Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 13-May-2008 02:35 Email | Share | Bookmark
BAKED SANDWICHES

Roti gelek di acuan tat
Bakar dlm oven
Shells dari roti gelek
Bubuh inti pilihan
Tabur cheese secukupnya
Dah siap dibakar
Berpeluang merasa hidangan ini semasa pergi kelas cookies pada Sabtu 10hb Mei yang lalu. Diberi nama Baked Sandwiches. Agak asing kerana tidak seperti sandwich biasa yang kita lihat di mana fillingnya dikapit oleh dua keping roti. Rinn sebenarnya tak pasti resipi sebenar sebab menurut pembantu Kak Mas kuih ini ada diajar dalam satu sessi kelas masakan yang lain. So, takkan lah kita nak mintak resipi free ya..
So, dek kerana tak puas makan semasa di kelas cookies tu, maka Rinn pun bercadang nak buat sendiri lagi tapi main agak-agak dan reka-reka aje berilhamkan sedikit maklumat dan cerita-ceriti yang sampai ke cuping telinga nii..Maaf ye Puan punya resipi tapi terima kasih banyak2 sebab mencetuskan idea ini.


NI YANG KAK MAS BUAT........




Berikut adalah cara-cara Rinn menyediakan shellsnya. Boleh guna cara lain seperti menerap dulu kepingan roti menggunakan acuan penerap tat yang besar. Kemudian bakar dalam mangkuk2 aluminium foil atau letak dalam muffin tray. Kalau ada cara lain pun tak kisah, asalkan kulit roti gelek tuu dapat dibakar.




Quote:
Sebab ada yang mintak resipi inti, Rinn tempek lah inti versi Rinn kat sini. SImple jer...

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 camca serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
200gm - 300gm isi ayam, dicincang
5 biji cendawan butang (dlm tin) , dipotong halus
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Cheese secukupnya

Cara-cara:
1. Tumiskan bawang-bawang. Masukkan sos tiram. Kacau sebentar dan masukkan lada hitam.
2. Masukkan ayam & cendawan. Tumis sehingga masak.
3. Pecahkan telur dan kacau-kacau sehingga rata dengan ayam dan cendawan.
4. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
5. Isikan dalam kulit roti dan taburkan cheese secukupnya.




Selalunya apabila roti yang hampir expired sayang hendak dibuang kita akan buat puding roti atau bingka roti. Idea untuk menjadikannya baked sandwiches seperti ini sebenarnya agak bagus juga kerana ianya berbentuk savoury. Pastinya akan menjadi kegemaran kerana kita boleh mempelbagaikan intinya.



Setelah dibelek-belek semasa memakannya tempoh hari, Rinn dapati intinya diperbuat daripada campuran ayam, cendawan butang dan telur yang telah ditumis dengan rencah2 yang sepatutnya. Selain dari bahan-bahan itu ianya tetap menjadi rahsia sipemilik resipi. Kepada yang pernah menghadiri kelas kuih-muih Kak Mas tentunya tahu bahan-bahan sebenarnya tapi tidak mengapa lah. Yang ini pun sudah memadai untuk kali ini.



NI YANG RINN BUAT........

Sempena sambutan Hari Ibu yang baru berlalu, Rinn tujukan khas hidangan ini buat para ibu warga fotopages dan warga blogs yang lain yang sentiasa memeriahkan dunia blogging ni. Semoga ianya telah menjadi hari yang terindah dan bakal disimpan dipelipatan kenangan, tak kira walau dengan cara apa sekalipun kenkawan meraikannya..kerana pada Rinn setiap hari adalah Hari Ibu juaaa........



Quote:
1.ummi zufayri : Thnx for d awish dear..
2.munirah : Tu laaa..ingatkan yong ada, ghopanya kena jaga baby sakit ekk. Tak pe..tak pe..lenkali join lain. Ohh..dah ok ka nak pebesaq gambaq. Lepas ni bolehlah belajar edit2 pulak ya. Eppy belated Mom's Day to u too.
3.lynnhassan : Heh Heh..nyahut cabaran lah ni sbb ari tu mmg tak puas makan. Kak Mas buat sikit je..lepas tu jadik rebutan !! Tu yg kena usaha buat sendiri...mmg sedap, sesuai utk makan2 !!
4.mamazieza : Dah rezeki maa..tak ke mana. Cuma kita ni aje laaa..yg tak ada chan lagi nak serbu umah mama..
5.roylazim : Heh Heh..dah akak pun memang peminat cheese..anything with cheese should go well with ur appetite !!
6.ida isk : Hidup Club66 !!!! Dah Mem Boss nya pun kaki tibai ...sure anak2 buah dia pun ikut jejak...
psst : Eh..takkan sikit aje club member kita wakakakakaaaa....
7.nabialishad : Main gelek-gelek aje ye.. .. Lepas ni boleh lah intan gelek-menggelek dgn anak2. Intinya suka2 taruk laa ye. Eppy Belated Mom's Day to you too..dear.
8.Mohd Azhari Azizan : Heh Heh..daripada dibiarkan terbuang sebab hampir/dah expired..baik kita fikirkan sesuatu heh heh.. Aik bz lepas undi !! Bz jadik ADUN kot....
9.aima : Main tibai aje tu..yang penting tau buat shells nya. Inti boleh ikut syiok sendiri ya..... Apa2 pun ok. Tapi kalau nak sama mcm Kak Mas punya kenalah pi kelas kuih-muihnya.
10.cho zila : Hah..elok lah tuuu..sesekali gempaq mak mertua mesti dapat cap jempol !! Makin sayang la pada anak menantu nya ni..
11.waida : Tak de nyer terrer poonn... Mencuba sendiri tak semestinya boleh sama macam yg asal. Sedangkan ada resipi pun kekadang kantoi !!!!
12.Yati Yadami : Sila...sila...agak mudah juga ni. Buat shellsnya banyak2 dan simpan. Bila nak guna just buat intinya saja.
13.An iaaini : Heh Heh jgn mare. Ni kes makan tak puas lah ni. Gambar biskut2 tu tunggu sat noooo.... bnyk sgt gambarnya.
14.MamaFaMi : Aiyyoooo...kalau mau experiment tak yah pi kelas pun boleh ma..cumanya selalu tu tak ada idea dan ilham. Ni sebab ceduk idea orang boleh laaaa..wakakakaaaa... Itu shells boleh bikin manyak2 kasi simpan dalam tapawe ya. Bubuh dlm esbok lagi tahan lama...tapi rasanya tak sempat nak tahan lama dah habih kena makan !!!
Ida, ma tu cakap aje mcm tu...always low profile..tp kita-kita kenal kan sape Duta Roti dan Muffin tuuu...
Mamazieza, ada org jeles laaa...tu laa MamaFaMi, PR kat alam mayanya mmg ada kelas..tapi PR kat luar ni dia kalah. Always nak sorok muka..heh heh heh..
15.zaiy : No problem sharing..Nanti cuba ye !!!
16.chek yam : Rajinnyer dia mencuba macam2. Tu yg bagus tu...sekurang2 ada gak motivasi utk rajin masuk dapur ! Seronok dan bahagiakan bila anak2 & suami suka dgn masakan kita.... heh heh
17.boxhousestudio : Tak malu ehhh..mmg kita ahli tak bersekutu heh heh. Tunggu org antor borang aje nak isi !!! Benda sedap mesti org berebut nak makan. Rinn ari tu pun cuma sempat rembat satu aje...tapi puas kena belek dulu sebelum kena ngap. Intinya tu ala2 topping pizza ...lebih bnyk cis lebih syiok !! Tu rinn punya miskin cis sebab dah kehabisan stok. Mamazieza tu biasalaaaa....org suruh pi kerja awal2 dia mai nyinggah sarapan dulu keh keh keh....
18.Noor : Ni dah tau cara boleh lah kita cuba sama-sama ye.
19.yati-m : Kalau tak sampai hati nak mkn mcm mana nak tahu rasanya heh heh heh..cubalah ye !!
20.nor : Mmg menarik sbb pastry dia cuma guna roti. Tak yah susah2 nak uli tepung !! Cuba lah ye.
21.cek de sam : Selamat Hari Ibu utk mamaera juga. U r welcome !
22.kakmOn : Hepy Mom's day utk kak mOn yg happening ni juga !! Ooohhh...rupanya kakmOn dah terlebih dulu tahu pasal sandwich ni ye ! Kitorang lah yg ketinggalan. Bila sejuk jadik batu ???...hmmmm..bakar balik dlm oven boleh kot !!
23.farahoney : Ha ah, buat shells dia bnyk2 simpan dlm esbok. Intinya pun boleh buat bnyk2 simpan. Anytime nak bakar just kuarkan aje dari esbok heh heh heh...
24.MaDiHa : Benda sedap kenalah reka-reka jugak walaupun tak dpt resipi yg ori !
25.syana : Inti dia bebas...jgn terbabas sudah lah ye !!
26.gee harun : Yg ni mudah aje gee. Gerenti beres punyer. Mcm muffin tu mungkin jugaklah boleh silap...yg ni InsyaAllah jadi. Cuba dulu ye.
27.Ana : Heh Heh... Boleh buat tp mungkin tak 100% sama. Nak mintak resipi segan lah pulak ye. Cookies dah try satu jenis. Biasalah...choc chips tuu. Anak2 pun suka. Lenkali kalau buat rombongan cik kiah kenalah spare dua tiga drebar...tak ler fening kapla ronda Penang !!! Krinn paling tak gemor jammed kalau kat island tuuuu...hish ! kalau boleh nak ngelak dari masuk tanjung !!
28.ju : Kreatif??...dulu2 suka tgk Mc Gyver punyer pasal lah ni.....
29.Nur Sarah :
30.zanaz : Kalau nak dikirakan masakan ni semua-semua pun nak cuba...cuma rajin ngan tidak aje... Yg ni sebab agak mudah. So, belasah aje lah !!
31.jasmeen : Nak cilok resipi tak leh..so, kita pepandai ler sendiri heh heh heh. Tu yg kena belek tiga empat round tuuuu..
32.chepah : Oohh..dah rasa ye. Lepas ni boleh try buat sendiri laaa. Salam Hari Ibu buat chepah juga...semoga lebih rajin ke dapur lepas nii....
33.Umi Ahmad Zhafran & Zahra Damia : Lepas ni boleh lah cuba ye.
34.kak jie jie : Drpd roti nak expierd tu dibuang baik kita olah jadik sesuatu kann...??
35.hajar : Inti bebas ye hajar. Kalau malas nak buat inti bubuh jemor sekaya pun boleh jugak kot !!! Cis mmg sudah pasti kena letak..kalau tak, kureng le rasanya !!
36.rossie's : U r welcome. The filling is variable actually. Well, for reference I'll put mine later yaa....
37.jeff : Mula2 dgr nama pun saya ingat roti sandwich sardin tu kita toast kan ..rupanya lain cerita pulak. Apa2 pun itulah..rupanya baked sandwiches !!!
38.afairuz : Hishhh...tak lah, ada gak mende2 yg tak reti..kalau mencuba sesuatu tu pun kekadang ada jugak yg kantoi !!!
39.Farah : W'salam. Tak de specific recipe tapi InsyaAllah nnti tepek resipi inti sbb ada yg mintak.
40.maklang : Ok Ok...nanti tepek resipi inti. Yg kak mas punyer mmg ada cis. Boh laer bebnyk ye...menambah kesedapan dan.....mmmmmm..kegemukan wakakaaaaa.
41;ezura : Ala-ala pizza yg guna crispy base tuu..
42.Bonda : Heh Heh...Bonda ni kena tunggu ujung minggu baru dia masak macam2...sampai deret-deret bila masuk entry. !!
43.ah mat gebu : sebab dah sapu minyak geliga.. heh heh ...idaklah, itu pun inspired by Kak Mas punyer masakan.
44.kak anum : Inti bebas. Sardin pun ok tuuuuu.
45.zaiful :
46.kamalina : Resipi ori mana ada dek oiiii. Tu kakrinn main tibai je. Kalau nak resipi ori kena pi kelas kuih-muih kakmas ye. Ada satu kelas lepas nii. Tp ok lah, krinn bubuh lah nanti yg versi krinn ...
47.MaMaAina : Ayoyo...ada homework kaaa ?? Nanti pi jenguk....
48.srsfeqah : Ha ah..ni sesuatu yg menarik sebenarnya.
49.MiraJohar : Nak bagi pun dah abih laaaa...
50.ina_saly : Haa.sebelum roti tu masuk tng sampah, buatlah dulu shellsnya. Inti later pun tak pe.....
51.rose :
52.zany : Tu yg pi belajaq kukis...harga brg sume dah melambung...Nnti harga kuih raya pun melambung-lambung !!! Buat sendiri save la jugak....





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net