Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 1-Apr-2008 14:49 Email | Share | Bookmark
KUIH DANGAI

Gaul kelapa, tepung pulut, gula & garam
Tekan dalam loyang
Tabur gula putih & merah
Ratakan gula
Bakar dalam oven
Boleh potong mcm pizza
Ini adalah kuih kegemaran Rinn masa kecik-kecik. Hampir dilupakan kerana payah hendak mendapatkannya sehinggalah ia kembali muncul dalam bentuk ini. Dulu orang jual dalam loyang bulat..dipotong macam pizza.


Rinn tahu ianya mesti kuih yang Rinn suka itu walaupun masa kecik-kecik dulu Rinn memang tak pernah ambik tahu ia bernama apa. Kalau ikut mak atau abah ke pasar malam, Rinn cuma tunjuk aje nak kuih ini. Rinn mula diperkenalkan kepada bentuk yang baru ini bila menetap di Pulau Pinang. Masa tu dear hubby kata diorang panggil "KUIH KERETA" kerana rupa bentuknya yang seakan-akan sebuah kereta...

Kebetulan masa balik kampung tahun lepas, ibu kepada my SIL datang ke rumah mak Rinn dan membawa buahtangan kuih dangai ini dalam bentuknya yang tradisional..iaitu dibakar dalam loyang. Uuuuu...terus Rinn terkenang kuih dangai ku yang dulu. Ringkasnya ibu SIL ku cakap..nak buat senang aje, gaulkan 1 paket tepung pulut dengan 3 biji kelapa parut. Masukkan sedikit gula. Buat dua lapis. Tengah2 nya tabur gula putih. Kalau suka boleh campur gula merah. Lepas tu bakar saja dalam oven.

Rinn segan ler nak tanya lebih-lebih, sekadar "Ooooooohhhh...macam tu ke.."
Dipendekkan cerita beberapa hari lepas teringin nak makan kuih dangai buatan sendiri. 3 biji kelapa rasanya macam terlalu banyak. So, pergi pasar mintak pakcik jual kelapa parutkan dua biji sahaja. Lupa nak bagitau jangan parut dengan kulitnya....So, pakcik tu tibai parut hingga ke kulitnya. Jadi, sila abaikan kelapa parutku yang ada bintik-bintik hitam itu..
Macam ni lah cara Rinn translatekan cerita buat kuih dangai dalam bentuk bergambar dan penerangan ringkas. Detailsnya ada kat bawah ye puan-puan...



KUIH DANGAI TRADISIONAL

Bahan-bahan :
3 biji kelapa parut, sebaiknya kelapa yang muda
1 paket tepung pulut
(500gm)
* Dah confirm dgn SIL, guna yg 500gm sepaket bukan yg 1kg...patutlah dangai Rinn terlebih tepung !!!

Secubit garam
2 sudu gula pasir

Untuk taburan
Gula putih secukupnya
Gula merah secukupnya

Cara-cara :
1. Gaulkan kelapa parut, tepung pulut, secubit garam dan 2 sudu besar gula.
2. Bahagikan kepada 2 bahagian.
3. Tekan satu bahagian ke dalam loyang yg telah dilengser sedikit minyak masak.
4. Taburkan gula putih dan gula merah secukupnya ikut selera masing-masing.
5. Tuangkan separuh lagi adunan dan tekan padat.
6. Bakar dlm oven pada suhu 175 darjah celcius sehingga agak kekuningan. Membakarnya tidak perlukan
masa yang lama. Jadi, always on the look out ye puan-puan...jgn sampai terlebih garing


Oleh kerana Rinn hanya menggunakan dua biji kelapa parut, Rinn telah adjustkan jumlah tepung accordingly tapi rasanya macam terlebih tepung pulak. Tapi rasa kuih dangai tetap sama, cuma agak keras sedikit di bahagian luarnya dan lebih terasa tepung dari kelapa. Jadi kepada yang teringin nak mencubanya boleh adjust jangan bagi terlebih tepung pulut tu.


Beginilah rupanya setelah dipotong macam pizza. Kalau tidak berapa suka gula merah, just bubuh gula putih sahaja sebagaimana yang kita selalu beli di pasar malam sekarang ni. Mungkin cubaan pertama ini tidak begitu sempurna but at least I have known where have I gone wrong. Ok lah beb, begitulah episode kuih tradisional Rinn pada kali ini. Lenkali nak carigali lagi kuih-kuih tradisional yang hampir diluputkan dari ingatan
...


Quote:
1.anuarphotos : Ya mmg sedap. Dah tak de acuan "kereta" , kita buat style dulu lah..bakar dalam loyang jer.. Ohh..duduk Sg Layar ke?
2.jeff : Yeah, quite new dalam dunia FP..sebab rasanya tak jumpa lagi sesapa yg mencubanya. SIla lah copy..dan buat ya !!
3.nor : Asyik buat kek dan muffin..sesekali kita beralih pada yg tradisional. Kuih-muih ni kalau dapat ilmu dari org lama sure lebih best..diorang ni bnyk cara dan petua utk menyedapkan kuih-muih. Resipi semua dalam kepala..mana ada main sukat2 sangat mcm org sekarang..terrer kan tok nenek kita dulu. Bagusnya anak2 nor..pandai mkn kuih-muih lama..
4.Hajar : Ha Ha Ha..mcm2 ya panggilannya, sikat kutu pun ada !!
5.Archa Wedding Planner :
6.masihjelita : Haaa... Kakrinn pun pernah makan yg kaler-kaler tu kat rumah kenduri kawin tapi rasanya lebih sedap dari dangai ni. Agaknya apa extra ingredients nya ye ??? Siti tau ke resipi yg kaler-kaler tu..takkan sama dengan dangai biasa ni. ??
7.Lee Lin : Kat pasar malam dekat rumah Krinn ni masih bertahan satu gerai..mmg sedap dangai dia. Masa krinn kecik dulu-dulu tak de acuan "kereta" tu..diorang pakai loyang bulat aje, then cut like pizza..heh heh.
8.zanaz : Haa...dah tak jumpa maknanya kalau nak makan kena lah buat sendiri.. Tak de acuan kecik tu tak pe sbb org dulu2 pun pakai loyang jer.. Rasa maintain sama...
9.Aliza : U can always try this.... ramai yg suka tapi susah nak jumpa dah kalau kat pasar malam. Mungkin juga ramai yg ingat it's quite difficult to make..on top of that, mould pun tak de kan. This is indeed a very good idea to simplify the making.
10.eixora : Tq laaa, hingga sampai tiap pagi bukak fp krinn...tp kakrinn ni pun bukan update hari2 ponnn. Kalau sempat mmg krinn akan masukkan step-by-step tu..kalau tak sempat tgk makanan siap terhidang jer lah
11.hanieliza : Haa..good idea tuu, guna sandwich toaster... lebihkurang macam acuan pembakar dangai tu lah kan. Kakliza cuba lah cepat sikit..nak tengok hasilnya !!
12.rani : Betul tu... kalau kelapa muda lebih lemak dan enak. Tu lah pasal..pakcik yg jual kelapa kat pasar tu..kakrinn dah kata carik kelapa yg muda sikit..dia balas yg biasa aje. Lepas tu krinn pun lupa nak suruh jgn parut sampai ke kulit..hmm hantam sajalah labu..1st time punyer eksperimen lenkali dah tau nak buat bagi elok.
13.MamaElla : Rinn semua suka..yg garing ke..tak garing ke.. makan aje. Budak2 sekarang ni memanglah...asyik2 pizza & fries & burger...sampai tak tau dah kuih-muih tradisional kecuali karipap heh heh heh
14.sue : W'salam.
15.madiha : Kak Rinn beli yg paket 1kg.. tapi bila MaDiHa dah sound mcm tuu Krinn terus tepon SIL..ghopanya mak dia guna yang 500gm sepaket !!!!! Ha tu diaa....patutla dangai Krinn mcm terlebih tepung aje. Terimakasih bnyk2 laa..sebab membuatkan Krinn pun terfikir sama. Dah perbetulkan kat resipi di atas. Yg ini gerenti jadik..sebab dalam tak berapa sempurna Krinn buat tu pun rasa dangai tu tak lari..MaDiHa boleh cuba cara yg ini. InsyaAllah, nnt carik lagi resipi org2 lama.
16.Zura : Heh Heh..buat tau ! Jgn tak buat....
17.missniceprice2u :
18.Yati yadami : Ya ya..sebelum kuih ni luput dari ingatan baik kita cuba buat dan perturunkan pada anak pinak. Kalau tak, generasi2 lepas ni sure tak tahu apa itu kuih dangai...
19.ain aimanaleya : Masa Krinn kecik2 pun tak tau nama kuih ni, tau makan aje. Bila dah kawin dgn org Penang baru laa tau !! Heh Heh.. Budak2 sekarang ramai yg dah tak kenal kuih-muih lama ni.. nampaknya Ain kena tunjuk kat aiman la.
20.Farhanah : Waalaikummussalam, dan slm perkenalan buat Farah juga. Tq sbb sudi jenguk dapur Krinn. Anytime..sila lah link. Bila duduk di perantauan ni sure rindu nak makan masakan Msia, nak beli tak semudah itu nak dapat..so, kena rajin2 lah masak sendiri ya.
21.maisya : Hmm..satu lagi cara yg boleh diguna..macam buat apam balik pulak ya. Thnx bagi idea lain ni.
Salam kak rinn...
22.Farah-Shrewsbury : Ur welcome..Oohh, dah jadi fulltime housewife ya.
23.liana : Ohh..suka tepung banyak pulak ka.. Selera masing2 lah kan. Heh Heh..manja mak lah ni ya.
24.Kak Rusnah : Tu diaa..siap pi nengok makcik gerai buat dangai lagi..siap beli acuan lagi..bila pulak nak buat tuu ??? Heh Heh..very soon lah tu sebab resipi dah ada ni..
25.Anis : Tengok tempat jugak. Sesetengah pasar malam senang jugak nak jumpa..
26.MamaFaMi : Alamak...!! Sorry lah maa...
27.Ana : Kuih-kuih lama mmg sering mengingatkan kita kpd generasi lama... Diorang lah pakar dengan semua kuih-muih ni. Kita ni seeloknya cubalah belajar seberapa bnyk mungkin supaya kuih2 kita ni tak hilang dek zaman.
28.CentralDLC :
29.Muna : Kat pasar tani & pasar malam aje pun yang nak boleh jumpa kuih ni...
30.ida isk : Peti ajaib kalau simpan resipi..bila bukak akan siap terus ya masakan nya.. Beshnyer kalau canggitu...
31.mamasya : Kuih fokis tuuu..tapi kuih fokis tu acuan nya pendek dan gemuk sikit...
32.MaDiHa : Yg Krinn beli tu mmg 1kg..sebab selalunya kalau beli tepung2 lain pun dlm packaging yg 1kg heh heh. Thnx again... Kalau dak sure KRinn bagi resipi salah kat semua orang !!
33.nhalilah : Krinn pun selalunya beli aje kat pasar malam !!
34.cak : Mudah-mudah pun kalau di tepek aje kat esbok..sampai bila pun kuih tu masak !! ...Kalau candy kacang tu mmg agak cerewet sikit..yg ni mmg mudah giler, bahan pun sikit dan senang cari .
35.maylique : KRinn jarang ke pasar tepi sungai tu..sebab kat tepi jalan dekat Tmn Perumahan ni pun ada pasar..heh heh
36.Haniss : Ada acuan..?? Meh lah bagi pinjam kat Krinn sat...
37.mummy jam : Ya mummy..kalau pakai acuan, bentuknya mcm kereta/seterika tu laa..tgk gambar kat atas tu. Kat SIngapore pun ada ye kuih ni mummy..???
38.nic : Tak leceh sebenarnya..bahan pun sikit aje tuu.
39.kak jie jie : Rinn rasa kat sebelah pantai Barat Semenanjung ni semua panggil kuih dangai..Kenkawan Singapore pun sama jugak. Mungkin sama kot kak jie jie yg kat Kelate tuu..acuan jer lain. Rasanya macam makan sagon kelapa..Tau tak makanan tu..?? Atau kuih bangkit kelapa... rasa lemak2 kelapa parut bakar.
40.maklang : Ha ah..tu yang bentuknya jadi mcm kereta/seterika..heh heh..lepas isi penuh2 tu diorang tabur gula dulu baru kapit. Kita bakor pakai loyang je laaa....
41.roylazim : Tau dah..... sebab ada "bahan-bahan" tuu kannn...
42.myperiukbelanga : Ambooi laaa...terharunya Rinn. Sampai macam tu sekali Nis nak sambut rinn ya. Ni yg buat tak sabo nak ke SG lagi. Kuih ni tak de lah bagi hang tercekik sampai kene siap air sebeldi !!! Makan macam biasa jer..Tu mummy jam kata pi carik kat Geylang Serai... kot lah boleh jumpa, try ler dulu..jgn lupa bawak bekal air satu tupperware !!
43.nabialishad : Krinn pun dah kawen dengan oghang Penang baru tau namanya Dangai..hah hah hah !!! lagi teruk !! Haa..baguih lah mcm tuu..dah warmed up jari jemari main nozzle dan icing. Lama-lama nanti boleh sebaris dengan sifu-sifu kek ...
44.Mr Bye : Tak pe nanti buleh suruh tunangmu buatkan kueh ni.. Kalau tunang tak rajin..ajak aje pi beli kat cokit !! Kak Rinn tip-top mcm selalu.. sentiasa bereksperimen di dapur, sesekali keluar opis pi riadah kat hutan, sungai, taman bunga, soping komplek, kedai runcit, ...abih tak tau nak pi mana pi jenguk mertua heh heh.
re : Pakai tripod???..Jenuh lari ulang-alik..aim..posing...aim..posing..berpeluh ketiak beb..!!!
45.Sabrina : Alaaa..Sab berdua aje dengan ayang..nak buat pun mcm tak berbaloi...beli aje senang. Nak mintak Cik Nora buat pun..Cik Nora nun jauh di Johor ekkk....





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net