Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-May-2008 11:20 Email | Share | Bookmark
CHOC MOIST CAKE

 
 
Satu bucu kek tercedera kerna terantuk
 
Rinn kalau buat Choc Moist Cake tak pernah setia pada satu resipi. Ada saja resipi baru yang dicuba. Manakan tidak. Nama saja sama tapi kalau kita browse di internet ada puluhan ribu resipi yang sama dengan bahan-bahan dan kaedah penyediaan yang hampir sama. Bila siap pun rasa kek tu lebih kurang sama saja. Kali ni Rinn cuba resipi Kak Misliha yang cuma menggunakan air sebagai agen pelembapnya, tak guna susu segar ya... Ini lah hasilnya setelah disalut ganache.





CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber : Kak Misliha

Bahan-bahan :
250gm butter
300gm castor sugar
1tbsp ovallete
6biji telur

Diayak :
250gm tepung
2 tsp baking powder
1½ tsp soda bicarbonate

Bahan2 paste
1 cawan serbuk koko
1¼ cawan air
60gm gula castor
1tbsp serbuk nescafe segera - optional

TOPPING CAKE
300 gm Cooking Chocolate
200 gm Whipping Cream
1 tsp butter

Cara-cara:

1. Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang, masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder
berselang seli dengan paste.
3. Bakar pada suhu 170 darjah, selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 darj bergantung pada
oven masing-masing.

Kek ni Rinn buat untuk puteri-puteriku di asrama pada minggu lepas. Memang diorang suka sangat. Mulanya Rinn tak bercadang nak bubuh topping tapi Alya komplen, katanya Alya suka kalau mak salut dgn coklat tapi mak suka kek kosong aje. Jadinya Rinn bubuh jugaklah topping coklat tuu..



Sorry lah tak de step-by-step, kek sebelum disalut, dan kek bila dah dipotong....ingat malas nak masukkan Fp sebab tu cuma amik gambar siap aje... Tapi last-last bubuh jugak utk record.


Quote:
1.Ana : Tak de rahsia apa pun..buat cara macam biasa aje. Kakrinn pun sukkaaaaaa sgt dgn coklat tapi selalunya maleh nak bubuh topping. Kalau tak pasal Alya yg bising..memang krinn bawak kek togel aje ke asrama heh heh.
2.masriyah : Malangnya kalau masriyah nak jilat kek tu jugak..maka akan terjilatlah screen monitor masriyah itu...
3.kak jie jie : Mmg betul kak jie jie..nescafe tu yg buat ianya bertambah sedap.
4.watie : Kek coklat ni sesiapa pun susah nak tolak..tak hias apa pun sekadar tuang ganache aje.
5.Azfa : Ha ah ramai dah try.
6.cristal3 : Even nicer if you could taste ur own baked one !!!
7.MamaFaMi : Samapi takat tu aje lah ma. Kalau suruh Rinn make-over lebih2..rasanya jadik pontianak kek tu nanti. Rinn tepek choc rice tu serupa mama jugak..terhegeh-hegeh nak tabur belah tepi tu. Berterabur habis tara nak complete. Bila dah tutup habis..RInn kutip balik yg berterabur tuuu ... Kalau tgk toke kek buat...pegang kek senget2 pun ok..main tabur je choc rice tu. Kalau Rinn mau terbalik dah kek tu !!!
ps : Nampaknya mama nak kena antor pi kursus niii.......
8.Ziela : Boleh saja....
9.atie masriaty : Heh Heh...buat tau !!!
10.leezsa : Iman tergoda dek kek tak pe...Jgn benda lain !!!
11.mOknDa : Cooking Choc beli di kedai bakery, tak de brand laa. Whipping Cream brand Anchor Baker's Mix, kotak putih ada gambar strwberry. Keluar exit Bertam..betul2 kat pekan Kepala Batas..area pasar malam sabtu. Dalam 3km dari tol.
12.Mohd Azhari Azizan : Silap tuuuu....bukan budak2 aje tau...mak bapak budak pun tak tahan deh !!!
13.chek yam : Berkat guna loyang baru beli dari Noor Indah heh heh heh... Ha ah, nanti kalau cermin muka pecah boleh guna kek ni buat cermin . Buatlah dua-dua..satu ciskek satu kek choc moist..tak yah pikir2 dah..!!
14.Fatin : Sila lah makan dek oiii....
15.munirah : Licin berkilat sebab sapu dgn pengilat kuku....
16.mommy-izzdanish : Gula 300gm tu sebab nak gu dgn serbuk koko secawan. Kalau dak pahiittt laaaa kek tuuu. Boleh lah kurangkan sikit kalau nak bubuh topping choc.
17.umieaisyah : Fuhh..dahsatlah tekak umiaisyah ni..ada SIRIM standard ya. Eloklah mcm tu...mementingkan kepuasan pelanggan. Choc Moist ni nak tau sedap tak sedap bukan dirasa elok setelah siap dimasak tapi lebih terasa sedapnya setelah dibubuh topping dan di chill kan. Lebihkurang mcm ciskek jugak, kena perap semalaman baru sedap. Silalah cuba resipi Kak Mis ni ya.
18.jeema : Alhamdulillah sekiranya ruangan ini dpt meniup semangat utk jeema lebih rajin membaking. Lebih rajin mencuba lebih yakin kita dgn hasilnya nanti..
19.Zana : Heh Heh...dah kena sapu pengilat kuku..tu yg meghelit !!!
20.roylazim :
21.mamasya : Kalau resipi dah bagus, sesapa buat pun jadik elok dan sedap..
22.MaDiHa : Tiada pilihan lain melainkan MaDiHa kena buat sendiri..sebab rinn tak mampu nak hulurkan melalui screen monitor ni..
23.aneeraz : Kakrinn cuma ikut petua yg biasa ada di internet. Panaskan dulu whipping cream secara double-boiler setakat hampir mendidih, kecilkan api baru masukkan coklat bar yg dah dipotong kecil2, kacau sampai sebati dan likat. Keluarkan dari atas api baru masukkan butternya. Kacau terus. Biar agak suam terus tuang atas kek. Jgn ratakan biar choc tu meleleh sendiri. Cuma ratakan sebelah tepi2 aje ya.
24.Roszan : W'salam Ana. Type nama betul memang lah tak jumpa..heh heh. Buat blog kena la pakai nama glamour tp tak glamour mana pun saja seronok2. Tak pe..belajar sikit-sikit lama-lama nanti pandai laa. Dah keluarga pun kecik..suami isteri pun kerja, kekadang lebih mudah beli aje. Sesekali hujung minggu elok juga masak sendiri ya !!!
25.Dak Ayu : Abih tuuu..dah masuk FP masak-masak. Nengok makanan sana-sini..mesti punah diet tuu hehhheh..
26.thekesumreturn : Kilat sampai buleh buat cermin ya !!
27.jeff : Tu lah kan, Rugi ooo sape tak suka coklat !!!
ps : Tak sabor nak tunggu update on ur kerja baru....kalau ada laaaa.
28.F&Z : Oh tak daya la nak anto sampai ke tempat kak fazi..jauh bebenor tuuu...
29.nor : Kalau dah coklat tu mmg edap aje nor ye.
30.Roszan : Tak terrer mana pun sekadar suka-suka aje di dapur. Tang belajor tu dah malas laaa...tapi kalau tang sukan tu kalau boleh mmg nak aktif lagi tp sejak berkeluarga ni tak bnyk kesempatan..setakat jogging2 gitu aje. Lately ni aje suka belajo masak..thru internet la yg banyaknya. Baru sekali dua ni aje pi kelas Mas Delight. Body kita ni mcm tu laa...adalah naik sikit tak kurus sgt mcm dulu.
31.Muna : Don't forget to say "Mirror Mirror On The Wall..Who Is The Most Beautiful Woman In This World.." Then the mirror will answer.."Muna laaaa....."
32.aima : Yes, pls try.
33.maylique : Goda dgn masakan jer heh he heh.
* Nanti Krinn jenguk FP maylique dulu ekk...
34.baipower : W'salam. Next kursus will be in July kot..kelas kek lagi tapi krinn tak pasti detailsnya. Cara buat topping tu ada kakrinn tuliskan in red kat atas tuu..cubalah ye.






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net