Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 28-May-2008 13:23 Email | Share | Bookmark
STRAWBERRY "MASAM" SHORTCAKE

1. Kek di belah dua.
2. Sapu whipping cream.
3. Susun hirisan strawberry.
4. Sapu lagi whipping cream.
5. Tutup dengan sebelah lagi kek.
6. Sapu whipping cream lagi.
7. Pandangan sisi.
8. Susun ler strawberry tuu...
Yummm...yummmm...



Beli strawberry tapi rasanya masam pulak, tak secantik warnanya yang merah menyala. Kalau nak makan begitu saja mestinya tak boleh nak telan banyak. Fikir punya fikir, teringin pulak nak buat strawberry shortcake. Dalam resipi tu ada guna cake dan whipping cream, boleh lah cover strawberry masam. Kalau yang asalnya resipi ni guna biscuits atau scones. Hmmm ....pada firasat Rinn kalau ini yang yang disajikan pada dear hubby and the kidz on the block, mesti tak de sambutan. So, kita guna ajelah resipi yang pakai cake. Jumpa resipi kat sini

STRAWBERRY SHORTCAKE
Sumber : baking.about.com

Bahan-bahan :
1 1/4 cawan tepung
3/4 cawan gula
1/3 cawan butter
2/3 cawan susu segar
2 biji telur
2 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp garam halus

*Buah strawberry, whipping cream dan cooking choc secukupnya.

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180 darj cel. Lapik loyang dgn grease proof paper.
2. Campurkan kesemua bahan dalam mixer bowl dan pukul pada kelajuan sederhana selama 2 minit - 3 minit.
3. Sesekali scrape tepi dan bawah bowl supaya semua gula dan butter yg melekat dapat digaul sebati.
4. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 20min - 25min.
5. Biarkan sejuk di dalam pan. Hias dengan strawberry dan whipping cream.


Kalau diikutkan cara yang betul, buah strawberry harus dihiris nipis dan digaul dengan gula dan diperap beberapa jam. Biar ia sebati dan jadi macam filling. Tapi oleh kerana nak cepat Rinn hias aje ikut suka hati Rinn. Oh ye..nak cover lagi strawberry masam tu, Rinn celup dengan coklat pulak. Janji semuanya boleh di assemble dan boleh dimakan. Banyak website yang tunjuk resipi dan image resipi ni..tapi mat salleh ni suka main tenggek-tenggek aje buah strawberry bergula dan main sapu-sapu aje whipping cream tu. So simple.. yet, still look so delicious..



Memang sedap puuunn. Sape suka strawberry masam, meh ler join kami makan dessert ni....


Esok nak pi cuti-cuti lagi. Pi makan pulut mempelam, pulut durian & pulut ayam goreng lagiiiii.....


Quote:
1.baipower : Heh Heh...Bai salah !! Gi Hatyai laaa...kami mmg selalu ke situ sebab asben mmg kerap ke sana atas urusan kerja. Menu sedap tu sekali sekala jer...selalunya menu biasa aje.
2.masriyah : W'salam. Dessert main bubuh-bubuh aje tuu...mujurlah terpikir nak buat shortcake..kalau nak mkn saja stroberi masam tuuu...hmmmm, jenuh kenyit-kenyit mata menahan masam !! Ha Ha ..itu pulut Siam mmg sodap !!
3.syaidina wazierasid :
4.yati-m : Heh Heh..Pi Siam dah mcm pi Penang jer.. Dah selalu sangat sampai tak tau nak buat apa kat situ. Selalunya enjoy makanan Siam aje lah...
5.Farah Shrewsbury : Selamat stroberi krinn...bila dah jadi shortcake, sat aje licin !!!
6.Anis : Stroberi masam Anis ooiiii.... ... Tu kerjatangan tak cukup halus sebab main assmble jer.
* Krinn duduk SP..so pi ikut Bt Kayu Hitam.. Pulut Siam mmg terliur selalu dibuatnya tp jgn mkn bnyk2 nanti kembung perut !!!
7.Ziela zpuppets : Resipi kuih bangkit ni boleh cari dan bagi tapi nak kenpem sedap atau tidak tak berani pulak nak kata sebab krinn sendiri pun tak pernah cuba. Nanti krinn email ye...
8.Ana : Entah stroberi dari mana pun tak tau..tak belek pun labelnya !! Boleh agak masam tp gatal jugak nak beli. Selalunya kalau stroberi tu kecik2 kebiasaannya masam..Kalau besar2 InsyaAllah manis kot. Lagi satu petua..kalau harganya mahal sure sedap wakakakakaaaaa.. Yg krinn beli tu murah jer ! Ana ni bukan nya tak leh jalan sendiri..saja jer tak nak shoot sampai Siam bw family.
9.Zura : Jenuh carik resipi nak tutup rasa stroberi masam tuuuu !! Krinn selalu guna brand ANCHOR..kotak putih.
10.umieaisyah : nanti lah krinn tepek gambor. Ramai agaknya yg dah boring tgk gambo cuti2 Siam kami. Dah kerap sgt pi.
11.Sue : Whipping cream tu kena pukul guna mixer dgn kelajuan tinggi sampai dia kental. Seelok2nya simpan seketika dalam petiais sebelum sapu. Nak sapu terus selepas dipukul pun boleh jugak, lepas tu simpan kek sebentar dalam petiais baru dia agak keras sikit. Tak boleh tuang terus sebab dia cair. Selalunya krinn guna brand Anchor. Cream yg Sue maksudkan tu Meringue ka?? Kalau yg itu.. Sukatannya lebihkurang 120gm putih telur, 240gm gula icing dan 2 sudu teh tepung jagung. Putar semuanya sampai pekat ya.
12.Lee Lin : Dulu2 krinn pun sama mcm Lin jugak..tapi bila org dah ajar reti lah sikit. Guna pisau panjang yg ada gerigi tu senang potong. Kalau pisau kontot dan tanpa gerigi susah lah sikit unless you hv the patience n skills !!! Sebenarnya ada special cutter.. mcm pisau tapi pemotongnya adalah dawai halus . Kat sini tak pernah lah jumpa lagi. Krinn nampak masa kat GZ dulu. Kalau guna yg itu..potong tiga empat lapis pun cantik jer.
13.aishah@ummiaqil : Kek darurat..nak selamatkan stroberi !!!
14.myperiukbelanga : Kalau makan di hotel kenalah maintain sopan..kalau di rumah...hantam saja..comot2 makan kek itu yg menawan heh heh heh...Alah cuti ke seberang sempadan jer !!
15.wawa salwa : Entah ler pulak... selalunya kalau terlebih makan pulut boleh sakit pinggang keh keh keh.... berat mata ni bila-bila masa pun jadik !!! Tak yah mkn pulut pun kalau nak terlelap..anytime
16.liana@mamadaniel : Krinn ni pun kalau tak pasal stoberi masam tuu..tak ku buat stroberi shortcake tuuu !! Cuti ke Hatyai lagii sebenarnya..dah tak rasa mcm pi cuti sbb dah kerap sgt... lg satu sebab dekat kot..
17.chek yam : Sebenarnya bukan mkn dgn ayam goreng jer..burung puyuh grng, udang galah goreng pun ada. Kalau dgn laukpauk ni pulutnya dikukus biada jer. Kalau yg makan dengan mempelam dan durian..pulutnya dimasak dengan santan dan gula. Nak mkn nanti siram lagi dengan santan+gula+garam. Hanya yg pernah mkn aje tau akan kesedapannya.
18.Bonda : Alahaaai Bonda...dah selalu sgt pi, sampai dah tak tau nak soping apa. Selalunya bedal makan jer.. Iyo lah tuu, stroberi tu laaa. Nak hidang masa Bonda mai tu pun x sampai hati sebab masam. Nak jadikan kek pun tak sempat. Lenkali lah bila krinn beli stroberi yg manis ye....
19.KKPL yati89 : Oikkk... iye ke rinn ada promise nak bg email?? Sori lah kalau rinn overlooked. Rinn kalau kukus kuih-muih yg tak berbalut dgn daun pisang, mesti krinn cover tudung pengukus. Esp kalau kuih pau, kuih jenis apam dan kek..mesti kena cover sebab kalau air menitis atas kuih/kek tu..nanti tak gebu dan akan jadik lembik/lembab/mcm bantat. Hrp info ni membantu ya.
20.afairus : Buat aje... usah dok meleleh ayaq liuq lagi.
21.jasmeen : Entahlah..tak pro kalau pasal beli2 stroberi. Kalau beli buah kat pasar malam boleh lah jugak rasa-rasa kann... Beli kat supermarket ni, tawakkal jer laaa..
22.mamazieza : Hmmm..pi ronda-ronda jer ma...jumpa rimau n monyet kat Zoo Songkla keh keh keh..
23.Mohd Azhari Azizan : Kat kedai tak jual oooohhhhh.....kena buat sendiri ni.
24.domainbro :
25.roylazim : Akan lebih nyaman kalau stroberi tu tak masam...
26.jeff : Apa saja asal jgn terkena yg masam yaa....
27.Linda +Ghaz the man : Dah namanya pun FP masak2..heh heh heh..
28.nabialishad : Tu tak masuk ronggeng lagiiikkkkk.....
29.diba : Thnx diba. Tp sayang cuma dapat jamu mata knkwn dan adik2 di sini.
30.dOd : Bini dia yg suka...
31.kak jie jie : Ahakkks... kek durian??? Bunyi mcm menarik jer....
32.kamalina : Krinn ni pun kalau tak pasal resipi tu simple..maleh jugak nak menerainya. Silap2 stroberi masam tuu bakal terperuk aje dlm esbok menunggu hayatnya tamat !!
33.ida isk : Heh Heh Mem Boss(ida lah tuuuu...) borek..anak2 buah rintik laaa...keh keh keh..
34.nak ukgoodies :
35.zainab : Ishh..ishhh Nab ooiii, Rinn ni kalau deco yg straight forward tu boleh lah gagah. Tapi kalau yg mcm org jual kat kedai tuu..or those yg toke2 kek cyber buat guna buttercream dan guna nozzle tu heh heh heh..tak reti lahh.
36.AQis@midnite baker : Everybody does..provided stroberi yg manis lah ye. Yg masam kita tolak kat si preggies...
37.stROZze : Sila..sila jamu mata je ye..nak bagi pun tak upaya.
38.azura asri : Heh Heh..sedap lah kot pada yg suka.
39.joayee : W'salam Jo. Nak jeleskan apa lah Jo nie...Yg straight forward cam tu bolehlah...kalau yg guna nozzle segala..surrender Rinn. Kalau yg mcm ni, anytime Jo pun boleh buat.
40.unnamed : anak sedara aku yg mana lah niiii..... Mak bapak dia tak boh nama ke???
41.hanizura : Aduhaaaaaiiiii lah hani oiiii.... tang mana laaa yg kreatif tuuu??
42.soulha, cairo : Ha Ha Ha... masam punya pasal lah tuu. Kalau idak..dah lama dah stroberi tu gone begitu saja. Heh heh..as usual laa..kalau ke Siam mesti carik pulut mempelam.durian.ayam goreng.com.my.....
43.srsfeqah : Hasil kerastangan jer ni feqah ooiii....
44.shariza : Krinn pun seronok kalau dapat lihat hasilkerja yg cantik, tak kiralah sendiri punya atau org lain punya. Heh Heh..kalau nak ke Siam jauh..boleh buat sendiri kot !
45.umida : Salam kenal buat umida juga. Kakrinn guna dua adunan untuk dapatkan kek yg lebih besar..loyang tu 22cm (19 inci). Kalau satu adunan, guna loyang 6 inci pun ok kot. Hidup yg indah dan penuh dgn warna-warni masakan ye... bagus nya !!!
46.Nur Sarah Mohd Yusof :
47.kookiesNkeks : Alhamdulillah jika boleh dimunafaatkan. Rinn pun sering menjelajah utk menambah ilmu...
48.UmmiSyahir : Bz kot tuuu...Tak pe, bila2 free mai le singgah lagi utk jamu mata..
49.MamaFaMi : Mmg sedap kombinasi tu..cuma kali ni terpaksa bersabar dengan stroberi yg masam !!!
seleranya tengok strawberry shortcake tu......nyum nyum...
50.zara bee : Tu baru tengok..belum nerasanya lagi...he heh heh. Cuba lah..!






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net