nina Batriesyia yang duduk nuuuuuuuuunnnn di Utara Semenanjung. Pn Nina ni cukup seni bila menghias kek. Paling suka tengok kelopak bunga rosnya...terletak elooooook jer. Tak caya..pi lah jenguk umah dia. Kat sini Rinn share masakan gulainya saja lah ye... . Thanks Nina.....mmg sedap..




GULAI IKAN KAYU UNTUK NASI DAGANG
Sumber: Pn Nina Babybatriesyia

Bahan Kisar :
1 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
Sedikit Lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 tangkai cili kering

Ikan kayu sederhana besar (Dibersihkan dan dikerat lima. Direbus dengan garam, gula, asam keping dan gula melaka)
Santan pekat
Santan cair
1 sudu besar rempah kerutub (Rinn ganti dengan rempah kurma)
3 sudu besar rempah kari
Sedikit air asam jawa
Sedikit Lada Hijau
Sedikit Gula
Sedikit Garam

Cara-cara:
1. Tumiskan bahan-bahan kisar tadi hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan rempah kerutub. Tumiskan hingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan dan biarkan hingga ia bergaul sebati.
4. Masukkan santan pekat dan kacau lagi hingga sebati.
5. Kemudian masukkan air asam jawa dan santan cair, garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih dan kuahnya menjadi pekat. Angkat.

Sebenarnya gambar ni adalah kali kedua Rinn masak gulai Ikan Kayu ni tapi makan dengan nasi putih biasa saja. Masa buat nasi dagang dan gulai yang pertama kali tempoh hari Rinn tak rakam gambarnya sebab frust tangan tak ikut cakap..sebab tu nasi dagang tak berapa jadik.



Tak pe lah, beras tu masih ada lagi setengah kilo. Nanti cuba lagi. Ni dia berasnya. Betul lah kot ye...sebab Rinn tanya orang kedai kat Danok tu, dia angguk aje.... Tanya lagi, beras ni tak payah campur beras biasa ke??...Dia angguk lagi... . Macam tak konpiden jer........


Betul tak beras nii...???


Quote:
1.maklang : Alamak, sebelum ni maklang no.2 dapat prezen resipi free..kali ni dah no.1 kena bagi gulai ikan kayu lah ye !!! ...Heh Heh..meh ler sini kita mkn sesama. Tu lah pasal..rasa mcm mkn pulut kenyal..tp kalau kena gaya sedap jugak sebenarnya. krinn aje yg tak reti nak masak.
2.maklang : Tu dia ehh...sampai gitu sekali nak konpem dpt no.1 !!! Memang saja bagi pekat sebab nasi dagang tu kan agak peroi..kalau gulai cair tak lekat di nasi pulak nanti. Heh Heh..menggulai ikan lah makang malam ni..!!
3.MaDiHa : Nampak gaya ada beberapa cara nak buat nasi dagang ni ye. Seb baik ada FP boleh gak tukar2 info. Thnx ye MaDiHa...Ada beza rupanya nasi dagang Ganu dan Kelate...
4.Jo : W'salam Jo. Tak kisah lah beras apa pun Jo, sebab kita bukan org Ganu or Kelate...mana2 pun ok. Last2 kita buat nasi dagang versi syiok sendiri ...
5.yati-m : Itu lah pasal...selama ni Krinn dok tahu nasi dagang yg kaler brownish tu aje. Tak tau kata yg versi Ganu guna beras pulut + beras biasa... At least hari ni dah belajar something heh heh heh, thnx.
6.Roszana : Heh Heh... Org jawa reti ke makan nasi dagang??..Gulai tu dgn nasi putih pun ok......
7.Wak Kumis : Kayu manis ok wak...bagi harum masakan kita !!!
Re : Alamak...bagus lah kalau polis bole bwk jln2 kota singa...freee !!!! Naik Black Maria lagi...heh heh heh.
8.Pemancing ikan : Pasangan secocok gitewww...!!!
9.terataiputih : Ok...makan konpemlah betoi beras tu. Krinn aje yg lebih2 terasa macam makan pulut hitam !! La ni beli apa pun terasa mahal....kalau dah tak de pilihan kena jugaklah. Mana yg boleh dijimat, ditukar dengan lebih ekonomi, dikurangkan..pandai2 lah kita buat ye.
10.ah mat gebu : Samalah tu..tapi sejak kecik rinn dah dibiasakan panggil ikan kayu...maka ikan kayu lah jadiknya. Budak2 skrng mana laaaa reti mkn ikan pelik2...yg diorang tahu Siakap sweet sour dan kembung goreng jer. Agaknya kes che mat ni sama mcm kes rinn masak nasi dagang tu lah. Beras tu betoi dah diorang kata. Tapi mmg pun nasi dagang mcm keras2..liat2 sikit. Kita aje yg tak biasa. Beras tu mmg kena rendam semalaman...tp itu pun rasa tak konpiden je sebab bila kukus mcm tak lembut2 keh keh.....
11.Mohd Azhari Azizan : Mesti sedap giler tuuu..!!!
12.Haniss : Heh Heh...dah konpem betoi beras tu. Oohhhh...Ikan kayu=Ikan tongkol=Ikan mambu.....ye. Entah2 ada lagi nama lain !!!
13.MamaFaMi : Dah mama tak suka ikan...so, tak ada kepentinganlah kot nak study pasal nama2 ikan ni. Rinn ni pun bnyk lagi jenis ikan yg kurang tahu.
14.cikinur : W'salam cikinur. Tak peberet laaaa kalau tak masak sendiriiiii !!! Yg tu versi Ganu...heh heh (Krinn pun baru tauuu..) Oikkk...silap type lah tuuu..tak pe, tq dan akan diperbetul.
15.KakLeen : W'salam KakLeen. Nama ikan kayu mmg asing bagi sesetengah org. Tapi sama dgn ikan tongkol..dan beberapa nama yg lain, ikut negeri dan orang lah. Isinya padat mcm ikan sardin hitam tu. Tak de lah keras mcm kayuuu..
16.Sinchan : W'salam Kak Jah. Keh Keh... dah ghoyak Ganu tuuuu...
17.chek yam : Ha ah, ada dua versi..Ganu dan Kelate..tp yg putih tu krinn belum pernah rasa. Ikan kayu ni masak pedas mmg sedap. Krinn pun selalu gak buat. Gulai ni dah termaktub kena pasang dgn nasi dagang tp krinn tibai jugak dgn nais baisa heh heh
18.yus : Nak pass ikut mana ye???
19.LeeLin : Samalah tu kayu ngan tongkol !! .. Oh nasi kandar..daku dah tak gamak nak makan !! Tak kira lah kayu ke..besi ke..pelita ke..
20.aishah@ummiaqil : Sama lah tu. Dah aishah duduk Ganu..nasi dagang pun kenalah versi Ganu. Krinn punbaru tau yg nasi dagang Ganu kaler putih heh heh. Alamak...beras Jepun...sukeeeeee !!!
21.roylazim : Isinya padat kak roy. Kalau kena yg saiz besar ...lagi lah isi dia..nampak keras mcm kayu...warna isinya pun mcm kayu...tapi sebenarnya lembut2 liat sikit. Cubalah carik kat pasar SG...ada tak agak2 nya?
22.wanzee : W'salam. Heh Heh...sama lah tu ikan kayu ngan tongkol. Lain org lain panggilannya...
23.Ana : Memang..kalau yg tak suka memang tak leh masuk nasi dagang ni. Dah kakrinn ni suka makan...no problem lah try masakan itu masakan ini...Lepas ni entah apa lagi nak dicubanya !!
24.MadiHa : Nampaknya kena bukak kelas masak nasi dagang dan kelas ikan kayu lah niii.... Macam2 info masuk !!! Seronok dapat bertukar2 info begini...dari tak tau jadik tau !!
25.ida isk : Agaknya kalau diselongkar petibesi ida tuu..berapa bnyk resipi ada kat dalamnya???
26.Aliza : Lauk pun kena pelbagai baru tak bosan !! Ha ah..resipi ni sgt ok.
27.ina_saly : W'salam lina. Ambooooiiii...sampai gitu sekali punyer fevret ekkk. Kakrinn pun rasa mcm makan pulut hitam keh keh...ni baru 1st time try masak. Nasi nya tak berapa ok..atau mmg krinn yg tak reti nak judge...tapi tang lauk ikan tu konpem sedap !!
28.yullina : W'salam. Nak wat camner...dah masuk dapur maya...kena jamu mata aje lah yee..
29.jasmeen : Alahaaaaaiii...demam ke?? Org demam yg sesuai sup jer laaa... lauk2 gulai ni tak berapa sesuai kottt...
30.Azfa : Dah kita bukan org Ganu or Kelate...So, masakan ni jadik asing lah di dapur sendiri !!! Tetapi worth trying..at least kita dah mencuba.
31.zany : Toke tu pompuan Siam Muslim..boleh cakap Melayu+Siam. Krinn rasa mungkin dia tak biasa masak nasi dagang kot..so, dia main angguk jer laa hehheh..Tak kisah lah zany oiii...Tak cuba masak tak tau susah senang nya....walaupun tau makan tu dah lama. Haaa..tu dah copy kena lah buat ye....
32.Wawa salwa : memang saja bagi pekat..kalau cair mcm tak melekat kat nasi..he heh..kita bagi dia terangkat ler !!
33.Roszana : Lauk tu ok jer kalau makan dengan nasi putih.
34.ciku_nunu : Ha ah macam yg ditulis kat resipi tu..rebus ikan dengan asam keping+gula merah.. Rajinnya tunggu orang masak kan kat diaaa...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net