Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 18-Mar-2008 08:03 Email | Share | Bookmark
KARI KETAM TUMIS DARAT

 
Orang utara sering masak cara tumis darat ni. Walaupun Rinn dah berbelas tahun bermastautin di belah utara namun masakan cara begini masih agak asing. Emak ajar cara masak kari dan gulai secara menumis bawang-bawang dan rempah2 nya dahulu. Tapi tumis darat ni kira macam campak-campak semua rempah-rempah dan bahan utama, lepas tu dididihkan terus dengan air dan santan. Mungkin ada juga yang sebut rebus naik. Rebus naik ni kekadang applicable jugak untuk masakan rendang. Pagi tadi pi pasar. Masa belek-belek rempah ratus dalam paket-paket kecil, Rinn terpandang satu jenama yang agak menarik perhatian..Oooooooooo...rupanya Rempah Kari Cap "O" yang pernah diperkenalkan oleh Kak Rusnah melalui entry Gulai Lemak Tumis Daratnya. Kebetulan Rinn dah beli ketam, jadi terfikir pulak nak masak Kari Ketam Tumis Darat. Rempah Gulai Lemak Cap "O" tak ada pulak kat situ..jadi Rinn buat Kari Ketam jer lah.



KARI KETAM TUMIS DARAT

Bahan-bahan :

6 ekor ketam
3 biji bwg merah, 3 biji bwg putih, 1 inci halia..ditumbuk lumat
Satu paket Rempah Kari Cap "O" (25gm) ...Rempah Kari Cap lain pun OK..
Air secukupnya
Santan pekat
sekeping asam gelugur
Garam secukup rasa
Beberapa hirisan nenas, dimasukkan kemudian sedikit

Bahan2 utk ditumis garing :
Sedikit minyak masak utk menumis
2 biji bwg merah, dimayang
2 biji bwg putih, dimayang
5 tangkai cili kering, di potong dua
3 pelepah daun kari, dilurut
2 sudu besar rempah halba campur

Cara-cara :
1. Campurkan semua ketam, bahan2 tumbuk, air, rempah kari dalam periuk dan didihkan.
2. Masukkan santan, asam gelugur dan garam secukup rasa.
3. Sementara masakan mendidih, boleh lah sediakan bahan2 tumis.
4. Setelah garing ditumis, masukkan kesemuanya ke dalam masakan kari tadi. Kacau sebentar.
5. Tutup kuali dan padamkan api.

Rinn ada terbaca petua ibu Kak Rusnah yang meminta supaya segera menutup kuali apabila sudah dimasukkan dan digaulkan bahan2 tumis. Tak pasti mengapa, tapi rasanya supaya bahan2 tumis tu mesra dengan kuah kari yang sudah direbus naik tu dan mungkin juga untuk mengekalkan keharuman aroma rempah.



Setelah menjamu selera dengan lauk ini di samping ulam-ulaman, sambal belacan Siam, tempe goreng dan sayur Pak Choy ..rasa puas makan. Tak tau nak bezakan rasa masakan kari yg ditumis secara biasa dengan yg ditumis secara darat..lebih kurang aje kot. Cuma mungkin tumis darat ni memberikan aroma yang lebih harum daripada kari yang dimasak secara biasa..Siapa yang lebih arif silalah beri komen yaa....

Quote:
1.maya : Hi Maya. Thnx a lot laa..sudi mai jenguk dapur Krinn. Ni mesti rajin masak sebab rajin carik resipi..
2.ezura : Kalau zura masak ketam sure Jihan suruh kopakkan kulit ketam..!!!
3.anis : Tempat anis tak de ketam ye
4.MamaFaMi : Hi maa, mana menghilang niii..???
5.kak jie jie : Syian nyer anak kak jie jie. Walaupun dia kata tak pe..mesti kita yg dengar ni kesian kannn. Lenkali kena masak dan bagi makan puas2 tu kak jie jie ooiiii..jgn sampai kempunan dah lah. Ha ah..itu lah yg rinn faham pasal tumis darat ni..semua masuk dan terus masak aje.
6.zai Kulim : Zai pun rajin ronda2 FP..Ada masa tak pe lawat gang2 Fp. Kakrinn sesekali lapang boleh lah ronda. Oooppsss..Zai pun ada buat dedikasi entry kaa..mmmm..mcm Edora pulak bunyi nya.
Nak ke Penang tu mmg lah..kalau kena masa jammed..fuhh..dari Perai tu dah jammed esp time org balik keje !! Boleh bergegar jambatan Penang !!
7.Linda@Anna Kaori : Suka ketam...heh heh ..ada org suka makan ketam tapi malas nak kopak kulit ketam !!!
8.kamalina : Tapi kalau dah suka..mahal ke..susah nak makan ke..semua tu tolak tepi...belasah jer !! Uuuu..lemak cili api..lama tak masak tuu.
9.Sabrina : Bahan-bahan memang sama, cuma cara masak aje berbeza Sab. Rempah kari tu pun mungkin salah satu sebab penyedap kari..kena pandai carik jenama lah !!!
10.jeff : Heh Heh..ni mesti kes malas nak kopak kulit !!
11.soulha,cairo : Kat sana ada ketam tak ??
12.Aliza : Ya betul tuuu..Kalau masakan simple dan tak banyak bahan maknanya kita masih mengekalkan rasa bahan utama. Apa pun janji sedap !!
13.Lee Lin : nanti kita suruh Kementerian Pertanian buat research pelihara ketam tanpa kulit !!!
14.tinikass : Oh gitu ya..thnx for the info. Tak pe share ilmu, walaupun sikit boleh bawak perubahan besar. Apatah lagi kalau boleh menambahsedapkan masakan..semua tips dialu-alukan..
15.Ana : Sebab kuah dia sedaplah ada jugak orang buat mee kari kuah ketam...manissssss aje rasa kuah
ketam tuuu !!
16.z : Kena ketam yg bnyk isi syiok lah..kena yang lopong..kita yg melopong
17.ain aimanaleya : W'salam ain. Sila-sila...pandai ain jaga perut hubby ye ...
18.Kak Leen : W'salam Kak Leen. ALhamdulillah sihat sekeluarga. Ooohh..KakLeen pantang makan ketam ekk..Tak pe, ambik bau jer..mcm kata Abdul Wahub.. Rinn dah pi visit Blog KakLeen ...cantik backgroundnya !!
19.nic : Uishhhh...masakkanlah utk larling tuuu...kesian dia nak rasa airtangan isterinya
20.umi-kal : Ha ah lah auntie, kalau tak pandai pilih ketam..terkena yg tak bnyk isi..rugi jer. Dah lah memang mahal tapi kalau dah teringin pejam mata jerlah bayar !!
21.Erna : Masak sup pun sedap Erna....
22.maylique : Betul tuu..Ikan talang sangat serasi dengan resipi ni..tambah2 kalau ada nenas !! Kat SP youuu...
23.MaDiHa : Kalau diikutkan yg masak kari tak pakai santan tu style mamak...tapi rempah giling dia mak aiihhhhhhh...mendap separuh periuk !!! MIL Rinn pun kalau masak kari pakai santan sikit jer..sebab kari org utara nampak cantik aje kaler karinya. Kalau belah2 tengah..masak kari lebih banyak santannya.
Pasal ketam dengan bulan ngambang tu ada jugak rinn dengar tapi rinn kalau beli ketam main belasah aje janji ketam tu berat dan besar. Habis tak reti beli pun..mintak tolong penjual ikan tu pilihkan heh heh heh...
24.Kuzi : Heh Heh Heh..what a small world. Ooopss..nak pindah dah ke ?? Rumah depan taman permainan yg kat depan tu..bukan yg dekat tepi surau. Depan rumah ada pokok sukun...itu trade mark rumah kakrinn > Kerja kat mana ??
25.jasmeen : Nenas tu yg menambah kesedapan yg dah memang sedap !!
26.cikwan : Salam Maulidur Rasul buat cikwan juga. Oiikkk..jgn malas2 masuk dapur...dapur sendiri laaa. Dapur org tak pe kalau tak masuk..sebab takkan dapat punyer makanan Resipi adalah heh heh. Memanglah..hujan emas di negeri orang..hujan batu di negeri sendiri jugak yg terkenang-kenang !!
27.sweetvalid : Dekat aje tuuu..Biasa gak lalu Sidam kiri dan kanan kalau nak ke Kulim ikut jalan belakang...jalan alternatif lah tuu. Lalu ladang kelapa sawit..betul tak ?? Heh Heh..itu gulai pisang lagik lah menawan selera KakRinn...gulai nangka pun sama lah !!
28.liana : Sila lah mencubanya. Oikkk...pindah ke?? Nanti pi ushaa...
29.mamazieza : Buleh..tapi kita tukor nama jadik Kari Ketam "Tumis Laut"
30.zai Kulim : Salam Maulidur Rasul buat Zai juga. Pi daaah..tapi tak dpt jadik org pertama..dpt no.6 !!!
31.Daalia : Ketam ni kesukaan anak ke 3. Nak pancing selera dia kenalah masak ikut selera dia sebab dia ni payah sikit kalau pasal makan. Baking apa cuti ni ?? Nanti kita check kat FP Lea ye. LOMO ??..Amende tu...ketinggalan zaman kot Rinn ni but if it has sth to do with camera..you're wrong lah dear. If u read carefully what I wrote maybe you could guess. Nnt lah rinn buat entry pasal new toy tuu Pasal Aisyah tuu..tak pe
32.maylique : sono watashi tu duduk SP kat mana?? I'm 43..???? Huhhh...Do I like a 34 yr old lady?? Fuyyoooo..itu sudah bagus. Hey..I've got a 14 yr old doter ooo.... Ingatkan yg lompat tu maylique..Ejaan nama tu mcm bunyi "Malik" Too Phat jer...heh heh heh....
33.azura asri : W'salam. Best utk anak KakRinn yg sukakannya..
34.roylazim : Ketam ni masak apa pun sedap..lagi2 kalau yg berkuah sebab air isi ketam tuu membuatkan masakan kuah tu manis. Masak sup, kari, lemak, masak cili....uuuuuuummmmph semua ok aje kak roy. Mak rinn suka buat sup ketam... Bila citer sup ketam teringat khasiatnya sebagai penawar demam denggi berdarah !!
35.chendana : Mak mertua masak...syioknya ada MIL nak masakkan !!!
36.Ibu NF : Sesekali ok lah..kalau selalu selain dari leceh nak kopak kulitnya..kopak jugaklah purse kita !!!
37.norhazlan : Kalau tumis laut kena bubuh air banyak-banyak laaa..biar sampai melaut !!!! Tak pandai mana pooonnn...takat suka-suka aje.
38.jacob :
39.sweetvalid : Kalau kat oversea kekadang diorang panggil benda tu "cake stabilizer". Gunanya utk maintainkan telur putih yg telah dipukul kembang sampai kalau diterbalikkan mangkuk pun tak tumpah ! Bila stabil begitu..barulah kek akan naik elok dan tak mendap..especially bila kita buat kek sponge. Utk kek marble susu ni kalau tak bubuh pun tak pe...
40.leezsa : Sedap mmg sedap..kalau org tolong masakkan lagi sedap.
p's : Nak habak yang betul...KakRinn ni sebenarnya paling tak berapa suka baca buku especially buku atau novel yg tebal2 tu..Tapi kalau magazine atau buku masak ok !!! So, nak jawab soklan berkaitan dengan Reading Books ni...rasanya macam tak sesuai pulak..Dah lama rasanya tak baca "Buku". Kalau baca pun setakat Scan reading buku2 hubby kakrinn. Kalau hubby kakrinn memang ulat buku... Buku kegemarannya sekarang adalah dari aspek motivasi dan kemanusiaan. Anyway..thnx for tagging me !! Dah lama tak jenguk Adam Harith..Tadi pi jenguk, Wow....dah besor dia ye..makin hensem dan tembam pipinya !!
41.LUNA : siket tak leh..kalau nak banyak ok !!
42.mamasya : Kakrinn main tibai aje rempah kari apa pun..selalunya Alagappa laa. Ni dah tau ada cap "O" buleh lah tukar selera.
ps : Ooohhh...kalau canggitu, kira high jugaklah cost of living kat Brunei ya. Tapi kakrinn memang teringin nak ke belah-belah sana..Nak tengok kemakmuran negeri antara yg terkaya dengan minyak di dunia niii...
43.kyrol aka kielliena : Jom join..makan ketam..
44.apen gambar pengantin :
45.auntie fliffy : nigella ????? Fullamak..bagai langit dengan bumi. Dia tu celebrity terkenal worldwidely..kita ni takat kat Fp jer...tu pun cipuuuuut.
46.yangmazni : Kalau makan kat restoran nasi kandar sure kena ketuk habih !!!
47.imah riezma : Tak yah try-try..buat terus jer. Gerenti beres...!!!
48.hanizura : Adik-beradik lah tuuu..ikan kering ke, ketam ke, pisang ke,..kalau ditumis darat ni kira kaw kaw laaa.....campur nenas lagi double kaw !!!
49.anese : "raja berangkat" pun "raja berangkat" laaaa..janji sodap !!
50.zana : Allergic seafood kot niii.... Tu laa mcm kakrinn ni pun sama, allergic kelempung lembu tu..tapi kalau dah tak tahan..tibai jer !! Lepas tu nasib laa..kekadang naik gak lopak garam tuu..kekadang ok !!!
51.eixora : Ketam tergolek tak pe ...jangan lembu tergolek !!
52.ida isk : Iye lah tu kot..Rinn dah duduk utara ni baru tau nama tuuu...






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net