Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 31-Mar-2008 05:46 Email | Share | Bookmark
AYAM MASAK MAMAK

 
Mamak pun mamaklah..janji masak sendiri dan tak makan di kedai mamak.. . Dah tak tau nak masak apa dengan ayam ni. Asyik dok ulang masakan yang sama. Teringatlah pulak pada resipi Daging Mamak kat dapur Maklang Azie. Tak ada daging kita tukarlah pada ayam. Resipi daging yang asal ada di Dapur Mak Lang. Terimakasih buat Maklang dan Puan punya resipi yang asal, Rosyanti Mahram



AYAM MASAK MAMAK
Sumber : Maklang Azie (Rosyanti Mahram Rnet)

Bahan-bahan :
1kg ayam, digoreng dengan sedikit garam dan kunyit.

Bahan-bahan kisar:
10 ulas bwg putih
10 ulas bwg merah
3 biji labu bwg besar
10 tangkai cili kering
Halia

1 camca teh serbuk jintan putih
1 camca teh serbuk sajira..Tak tau apa benda ni, so Rinn ganti dengan 1 sudu besar rempah kari
2 batang serai, dititik
2 pelepah daun kari
1 helai daun pandan, disimpul
Daun pudina, tak bubuh sebab tak ada
3/4 cwn kicap manis
1/4 cwn tomato puri, Rinn guna sos tomato
1sb minyak sapi (option)
1 cwn bwg goreng, ditumbuk halus
sedikit air asam jawa
4 sekawan (bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/cengkih)

Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan minyak sapi.
2. Tumiskan bahan kisar, 4 sekawan, daun pandan, serai, jintan putih dan rempah kari. Kacau dan biar hingga naik aromanya.
3. Masukkan ayam yg telah digoreng tadi. Kacau terus.
4. Bila dah sebati dan rempah dah naik minyak, tambahkan bwg besar hiris, kicap, daun kari dan biarkan ayam itu empuk sekejap.
5. Masukkan sos tomato, daun pudina dan air asam jawa.
6. *Tambahkan garam secukup rasa.
7. Agak-agak kuah dah mula garing, masukkan bawang goreng yg ditumbuk tadi utk pekatkan kuah.

Dalam resipi ada mentioned suruh letak garam tapi bila hampir masak dan rinn rasa kuahnya sudah cukup elok, tak perlu letak garam dah. Tetapi kalau kenkawan dan adik-adik mau lebih rasa garam boleh saja letak garam secukup rasa. Memang tipikal rasa resipi mamak macam kat Restoran Nasi Kandar. Sekarang memang hampir tak singgah langsung di restoran mamak..jadi dah ada resipi ni, bolehlah Rinn simpan untuk rujukan dan masak sendiri di rumah.
Kali ni Rinn masak agak kering sedikit kerana tak bubuh air rebusan daging seperti masakan daging mamak. Lagipun ayam tu Rinn goreng, bukan direbus.



Kalau ada letak daun pudina mungkin rasanya akan lebih "mamak"..tapi di rumah Rinn jarang ada stok daun pudina. Kegunaan kurang kecuali kalau nak buat nasi beriyani. Haaaaaaaa..memang tak sah kalau tak perap ayam tu dengan rempah-rempah dan daun pudina. Ok, selamat mencuba



Quote:
1.maklang : time kacih jugak pd maklang sbb discover resipi mamak ni. Kalau tanya mamak sure diorang tak kasik punyer heh heh....
2.Ana : Kedai rempah mamak mmg ada kat pekan SP tu..cuma krinn aje yg malas nak pi semata-mata nak cari mende alah tu . Time kacih tlg describe sajira. Betul2 ni 1st time tau ada remah nama sajira...
3.masriyah : Maknanya kena masak sendiri lah tuuu...
4.MamaFaMi : Ooopsss...watch ur diet mama !!!
5.boxhousestudio : Kak Tun ni lawaklah..tgk ayam sampai terkedu !!
6.allyiesa : W'slm.
7.zai kulim : Jaga-jaga..Zai nak mai menembak tuuuuu.. Mee mamak yg paling sedap pernah Krinn makan mmg ada kat SP tp beberapa tahun lepas kedai tu dah tutup...semenjak itu tak pernahlagi Krinn makan mee mamak sedap.
8.rani : tu baru bau yang sampai..kalau betul2 ayam yg sampai..heh heh...
9.liana : Sedap sebab mcm2 rempah masuk..!!!
10.lee lin : Krinn pun segan kalau suruh tanya mamak..seb baik maklang discover keh keh... Jgn lupa masak ni bg asben makan.
11.baayah : Sila...sila..
12.zany : Ayam tu pi skolah masak2 sebab tu dia terrer masak mamak
13.yullina :
14.liza nohaza : Ha ah...kita lalu aje depan kedai mamak..amik bau..tak yah singgah tau. Balik masak sendiri !!
15.anuarphotos : Ayoyo..makan time ni kalu..boleh posa la esok hari...
16.noreziz : Heh Heh... Bnyk lagi resipi mamak sebenarnya tapi kena rajin ler selongkar internet !! Tapi kalo org yg mmg dah ter"addicted" dengan kedai mamak..mesti nak cari yg mamak masak jugak !!
17.qutreen : Alahaaii mama aina oooiii... apa yg ada kita share laaa .. tp bab masak tu kenalah kayuh sendiri ye heh heh. masak mamak ni mmg sedap..terasa rempah2 nya.
18.Bonda RaqynR : Heh Heh..mau tipu diri sendiri ekkk... kalau bonda yg buat kek InsyaAllah jadi punyer lah ... Nak takut apa, habih tak reti buat pun kek tu bantat, bukan ada org nak pukoi !!!
ps : heh heh...Jom pakat2 meriahkan kelas kek !!
19.kamalina : Tu belom lagi tengok Kakrinn menyimpul daun pandan dan letak merata2 dalam kabinet dapur heh heh... habis krinn kerja kan pokok pandan tuuu . Esok2 kalau musim panas sure nak tak nak aje daun pandan tu hidup.. . Sementara tgh merimbun ni..kita kerjakanlah cukup2.
re : Ooooo... kira seni kat potosop aje laaa..oklah tuu, sebab skrng kan ramai yg dok menggila dengan mende LO ni..Kakrinn suka gitu-gitu aje sebab kesian kat gambar raw..hilang keasliannya dek penuh dgn tepek sana tepek sini. Lain org lain suka nya..tapi tak lah anti...
20.eixora : Tekak mamak jugak ekkk...
21.+FarEast+ : Kalau nak rasa ayam ni..kena pi makan kat restoran mamak lah jawabnya unless kalau boleh masak sendiri atau ada org yg boleh tlg masakkan..ada ke??
22.zai : Pos ?? Alamak..takut tak dan sampai kat zai..posman dah balun dulu
23.nn : Krinn pun 1st time try masak ni..ALhamdulillah..sedap.
24.nabialishad : Alaa intan ooiii.... intan pun boleh masak sendiri ni. Kan intan sekeluarga suka makan lauk ayam.. Tunggu nak konboi ngan Cak..alamatnya bertahun le menunggu !! Plan yg dulu pon masih tak lepas lagik...
Huh...ni yg den nak katok nii... Perkakas semua dah beli tp tak moh buat lagi ekkk....
25.Ouled Kenitra : Heh Heh..tidak sekali-kali akan ku masak bersama mamak !!!
jangan ayam tu dimasak bersama mamak sudah.....
26.myperiukbelanga : Ohh terharu nya....Haaa kalu nisa nak belanja laksa wokeh...lenkali sebulan sebelum pi Rinn calling calling siap. Sebulan in adovan tau..kalu tak bentang red carpet jugak..jaga !!!
27.Aliza : Sure tak leh lawan kesedapan masakn granny liza tuuu. Kalau dak takkan sampai teringat2...
28.cindai77 : Mengapakah hujan selalu dikaitkan dgn kelaparan ??? S-)
29.roylazim : Sila....sila... pasti Kak Roy akan mendapat pujian dari anak2 dan larling akak kerana masak resipi baru yg sedap ni !!!
30.ida isk : ida tu bukan nyer tak rajin..tapi rajinnya tu buat benda lain...
31.Ezza : Tak de acuan agar2 langsung kecuali yg kecik2 tu bnyk lah. Bentuk binatang pun ada. Kalau nak buat yg besar just tuang dalam tupperware besar atau acuan buat pie yg berbiku-biku tepi dia tuu...
32.hifzza :




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net