Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 7-Jun-2008 11:44 Email | Share | Bookmark
CHOC CHIPS ALMOND MUFFIN

Ready nak masuk oven...
Masak daaaahhh....
Rinn buat muffins ni di pagi hari sebelum bertolak untuk pi jalan-jalan cari pulut mempelam, pulut durian dan pulut ayam goreng masa cuti sekolah tempoh hari. You know where to...



CHOC CHIPS ALMOND MUFFINS

Bahan-bahan:
BahanA (Diayak)
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan serbuk koko
1/2 camca teh garam

BahanB (Dipukul hingga kembang)
2/3 cawan majerin
1 1/3 cawan gula castor
2 biji telur gred A
1 cawan susu segar

Bahan C ( Digaul dengan sedikit tepung)
1/2 cawan choc chips
1/2 cawan kismis
1/2 cawan almond cincang

* Sedikit choc chips dan almond slices utk ditabur atas muffin

Cara-cara :
1. Satukan A dan B. Kacau sebati. Masukkan C, Kacau guna spatula setakat sebati sahaja.
2. Masuk adunan ke acuan muffin 3/4 penuh. Tabur sedikit choc chips dan almond slices.
3. Bakar pada suhu 190 darj cel selama 25min -30min, bergantung kepada oven masing-masing.



Pagi hari muffins ni berada di SP..tengaharinya dah berada di Paradise....



Rinn suka sebab ada rasa choc chips, ada kismis dan ada almond..kombinasi yang cukup sedap untuk kek dan muffin. Anak-anak suka juga cuma ada yang kuis buang the raisins. Tak tau lah apakah dosa raisins tuu.... Dear hubby makan aje...



Quote:
1.watie cute : W'salam. Ok, as per agreed kat sms ari tu ya.
2.maklang : Oleh kerana maklang dapat naib johan Krinn bagi hadiah resipi muffins tu freee...keh! keh!..Kalau johan baru boleh dapat muffinsnya !!!!
3.umieaisyah : Lenkali tunggu lepas maghrib baru bukak fp masak-masak ekkk...kang koreeennnnng pulak pahala posa tuu !!!
4.Haniss : Makan sebijik cukup..tapi lepas beberapa minit pi carik pulak !!! Adaaaa gambaq..tp tak dan publish lagi !!
5.chek yam : Alamak..muffins pun nampak bergetah ke ?? Boleh, ganti majerin dgn butter atau sebaliknya. Bhn C gaul dgn tepung gandum setakat dah salut sikit2 tu oklah, tu petua tak mau bagi bhn2 tu mendap bila dah dimasak. Ha ah..gaul2 gitu-gitu aje dah ok. Selamat berjaya mendapat muffins yg gebuzzzz....
6.ida isk : Alhamdulliah gebuz bak pipi ida kot !!
psst : Tak lama dah tuuu. Ni kalau mama baca sure dia mai terkam umah rinn dulu !!!
7.AnisAisya@oslo : Sesedap mata memandang !!
8.ina_saly : W'salam. Bz ekk. Tak pe, sesekali kena gak rehat2. Pi Hatyai pun ok gak tuuu. Nak story apa ekk...Rasanya apa yg ada kat FP krinn tu, yg tu lah kot yg best tentang Hatyai. Kami selalu pi makan and soping sikit2 jer...pas tu pi cuci mata tgk kehidupan diorang keh keh. Ada apa2 call lah. Tu no. dah ada.. Nak tempah cookies?? Ni pun baru berkira2 nak buat ke idak...heh heh
9.KakLeen : Waalaikummussalam KakLEnn. Alhamdulillah Rinn sihat sekeluarga. Kemana lah KakLeen menghilang ya? Patutlah Rinn pi cari tak jumpa umah...rupanya ada musibah ya. Umah baru Rinn dah jenguk..Cantik lah !! Rajin2 update ekk..rindu nak baca celoteh KakLeen..
10.Ana cake_lovers69 : Dah buat belum muffins ni??? Nampak bersemangat nak buat tuuu !!! ..Tak tau lah anak rinn yg kecik2 tu..tak suka kismis. Kalau kakak2 nya ok. Kalau nak masak apa2 yg berkismis kena tanya habak kat depa dulu, kalau dak nanti bila tergigit kismis masa makan..sure mak depa ni kena soal-siasat
11.liana@mamadaniel : W'salam. Bagus jugak idea tu.selang-seli laksa, mee, beehoon etc etc... Tapi tak tau berapa lama boleh bertahan kalau tak jumpa nasik ??!!! Ha ah, pulut Siam sedap.
12.yati-m : Ngancam selera tak pe..jgn ngancam orang sudahlah..
13.aniza : RM88 tak termasuk caj courier. Sms Rinn lah, nnt kita cerita pasal papan tuu. Kongsi resipi no problem dna terima kasih sebab sudi jenguk dapur rinn ya.
14.W'salam : W'salam kak june. Terimakasih juga krn sudi mencuba resipi2 di sini. Papan boleh order lagi, sms rinn ya.
15.jeema : Haaa..tu yg nak dengar tuu. Dah cuba buat dan dpt pujian lagii. Tak de yg lebih bahagia melainkan melihat keluarga seronok menikmati masakan kita kann.
16.afairuz : Hati afai dah tertawan, bila lagi nak tawan hati orang lain dgn masakan afai ???
17.MamaFaMi : Mari lah kita saling goda-menggoda dgn masakan kita...
18.LeeLin : Beli aje paperliners yg besar/tinggi sikit. Tak yah beli tray baru...membazir. Kan dah ada dua tuuu. Dah jangan nangih bila isi minyak keta..naik jer basikal...
19.cintasatu : Alamak..macam mana nak masak dan makan muffins kalau nak makan pun sedih hu hu hu...
20.zu : Alhamdulillah, tu yg bagi semangat nak try resipi2 lain.
21.chepah : Heh Heh...dia pun nak ikut kami pi Hatyai jugak !! Tu posing kat hotel lah tuuu...
22.zira : W'salam. sayang sayang pun kalau dah ada depan mata..tak tahan gak oooooo....
23.Yati yadami : ha ah, sebab majerin dan gula dah dipukul kembang. Kalau jenis yg godak2 aje dan pakai minyak atau majerin cair..teksturnya lain sikit..Yg tu mcm kenyal sikit.
24.Liza*UmmiHaziq&Hazim* : Alamak..bab yg tu krinn tak leh bagi tips sbb krinn rasa lain org lain kadar metabolisma badannya. Dan keturunan juga lain heh heh..Badan sama naik dengan kek tak pe, janji sihat dan cik abg sayang
25.sofie :
26.zanaz : Boleh saja...carry on !!! Semoga bertambah2 rezeki nanti...
27.roylazim : Malu lah Kak Roy..toksah lah puji lebih2 sangat. Biasa2 aje...
28.nna : Waalaikummussalam : Krinn pun main agak2 aje sukatan asalkan dah lebihkurang tiga suku penuh papercup tu oklah..kalau nak membumbung lagi isi hampir penuh pun ok. Yg senget benget tu mungkin sebab putaran haba dalam oven tu tak sekata. Nna pakai oven berkipas ke?? Kalau ada kipas..sila OFF ya. Tak bagus utk pembakaran kek. Nak elak choc chips, kekacang, raisins dari mendap..gaulkan sedikit tepung kat bahan2 tu. Baru masukkan dalam adunan. Rajin2lah bereksperimen di dapur..lambat laun akan pandai jugak tuuu..
29.kak jie jie : Kalau kak jie jie dekat... satu tray pun InsyaAllah rinn boleh bagi. Nak jalan sampai Melaka..hu hu hu..entah bila lah pulak kak jie jie ooiiii !!! Foto2 kak jie jie tak kurang menariknya..
30.soulha cairo : Hmm...Letak almond apa pun ok, janji ada rasa almond walaupun penampilan kureng sikit. Ok, nnt try ekk... ps : Itu pulut & gang memang tak leh miss kalau ke Hatyai..he heh heh
31.ah mat gebu : Lekas! che mat lekas!....pi masuk dapur. Lepas ni kalau rinn pi dapur che mat sure dah terpampang muffins lagi..resipi apa pun jadik !!
32.Zai Kulim : Salam Zai. Waaahhhh....jalan-jalan carik stroberi pulak ya..!!! Menarik tuu..apatah lagi kalau ke pasar Brinchang !!
33.jeff : Haaa...ye tak ye jugak ekkk...dah musim bola lagiii..!!!
34.Muna : Org yg bawak muffins lagi lucky..!!!
35.Aishah@ummiaqil : W'salam Aishah. Alamak...kali ni mak budak yg kuis raisins...
36.jasmeen : Krinn dah tak paggil pi siam tu cuti2..sebab dah kerap sgt pi..sampai chop kat passport tu pun penuh chop imigresen Siam keh keh keh. Ada gak muffin yg gebu mcm kek..itu bila butter n gulanya dipukul hingga kembang. Kalau yg main godak2 aje tu mmg mcm cekodok dan ada yg tak berapa suka..sbb katanya mcm muffin/kek bantat !!
37.bib jessyone : Hello, krinn kat SP..di Kedah. Alamak bib...krinn tak biasa amik tempahan laaa. Apa yg krinn buat dalam FP ni sekadar suka-suka aje. Lagipun krinn tak biasa main buttercream ni. Mungkin bib boleh cuba toke2 kek/CC yg lain..Diorang lebih biasa dan mahir. Maaf ye.
38.Mohd Azhari Azizan : Beras naik harga dah lama...tu yg sedih gak. Pun begitu masih boleh lagi makan benda lain. Ni bla minyak naik..takkan nak isi dengan ayaq kot nooo...hu hu hu...
39.cikwan : W'salam cikwan. Laaaa...dah cikwan mai sini time cuti sekolah..sure lah krinn pi holiday. Time tu aje yg boleh pi mana2 sbb budak2 semua ada di rumah..heh heh. Sila..sila...nanti krinn jenguk kat blog cikwan, kot lah dah siap muffins nya. Papan canai tu..insyaAllah, bila2 pun boleh order.
40.Little One Store :
41.Bonda : Jom lenkali kita konboi sampai Hatyai..pi mengkedarah pulut deriaaaannn !!! Syiannyer, mkn pun kena catu ekkk...En Shah Jehan sayangkan bonda tuu sebab tu tak kasik bonda mkn bnyk nnt demam..syuusyah !!! Ayam panggang ??? Menarik tuuu...
42.azura asri : Sila...sila...
43.hanizura : 12 biji muffins saiz besar... Bagusnya hanizura jadik jiran..
44.An : InsyaAllah jadiii...tak lah susah mana.
45.dyla : Tak resize...cuma edit bubuh watermark jer...Keh keh..keh..papan canai pun menggiurkan ka???...Lawaklaaa !!
46.farahoney : Amboooiiiii... nak kena upah muffins ni !!!





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net