Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 6-May-2008 07:14 Email | Share | Bookmark
HOME-MADE PIZZA & FRIED MACARONI

Pizza sausage-sebelum
Pizza sausage-selepas
Pizza tuna-sebelum
Pizza tuna-selepas
Fried Macaroni
Fried Macaroni
Kami sekeluarga suka ke Pizza Hut sebab itu adalah pilihan anak2 kalau ditanya ke mana diorang nak makan kalau di luar, tapi sesekali buat jugaklah home-made pizza yang simple sebab kalau ke Pizza Hut anak-anak suka menguis habih sesayuran, lada benggala(capsicum) dan nenas kat atas pizza tu. Mak nya ni lah yang tolong kutip dan makan, sayang nak ditinggal begitu saja.

Selalunya Rinn guna doh Donut Suria untuk buat base pizza. Memang mudah dan elok jadinya. Resipi ada kat bawah ni tapi janganlah ikut sebijik-sebijik kaedah penyediaannya tuu..nanti jadi pizza donut pulak. Bila doh tu dah siap uli, terus bahagikan kepada beberapa bahagian ikut saiz pizza pilihan sendiri. lepas tu leperkan setebal 1cm dan biarkan dia mengembang naik. Bila dah naik baru sapukan topping sauce dan bubuhlah bahan-bahan topping ikut selera. Last sekali baru tabur cheese secukupnya, terus bakar.

Quote:
DONUT SURIA
Sumber : Puan Suria Insani of Resipi.Net

Bahan A
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
3 sudu besar gula caster
*Tambah 1/2 camca teh garam
** I like this count of threes....senang ingat!!!!

Bahan B
200ml air suam
2 sudu teh instant yeast
=> 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
2. Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
3. Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
4. Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
5. Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.



Pizza Sauce ni Rinn copy & paste aje dari MamaFaMi punya FP. Kerja biasa lah tuuuu...kopi mengkopi. Thanx a lot ma. Kalau malas nak buat, ada orang kata just guna aje sos tomato or sos chili. Tapi rasanya..sos buat ni lebih sedap.
Quote:
Pizza Sauce
Ingredients :
4 Fresh tomatoes ~ diced
1 Onion ~ diced
2 Garlics ~ crushed
2 tablespoons tomato sauce
1/2 teaspoon celery salt*
a bit of dried sweet basil
a bit of dried oregano
a bit of sugar
Olive oil

Method :
1. Heat olive oil and put in the garlic till fragrant.
2. Add in the diced onion. Saute till soft.
3. Add diced tomatoes and stir.
4. Add tomato sauce, sugar, celery salt, sweet basil and oregano.
5. Cook till the sauce is thick.

Note :
* You can just use sea salt instead of celery salt.

Untuk anak-anak, Rinn bubuh topping sausages saja sebab itu permintaan diorang. See betapa diorang tak nakkan "sampah-sampah" lain kat atas tuu. Lepas tu bubuh cheese banyak2 !!



Untuk Rinn and hubby..Rinn bubuh tuna mayo, crab sticks, capsicums and yellow onions. Last-last anak2 mai ngendeng2 jugak nak rasa pizza kami yg banyak "sampah" ni heh heh..baru tau ianya lebih sedap !!!


Kalau di Pizza Hut, topping kegemaran Rinn adalah Thai Seafood Tomyam..anak2 biasanya would go for Hawaian Supreme Delight.

Lepas tu adalah masak sikit macaroni goreng tersimple di dunia. Guna rendah-rencah yang ada dalam esbok aje. Itu pun dah lebih dari sedap. Done for our dinner....



FRIED MACARONI
Bahan-bahan:
300gm macaroni, direbus dan ditoskan
1 biji bawang besar, dicincang halus
2 biji bawang putih, dicincang halus
200gm daging cincang
4 batang sausage, di hiris nipis
1 biji tomato, didadu
1 sudu besar sos tiram
1 camca teh serbuk lada hitam
cendawan butang secukupnya, dihiris nipis
Sedikit carrot, didadu
2 keping cheese slice
garam dan gula secukup rasa
* Boleh bubuh serbuk oregano dan parsley pada yg suka.

Cara-cara:
1. Tumiskan bawang besar & bawang putih. Masukkan tomato buah. Masak sehingga hancur.
2. Masukkan serbuk lada hitam dan daging cincang. Kacau sehingga daging agak masak.
3. Masukkan sos tiram.
4. Masukkan sausage dan cendawan butang. Kacau sehingga masak.
5. Masukkan macaroni dan carrot. Gaul rata.
6. Akhir sekali koyak-koyakkan cheese slice masukkan ke dalam macaroni goreng tadi. Kacau sebentar. Perasakan
dengan garam dan gula secukup rasa. Boleh dihidang.




Quote:
1.zanaz : Ish Ish ruginya zana makan pizza kurang lauk-pauknya.....ha ah laa mcm budak2 pulak ye.
2.mommy izzdanish : Lor...syima pun sama !!!
3.zara bee : Sila...sila...dah copy tu jgn tak buat pulak ye
4.nor : Krinn kutip2 makan...sayaaang pulak nak buang !
5.syazwaniadnan : Dah tgk dah donut seri kaya wani, lain dari lain ye makan dgn kaya. Seb baik buleh kuar hutan, kalau dak...mmg terperuk dlm pc laaa donuts tuuu !!
6.jeff : Setuju...kalau buleh letak ayam golek pun saya bubuh..jadiklah pizza ayam golek !!!
7.Ouled Kenitra : Ha Ha...silap tembak lagi ye kak rinn ni !! Org N9 yg duduk di Bt Kapar...tu yg buat kak rinn teka begitu, maap ye !! he hehh
8.ida isk : Kalau mcm ni kena suggest kat Pizza Hut ..tambah menu baru iaitu pizza sosej heh heh heh
9.Ana : Ishh.. dah suka sgt Thai Seafood Tomyam pizza ni tak jemu2 !!..Sampai anak2 pun kalau time order tu dah tau..mak mesti nak Thai Sifud tuu..heh heh Tapi masih belum cuba nak reka pizza dgn rencah Thai Sifud...
10.roylazim : Ohh..trend yg sama rupanya.
11.zatidhati : Agaknya anak2 bandar aje yg tergila-gila dan ketagih pizza hut ni... Anak2 zati lebih bnyk diasuh lidahnya dengan citarasa ibunda...tu yg kata oregano tu busuk ya..heh heh. Iye lah....boleh ngobrol-ngobrol nanti.
12.Aliza : KakRinn pun bukannya sekerap itu ke Pizza Hut tapi kalau dibanding antara semua2 pizza outlets..mmg pizza hut yg sedap. Dah yg tu aje pun yg ada kat sini..!!
13.jasmeen : Mesti ada kesilapan di mana2 tuu..sebab kalau dah ada tepung n yis sure naik punya. Cuba check balik petua utk mendapatkan doh yg naik elok. Cuba lagi ye...Susah2 beli aje doh yg dah siap, balik tinggal bubuh topping aje..(kes nak mudahkan kerja lah ni..)
14.Ummisyair : Heh Heh..nampaknya Ummisyair kena buat lagi buat kali keduanya...
15.boxhousestudio : Jgn bawak pizza sampai ke liang lahad udah lah KakTun oooiiiii....lawak je noooo.
16.dOd : Kalau dapat makan lagi sodap !!!
17.cikgu sue : I am the one who should be thankful...resipi tu mudah dan sedap, boleh jugak dipelbagai kalau kreatif. Oohhh..wajik kasirat tu ke??...Dah buat ??...Ha ah, mmg susah dah nak dapat kat pasar2 mlm, jgnkan pasar mlm..kat rumah2 kenduri pun dah kureng sangat.
18.Noor : Sesekali go italiano..heh heh heh...
19.chek yam : Selera budak2 ni sebenarnya simple..serupa mcm makan mee tak nak togeh..makan kue teow tak nak kucai. Kalau nasi goreng pun nak plain aje...Org tua-tua aje kot yg suka sampah-sarap dlm hidangan! KakRinn tak buat sup sebab tak mau makaroni tu kembang kalau terendam lama2 dlm sup heh heh...ikut selera lah ye. Tube basikal mmg gelaran biasa utk macaroni...
20.MamaFaMi : Rinn kira pakai sempoa..lagi laju sampai terpelanting bijik2 sempoa !!! Yaa...selagi ada sampah yg sesuai..mmg kutenggek aje buat topping. Anak2 dah suka yg simple..senang citer !!
21.rani : Buat sendiri ler...tenggek topping sampai melimpah2. Iklan Mc D lagi penipu...tgk gamboooo...mak aaaaiiiihhhh burger nya tinggi melangit, bila beli..penyek aje
22.Lunacollections :
23.maklang : Pizza ni selalu buat..mcm2 versi. Yg cepat & mudah..yg lambat & renyah semua ada..cuma baru kali ni teringat nak tepek !! Heh Heh..buku dah amik, tinggal nak continue dgn assignment jer....
24.Deena : Tak yah gi Italy pun buleh makan pizza..heh heh
25.MaDiHa : Bakar atas loyang jer...... Tak yah risau2 pikir nak beli kuali pizza tuuuu....
26.kak anum : Welcome to FP`s world. Semoga kak anum pun akan memeriahkannya lagi dgn pelbagai resipi dan cerita2 menarik..!!!
27.kak jie jie : Pilihan di tangan sendiri..nak beli..nak buat..tepuk dada tanya selera Yg bagusnya buat sendiri kita buleh syok sendiri nak bubuh ape !!
ps : Alahaaaaiii kak jie jie ni..apa laaaa yg nak disegankan. Manalah kak jie jie pernah rasa donut yg Rinn buat..heh heh..main teka-teka aje ye !! Tak pe, nnt rinn nak cuba jugak donut kak jie jie.
28.Yatie : Janji nak makan anak2 tuuu..Tapi rasanya hidangan western & chinese ni lebih less hustle !!
29.cak : Heh Heh...kita yg masak, kita buatlah cara kita ya. Org tak nak..tak yah makan !! Kejamnya. Itu pun dah kira baiiiiik punyer tolong masak & hidang..bnyk songeh pulak ekkk. Kalau tingin..buat jer, malas nak uli doh buat aje base roti gardenia !!!
Sama2lah kita doa..semoga Laily sihat rohani dan jasmani.
30.nabialishad : Anak kakrinn yg bongsu tu lagi haru..makan pizza kan dia mau roti pizza tu aje..itu pun yg kat bahagian tepi-tepi yang crust tu..ada cis sikit2 pun dia suruh buang !! Mcm mkn karipap..dia gigit tepi2 yg dikelim tu jer...
31.zaiy : Isshh..tak de la sampai bengkrap pizza hut, nnt krinn yg kena saman pulak !
32.Farah Shrewsbury : Tak kisahlah buat mcm mana pun janji pizza yg halal. Bukannya malas..cuma nak permudahkan kerja heh heh.....
33.cek de sam : Memang popular Donut suria tu...sebab boleh dipelbagai. Mesti mama zahir ni buat pizza yg delicious sgt..tu yg boleh abih 1/2 round !!
34.ina_saly : Sila lah link fp krinn yg tak seberapa ni. Biasa saja editing tu..sbb krinn suka yg simple saja. Yg penting gambar clear. InsyaAllah pi...tu lah schedule org bz mcm lina ni tak menentu kan..mamazieza, Bonda & Rani pun tak dpt nak join atas urusan masing2. Bila2 ada jodoh jumpa lah kita nnt...
35.liana@mamadaniel : Hu Hu...lebih bnyk cheese lebih sedap..lebih menambah gemuk .. Pizza ready made biasalah..kureng sikit. Tu yg kena buat sendiri tuuuu...
36.waida : Memang pizza & pasta ni hidangan penyelamat..sesuai utk mengganti nasi. Sesekali mkn western..heh heh..
37.yati-m : Betul tu, boleh buat pizza syiok sendiri...tenggek aje apa yg patut.
38.MaMaAiNa : Pizza rinn ni pun simple jer...anak2 suka sosej n cis. Kalau bubuh yg lelain..gerenti kena kuis habih !!!
39.aminrazali :
40.ain : Walaikummusslm. Iye ke...Mungkin kacang dal tak cukup lembut..sebab rendam tak cukup lama at least 4jam, baru isi dia lembut dan melekit. Bila blender/tumbuk pun kena bagi hancur 3/4 bahagian..selebihnya diblend kasar. Cuba lagi ye.
41.Wa : Time rajin buatlah sendiri..time malas..buat kat pizza hut jugak !!!!
42.munirah : Alaaa..takat mkn sekali-sekala tak naiklah badan tuuu !! Yg dulu tu kira dahsat jugak ekkk...setiap minggu pekena pizza !!! lemak berkrim tak pe...jangan lemak berminyak udahlah !!
43.azura asri :
44.mummy jam : Mmmm..nenas tu sebenarnya buat penghilang muak dek lemak2 cheese tu ye mummy..sebab tu kita2 ni suka !!
45.srsfeqah : Yg kat kedai tu..tengok iklannya aje yg sedap sebab gambar cantik dan penuh dengan segala toppings tapi realitynya..heh heh heh...syikiiiiiit jer ye Buat sendiri lebih puas hati...
46.ummi zufayri : Bila lapar semua sedap ye..!!
47.fliffy : Uuuu...another award..thnx a lot dear.
48.liana@mamadaniel : Laaa...terima kasih ye liana.
49.nn : Heh Heh..home made pizza jer.
50.ajashoobailey : Salam kenal juga. Tak pandai pooonnn...saja suka2 mencuba pelbagai resipi.
51.Mohd Azhari Azizan : Lama nya Azhari tak jenguk dapur krinn..bz kot. Mmg betul tu...sendiri masak..sendiri boleh ubahsuai ikut selera.
52.bungaros : Kalau malas..kedai-made pizza laaa...
53.Alexs Azlan : Suruh aje orang rumah masakkan..resipi kat internet ada berlambak2..tinggall pilih saja !! Iya..mmg benar..tanpa ibu siapa lah kita.. dah pi jenguk entry hari ibu Azlan. Menarik sungguh shots para ibu itu.
54.lynnhassan : Heh Heh...suka..suka...tq for sharing. Tak pe ...take ur time pasal katalog tuu.
55.Ezza : Laaa..tu kan dah ada resipi. Follow aje..InsyaAllah jadik.
56.Ayumi :
57.MaDiHA : Selamat Hari Ibu buat MaDiHa juga ya. Tq bnyk2 bagi roses tu..Very sweet of you.
58.boxhousestudio : Heh Heh.....lawak aje tuuu !! Itu pulut durian kalau ada depan mata..tak mau share oooooh.... Pasal puut durian kalau, kita kedekut !!!
59.kak rus : Ok Ok..nanti rinn pi amik. Tq bnyk2 ye..Selamat pi kursus !!!
60.kak rus : Selamat Hari Ibu buat kak rus juga...
61.Bonda RaqynR : Air tangan ye..heh heh heh. Kalau org yg buat mmg nampak sedap selalu. Nanti kalu bonda buat sure krinn tengok pun..hmmm, nampak sodap !!! Pi makan pulut durian/mangga/ayam aje......
62.Al Ghazali :
63.amy : W'salam. Alamak.. kuih tu ka. Makcik hubby krinn dulu mmg bznz kuih tu..tp sejak dah umur lanjut ni tak larat. Tak pernah pun tanya resipi..so, tak dpt lah nak share kat sini buat masa ini. Tp utk masa depan..kalau ada peluang dapat resipi akan krinn share ya.
64.zaiton yatim : Happy Mother's Day to you tooo. Sharing is caring dear...
65.waida : Same wish goes to you dear. Menu biasa aje... heh heh.
66.Azfa : Same to you Azfa !!
67.umi-kal : Same to you auntie..!!
68.WhizzyCat : Tq WhizzyCat.
69.icatcher :
70.Farah Shrewsbury : Tq, same goes to you dear.
71.srsfeqah : Tq for da wish. Uiikkk...kat mana tuu ???
72.mamasya : Nanti mamasya cubalah..lebih mudah dan kita boleh sesuka hati bubuh topping ikut selera kita dan anak2 terutamanya. Selamat Hari Ibu buat mamasya juga.
73.Ah Mat Gebu : Tq Che Mat. Selamat Hari Ibu buat Ibu Che Mat juga ye..bukan Che Mat..
74.F&Z : Tq, Semoga Kak Fazi pun akan menjadi antara the greatest mom in the world !!
75.wawa salwa : Ohh..selera wawa pd nenas & mushroon ekk. Tq for da wish ya dear.
76.MamaFaMi : heh Heh...kita pi merayap satu donia... Tak de maid Indon nak tolong kemas umah !!! Umah ni mana boleh bagi maid Indon kemas...hanucussss nanti !!!
77.Edoras : Waaaahhh...terrer masak gak edoras ye..sesekali nak gak tgk entry masak2 edoras. Bila ekkk???
78.leen : Ha ah..buat sendiri buleh adjust sendiri apa nak bubuh...selalunya anak2 lah yg banyak kerenah..itu tak nak ini tak nak..last2 bubuh sosej aje !!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net