Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 6-Apr-2008 12:32 Email | Share | Bookmark
CHOCOLATE MOIST CHIFFON

 
Mulanya cuma nak buat chocolate chiffon biasa saje tapi teruja nak cuba chocolate moist chiffon bila EJ menyebutnya di ruangan comment masa entry Chiffon Pandan ari tu. Dengarnya itu cubaan pertama EJ membuat kek chiffon. Sekarang mari kita tengok cubaan Kak Rinn pulak. Tapi sebelum tu kita tengok dulu resipinya, copy and paste aje from EJ's page...manyak2 tenkiu aa alek..

CHOCOLATE MOIST CHIFFON
Sumber : Mat Gebu Myresipi.com

Bahan-bahan A :
100 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
1/2 camca teh soda bikarbonat
1/2 camca teh serbuk penaik
1 camca teh esen vanila
50 ml minyak jagung, Rinn guna canola oil
4 kuning telur (Gred A)
60 g gula halus
1 camca besar coklat emulco*
30 g serbuk koko*
100 ml susu segar, disuamkan*(*disatukan dan gaul rata, sejukkan)
** Rinn gunakan air suam sahaja kerana kehabisan stok susu segar.

Bahan-bahan B :
4 putih telur (Gred A)
120 g gula halus
1/2 camca teh cream of tartar

Cara-cara :
1. Dalam satu bekas, satukan kesemua bahan2 A hingga sebati. Ketepikan.
2. Pukul putih telur hingga separuh kembang, masukkan sebahagian gula dan diikuti cream of tartar.
Terus memukul dan masukkan baki gula. Putar hingga menjadi meringue yg kental .
3. Ambil sebahagian meringue tadi dan kaup balikkan ke dalam adunan kek. Gaul rata.
4. Tuang adunan kek tadi ke dalam lebihan maringue dan dgn perlahan kaup balikkan hingga rata
dan sebati. JANGAN terlebih gaul.
5. Tuang adunan ke dalam acuan chiffon yg telah dialas dasarnya dgn kertas minyak dan disapu dgn mentega.
Sekeliling bahagian dalam tin kek tidak perlu di sapu mentega hanya dasarnya sahaja.
6. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 35 minit. Jika bahagian tepi kek mengecut sedikit itu tandanya kek sudah masak.
7. Keluarkan dan terbalikkan acuan chiffon tadi dan biarkan sejuk dalam keadaan terbalik. Bila sejuk, sisip tepi tin dgn pisau dan keluarkan kek dari tin.

Untuk adik-adik terutamanya yang baru-baru nak mencuba membuat chiffon, mungkin kaedah langkah demi langkah ini dapat membantu. Kak Rinn pun baru nak membiasakan diri ni, so sama-samalah kita belajar ye..






Setelah sejuk dan dikeluarkan dari acuan, beginilah rupanya. Agak gelap sedikit mungkin kerana terlebih chocolate emulco dan serbuk koko..hmmm, tapi rasanya dah ikut sukatan. Mungkin juga sebab tak guna susu segar....Oh! ku tak pasti !!



Secara keseluruhannya tak berapa puas hati dengan hasilnya kerana kurang spongy dan gebu, dari segi rasa pun ada sikit terjejas. Bukan terjejas apa, mcm ada rasa pahit-pahit koko sikit. Pada Rinn ok aje. Acik Alya suruh salut dgn choc ganache supaya dapat tutup pahit2 tu..tapi Rinn tak berapa rajin nak cairkan coklat. Last2 kek tu habis jugak dimakan begitu saja, rasanya pasal pahit-pahit tu hilang selepas kek tu dibiarkan semalaman!! Sementara tengah bersemangat nak mencuba chiffon, Rinn akan membuat percubaan seterusnya bila-bila nanti...

***Loyang chiffon pun selepas dibasuh dan dibersihkan, Rinn tak simpan dalam kabinet..heh heh heh. Kalau disimpan takut tak keluar-keluar lagi pulak nanti


Quote:
1.Hanieliza : Cepat KakLiza, kasi keluar itu loyang !!!
2.boxhousestudio : Masalahnya bila Rinn tak duduk rumah..sampai tak berasap dapur mulalah ada orang tercari-carik !!!
3.boxhousestudio : Dan masalahnya lagi..RInn tak guna photobucket utk edit gambar..cuma store gambar aje KakTun. Rinn edit kat Power Point aje....
4.Ida Natrah : Maka segerakanlah membeli loyang tuu
5.nor : Sebenarnya tak de lah pahit sangat pun.. Tapi bila dah overnite..mcm hilang dah pahit tuu.
6.lynnhassan : Nanti boleh jual chiffon pulak ye lynn...
7.cikinur : ALhamdulillah, setakat ni kami sekeluarga masih terpelihara dari diserang penyakit kronik tu. Heh Heh...tak pe, bila dah tak kacau bilau..kayuh lah balik resipi2 tu ye !1
8.Ibu Yan :W'salam Ibu Yan. Selalunya ada permintaan mintak tunjuk cara. Ada kesempatan Rinn buat, kalau tak sempat tunjuk kek siap aje lah..
9.Sabrina : Mana yang Krinn tahu Krinn share lah apa-apa petua pun. Heh Heh...itu magic putih telur tak semua org boleh buat tau !!! Hanya mixer yg hi speed aje boleh..hand mixer pun boleh tapi kekadang kantoi jugak !! Tapi mak Krinn dulu-dulu sampai berpeluh2 kayuh senduk nak pukul putih telur tu sampai kembang semangkuk tapi still bahagian bawah di dasar mangkuk tu cair, tak kembang semua. Just amik bahagian atas aje..Kalau terbalikkan mangkuk tuu...heh heh sure terlingkup putih telur dengan mangkuk-mangkuknya sekali
10.WATIE : Krinn dulu pun biasa buat tak jadi tapi tak putus asa..cuba jugak sampai ok.
11.Bonda : Isshhh...tu dah dua tiga kali cuba takkan tak jadik lagi kot. Saja jer la EJ ni...Tangan EJ dah biasa main tepung dan mentega..susah lah nak kantoi !!
12.MaMaAiNa : Bila malas..masuk dapur pun hmmmmm..... Tak sempat potong tgh bubuh krim..dah habis pun kek tuu.
13.Aliza : Untuk adik-adik sekelian punya pasal..Krinn cuba jugak utk bubuh step-by-step tu..Kalau ia lebih memudahkan Alhamdulillah... Tapi kalau tak sempat, jgn marah ya.
14.MamaFaMi : Kalau hidang dengan ice-cream..rasanya ice-cream tu yg lesap dulu..last2 tinggal kek pahit !!
15.ain : Alhamdulillah...
16.Lee Lin : Sementara loyang chiffon tu belum masuk kebenet..bior ku balun puas-puas ...
17.wawa : Lepas ni boleh buat kelab wanita-wanita JELES...
18.Ana : Uuuu..tak dapek nak buat kelas mcm lynhassan, Kak ida, Kak Mis dan mcm lelain sifu tu..Krinn buat online jer laaa... free jer !!
19.ReeWan :
20.maklang : Lekas maklang..pi rembat loyang chiffon satu !!
21.roylazim : Memang lembut tapi ada sikit pahit..mcm terlebih koko..tp dah ikut as indicated hmmmmm
22.umi-kal : Nampaknya gitu lah umi, kena acuan dia jugak sebab boleh diangkat keluar kek tu. Kek chiffon ni melekat di dasar dan didinding acuan, kalau pakai loyang biasa susah pulak nak keluarkan sebab kita tak boleh sisip pisau kat dasarnya kan...
23.Farah Shrewsbury : Cuba dulu baru tau..
24.zanaz : Pelan pelan lah zana oiiii.... mana yg penting tu buatlah dulu. Kek ni bila lapang-lapang baru elok buat. Kalau tergesa-gesa takut careless mistake pulak nanti.
25.liana : Isshhh..tak payah le main kejo-kejo... ada masa buatlah. Resipi2 tetap di sini....Browse aje bila-bila masa.
26.mOknDa : Alahaaaii..syian dia bz. Buatlah dulu yg mana penting..anak2 pun jgn pinggirkan..kek ni bila betul2 lapang baru elok buat, kalau kalut-kalut nanti tersilap pulak. Dah buat ke biskut arab utk anak ???
27.Daalia : Heh Heh..Rinn jadi PA nanti lagi huru-hara hidup Lia agaknya. . Tak pe Lia oooiii...semua org tahu yg Lia is one of the busiest nowadays.... Rinn jadik cikgu masak cyber boleh gagah lagi, kalau jadik cikgu masak betul2 huru-hara pulak nanti !!
28.jeff : Everyone loves chocolate !!!! MamaFaMi aje yang claimed she's not so chocolatey..heh heh.
29.MaDiHa : Kalau dah beranak pinak loyang tu boleh lah passing kat gang2 yang tak ada loyang lagi
30.kamalina : Krinn ikut resipi aje. Tapi rasanya utk chiffon ni dilapik atau tidak dasar loyang tu ok aje. Yg penting bahagian tepi loyang tu yg tak perlu di lapik dan digris sebab kita nak dinding tu pegang batter semasa ia mengembangnaik.
31.Haniss : Kalau kreatif mcm2 chiffon kita boleh cuba. Yg favorite selalunya mmg pandan dan oren.
32.Look fixulist :
33.nabialishad : Dah lama Krinn courierkan vitamin "R" tu..Intan masuk petibesi kot !!!
34.Muna : Pro cara kampung heh heh heh...
35.nhalilah : Heh Heh..tak semestinya setiap cubaan semuanya sempurna, ada ketikanya terkucil juga
36.Noor : Jgn lah Noor patah hati... tu baru sekali cuba. Mungkin next time akan berjaya...cuba lagi ye.
37.ida isk : Ayoooo...kita tak amik order laaa.... Kalau ida duduk sebelah rumah Rinn bagi free aje !!
38.sya22 : Haaa...yg tak jadik pun ada jugak dek oiiii....
39.liza nohaza : Ya Ya...teruskan belajar hingga jaya. Sedangkan yg dah jadik sifu pun masih nuntut ilmu..inikan pula yg baru bertatih..Krinn pun masih banyak yg perlu dibelajar lagi niii... Sama-sama lah kita tingkatkan prestasi diri.
40.afairus : Dah tengok dah..dahsat tuuu sampai 2 bijik dia kasi cik abe diaaa...
41.chendana : Ha pun rajin jugak tuuu cuma mungkin keadaan tak menyebelahi.. silap-silap Ha pakai turbo terus lajuuu.
42.ummi zufayri :
43.little-orked :
44.mamasya : Letak luar kita boleh nampak selalu.. kalau dah simpan kita lupa terus !!! Krinn kalau nak buat apa2 kena tayang dulu benda2 nya..baru naik semangat nak buat.
45.Eryne Jasmine : W'salam Eryne. Lama tak saling menjenguk ya. Tak pe lah.jaga diri dan baby dulu ya..nanti bila dah bersalin, lepas pantang...ada masa lapang.. boleh lah start whipping !
46.boxhousestudio : heh heh...bz kat sini aje. Streamyx pulak lately ni gila sikit..sat ok sat ko..geram sungguh !!
47.awang goneng :
48.soulha,cairo : Oik...jgn takut tergoda...ini godaan bagus punyer ! Goda suruh masak...
49.Ibu NF : Tepat sekali, memang ia utk mengelakkan kek dari mendap keterlaluan. Setiap kek pasti akan mendap..cuma kadarnya sahaja..sedikit atau banyak.
50.Lee Lin : Pandailah ko Lin...Krinn bercuti di rumah sendiri !!! Streamyx menggila lately ni... Bila dia ok..Krinn yg bz ke sana sini.. itu ini..begitu begini..





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net