Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 16-Apr-2008 05:02 Email | Share | Bookmark
VADAI

 
Pernah beberapa ketika teringin nak buat sendiri kuih Vadai ini tapi asyik tergendala aje rancangan. Masa kecik-kecik dulu kalau ikut mak ke Stesen Bas Kelang, mesti kami akan melepasi sebuah gerai berpayung orang India yang menjual "kacang putih". Masih ingat ??? Iye..berjenis-jenis kacang yang dijual di dalam bungkusan kertas berbentuk kun. Kacang tanah, kacang dal, kacang kuda, pelbagai jenis muruku dan tidak ketinggalan kuih vadai ini, dan sejenis kuih lagi yang bentuknya seperti kuih keria leper..besaaaar dan rasanya bukan manis ya. 2 hari lepas Rinn buat vadai ni untuk minum petang. Saja nak test market anak-anak. Masa dalam proses nak membuatnya masing-masing dah bertanya tapi bila siap digoreng pandai pula memakannya walaupun mungkin baru pertama kali merasa. Ingat-ingat lupa akan bahan-bahannya sebab dulu kalau mak buat dia main "campak-campak" aje..



Vadai

Bahan-bahan:
250gm kacang dal
2 tangkai cili kering, dihiris halus
1 tangkai daun kari, dihiris
1/2 labu bawang besar, dicincang halus
1 camca teh jintan manis biji
1/2 camca teh garam, secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

KAEDAH PENYEDIAAN:





Mudah saja kan ??? Bagi yang gemarkan makanan savoury, vadai mungkin menjadi pilihan. Rinn memang suka sangat. Makan sampai boleh speaking tamil..wunne..rende..mune..nale..anchi... . Vadai kekal popular di kalangan masyarakat India hingga ke hari ini, malah dah menular ke masyarakat Melayu juga. Di tempat Rinn dah lama ada penggerai Melayu menjual kuih vadai ni.



Best kalau dapat hasilkan yang rapuh di luar tapi lembut dan lemak di dalamnya. Aroma kari dan bawang menambah kesedapan. Sesekali tergigit jintan manis...ummmmmmm menambah kesedapan..



Quote:
1.jasmeen : Ummm..nipis-nipis lebih garing dan rapuh !!
2.Lina@Alma : Alamak..I'm not really into cakes/cupcakes decorating laa. Kalau Rinn berminat..dah lama FP rinn ni penuh dengan icing & buttercream heh heh. Yeah, you are right.. Mee too never stumbled upon any FP/Blog that shows Step-By-Step on how to start decorating cupcakes. Boleh katakan semuanya dah siap... Maaf ye.
3.Erna : Ehh..org dulu2 pun main campak2 jugak tapi resipi diorang laaa yg paling sempoi tapi terus jadik pujaan turun temurun. Lebih nipis lebih rangup lebih sedap..tapi goreng jgn sampai terhangus !!!
4.Lee Lin : Vadai..magele...masalode..masarode..magelek..adik-beradik sepupu sepapat la semua tuuu.
pss: Roti gardenia kalau kita tekan pun tak naik balik laa yang ooiiiii....
5.MaMa AiNa : Haaa..eloklah tuuu. Air tangan lebih berkat. Air tangan kedai...sesekali ok laaa. Tambahan pulak anak2 MamaAina suka makan..pandai request lagiii...Kan seronok gitu.
Tak pe...buatlah mana yg penting dulu. Nak sembang, kat sini pun boleh
6.Bonda RaqynR : Adeiii kichi...beli kacang ape mende nyer. Tu buat dua hari lepas daaaaa....
7.syana : So, syana nak beli atau nak buat ????
8.alizajaafar : Hai Liza. Tak pe..tak de kesempatan. I ni pun saja layan diri n kenkawan..lepak kat internet. Seronok jugak. Koleksi I tak banyak lagi..pelan-pelanlah I tambah, harap tak berenti separuh jalan heh heh. I pun bukannya terrer mana..saja suka-suka.
9.zara : Selalunya gitu lah selera mak dan anak2 tak banyak yg serupa. LAst-last mak dia yang gemuk..sebab jadik tukang perabih makanan !!!
10.kakcik : Waalaikummussalam kakcik. Ooohh..ni kwn yg sama2 pi belajaq fondant dengan Anis Kulim tu ekk. Bila nak mai pindah SP ?? Boleh mai ajar Rinn pulak...
11.liana : Oohh...ni mesti menantu kesayangan ni. MIL siap belikan vadai lagi ek. Oiikk..jgn le sampai terkuor bijik mata tu ..kang tak leh masuk balik..lari org yg nengok nyer !!!
12.rani : Dia pun nak cakap India jugak kaaa... tu sure main hantam saja tuu. . Kakrinn pun panggil masalodeh gak..kat sini saja control ayu panggil nama standard dia..vadai (Tapi kena sebut betul-betul..VADEIII...kepala kasi geleng sikit )
13.reewan : ..Meh la makan.
14.ida isk : Keh keh...ida pun nak cakap hindu gak ??!!! Haa...tang kepala goyang tu yang tak tahan..Rinn tak reti laa nak buat tapi anak pompuan rinn yg sulung dan no.2 tu..siap menayang lagi kat kita !!
15.kak rus : Ooohh..boleh campur kacang kuda ka?? Lenkali boleh cuba. Tu yg best kak rus ni..pasal resipi ni banyak pengalaman dan tips berguna. Thnx kak rus.
16.mommy-izdanish : Suka nyer diaaa. Dekat jer Gurun ngan SP tuu.. Kalau ada kesempatan boleh join kelas tu anytime.
17.ina_sally : W'salam ina sally. Ya..Kakrinn org sana tapi sejak kawin dah menetap kat utara. Cendul?? ye ye..ingat lagi. Masih ada lagi ka?? Alhamdulillah kalau JCo donut tu menjadi..ada gak yg cuba tak menjadik. Ada lah silap tang mana2 tuu.
18.Aliza : U r welcome. Dont just collect..tapi buat ya...
19.Anis : Heh Heh Heh....Kalau dpt mkn lagi sedap !!
20.sayang : Salam perkenalan. Ni sure minat baking membaking jugak nii. Tak tau lah bila Kakrinn berpeluang ke GZ lagi tapi InsyaAllah kalau pi Kakrinn akan uar-uarkan. Barang2nya memang murah..tapi ada syarat kena beli banyak. Susah nak dapat yg jual runcit dengan harga yg murah.
21.nor : Oikk..suka jugak masakan mamak ni kadang2...tapi sebab dah lama tak lalu nak masuk restoran nasi kandar maka nya kenalah belajar masakan mamak heh heh... Buat sendiri lebih bagus walaupun tak se pure yg kena air tangan mamak....air tangan mamak ???
22.Farah Shrewsbury : W'salam. Oohh..mamcam tu ka? Tak pe..lepas ni Farah boleh cuba buat sendiri ya. Hmm..tak sabar nak tangok hasilnya..
23.kamalina : Kakrinn pun kekadang ada jugak kuih-muih tradisional ni yg tak kenal especially kalau yg dari sebelah pantai timur tuu..Dulu Akok pun tak kenal wakakakakaaa....
ps : Ambooiii...baguih punyer jek tuu. Heh heh..anyway, terima kasih bebnyk, Krinn take that as a compliment.
24.An iaaini : Lawaklah..kalau terasa nak buat..buat aje, makan sendiri sikit selebihnya hantar kat jiran sebelah. Tak pun meh bagi kat Kak Rinn heh heh.. InsyaAllah pi.
[b]25.eixora : Ayoi...hubby pun pandai makan kacang dal ??? Bnyk jugak masakan yg guna dal ni. Selain vadai, bubuh juga dalam dalca, tak pun, lepas direndam dan toskan tuu..just goreng aje dengan minyak. Toskan minyaknya..gaul dengan sedikit garam..makan !!! Macam "kacang putih" org dulu-dulu panggil...
26.chek yam : Ohh..boleh tambah udang ke?? Tadi kak rus tambah kacang kuda..ni tambah udang pulak. Nanti boleh cuba.
27.liana : Uuuu..ada jemputan lagi !!!
28.wawa ssalwa : Resam org ngandung..mcm2 !!
29.afairuz : Ha ah..belah2 johor memang org panggil mageley. Ikut tempat lah tuuu...
30.Yati yadami : Boleh kasi angin ka kalau mkn vadai ni...
31.nhalilah : Isshhh...mudah aje ni, gerenti jadi punyer.
32.mamasya : Ha Ha Ha..ha ah, kukis vadai !!! Dulu-dulu mmg org India aje yg buat tp sekarang ni Org Melayu pun dah pandai..So, senanglah nak beli, kalau malas nak buat sendiri.
33.chomel : Vadai mamaaaaak..Aiyyoooo, sedap lebih eekkkk....
34.MamaFaMi : Vadei seiri'..Ulundhu..yillek..ambooooiii laaa, mama pon speaking tamil aaaar...
35.Muna : Aiiyyooo...Ini anak mami pun sudah manyak tahun duduk obesi..hati lagi masih ingat sama vadei aaarr...
36.kak jie jie : Itu lah kak jie ije, Rinn pun tak tau yg lagi satu nama apa..tapi suka gak yg tu. Nanti pi skodeng kat mana-mana kot lah jumpa resipinya.
37.baipower : ... Mak suka ekk??..Kak Rinn tak duduk area lembah Kelang lah Bai, K RInn kat utara niii... Tp kalau Bai mai belajaq kat utara boleh la jumpa !!
38.sayang : Sayang duduk area mana, kalau di lembah Kelang/KL..bnyk ada kedai barang2 baking ni. Ok, nanti Krinn e-mail sayang.
39.Alexs Azlan : Kabar baik, thnx. Tu lah pasal..teringin sangat nak ke Sabah & Sarawak. Adik ipar & suaminya dulu ada mengajar di Kinabutan tapi dah balik Semenanjung. Tak sempat kami nak ke sana diorang dah balik pulak. Oikk...Rinn mmg suka benda2 kraftangan ni, kalau yang dari Sabah banyak yg menarik dan unik. Tak pe , you can always link my fp to ur page. Nice knowing you...
40.fazizaid : Rinn pun dah lama tak intia xtvt kak fazi...masih snow lagi ka?? Ladooo???...Haq yg keras tu ekk..kalau baling anjing sure pengsan
41.soulha, cairo : Ha ah..ada jugak org suka golek2kan dgn dal sblum goreng. Susah-susah..goreng aje kacang dal pas tu tabur sikit garam..makan mcm tu aje pon sodap !!!
42.yullina : W'salam. Thnx, biasa2 aje gambar tu. Hmmm.... demam ka? siap ada menu org demam tuu..
43.Sabrina : Ayang suka yang Mamak mamak pun Sab sayang tuuuu....
44.Auntie umi-kal : Nanti auntie buatlah ya... no prob resipi mudah aje.
45.waida : Thnx sbb jd kan fp Krinn tempat rujukan. Mungkin waida boleh cari info kat mana kedai kek/bahan baking yg ada di sekitar tempat waida. Cari kat internet pun boleh jugak. Mungkin waida yang tak pasti nak pi cari kat mana kann..?? Rajin2 nanti try la vadei nii...
46.mamacollection :
47.Roylazim : Makan panas2 boleh melecur bibir kak roy ooiii....
48.unnamed : Waaa...lepas bersalin pun..nak kena tunggu lepas abih pantang tau !! Jgn awal2 lagi dah main tepung and butter..heh heh. Sabor lah ye...Sure tak sabar2 nak masuk dapur balik tuuu... . Perut besar ke..kecik ke..tak kisah liza oiii..janji bith mommy & baby are in good health.
49.maklang : Ayu ler..sebab dah pakai bedak !!! Seb baik cepat pi amik, kalau dak..harus ku dapat batang kantan !!
50.maylique : Panggillah apa pun janji dapat makan .. Haq yg macam donut tu mmg kakrinn nak cari jugak resipinya. Kalau ada boleh cuba nanti...
51.KKPL yati : Good to hear your pau turned out perfect. No prob, I'll e-mail you soon as get into my e-mail. Don't be too inferior, asking questions...be it simple or hard doesn't make you look silly at all. In a matter of fact, there're still many out there who knows a little about cooking but pretend to be a know-all person !! Anyway, thnx for dropping by..nice knowing you.
52.wiz : Hi wiz, there you go again puji-puji me tak tentu hala !! Hey, you are now a working mom not only at home but off home as well dear. Time is really limited to you. If you are at home like me, I bet you would do the same. I have stomachs to feed , hence kalau I tak masak..takkan nak makan luar all the time. Waaa...that good arr, ok next time when you lapar just hop in ya !! Time Kacih....
52.MaDiHa : Kalau lebih mudah beli dan ada yang sedap..beli aje. Kalau buat sendiri tapi tak memenuhi selera pun susah jugak kannn.... MaDiHa kan bz dgn keje. Ada masa boleh try apa2 di dapur nanti.
53.RK : Dah cili hijau tak de, kita bubuh cili kering jer laaa..






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net