Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Apr-2008 01:43 Email | Share | Bookmark
WAJIK KASIRAT

 
Buat pertama kalinya Rinn mencuba Wajik Kasirat ini. Biasa memakannya masa dulu-dulu kalau balik kampung dan ada kenduri-kendara. Sekarang agak susah untuk mendapatkannya walaupun di pasar-pasar malam. Resipi ni Rinn jumpa di pelipatan buku masak mak, ada banyak keratan-keratan majalah yang mak simpan. Jadi sebelum satu lagi juadah tradisional ini pupus dari ingatan Rinn, Rinn ambik kesempatan ini untuk mencubanya walaupun hanya sekali ini.

WAJIK KASIRAT

Bahan-bahan :
500gm beras pulut
1/2 biji kelapa parut, dijadikan kerisik
2 cawan santan
300gm gula putih, dijadikan gula hangus

Cara-cara:
1. Beras pulut dibasuh dan ditoskan hingga kering.
2. Kemudian digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan dan dikisar halus.
3. Gaulkan beras pulut bersama kerisik.
4. Gula putih dibuat gula hangus (caramel) dan dituang ke dalam santan. Dimasak hingga mendidih.
5. Masukkan beras pulut bercampur kerisik ke dalam santan yang mendidih. Kacau sehingga masak,
kelihatan likat dan berkilat.
6. Sentiasa kacau sehingga pekat, lebihkurang 10 minit ke 15 minit.
7. Tekan di dalam loyang yang beralas daun pisang.
8. Sejukkan sebelum dipotong.





Berbeza dengan wajik atau pulut kacau yang biasa itu, wajik kasirat kurang melekit, lebih mudah dipotong dan dipegang. Rasanya juga tidak begitu manis berbanding wajik biasa.



Oh ye, jika ada yang perasan melalui gambar-gambar kaedah penyediaan di atas, Rinn telah menggunakan loyang springform yang biasa kita gunakan untuk membuat cheese cake. Mengapa, supaya ia lebih mudah dipotong. Masa Rinn buat kuih dangai beberapa waktu dulu pun Rinn menggunakan loyang springform juga .


Kepada yang belum pernah kenal akan Wajik Kasirat ini mungkin tidak mahu mengambil risiko untuk memasak kuih ini. Tetapi jika ditakdirkan kenkawan menjumpainya di mana-mana..di pasar malam, di rumah kenduri, di rumah saudara-mara atau di majlis-majlis apa sekali pun..cubalah rasa. Sekurang-kurangnya bila ada orang bercerita tentangnya kita bolehlah turut sama menyampuk..."Oooooooohhh, wajik kasirat ke...saya tau, saya tau..." Kena ambik tau ye...jangan tak ambik tau !!! :
-D


Quote:

Lee Lin sudah men"tagged" Krinn nya ini dengan assignment yang dia sendiri pun malu nak buat..tapi dia buat jugak. Untuk tidak menghampakannya, Krinn terpaksalah jugak menjaja gambar Esbok Krinn yang dah uzur ini.


Fakta-fakta mengenai esbokku yang mungkin anda ingin/tidak ingin tahu :
1. Umurnya seusia umur perkahwinan kami..lebihkurang 17 tahun...tapi dia tak beranak-pinak. Manakala, keluarga kami pula dah membesar dengan penambahan 5 ahli keluarga..(6 sebenarnya..)
2. Belum pernah mengalami kerosakan yang major...Alhamdulillah.
3. Pernah membuat cubaan nakal nak menukar kepada yang baru dan lebih besar tetapi masih tidak lupa diri bahawa itu adalah satu pembaziran kerana esbok ini masih elok...Tapi nak tukar jugak supaya boleh memasukkan lebih dari sebijik kek dengan selesanya. Sekarang ini kalau nak simpan kek..benda2 lain terpaksa jadik korban, sama ada diletak di luar buat sementara waktu atau dibuang terus.
4. Dah lupa brand apa sebab "brand tag"nya dah lama tertanggal...ganas betul !!!
5. Masih merupakan jenis yang perlu di "defrost"kan tempat sejukbekunya.......Bila lama tak di"Defrost"..maka akan menebal lah "salji" di dalamnya.
6. Lampu di dalam esbokku belum pernah "blow". Masih memberi cahaya penyuluh makanan !!
7. Tidak boleh meletak apa-apa di atas esbok ini kerana ia berada 3 inci di bawah kitchen kabinet yang sebelah atas. Sekeping dua majalah boleh laaaa...
8. Oh ya!.. Dibeli dengan harga RM1.050...Masa beli dulu...Uuuuuuu, mahalnya !!! Tapi syukur..masih boleh berkhidmat hingga sekarang ini.
9. Krinn tidak akan bercerita tentang apa yang ada di dalam esbok itu. SIla lihat sendiri dan cubalah meneka sekiranya ada benda-benda yang kelihatan samar-samar ya.
10. Pernah mengalami malapetaka paling besar pada 2 tahun lepas apabila kami pulang ke kampung selama 2 minggu. Bila pulang, kami bukak esbok..Fuuhhhhhhh!!!!...busuknya!!..Rupa-rupanya segala benda dalam esbokku telah membusuk akibat terputus bekalan letrik yg entah bila kejadiannya. Tetapi siasatan forensik menyatakan bahawa ia mungkin berlaku lebih dari seminggu sebab ikan yg berada di tempat sejukbeku pun dah tinggal tulang sahaja !!!! Kerja-kerja pembersihan dilakukan tetapi bau busuk itu tetap tidak hilang sepenuhnya selama lebihkurang 2 minggu..siksanya jiwa dan raga !!!

Ok lah, sekian sahaja cerita esbok antikku. Semoga Lee Lin bertepuk tangan kerana misinya nak mengenakan Krinn nya ini telah berjaya. Tetapi Krinn tidak akan tag sesapa atas sebab-sebab tertentuu... heh heh heh..Selamat ya korang !!!


Quote:
1.liana : Bukan rajin tapi teringin nak try buat walaupun mungkin cuma sekali ni..heh heh heh
Ha Ha..itu esbok mmg besor jasanya, tak sampai hati nak tukar baru..walupun mmg teringin yg lebih besar sebab keluarga pun dah besar..keperluan pun dah bertambah..tapi sabooooorrrr jer ni !!!
2.srsfeqah : Bnyk panggilan utk kuih ni tp semua benda yg sama kan. Mmg lah selalunya kuih ni hanya menjadik kegemaran org lama. Heh Heh..nampaknya kena buat kek kenit aje laaa baru boleh simpan dlm esbok antik !!
3.mommy-izzdanish : Entahlah, Krinn pun tak pasti asal dari mana tapi nampak gayanya macam popular di sebelah tengah dan selatan Semenanjung. Heh Heh..kalau nak tunggu balik Mesia baru nak cari lambat laaa..cuba buat kat sana.
4.ju jieha79 : Uuuu...mak buyung ngidam vadeii pulak ke??... Dah buat ke???
5.Aliza : Kalau tak pernah makan mungkin liza akan rasa weird sikit dengan rasanya..sebab bila dimakan kita akan terasa biji-biji halus beras pulut goreng tuuu.. Overall taklah teruk sgt for a first timer..
6.Farah Shrewsbury : Boleh cuba buat kot kat sana !!
re : Ooooh..mcm tu ka org sana punya style makan, baru tau begitu.
7.kakcik : Kalau wajik yg biasa tu mmg org utara panggil pulut kacau..Yg ni tak taula pulak kot ada nama lain. Tu laa..memang ada intention nak memfofularkan semula kuih-kuih lama ni, tapi mungkin cara buat nya susahlah nak ikut cara org lama..mcm bakar bahulu guna arang, kalau tepung beras kena kisar beras dulu..etc etc..Org skrng ni semua nak mudah, selagi ada cara yg mudah dan cepat yg tu lah akan diguna. Harap tak hilang keaslian kuih-muih kita.
8.nor : Tu lah..dah Krinn ni dibesarkan di kampung, jadik selalulah dikelilingi hidangan kuih-muih trdisional. InsyaAllah, sekiranya ada kesempatan Krinn akan cungkil semula kuih-muih tradisional kita ni..supaya generasi akan datang takkan buta kuih tradisional !!!
9.shima : Oiikkk..dah menggodek wajik ??? Cepatnyer diaaa.....
10.Yati yadami : Sama je tuuu...Negndeng kat FP pun dah ok kot......
11.yati-m : Tu lah..rata-rata kalau org belah selatan mesti kenal kuih ni. Buatnya senanglah jugak..Krinn pun baru first time buat ni. Alhamdulillah jadik...cuma beras pulut tu kurang halus lagi sikit.
Esbok mmg lahh..selagi boleh guna kita gunalah..Nak tukar yg besar nanti habis sempiiiit lah dapurku yg dah mmg sempit ituu !!
12.roylazim : Itulaaah..ari tu tengok wajik durian akak lah yg buat Rinn tetiba teringat wajik kasirat niii. Mmg tahu ada dlm buku resipi mak tuuu..tapi baru kali ni tergerak hati nak buat.
Memang la sikucingorengemok tuuu...nanti kita culik kucing dia bubuh dalam esbok baru dia tau ekk...
13.masihjelita : Tu untungnya kalau mak masih ada..boleh gak tanya-tanya resipi lama...tambahan pulak kalau masa kecik kita selalu dihidangkan kuih-kuih org lama ni....Kuih2 moden tak leh lawan oooo...!!
14. Lee Lin : Kira seronok abih lah tuuuu !!!
15.Ouled Kenitra : Ohh..saya pun dah masuk tahap nenek dah ni..dah mula teringat kuih2 lama .. Ye tak ye jugak ye, Tuan Mizhar sedang memerhatikan dietnya..tak leh makan bnyk2...rasa rasa sikit sikit dah lah ye..
16.chek yam : Seronoknya diaaaa...boleh main suruh-suruh aje mak dia buat ya.
Tu laa..entah saperlaaa punya angkara assignment esbok tuuu...
17.MaDiHa : Betul tuuu...orang yg rajin rewang memang boleh makan macam2 kuih..especially yang orang datang rewang tu selalunya akan bawak macam2 jenis kuih utk sarapan. Nanti MaDiHa trylah yer..tak susah pun. Nanti bila2 ada rewang boleh MaDiHa bawak utk sarapan...
Heh Heh...tak pe lah, Krinn bertahan dulu dgn esbok antikku itu.
18.nhalilah : Sesekali teringin jugak nak selit resipi tradisional di antara kek-kek dan lauk-pauk moden tuuu. Bila-bila terserempak dengan kuih tu di mana-mana..maka tau dah lah ye. Esbok Krinn tu mmg bnyk jasa.....
19.maklang : Haaa..Mmg sah org tengah/selatan yg lebih arif tenang kuih ni. Tang tergigit-gigit beras pulut halus tu yg lain dari yg lain kaannn..Ok, nnt maklang try ler buat . Yg ni tak yah guna oben baru maklang tuuu..heh heh
20.wawa salwa : Hmm kuih lemper yg maca pulut udang tu ya..tapi dikukus kan? Elok jugak kalau Krinn try yg tu pulak, boleh share dengan kenkawan lain nanti.
21.sinnchan : Janji ada "sirat"...samalah tuuu kuihnya!! Kalau ikutkan mmg manis kuih wajik yg asli tu, kasirat ni tak berapa manis sgt, kira ok dah manisnya. Ishhh...rinn suka pulak bila tergigit-gigit breas pulut halus tuu. Ohh...dodol mudah ya..mmmmmm...beli aja Kak Jah ooiiiii..
22.jasmeen : Org tu buat termanis lebihhh kot !!! Makan sesekali..sikit-sikit..kira ok lagi...bagi seimbang lah dengan food pyramid yg lain. Kalau canggitu..mmg esbok Krinn tu pesen lama betul !!
23.sinnchan : Oikk..kalau dah ada yg baru..yg lama tak leh maintain Kak Jah, dapurku terlalu chomel utk menampung kedua-duanya. Tp buat masa ni masih boelh bertahan dgn yg lama lgi...
24.fida betty :
25.adek)manja :
26.MamaFaMi : Alaaa..takat ma nak makan sorang beli jer..heh heh heh. Aikk..sepatutnya RInn yg patut cakap canggitu..sebab kat rumah ni ramai kanak2 riang yg suka bukak katup..kecah-kecah kan esbok !! Rumah ma kan cuma ma & pa aje !! Takkan u all duorang yg main kecah-kecah kot...?????
27.munirah : Tak hairan sebab kuih ni mmg agak asing untuk org belah utara. Tgk comment2 kat sini pun rata-rata mereka yg dari belah selatan lebih tau dan kenal. Esbok tu kaa...Krinn ni praktikal orangnya, mcm tu lah ghopanyer esbok Krinn selalu...jarang isi sampai sendat takut bnyk barang tak guna last2 kena buang !!! Kalau dah penuh sgt pun susah nak carik barang nanti..
28.kak rus : Bagi yg suka mmg sedap...bagi yg tak pernah rasa mesti tertanya-tanya. Nak tau kena cuba. Tapi yg ni mmg harum baunya.... Resipi?? Anytime..silalah cuba ya.
29.jeff : Lama tak makan jgn sampai lupa terus !!
30.hanieliza : Heh Heh..tu dia kan, RInn dah kata mesti org belah utara atau pantai timur tak berapa kenal kuih ni !!
31.Eryne Jasmine : Memang ada orang buat bunga pahar tapi itu rasanya yg wajik biasa/pulut kacau. Kalau yg itu memang manis ya amat. Wajik kasirat ni..taklah semanis begitu rasanya..
32.Big mamma Bukhari : Ya, sedap...
33.mamasya : Spongebob tu adalah penjaga petiais kamii....keh keh keh..
34.mallan : Salam buat org Perth. Oikkk..Rinn org Sgor jugak tp tak pernah lah pulak dgr org panggil kuih ni kuih kepal2 Resipi dodol tu boleh cari dlm internet. Belum terfikir lagi nak kacau kawah...
35.ReeWan Crystal : Pandai tiru resipi he heh heh...
36.Muna : Heh Heh..saja jer tunjuk kicap tu bagi orng2 obesi jeles. Teacher tak marah tapi gerrrrrrremmmm aje kot !!! Esbok Muna sure ayu jelita kann.....cepat lah tayang !!!
37.chendana : Loorr...esbok antik pun Ha seronok nak intai ekkk.... bnyk jasa ooooo itu esbok !!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net