Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 30-Apr-2008 08:10 Email | Share | Bookmark
IKAN SEPAT MASIN MASAK PEDAS

 
Masakan yang simple aje tapi bila pekena sesekali memang sedap, tambahan pula bila dimakan dengan nasi hangat-hangat. Ikan Sepat Masin ni isi dia nipis sebab tu kalau digorang saja tak berapa rasa nikmatnya, jadi kita masak pedas macam ni..mudah jugak nak dicubit-cubit isinya..



IKAN SEPAT MASIN MASAK PEDAS
Bahan-bahan:

5 ekor ikan sepat masin, direndam seketika, dibersihkan dan digoreng.
1 biji bawang besar, dimayang
3 biji bawang putih, diketuk
2 inci halia, diketuk
5 sudu besar cili kisar
air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang2 dan halia.
2. Bila dah layu, masukkan cili kisar. Tambahkan sedikit air dan biarkan cili masak.
3. Masukkan air asam jawa dan kacau lagi.
4. Masukkan gula dan garam. Biar sehingga kuah agak pekat dan naik minyak tanda cili dah betul masak.
5. Masukkan ikan masin yg telah digoreng tadi. Gaul rata dan angkat. Hidangkan dengan nasi.

Rasanya ikan masin atau ikan kering lain tak berapa sesuai dimasak pedas begini. Macam ikan talang, sedap digulai dengan nenas. Ikan gelama masin sedap digoreng sahaja bersama taburan bawang goreng. Begitu juga dengan ikan masin tenggiri, lebih selera kalau sekadar digoreng begitu sahaja. Yang paling sensasi, ikan terubuk masin Sarawak !! Pernah jugak dapat merasa tapi lupa di mana..
Cerita ikan masin ini mengingatkan Rinn sewaktu dalam pantang pada minggu pertama..Sesetengah orang jemu, tapi tidak bagi Rinn. Tambahan pulak bila digandingkan dengan kunyit hidup muda dan bawang goreng yang banyak. Baby nangis pun tak dengor oooooo......



*** Terlepas iklan kelas cookies Mas Delight. Sila lihat di sini
.

Quote:
1.kamalina : Ambooi seronoknya diaaaa. ..Ikan talang tu aimi. Selalunya sedap digulai nenas. Tapi ikan masin ni ikut selera masing2 laaa..nak masak pun ikut kreativiti masing2 kan.
2.maklang : Lorr..maklang pun seronok gak mcm aimi heh heh...bedal aje laaaa maklang janji sedap..masin2..pedas2 !!!
3.Ana : Ha ah..digoreng dan tabr bwg goreng bnyk2 pun sodap....
4.Ida Natrah : Apa saja ikan masin..kalau dgn nasi panas2 sungguh membuka selera !!
5.Aliza : Kalau ikut org tua2 kat utara ni..dalam pantang pada minggu2 pertama tu..selalunya asyik kena makan nasi berlauk ikan masin..tapi ikan masin pun pilih2 jugak. Yg penting sekarang take good care of urself..lepas pantang nanti..boleh masuk dapur semula !!
6.dOd : Heh Heh..then go masak laaaaa . Cili kisar ni memang..kalau kena yg elok, dimasak..merah menyala cantknya.
7.nor : Masak aje lah kalau dah teringin..kalau asyik intai selera orang lain, nanti selera sendiri tak tertunai !!
8.mommy izzdanish : Aiseyyy...kat sana mana nak cari ikan sepat masin dek oiiiii !! Log in dulu kat Fp syima, tak buat entry baru pun tak pe. Then just go to FP Krinn, klik aje kat prvate message Naz Rinn Chan tuu..then proceed mcm biasa lah.
9.liza : Masakan dengan ikan masin ni selalunya memang cuma digoreng, digulai atau dimasak pedas. Resipi lain tak pasti pulak...
10.jeff : Biasanya goreng aje laaaa...
11.Farah Shrewsbury : Mmmm...ruginya tak merasa kesedapan ikan sepat masin Faraaaaahhhh....
12.Anis : Balik Mesia bila-bila nanti cariklah stok ikan masin..bila diperantauan tak lah kempunan nak makan nanti.
13.chek yam : Masak mcm yang chek yam cakap tu pun ok jugak. Ikan haruan pulak mmg sgt disyorkan bila dalam pantang esp yg bersalin ikut tingkap tuu heh heh heh. Resipi kek batik boleh check kat fp maklang..http://ulampegaga.fotopages.com
14.eixora : Hmmm..makan berdua pun selera lain-lain heh heh.. naperlah asben yati tak makan ikan masin ???
Alhamdulillah MIL yati suka vadai tuuu...
15.Ouled Kenitra : Entah tak perasan pulak..nanti pi check lagi sekali..
16.roylazim : Yaaaa...bagi berasap the whole apartments building..bukan satu rumah aje heh heh !!!!
17.aima rizaima : Tunggu apa lagi....eloklah pi masak cepat !
18.fieyla :
19.Nur : betul lah tuuu..memang ikan sepat ni warnanya hitam..nipis aje badannya...Mmg species ikan sungai. Selalunya org cari di bendang. Tak taulah sekarang ni ..ikan sepat pun org bela agaknya.
20.liana@mama daniel : Boleh saja dimasak lemak cili api..janji kena dgn selera..Try lah masak cili ni nanti.
re : Mungkin Krinn terkeliru dgn sorang lagi liana yg selalu bubuh @alma kat ujung nama. Maaf ye...
21.ida isk : Kita tak tinggal dgn mertua..so, boleh lah makan tanpa tengok belakang wakakakaaaaa.....
22.nabialishad : Incredible Hulk mana makan ikan masin...!! Awat..intan ke yg nak jadik makhluk ijau tuuuu sebab ikan masin niii ???? Macam-macam lah intan niii....
23.cak : Uuuuuhhh...selera kita sama !!!! Tu lah pasal..bila dah start buat sekali..asyik teringat nak ulang masak..selagi tak jemuuuu !!!!
24.zira : Memang kena goreng dulu punnn..lepas tu masak pedas mcm biasa je.. pasti lagi kick !!
25.boxhousestudio : Mmg lazat Kak Tun ooiii...
26.Ah Mat Gebu : Kalau Che Mat yg kata nak cuba..sure very soon tuuuu...Kan Che Mat tersgt laaaaaa rajinnya ke dapur !!
27.icatcher :
28.zanaz : Tempat jatuh lagi kan dikenang ye zana.... Ini kan pulak ikan sepat emak !! Skrng ni ikan sepat masin pun agak susah gak nak cari..selalunya ada di pasar malam..Krinn pun beli di pasar malam.
29.mamaella : Cuba try test tengok..pasti menambat selera.
30.fieza : Ayooiiii....pedas tuuuuuu !!!
31.fazizaid : Ada ke kat sana kak fazi ???
32.zuhri : Waalaikummussalam, silalah singgah..kot2 ada yg buleh dimanafaatkan.
33.jasmeen : Ikan sepat masin masih buleh didapati kat pasar malam...kalau harap nak cari kat sawah susah dah kot..sawah skrng dah tak mesra sepat heh hhe heh
34.emy-mama fahim : emy sakit ke ?? Jaga kesihatan ya.
35. Bonda RaqynR : Apa pun buleh Bondaaa..... yg penting kreatip !!
36.maylique : Aiyyooooo...manyak lugi ooo tak makan pedas !!
37.hajar : W'salam. Sudah pasti berselera kalau makan lauk nii...
38.zaiy :
39.MamFaMi : Cubit sikit-sikit...takkan tak leh kot ??!!
40.Haniss :
41.noor_kitchen :
42.willywonka :
43.Alexs Azlan : Alamakkkk...memanggil-manggil jer karambunai tuuu. Nak nak pulak dah ada orang offer nak jadik tour guide...kecik tapak tangan karambunai akak tadahkan...InsyaAllah, ada rezeki sampailah kami ke sana ..
44.wawa salwa : Apa saja ikut selera, wawa...
45.wawa salwa :
46.azura asri : Mana nak pi beli tuuuu...????
47.sinnchan : Akak ni kalau describe pasal makan...fuuuuhhh!! Bertambah-tambah selera nak makan lagiii....tak pe, biar meleleh sampai abih tisu sekotak mengelap peluh dan air2 yg tak sepatutnya tuuu...
48.munirah : Ada ke nak dapat ikan sepat masin pedas kat situuuuu tuu......???
49.madoct : Kalau dapat makan laaaaagi sodap !!!
50.RFAH : Kakrinn kalau gulai nenas ni suka buat dengan ikan talang. Ikan sepat masin mmg sedap disambalkan saja..atau simply goreng.
51.munirah : Aiyyyooooo....mesti pekena nasik kandaq selalu tuuuu. Mana tahan yong..hari-hari kari...kari...nasik kandaq..papadom !!! Isshhh..ishhhh...berdua pun apa salahnya masak di rumah. Rasanya..walau sesimple mana pon kalau dapat makan bersama..tentu jadik lebih enak..heh heh heh..( perhangat yong lah niii...... )







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net