Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 26-Mar-2008 04:15 Email | Share | Bookmark
KEK CHIFFON PANDAN

Sebelum dibakar
Selepas dibakar
Sudah dikeluarkan
Keratan Rentas
Sepotong untukku...
Selebihnya you all share ramai-ramai ya...
Agak cuak juga masa mula-mula terfikir nak buat kek chiffon ni sebab sebagaimana yang sesetengah daripada kita tahu yang Rinn ni masih belum ada confidence to bake one. Asyik jamu mata aje kat rumah kenkawan yang lain... Nak tengok diorang punya ??? kat sini..... MamaFaMi's, Bro Rozzan's, Akak Roy's, lily's, Auntyyochana;s, Che Bashah's at Muna's..dan banyak lagi sebenornya. Kali ni nak cuba jugak. Resepi ada banyak tapi tak satu pun yang Rinn pernah salin atau print kerana memang tak ada kehendak nak buat pun. Fear it's gonna turn out like Lee Lin's. Hari ni pun masih 50-50..tak pe lah kita cari dan salin dulu resipi yang rasa-rasa boleh Rinn buat. Adalah Rinn salin dua tiga resipi but I finally decided this one would do. Kebanyakan resipi Kek Chiffon Pandan ada menggunakan santan tapi yang ini tidak. Telur pun hanya 4 biji.

KEK CHIFFON PANDAN
Sumber : Irene Chia

Bahan A (Diayak sebanyak 3 kali)
150gm tepung kek
1 camca teh baking powder

Bahan B
4 biji kuning telur saiz A
70gm gula castor
1/4 camca teh garam halus

Bahan C
85ml corn oil, Rinn guna canola oil
115ml jus pandan, Rinn blend daun pandan dan air

Bahan D
4 biji putih telur saiz A
70gm gula castor
1/2 camca teh cream of tartar

Cara-cara :

1. Blend 10 helai daun pandan bersama 150ml air masak.
2. Dapatkan 115ml jus pandan. Gunakan saputangan kecil yg bersih utk memerah. Kalau guna penapis mungkin
habuk-habuk hampas daun pandan akan turut masuk.
3. Gunakan handmixer utk memukul Bahan (B).
4. Masukkan canola oil dan teruskan memukul.
5. Putar sehingga kembang.
6. Masukkan jus pandan. Teruskan memutar.
7. Teruskan memutar hingga rata.
8. Boleh tambahkan sedikit pewarna hijau untuk menaikkan lagi warna hijau. Tak bubuh pun tak pe.
9. Masukkan sedikit demi sedikit tepung. Dengan menggunakan spatula kacau setakat tepung hilang
dari pandangan. Jangan terlebih kacau.



10. Dengan kelajuan tinggi putar putih telur hingga kembang. Masukkan cream of tartar dan terus putar. Masukkan gula castor dan terus memutar hingga putih telur kental tetapi jangan terlebih putar. Cukup sekadar putih telur tidak tumpah walaupun mangkuk mixer diterbalikkan.
Mula-mula tu teringat gak nak amik gambar mangkuk mixer diterbalikkan...tapi sapa pulak yg nak pegang bila Rinn nak amik gambar . Kalau Rinn yang pegang, sape pulak yg nak amik gambar..



11. Masukkan separuh dari putih telur kental tadi ke dalam bancuhan kuning telur yg dah jadik hijau tadi..



12. Kaupbalikkan hingga rata. Jangan diputar. Jangan risau kalau adunan kelihatan "lumpy" atau berketul-ketul kerana memang itu yg resipi kehendaki untuk menghasilkan kek yang gebu dan berongga.



13.Tuangkan bancuhan di atas ke dalam mangkuk yg berisi separuh lagi putih telur yg telah dipukul kental tadi.



14.Kaupbalikkan adunan sehingga rata dan sebati.



15. Tuangkan ke dalam acuan chiffon dan dibakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu to moderate 175 darjah cel. lebihkurang 20min awal. Bakar selama 40min - 45min.
Tolong jangan lapik acuan dengan kertas minyak atau disapu dengan butter atau majerin. Cukup sekadar dilap dengan kain kering yg bersih. Dasar dan dinding acuan yg tidak bergris membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. Rinn menggunakan api atas dan bawah semasa membakar kek ini.



Kek yang telah siap dibakar. Rinn bakar cukup-cukup 40 minit setelah dicucuk dengan lidi tester, ianya telah kelihatan elok masaknya. Segera keluarkan dari oven. Kalau nak amik gambar..amik cepat-cepat sebab kek ini perlu diterbalikkan dengan segera sebelum ia mendap..



Heh Heh..walaupun langkah ini agak lucu tapi kalau kita lihat setiap resipi chiffon di mana-mana pun, pasti ada
langkah ini. Jadi jangan derhaka pada resipi kalau tak nak kek anda mendap atau bantat selepas ia naik dengan elok seketika setelah keluar dari oven. Abaikan acuan chiffon ku yang tak pernah ber"brasso" itu. Ku cuma guna untuk buat kuih bingka atau bengkang aje... Itu pun sekali-sekala.



Rinn pernah ada terfikir mesti agak sukar untuk mengeluarkan kek ini dari acuannya sebab mungkin akan melekat-lekat
di dinding dan dasarnya. Tetapi jika kita menggunakan pisau yang panjang dan tajam, perlahan-lahan kita sisipkan di antara kek dan dinding acuan..kelihatannya tidaklah begitu sukar. Pengalaman pertama ini amat menyeronokkan dan menggembirakan hati sebab kek ku keluar dengan cantiknya..



Pastikan kita gunakan pisau yang tajam atau pisau yg bergerigi halus bila nak memotong. Hmmm...baunya . Semasa membakar tadi pun sudah berbau satu rumah !!



Rinn amat berpuashati dengan percubaan pertama ini. Terimakasih pada Kak Roy yang duuuuuuuulunya pernah bagi semangat kat Rinn yg Rinn boleh buat..cuma Rinn aje yg lambat menyahut cabaran..heh heh..tapi Sponge Cake Rinn dah buat ye, berulangkali lagi Thnx Sis !! Dan juga pada kenkawan2 lain yg sentiasa melayorkan kek-kek chiffon mereka yang cantik2 di rumah mereka semua.. Lepas ni boleh cuba kek-kek chiffon yang lain.

** Acik Alya kata, "Kek Mak ni kalau jual kat kedai mesti mahal..sebab rasa pandannya lebih, warnanya pun hijau pandan, bau pun harum, lembut dan gebu...kek pun tak lah ringan sangat macam yg kat kedai tu. Yg kat kedai tu..memang lembut tapi bila gigit macam tak gigit apa-apa..warna pun pudar aje." ** Memanglah Cik Alya ooiii...mak buat sebijik aje...diorang buat banyak2...

Ku tahulah semenjak dua menjak ni musim hujan..pokok pandan kat belakang rumahku itu semakin merimbun !! No hal punya kalau nak me"mandan"kan lagi kek chiffon......


Quote:
1.jeff : Time malas tu malas jugak Bro....tapi kalau tgh mood bagus, mcm2 pulak yg nak dicuba !!
2.unnamed : Silalah jamu mata..
3.MamaFaMi : Itu food-tester aaa..manyak punyer cerewet dan manyak punyer songeh.. Kalau dia kutuk tak sedap..rapat punyer kutuk !!! Cian mak diaaa. Tapi bagus jugak..Alya ni dia honest..sedap kata sedap..tak sedap dia kata tak sedap..kena tahan telinga jer laa. Mama dah cuba hampir semua resipi yg ada..Rinn jugak yg masih terhegeh-hegeh nak cuba 1st time !!
4.Aliza : Baca bismillah banyak2..InsyaAllah jadiikkk.....
5.WATIE : W'salam. Kakrinn pun "takut" jugak kalau nak cuba sesuatu yg baru tapi kalau tak cuba kita pun tak tau sama ada kita boleh buat ke tidak. Jad, tawakkal jer lah. Kalau jadi Alhamdulillah..kalau sebaliknya..cubalah lagi heh heh
6.MaDiHa : Alhamdulillah...Memang betul tu, bau dia mengharum sungguh..sesekali tu rasa macam buat bingka kemboja..lebih kurang sama baunya. Pandan lah katakan.. Tak pe, nanti MaDiHa cuba lagi. Rinn dulu masa belajar ciskek pun bnyk kali jugak kena antar pi rumah Tong Sam Pah..wakakakakaa...
7.kak ija : Salam prkenalan juga buat kak ija. Heh heh...musim menghijau kot...semuanya nak dihijaukan, bagus untuk mata !!
8.LeeLin : Hik! Hik!...Steady la beeebbb.... Kakrinn suka sangat entry Lin yg tuu !! Me oso same laaaa.....
9.ida isk : Isshh...betui ka ida tak pernah try lagiii..
10.chepah : Ke"takut"an Kakrinn dah berakhir nampaknya.
11.rani : Alhamdulillah..berkat baca Bismillah bnyk2 tuu. KakRinn guna Tepung Kek Nona. Ada jugak resipi CHiffon yg pakai self-raising flour..mungkin naik kebih tinggi kot ! Cuma takut dia jatuh balik laaaa..... . Mixer jenis SINGER, rege RM59.
12.nn : Boleh buat cupcakes tu pun dah kira ok..sesetengah org tu nak cuba apa jenis kek belum ada konpiden.
13.Ummisyahir : Salam prkenalan juga. Terimakasih lah ummi...jgn puji lebih2 nanti merah pipi kakrinn !! Tq juga sebab sudi jenguk dapur kakrinn..selagi boleh dimufaatkan..sila sila lah ya.
14.Ummisyahir : Oooopppsss...mujur ummi nampak kesilapan tu, dah perbetulkan dah. Sepatutnya "garam halus". Tq.
15.roylazim : Tq Tq... Semuanya kerana KakRoy lah ni !! Seb Baik menjadi, kalau dak..sure kena rotan.. Heh Heh..sampai ke pagi ni masih bau pandan satu rumah !!!
16.admansyah : Oohh..panggil Nur aje ekk, ok. Pasal belang utk puding tu ok jer..lenkali cuba lagi. Memang itu cara nak test sama ada putih telur tu dah betul2 stiff. Haa..lekas2 lah beli oven tu..bole bereksperimen !!
17.Yati yadami : Time berkesempatan krinn tunjuklah step-by-step..time tak sempat amik gambar end-product aje lah. Selagi boleh elak guna lebih bahan...kita elaklah !!
18.qutreen : Rasanya lama dah mama aina tak update..heh heh..tempek ajelah apa-apa pun...jgn dibiar bersawang !! InsyaAllah menjadi kalau ikut step-by-step..
19.mamazieza : Singgah aje kat Giant...beli sebijik RM2.95...murah sungguh !!! Kalau nak yg rinn buat harga kena double !!
20.RIni : Uisshhh..hebat nyer, bau bole sampai ke AS.. Krinn bukak kelas online ajelaaaa.. Ada kedai kek sayang tu kat Lagenda Height SP tp x pernah attend pun.
21.+FarEast+ : Any drinks will do..janji panas !!
ps : Mcm2 sms yg Faris terima ye !!
22.boxhousestudio : Hah Hah...rinn tgk dalam ayaq !! Tak kira...nk tengok jugak KakTun punyer 1st production of chiffon cake. Ha ah..tunggu sampai sejuuuukkk dulu..jgn gelojoh sebab tak sabo2 nak tengok kek gebuss..sat gi tak gebuss jadik hancusss pulak..heh heh heh...Pas tu slowww slowwww sisip gunapisau tajam ekk..kalau tak tajam pi asah pisau dulu..
ps : RInn anytime boleh panjat !!! Mama lasak niiiii.........
23.zanaz : Lepas ni pun nak try lagi beberapa resipi chiffon tapi satu-satu lah..asyik makan kek aje..ni pun dah terasa ketat pinggang !! InsyaAllah..baca Bismillah bebanyak..InsyaAllah menjadi punyer.
24.kamalina : Heh Heh..lenkali bagi chan laaaa kek tu cool down duluuu...Kek kalau panas2 mmg susah dikeluarkan esp kalau yg ak berlapik ni. Dah sejuk pun, still kena hati2 masa sisipkan pisau tu..esp kat bottom part..Tak bnyk..sikit pun mesti ada tercalar punyer. Kek kakrinn Alhamdulillah bahagian atasnya tak merekah, naik elok rata. Sesetenagh tu buat sampai merekah..probably due tu temperature yg tak stabil ataupun terlebih panas. Kakrinn sengaja cari resipi yg tak guna santan..sebab malas nak pi beli yg santan kotak tu. Rasa kek lebihkurang aje macam yg selalu ada kat pasaraya tu..cuma yg ni heavy sikit..Yg kat pasaray tu kan extra light, sampai anak krinn pun tau...kek ringan !! Nanti cubalah resipi yg ini ya...
25.black hat liao : ]
26.masriyah : Alhamdulillah..
27.niza cattyniza : ikut selera masing2 lah..tapi variasi kek kena cuba jugak at least once !!
28.hajar : Cuba lah yg ini pulak...
29.ezura : Tq Tq... bukan nak kata tapi mmg sedap..
30.Rimy : Sebab malas nak basuh mixer dan nak keringkan. Kalau dah guna mixer utk beat benda lain dulu..then tak basuh or just bersihkan lebihkurang je..lepas tu guna pulak utk beat telur putih..pasti telur putih tu tak akan kembag dan stiff. Mixer dan bowl yg basah..berminyak..berbutter..akan mengganggu proses pengembangan telur putih. So, nak senang citer kakrinn guna dua mixer yg berbeza..tapi yg satu tu handmixer jer... Try guna cara kakrinn ni, InsyaAllah takkan terbuang another kilo of flour !!! Best Of Luck !!
31.KakLeen : W'salam. Baca Bismillah bebanyk KakLeen...InsyaAllah menjadi..mak rinn selalu pesan tu sebagai extra ingredient dalam masakan...
32.hanieliza : Haaaa...ni nak peringat kakliza lah niii ...asyik buat butter cake and choc moist aje..sesekali tukor la warna kek !! Pandana ke oren ke...bisa sa buuuu... '-)
33.krafbonda :
34.cak : maka nya..sila lah sahut cabaran itu.
35.chendana ayu : Boleh aje..mai ler amik pandan kat umah kakrinn..merimbun kat belakang rumah tuuu.. Kakrinn memang suka carik resipi yg guna telur sikit. Sebab tu..tak pernah lagi mencuba kek lapis, yang tu lagik giler telurnya !!!
36.eixora : Heh Heh Heh...sure badan cik abang yati sentiasa bau pandan !!! Melawak ajer nooo..... Ok aje kalau nak try.. 4 biji telur dah cukup.
37.mamasya : Acuan chiffon krinn tu pun beli dah lama tapi cuma guna utk buat bingka dan pernah jugak buat ciskek sebab masa tu tak de spring form pan lagi. Acuan chiffon ni kan boleh diangkatkan base nya....heh heh... cerdik tak ??? (perasan sungguh...!!!)..Jgn lupa try ok.
38.An iaaini : Time kasih sebab sudi jenguk dapur krinn. Kakrinn tak tau pasal kelas tuu..tapi kalau kelas lynnhassan InsyaAllah pi. Krinn dah cuba e-mail An tapi failed. Mungkin mailbox An penuh kot..
39.An iaaini : Jwpn kat atas ya...
40.danny :
41.kak rusnah : W'salam kak rus. Sibuk kot...tu yg tak sempat...Haaa..Ketam gulai darat tu resipi kakrus laaa..kebetulan jumpa rempah cap "O" kat pasar..heh heh..terus teringat kakrus. Thnx for sharing.
42.Anis : Alhamdulillah..memenuhi selera.
43.kak jie jie : Alaaa kak jie jie..tak de la terrer tara mana pun. Sama aje dengan yg lain..malah masih ramai lagi yg lebih terrer..Kak jie jie pun apa kurangnya sentiasa tampil dengan kelainan dalam masakan esp lauk-pauk tuuu.
44.syasya22 : Kalau datang main serbu je silap-silap minum air sejukk....
45.srsfeqah : Kalau tak de pandan fresh..pakai esen and pewarna pun ok jugak.. Pandan fresh ni baunya lebih natural.
46.umi-kal : Tq auntie.. Auntie ada tanam tak pandan kat sana. Kalau ada..anytime auntie boleh cuba chiffon ni.
47.nhayatiz TUDUNG ARAB :
48.mummy jam : Lepas beli acuan jgn tak buat pulak ya...
49.Sabrina : Ada satu lagi petua lawak..kalau buat tempe..bila nak perap dia tu kena sorok dalam tempat gelap dan tertutup. Kalau kat open place..sure tak menjadik !!! Mmg mcm2 petua org2 lama ni. Acik ALya tu mmg cerewet kalau pasal makan..komplen dia berjela-jela, kalah mak nenek..
50.maklang : Acuan bengkang tu tak leh angkat keluar kan base dia..sure masalah besor nak kuarkan kek tu nanti. Kan kek tu melekat sebab acuan tak dilapik dan digris. Tp kalau nak take the risk..heh heh apa salahnya cuba. Sedangkan pakai acuan chiffon ni pun ada yg kata susah nak lekangkan kek dari acuan. Alaaa maklang beli aje acuan tuu.. nanti boleh mennyiffon selalu !!
51.allyiesa : W'salam. Macam menarik aje..
52.Sue : Geram jangan engkau geram.... Geram bermacam ragam... **Teringat lagu tu pulak !! **
53.danny :
54;Ana : Haa..itu petanda nya yg kek Ana sedap, sebab tu org request nak suruh Ana buat jugak. Bagus! Bagus!..Ana trylah chiffon ni, InsyaAllah tak akan mengecewakan..lagipun tak guna santan dan telur pun cuma 4 biji aje. Mudah-mudahan tak kempunan nanti jiran Ana tuu... Seronok krinn dengar adik2 semua dapat munafaat dari dapur krinn ni.
55.rokiah suryaindah : Lalu free tak leh..kena bayar tol dulu ooooo..
56.Nur : Hmmm...best bunyinya, minum ptg dgn chiffon dan teh panas! Tak pe..boleh cuba lagi, at least kita dah ada gambaran sedikit sebanyak di mana silap kita. So, for the next trial..make sure we do it correctly. Sharing is caring..
57.orkid : Kalau sempat mmg krinn cuba rakamkan step-by-step tu..tp kalau dah tak sempat dan ada yg kacau di dapur..makanya gambar kek yg dah siap aje lah yg bakal terpampang. Sementara masih excited nak buat tu..baik cepat2 buat sebelum hilang keterujaan ituuu....
58.Yullina : Slm perkenalan juga... Nnt krinn jenguk ya.
59.Wan Zee : Vege oil ok aje. Kalau dah desperate sgt..minyak masak biasa tu boleh belasah jugak. Cream of tartar ni sejenis garam berasid. Fungsi dia utk stabilkan putih telur yg kita dah pukul sampai kental tu. Dan jugak nak bagi volume putih telur lebih banyak bila dah dipukul. Kek chiffon perlukan penstabil ini supaya kek tak mendap. Ada pendapat yg mengatakan boleh diganti dengan white vinegar atau garam..tapi kakrinn tak pernah cuba. Pasal nak ganti dengan baking powder or soda bika tu tak berani nak kata lah. Tapi dalam baking powder itu sendiri ada mengandungi cream of tartar.
60.wawa : Kalau suka boleh lah cuba buat nanti...
61.liana : Tak pe..janji datang. Heh Heh.. tengah rajin dan tak de anak2 kacau, ok. Kalau tak..tgk kek siap jer lah.
Tak baru sgtlah..beli hujung tahun lepas tapi dah puas gak guna. Mixer besor2 ni ok gak..cuma kalau nak buat resipi yg bahan2 sikit rugi jer lah..kena buat bnyk2 baru puas guna... Utk org biznez ok sgt, tp krinn ni cuma biznez dgn laki dan anak2 jer !! Diorang lah my loyal customers...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net