Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-Apr-2008 13:01 Email | Share | Bookmark
BUTTER COOKIES

A Bear
A Heart
A Star
Before
After
All in....
Rinn suka Danish Butter Cookies. Dulu suka beli yang dijual dalam bekas tin bulat kaler biru tuu tapi kalau kita browse thru the internet we can hardly find recipes on the said cookies. Mungkin yang paling dekat dengan nya adalah the basic butter cookies seperti yang Rinn dah cuba ni. Rinn dapat recipenya di videojug.com tapi yang ini dipanggil butter biscuits...samalah tuu

Kali ni Rinn tak sertakan step-by-step-by-Rinn sebab video-jug tu dah bermurah hati buatkan untuk kita semua. But still Rinn akan copy & paste kan bahan-bahan dan cara-cara membuatnya kat sini.



BUTTER COOKIES
Source : Videojug.com
Ingredients :
30 g icing sugar
1 tsp vanilla essence
A pinch of salt
130 g Plain flour
100 g corn flour
180 g butter
A little flour for dusting
and some icing sugar for the garnish

Method :
1. Set the oven to 160 degrees Celsius.
2. Mix butter and the icing sugar for a minute on medium speed and then increase the speed to high.
3. Once the sugar is well-mixed with the butter, add the salt and the vanilla essence.
4. Return the mixer to a low speed and add the flour.
5. Next, add the corn flour but mix it only until it is evenly combined.
6. Turn off the mixer and scrape the dough from the attachment.
7. Now allow the biscuit dough to chill in the refrigerator for at least 2 hours.
8. Sprinkle your work area, the dough, and the rolling pin with a little flour.
9. Slowly and gently roll the dough to a uniform thickness of about 1/2 of a centimetre.
10. Now using the cutter, carefully make the individual biscuits.
11. To make it easier, you can dip the cutter into a little flour.
12. Use the small knife to help transfer the biscuits to the baking tray covered in baking paper.
13. Place your biscuits into the oven and let them bake for 15 minutes at 160 degrees Celsius.
14.They should have a whitish appearance when done.
15. You can now take your butter biscuits out of the oven and let them cool a bit.
16. While still warm, sprinkle them with a little icing sugar.
17. Your biscuits are now ready to serve. If you can make yourself wait, let them cool to room temperature. Enjoy!


Sebahagian doh butter cookies ni Rinn campurkan dengan serbuk koko untuk mendapatkan Butter Cookies berperisa koko tapi ternyata yang plain lebih sesuai. Danish butter cookies yang selalu makan dulu tu ada yg plain, ada yg dicampur perisa cinnamon dan ada yang dia sprinkle dengan coarse sugar (Gula pasir kasar) tapi ikut resipi ni dia cuma garnish dengan icing sugar. Memang kena pada rasanya kerana tanpa icing sugar itu biskut terasa agak tawar.


Anak-anak pulak suka yang berperisa koko walaupun ia bukan dalam resipi asal . Butter Cookies ni macam tak sesuai aje untuk raya. Selalu orang makan untuk santai-santai minum petang or as snacks in between meals. Seronok tengok macam-macam bentuk tu kan... Ngalahkan budak-budak aje Rinn ni..


Quote:
1.zaiy : Iye ke...kesian betul laa raya kat perantauan. Takkan tak de kenkawan lain yang boleh sambut raya sesama. KRinn mmg kerap buat cookies kat rumah ni utk anak-anak makan, selalunya choc chip cookies la sebab tu yg favourite pun. Kalau nak beli chips more or oreo selaluuuu...hmmm . Buat sendiri lebih banyak dapat !!
2.nor : Tak de laaah. Rinn mmg kerap buat cookies utk kudapan..Tak larat nak makan biskut kedai daaah !!
3.lee lin : Sebut "Sebekut" aje....
4.MaMaAiNa : Asyik buat kek aje..kita tukar pulak ke biskut !! Aina dengan Alya saja laa..sentiasa tukar2 info pasal FP mak/mama diorang !! Mama Aina pun dah lajuu skrng !!
5.Ana : Krinn ikut aje apa yg videojug tu tunjuk.. Tak de snow kat negara kita, kita bubuh snow kat biskut jer laaa. Oikkk...pi berguru ke mana pulak tuu..Senyap-senyap je pii yaa....
6.maylique : Heh Heh..So, Danish boleh claim yg biskut kat kedai tu biskut dia laaa ! Dah namanya serupa.. Ha ah, biskut yg simple2 ni laaa yg mudah dibuat dah tak kurang juga enaknya. SP di mana??
7.jasmeen : Oikk...sempat lagi boring di opis?? ..Ni sure kurang workload niii.... Or dah tak larat nak ngadap kerja??
8.roylazim : Melting Moments..!!!!
9.chek yam : Kalau dok diam nanti mata Krinn ngantuk !!
10.team700 : Tq. ...
11.Aliza : Uikkk...masih larat lagi ke nak masuk dapur..You're almost due tuuuu....
12.boxhousestudio : Haaa..lekas-lekas buat ye..RInn nak tgk, kalau rajin boleh tiru !! Susah gak nak cari terap gambar binatang tu..kalau ada yg kecik tu, bila diterap, susah nak maintain bentuk. Silap2 gajah boleh jadik kucing !!!
13.zara bee : Tu mmg nak pancing anak2 makan lah tuuu...
14.farahoney : Ouuuu...main pendam-pendam pulak ya. Jgn fara jgn..nanti meletup susah. Anyway, Thnx for dropping by walaupun mungkin jadik silent reader. Mai lagi ye..jamu mata !
15.marukami : Tak dapat nak curah ilmu thru cara lain..Krinn share lah sedikit ilmu yang ada ni. Terima kasih atas doamu.
16.MaDiHa : Kesian kan butter cookies ni...tak sesuai masuk list kuih raya !!! Tapi utk kudapan saaaaangat sesuai !!
17.Yati yadami : Boleh saja, sebab cookies ni tak berapa manis. So, kalau di ice pun ok. Yg selalu orang lukis2 tu cookies dia lebih keras...kalau dak nanti senang patah. Yg ini lebih lembut dan gebu.
18.princessharyati : Sedap..mencair aje dlm mulut.
19.masturamanap : Tak payah save, mas. Anytime nak view, just go to the address videojug tuu.
20.Ah Mat Gebu : Saja layan selera budak-budak... Sebelum makan, belek-belek dulu biskut tuu !!Rebut-rebut sampai patah belalai dan ekor gajah !!
21.rani : Nanti rani lukislah elephant tu atas CC !!
22.rani : Snow manis ...
23.zanaz : Kena cuba jugak walaupun sekali, kalau tak ada pengalaman membuat sesuatu masakan, tak kiralah yg tradisional atau yg moden. Heh heh...copy saja.
24.kamalina : Org lelaki ni memang kebanyakannya tak berapa gemar kek. Mcm hubby Kakrinn dia makan jugak kek tapi tak bnyk unless kalau ciskek or choc moist. Yg lain, makan sepotong dua je..Oikk..aimi kenalah jugak sesekali buatkan cookies kat hubby n anak2 ya.
25.MamaFaMi : Kalau add dlm doh tak nampak lah snow nyer ma. Alaa..ayak2 aje..
26.liana : Ha ah..yg tin biru tu jugak yg sedap. Yg lelain tu mcm ada kureng sikit !!
27.masriyah : Nak bagi anak2 makan..kena lah buat yg kiut-kiut !!
28.mizzybratzy : Kakrinn kalau time malas pun, pi beli aje..
29.jeff : Heh Heh..sekali hadap ye !!
30.waida : Lepas ni boleh lah waida buat sendiri, boleh dapat banyak. Kek mendap mungkin sebab a)Tak cukup masa baking. b)Oven dibuka sebelum kek sempat naik kembang..selalunya jgn bukak sebelum 20minit baking.
31.JO : Waalaikummussalam JO. Waaa....Rinn dah tengok cookies JO, so presentable laaa.
32.rossie : Taste of home, rossie. It's buttery and smooth, not crispy but kinda melt in the mouth.
33.wawa salwa : Yg dlm tin biru tu mmg sedap..yg ni lebih gebu dan buttery, mencair jer dlm mulut bila dimakan.
34.cak : Cutter bentuk2 binatang tu cukup susah nak carik. Yg tu pun Krinn dah lupa beli kat mana.
35.nabialishad : Tu lah..mcm yg Krinn habak kat cak, susah nak carik cutter yg kiut-miut tuu. Yeee...sudah pasti anak4 suka !!
36.afairuz : Heh Heh..nanti afa try ler di rumah...bagi rumah afa bau cookies satu rumah !!
37.dina kakna : Waalaikummussalam dina. Dulu mmg Krinn ada jual..bawak balik dari Guangzhou, China tapi habis stok tu aje lah. Skrng ni tak de dah. Dina duduk kat mana?? Nanti Dina pi kat tepi kiri FP Krinn, under favourite..ada senarai kedai2 barang baking..mungkin boleh membantu.
38.INTRANS BEAUTYLINE :
39.srsfeqah : Hmm..tak delah resipi tu. Nak cari..tapi tak tau namanya. Kalau jumpa nanti Krinn cuba dulu dan tempek kat sini ya. Waa..menjadik dah muffins dia ye. Tahniah !!
40.kakcik : Sila..sila..buat jangan tak buat !! No prob sharing.
41.Lee Lin : Nak kena dah budak niii....
42.afairuz : Dah tengok kek afa...tahniah ya sbb menjadik elok.
43.RFAH : Daripada makan yg merepek-repek punya junks..meh lah kita buat homemade cookies utk anak2 heh heh heh.
44.rani : Oik..penyakit EJ dah menjangkit ka nii?? Rani nak suruh Krinn tukorbeli ape??
45.Farah Shrewsbury : Selingan...asyik buat kek aje, sesekali krinn tunjuk cookies pulak. Ha ah, budak2 mesti suka sebab kiut-kiut.
46.humyrah : Waalaikummussalam humyra. Mana nak sama..Yg tu kilang buat, lebih dry. Yg ni homemade, lebih lembut, gebu dan rasa buttery. Danish cookies tu lebih sedap kot.
47.raihan : Salam perkenalan juga. Haaa..kalau nak tau tu lah 1st time Krinn pi baking class. Bagus utk memantap sedikit ilmu yg ada. Krinn tak leh jadik sifu..nanti ramai pulak yg kena rotan !!
48.ummizaihadi : Salam kenal buat ummi juga. Ohhh...Mat ke?? Blog Mat dan u all lebih meriah rasanya..Nanti Rinn hop pi lawat ummi ye, boleh ke??
49.yullina : Salam ina. Heh heh..salji manis ye !! Awatnye sampai berperang di dapurr tuuuuu...??? Ni yg nak kena pi tengok gak niii....zassssss!!!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net