Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 15-Mar-2008 13:34 Email | Share | Bookmark
SINGGAH-SINGGAH DI KOTA SINGA

Immigration JB
Immigration Building yg lengang
Dah nak masuk ke Immigration Tuas
Immigration Tuas
Road to Masjid Sultan
Golden Landmark Hotel Pool
Ada padang di sebelah building koko tuu
Di tepi jalan..Victoria Street..
Pekena Teh Tarik
Mayo St
Double Decker
Hujan.......
Cuti-cuti balik kampung sebenarnya tapi terlajak sampai ke Kota Singa sebab dear hubby nak pi carik barang untuk new toy nya. Hampir-hampir tak jadi ke SG sebab ada masalah pada mulanya tapi in the end dear hubby bawak jugak kami bersama. Bersama-sama kami adalah keluarga kawan dari Bangi yang arif tentang selok-belok SG dan tempat nak carik barang tuu. Cuaca hujan aje sepanjang perjalanan. Kenderaan kawan pun ada mengalami sedikit kerosakan jadi kami terpaksa berhenti di hiway NS untuk memantau keadaan. Mujur ada Mc Gyver. Tak banyak persinggahan kami dan tak banyak jugak gambar yang dirakam. So, jamu mata sikit aje lah ya dengan gambar-gambar ini.


Lihat saja gambar di atas. Hujan menyambut kami setibanya di Singapura tapi Rinn rakam jugak gambar ini sebagai bukti kami dah sampai ke sini...setelah berbelas tahun lamanya. Seingat Rinn last sekali datang SG pada tahun 1991 or 1992. Lama tuuuu Masa tu pi naik kapalterbang atas urusan kerja. Kali ni datang naik kereta menggunakan 2nd Link Expressway. Lebih cepat dan pantas. Maksudnya kami langsung tidak menempuh kesibukan bandar JB dan que di Tambak Johor....



Kalau ke Singapura memang inilah pemandangan yang bakal menyambut kita. Ports and Rock City !!!. Tapi as we proceeded into the town area Rinn baru terperasan yang banyak pokok-pokok besar di sepanjang main roadsnya di jaga dengan baik. Memang Singapura adalah kota raya yang bersih walaupun kurang kehijauan. Mungkin at the other side of the island ada pemandangan yang lebih menarik.



Cadangnya memang nak balik on the same day tapi disebabkan kami sampai pun dah agak lewat petang, kira-kira jam 5 petang maka hubby kata kita kena stay one nite jugak. Mujur kami memang bawak baju spare. Kami dibawak ke Hotel Golden Landmark, hotel yg terletak berhampiran dengan kedai menjual accesories kenderaan bermotor yg dear hubby nak pi tuu. Oleh kerana malas nak mencari hotel lain sebab hujan, maka di sinilah kami menginap. Bayaran untuk satu malam di sini..membolehkan kita menginap sepuluh malam di Hatyaai !!!..Dah terpaksa....


Duduk di tengah-tengah kota raya memang inillah pemandangan yang dapat kami jamu mata. Tak pasti bangunan apakah yang berwarna koko itu tapi bangunan yang bertingkap biru itu, kalau tak silap adalah Raffle's Hospital. Sepetang kami anak-beranak duduk di bilik hotel sementara dear hubby dan kawannya pi shopping barang-barang dia. Kami cuma keluar makan dengan wife kawan tu dan ronda-ronda di sekitar tempat yang bernama BUGIS..all the names with Bugis. Hujan rintik-rintik tak putus. So, dipendekkan cerita tak banyaklah aktiviti kami malam tuu. Cuma bila the kidz dah nak tidur rinn and dear hubby pi minum kopi kat sebelah starbuck.. dah 11.30pm, starbuck dah nak tutup, so kami pi minum di Mc D aje sambil sembang2. Next daynya, kami berdua makan complimentary breakfast di hotel sahaja sebab hujan. Budak-budak kami tapaokan roti canai telur dan nasi beriyani dari restoran India Muslim di seberang jalan depan hotel. Dekat dengan Masjid Sultan.



Hari itu kami cuma ronda-ronda di sekitar hotel. Lalu di kawasan Whole Sale Market kat Victoria Road tapi tak singgah pun. Oleh kerana hubby nak tengok barang-barang elektronik, kami dibawa ke Sim Lim Centre. Kalau di KL macam kat Low Yat di Bt Bintang tu laaaa. Lepas tu singgah minum teh tarik kat satu kedai mamak lagi. Sebelah restoran tu ada Indian Restoran tapi kami tak order apa2 makanan pun. Hujan berterusan. Rinn tanya hubby, tak boleh ke kalau kita ke tempat yang ada Kepala Singa Batu tu. Hubby kata tempat tu ada di the other side of the Pulau. Same with Orchard Road. Cuaca tak begitu mengizinkan untuk kami ronda-ronda lagi. So, sampai setakat itu saje lah jalan-jalan kami kali ini. Shopping memang tak masuk dalam list. Paparinnzi pun tak leh lah nak klik sana klik sini seperti selalunya.....



Dalam perjalanan pulang Rinn sempat rakamkan Roda Feris ni. Kalau di Malaysia kita ada Eye On Malaysia..di Melaka ada Eye On Melaka..mungkin yang ini kita boleh panggil Eye On Singapore..Maap ye warga Singapore kalau Rinn silap. Mungkin Kak Roy, Mummy Jam or Bro Rozzan boleh perbetulkan...





Dah nak check out kat Immigration Singapore. Bye-bye Singapore...Entah bila pulak lah kami nak ke sini lagi.... Nak kena kumpul duit banyak-banyak dulu baru boleh puas ronda-ronda SG !!!



Masa kereta kawan mengalami kerosakan di Hiway NS..Dalam suasana redup dan sesekali hujan rintik, Rinn sempat merakamkan aksi chomel dari Nur Aisyah, 6 tahun..satu-satunya anak kawan kami tu. Dia memang very camera friendly..tak payah suruh posing, bila dia nampak Rinn acu camera..terus dia bagi pose cute-mutenya tuuu....Enjoice

Quote:
1.cek de sam : Itu lah..kalau jadik model iklan sure tip-top niii... ;-
2.umi-kal : Betul tu auntie..mcm model kanak2. Thnx la auntie, sudi mencube resipi2 dari FP Rinn...sure pedas tuuu. And the cake..nampak cantik yg auntie buat.
3.maklang : Makan angin dan air hujan heh heh heh... memanjang hujan kat sana !!
4.Lee Lin : Bukan bateri aje yg abih...fulusnya poooonnnn . Lenkali cuti-cuti BP aje lah....
5.IdzaRis : Hubby yg shopping accesories utk new toy nya. Kami ni setakat window shopping jer...Tak berbaloi la shopping kat SG. Kalau dapat tour round island pun dah cukup bagus !! Itu pun tak berkesempatan sebab pi sat sangat.
6.mamacollections :
7.mummyjam : Thnx a lot la mummy bagi info pasal tempat2 tu. Rinn mmg blurr terus. Dah lah pi tak plan betul2..sat mcm jadi..sat mcm tak jadi. Tapi set foot jugak akhirnya walaupun tak sempat ronda2 abih. Tu laah..next time, kena plan cantik2...boleh ajak mummy tour round the island !!!
8.fitto : Tu yang ralat jugak tuuu.. Singa entah ke mana ... Orchad Rd entah ke mana. Biasalah kan Big City..mmg dah susah nak carik Kg Melayu...
9.Hajar : W'salam. Pi buat syarat aje Hajar oiiiii. Kalau dapat duduk lama sikit dan ronda2 satu pulau, sure besh !!!
10.mamazieza : Lorrr... awat lah stevie tu tak moh tolong jawab. Penat jer bayar gaji dia jadik telefonis...hisshhh !! Nak kena tukor org lain ni. Heh Heh..merajuk ekkk... Nanti kita pujuk dengan se tupperware kek lagi ya !!!
11.liana : Bukan tak nak bagitau. Kenkawan lain yg tahu dan dibagitau pun tak dapat nak jumpa. Itu lah..pi pun tak plan elok2. Main redah jer. Kiranya cuma pi ronda gitu-gitu jer.
12.Ida Natrah : Ha ah, senang nak amik gambor dia. Kira ok lah dapat pi SG..sebab dah lama tul tak ke sana. Kali ni pun pi sat aje.
13.lynnhassan : Ha ah lynn. Kalau pi SG utk lawat tempat2 menarik dia ok kot. Tapi kalau nak shopping mopping...baik di tempat kita aje...unless kalau ada barang2 menarik yg tak ada kat sini...mungkin boleh consider.
14.jeff : ...kepala singa dah kena culik !!! Tak sempat lah nak pi jumpa "Kepala Singa"..Pi sat sangat. Melaka pun tak sempat singgah !!!
15.misliha : Pi setakat nak lawat tempat ok laa..tapi kalau nak shopping..hmmmmm
16.Sabrina : Memang mahal giler sebab kita dah biasa dengan harga yg lebih murah.. Tapi kalau ke belah Thailand..heh heh heh..boleh perabih duit shopping !!! SG kita lawat thru alam maya jer lah...
17.leezsa : Nak wat camner..dah kami ni kaki jalan-jalan...
18.kuzi : Panggil KakRinn jer. Tiap hari Ahad lepas asar KakRinn ada kat surau tuuu...
19.mamasya : Itu lah pasal..Sabah Sarawak dan Brunei gak yg tak sampai-sampai lagiii.... InsyaAllah ada rezeki sampai lah kami nanti..boleh mintak tlg mamasya jadik guide. SG ngan Brunei mana lebih mahal agaknya ekk... ???
20.boxhousestudio : Oikk..kalau dgr mamazieza ni sure dia jeling2 he he he..Wat per jumpa kat Gurun ...Kita zasss terus kat Hatyaai..!!!
21.roylazim : Hmmm..tu lah yg ralat tu ... masuk jugak kedai makan depan masjid tu tapi tak pasti whether it was the one. Kawan Rinn tu makan lah murtabak..
Oohh..SG Flyer ke..
22.MaDiHa : Makan Angin sungguh lah MaDiHa ooiii...semuanya mahal belaka !!!
Aisyah tu mommy dia orang chinese Sabahan yg convert masuk Islam dan kawin dgn kwn kami org Penang. Ikut kulit mommy dialah tu...
23.ida isk : Ya Ya..Indon & Thai adalah pilihan yg lebih bernas !!!
24.IbuNF : Ha ah..terus naik kereta ke SG. Laluan ke 2nd link tu bermula kat Tg Kupang tapi kalau kat Hiway kena keluar exit Senai. Boleh check kat sini Mmg tak jammed langsung masa KakRinn pi tu. Mudah pun mudah. Tak yah nak turun2 kereta...drebar ajelah yg turun sebab nak settle cashcard etc. Kat SG semua pakai cash card.. utk parking esp. Boleh main top-up2 mcm credit Hp.
25.nhalilah : Ok lah sebab dah lama tak jejak SG. Itu pun tak ronda habis. Waahh...naik bot ???
26.WhizzyCat : Boleh saja tapi kita pun tak tau bila pulak ada chan pergi.
27.mamafifi : Tak sampai pun ke Orchad Rd. Masa dulu pernah lah pi tapi tau-tau aje lah SG kan..barang agak mahal.
28.kamalina : Tu lah..nanti kita buat rombongan Fp..Gang M'sia pi lawat Gang SG..
ps : Aisyah tu mommy dia kata jarang2 bergambar, tu yg sesekali bila ada org acu camera dia cukup syok !!!
29.Daalia : Lea lagi hebat.. siap bukak blog baru lagi dek kerana dah terasuk demam cakes & CC. Tapi baguslah masuk jugak duit poket..Pi jalan-jalan ni perabih duit jer sebenarnya..tapi perlu jugak untuk cari pengalaman tengok tempat orang. Manalah semua tak pi look China..Kat China barang2 murah giler as compared to SG. Rinn langsung tak shopping apa pun sebab pi SG tu sekadar ikut hubby cari accesories utk new toy dia !! Ahakkkss... cuba teka apa?? Nanti lah kot ada entry pasal tu rinn bubuh lah gambor nyer ekkk.
ps : FYI.. Aisyah is not my doter laaa. Dia anak kawan we all yg escort we all pi SG. Ni sure kes baca gambar aje nii..heh heh heh...
30.Admansyah Nazri : Sama-sama..Nak malu pasal apa, yg penting kita tak sombong. Krinn main lompat-lompat aje...dah tu terlompat ke FP awak.
ps : Oh ye ke nama sama. Ok lah tuuu...budak2 ni mmg suka camera.
31.z : Setakat nak pi tgk tempat org tu ok laaaa..
32.unnamed :






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net