Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 6-Jun-2008 09:22 Email | Share | Bookmark
LAKSA PENANG

Jom pekena Laksa Penang
Rinn tak akan mengaku yang Rinn pandai masak Laksa Penang. Pertama, sebab dari kecik mak tak pernah masak laksa, jadi Rinn pun tak kenal dan tak pernah makan laksa. Pertama kali makan laksa masa tingkatan empat ketika bersekolah di asrama penuh Sains Taiping. Rinn pun tidak pernah tahu macam mana laksa dimasak. Bila dah duduk di utara dan berkahwin dengan orang utara barulah nampak dengan mata kepala sendiri cara-cara nak buat Laksa Penang. Ibu mertua suka buat laksa sebab anak dia a.k.a my dear hubby suka laksa. Pada suatu hari, Rinn mintak mak mertua tunjuk cara-cara buat laksa. Sejak dari itu barulah RInn tahu buat laksa walaupun Rinn terpaksa mengaku laksa Rinn tidak begitu menepati citarasa Rinn sendiri.
Mungkin sebab Rinn tak reti nak guna otak udang paste dalam masakan kuahnya. Mungkin juga Rinn tidak menggunakan aji-no-moto dalam masakan. Memang dari dulu tak reti bubuh aji walaupun Rinn tahu aji tu sedikit sebanyak memang akan menambah kesedapan masakan, bukan untuk laksa saja. Tapi yang pastinya Rinn masih tak pro nak menisbahkan jumlah bahan2 dalam kuah laksa supaya rasanya sedap.
Adalah beberapa kali ter'sedap'...Kalau tak sedap pun tidaklah sampai tak boleh dimakan... Jom tengok laksa Rinn..



LAKSA PENANG
Bahan-bahan :
Sebungkus laksa..direndam beberapa jam, direbus sehingga lembut dan toskan

Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung
5 ulas bawang merah, dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam gelugur/asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tabur dihiris ikut kesesuaian :
Timun
Bawang besar
Daun selom
Nenas
Bunga kantan
Telur rebus
Cili api jika suka
Perahan limau nipis


Cara-cara :
1. Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan
jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan2 yang lain. Masak semua bahan mesra. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan2 tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.



Apa yang Rinn tahu dan pasti, kuah laksa akan bertambah sedap kalau dah disimpan semalaman dan diperhangat semula keesokan harinya. Ikan dan bahan2 semuanya bertambah mesra..bertambah sedap. Serupa lah macam ikan masak asam pedas
Bila dah tahu makan laksa, teringin pulak mencuba laksam. Suka jugak. Tapi belum pernah mencuba di dapur sendiri. Kalau teringin, Rinn selalunya beli di pasar malam. Mungkin akan mencuba sendiri satu hari nanti.


Quote:
1.ah mat gebu : Che Mat ni apa saja pun jadik !!!... Hari ni dia tgk..sat lagi up lah kat blog dia... heh heh
2.aishah@ummiaqil : Ha ah..sesetengah orang mmg treat laksa ni mcm lunch and dinner. Tak makan nasi pun tak pe !! Nampaknya aishah kena daun kesum tumbuh merimbun dulu laaa baru boleh buat laksa udon ekk..heh heh heh. Tp tak pe..pokok daun kesum ni cepat naiknya..ni kan dah nak natsu...bolehlah start projek tanam-tanaman.
3.mamazieza : Mama bukan tak pandai nak masak..cuma tak de masa nak masak, betul tak ??? Kan mama tu bz sokmo..keh keh. Makan laksa pun tak semua org pandai tau.. Kalau pandai makan tu kira OK sgt laaaa....
4.mama@nis : Alamak..periuk tanah tak de laaa mama@nis ooiiii....
5.Noor : Betoi laaa...nenas tu yg buat agi ngancam..tapi kali rinn buat tak de nenas. Pi pasar tapi terlupa nak grab sebijik !! Laksa ni kalau betul2 sedap mmg org carik..tak kiralah kat mana hatta kat psr mlm sekalipun, sanggup ulang beli tiap minggu.!!
6.cek de sam : Laksa Trg tu..yg prg panggil laksam tu kan ?? Betoi ka ????
7.cikinur : Boleh lah jugak walaupun tanpa bunga kantan...cuma kurang harum jer laaaa. Taklah susah sebenarnya nak buat kuah laksa ni...
8.Ana : Krinn tibai aje...laksa apa pun kalau kuahnya sedap..mesti bertambah2 makan heh heh heh. Kuah pekat or kuah cair dua-dua ok jugak...cuma kurang gemar daun pudina, terasa mcm makan ubat gigi pulak keh keh....
9.mamasya : Heh Heh...macam sama aje elera kita ye..!! Entahlah mmg tak reti nak bubuh petis tuu...tp hubby krinn suka pulak. Kalau buat or beli laksa mesti tanya petis. Krinn mmg tak simpan puun petis tuu.
10.umieaisyah : Waaahhh...kira fanatik laksa lah ni ye..!!! Mesti terrer buat kuahnya ni.
11.Mak Teh : W'salam Mak Teh. Haaaa...Rinn dah makan dah laksa kat perlis tuu, mmg ada pulut udang, samabl nyioq dan daun apa ntah tuuu. Hmmm..ok lah, sebab pulut udang tu mmg dah sedap. Tp pada rinn kalau kuah sedap..yg lain ok jer.
12.maklang : Patutlah maklang terrer masak sebab ada extra otak dlm kepala maklang... tambahkan power lagi pulak tuuu !!! ..lawak jer nooo....
13.miss lia : Haa sorang lagi peminat petis !!! Samalah tuu dengan otak udang... heh heh
14.Mohd Azhari Azizan : Apa-apa pun Krinn masih sukakan yg asli dan original... tambahan bahan2 maksudnya tambahan bayaran, taktik jer tuuu...wakakakakakakaaaaa....
15.Aliza : Adoooiii Liza ooiiii...ni tangah dalam pantang ni don;t you ever dare touch laksa. Krinn dulu MIL siap warning..seelok2nya jgn makan laksa sebelum sampai setahun lepas bersalin. Mujur krinn bukanlah peminat laksa sgt, kalau dak sure..meleleh jer ayaq liuq tgk org lain ngadap laksa !!!
16.Aliza : Yes, garam + gula is just the right substitute for aji.
17.MamaFaMi : Orang meniaga pun ada jugak yg guna sardin ma, senang tak yah rebus ikan. Terus hancurkan then the rest just follow kaedah biasa. Lepas ni up laksa pulaaaaaak kat FP mama keh keh keh.
p/s : Huk Aloh.... kena bayor ke? Ingatkan prezen......
18.zanaz : Krinn org di tgh2 antara perak dan N9. Tu lah...rasa-rasa mcm dah sedap tapi bila makan selalu ada yg kureng. Tapi bila kuah dah diperap semalaman...otomatikeli jadik sedap !! So, dah set...lenkali..buat kuah laksa siap2 sebelah malam..next day baru rebus laksanya.
19.soulha cairo : Ha ah, ada gak petua tu tp selalunya rebus mcm tu aje. Bunga kantan just belah dua gitu. Bila makan baru tabur yg dihiris nipis...
20.Daalia : W'salam Lea. pasal laksa ni rinn dah tau Lea pernah sebut Lea dah pass kat bibik heh heh heh..senanglah ya. Rinn tak de bibik...so, nak pass kat saper pulak ekk. Takkan nak pass kat MIL keh keh keh...Ni kira dah settel lah ye di Ipoh, tinggal angkut barang and kemas2 pulak kat USJ. Huh...buleh bayangkan penatnya bila pindah rumah ni. Apa2 pun semua gang2 FP mmg sentiasa di ingatan.
Penggelek tu InsyaAllah Rinn akan reserve satu utk Lea, cuma cepat ngan lambat aje nak dapat sebab Rinn pun tempah kat org jugak. Bila dah ready nanti Rinn calling2 ya. Ramai on waiting list ni... Tak pe laaa...mungkin belum jodoh kita nak jumpa lagi...Ni Lea dah kat KL..bila2 Rinn balik Kelang, boleh lah kita buat gather2 Club66...amacam ???
21.Jasmeen : Heh Heh...Kalau dah tau di mana buleh dapat/beli laksa yg sedap...beli aje !!!
22.MaMaAiNa : Yang namanya laksa ni pun mcm2 cara buat dan mcm2 cara makan ye... Semestinya terpulang pada selera masing2... Rinn semua laksa masih boleh diterima lagi di tekak ni heh heh
23.zany : Wakakaaaaaakakaka..mcm lah jugak orang yg duduk obesi, asyik pekena burger & fries..sesekali jumpa sambal belacan, fuhh...mcm nak terbalik doniaa !!!!
24.mallan : Kalau dah suka dan nak buat jugak..hentam sajelah ikan apa pun, janji dapat makan. Balik Mesia nanti cariklah yg betul2 authentic !!
25.kak rusnah : Hishh...Rinn tak reti la nak beza laksa ikut negeri-negeri ni. Pada rinn kalau yg macam kat atas tu laksa Penang lah, tak kira lah walau kita jumpa dia kat negeri mana pun. Nanti lenkali Rinn cuba boh udang pulak..thnx for the tips !!!
26.amalhayati : Rinn tak reti makan daun pudina..baunya ok, tp bila makan rasa macam makan colgate pulak..
27.amalhayati : InsyaAllah semuanya akan OK...kalau pakar yg handle.
28.kak jie jie : Ohh...serupa lah mcm kak rusnah, bubuh udang segar.
29.lynnhassan : Uuuu...bnyknya resipi laksa..rasanya macam tiap negeri ada laksa diorang masing2 ekkk. Laksam tu yg paling suka..
30.hanizura : Boleh jugak tuu..sebab ada kwn krinn pun makan dgn bihun.
31.hanizura : Heh Heh...extra gatal hidung lah lepas tuuu!!!
32.Linda@Anna kaori cake : Aiyooooo...jadik mcm kwn krinn telur kalau masak telur saja dia tak makan tapi kalau bubuh dlm kek, biskut, kuih...dia telan pulak !!! Mesti sedap sgt tuuu..sampai dok ulangtayang makan !!!
33.nad ukgoodies : No prob. Nnt buleh lah cuba tp kena pandai adjust lah rasanya..heh heh heh
34.nad ukgoodies :
35.Aliza : Kalau sayang badan..terpaksalah akur dgn petua org tua2. Jgn nanti baru anak dua tiga..urat dah kembang sana-sini, mulah lah beradooiiiiii aje.
36.watie cute : Waalaikummussalam. Papan canai tu masih boleh order tapi dapat lambatlah sikit sebab krinn tak simpan ready stock. Kena tempahkan dulu kat tukang, Kalau seriuosly nak, sms krinn ya..
37.cak : Serupa lah dgn krinn. Kalau dah rupanya mcm tu..laksa lah pada krinn. Mungkin lebih kpd laksa penang kot. Yg lelain tu selain laksam yg kuah lemak, mmg tak pernah makan. Laksa kuah lemak yg cak kata tu laksam kan !!
38.chek yam : Bagus! Bagus! kena ikut pantang org tua2 tu kalau sayang badan. Mungkin kesannya tak terasa masa ni..lepas beberapa tahun haaaa..baru gaduh sakit uratlah, sakit pinggang lah..otot kembang lah... Ha ah ikan sardin yg panjang2 gemuk2 tu mmg bnyk isinya sesuai utk buat kuah laksa. Tapi makan laksa dgn segala sambal+++++++ tu tak pernah ler lagi.
39.boxhousestudio : Kanda kita pulak mmg hantu laksa.... kita baru pandai makan bila kawen dgn dia keh keh keh.
40.MaDiHa : Alahaaaiiiii...tak de pasal lah rinn nak buat laksa tu sendiri. Kan sekarang bnyk dijual yg sebelum/selepas dicelur..hehh heh..tinggal buat kuahnya aje. Tak pernah ler lagi tgk org buat laksa...heh heh
41.Lee Lin : Tak "international" betul lah Lin nii...asik yg johor punya aje !!!
42.jeff : Mmg betul tu..samalah macam Satay Kajang. Kat utara ni berapa bnyk gerai jual satay kata satay kajang..tapi rasanya hampeh. Kita dah biasa makan Satay Hj Samuri kat Kajang tu, kat R & R pun ada gak outlets dia...mana buleh tipu kita keh keh...Oooppsss...daun pudina, suka bau doa tp tak leh nak mkn laaa...rasa mcm tertelan colgate ler pulak !!
43.Hana : Kat Stesen Janakuasa Sultan Sallahudiin Shah...
44.afairuz : Kalau tak tahan kena pi carik lah..kalau rajin boleh buat sendiri !!
45.abahnyer aqil : Alamak..lagi banyak jenis laksa ya. Ohh...tak sama ke..laksa lemak dengan laksam. Hmmm...nampaknya nak kena berguru dengan pakar2 laksa ni..baru boleh kenal semua jenis dan dari mana asalnya. Yg menarik tu tang laksa Italy..nama omputih lagi tu !! Memang org italy punyer resipi ke hik hik hik... ..Rinn lebih suka udon..kalau kat sana tu tak lain tak bukan..tempura udon lah yg dicari selalu !!! Bila dah bukak warung laksa italy jgn lupa jemput rinn waktu pembukaan rasmi ye...
46.maylique : Hai maylique, tuuuu diaaaa..pakar laksa mai daaah !!! Ok..Ok...so now I know. Tapi krinn lagi dahsatkan combine terus telur dgn nenas, so jadiklah laksa Kedah-Penang !! Main bubuh aje ikut sedap keh keh...






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net