Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 10-Mar-2008 06:59 Email | Share | Bookmark
VERY MOIST BANANA CAKE

Setelah siap dibakar
Diterbalikkan atas penderai
Dah sejuk...
Dipotong2 utk minum petang
Dah silang suku...
Utk amik gambor..
Kek ni dibuat sebagai makanan sampingan minuman petang semasa my MIL and one of my nieces datang ke rumah masa hari mengundi tempoh hari. Ada banyak bekalan pisang. Sehari sebelumnya dah dibuat cekodok. Kalau diikutkan sejarahnya Rinn memang tak buat kek pisang ni sebab dah tahu orang-orang dalam rumah ni tak berapa gemar kek pisang. Tapi kali ni sebab ada tetamu dan sayangkan pisang-pisang yang dah begitu masak ranum hampir lebam-lebam..maka Rinn nak cuba resipi dari Keluarga Bahagia Mozihfa ini, empunya resipinya adalah Puan Kuzi yang dulunya tinggal di seberang laut memenuhi impian dalam pelajaran bersama-sama suami dan anak2 tercinta. Alhamdulillah, impian tercapai dan sekarang dah kembali ke Malaysia. Sempat mengundi katanya..
Ok, jom kita tengok kek dan resipinya.



[b]VERY MOIST BANANA CAKE

Bahan-bahan :
250gm butter, Rinn guna majerin
2 cawan caster sugar, Rinn guna 1 cawan sahaja !! Itu pun dah cukup manis....
4 biji telur
1/2 camca teh garam halus
1 camca teh esen vanilla
4 sudu besar susu pekat, Rinn guna susu segar Dutch lady jer
3 cawan pisang lecek
2 cawan tepung, Rinn guna tepung kek NONA
1 camca teh soda bikabornat
1 camca teh baking powder
Walnut, macadamia, pecan nuts (Optional), Rinn bubuh walnuts

Cara-cara :
1. Putar majerin dan gula caster hingga kembang dan berkrim.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil teruskan putaran mixer.
3. Tambahkan susu, esen vanilla dan garam halus.
4. Perlahankan mixer. Masukkan pisang lecek.
5. Masukkan tepung hingga agak-agak sebati. Hentikan mixer.
6. Masukkan kacang-kacang pilihan yang telah dipotong kasar. Gaul rata dgn spatula.
7. Bakar pada suhu 175 darj cel selama 50min hingga ke 60min.

Masa zaman-zaman kek pisang meletup di pasaran dulu, Rinn ada jugak membelinya. Tetapi kebanyakannya agak dry dan kurang pisang. Lebih banyak tepung dengan penambahan esen pisang. Kita pun pahamlah, resipi orang berniaga dan buat pun mass-prod. Tentulah ada kekurangan di sana-sini. Tetapi kalau kena dengan pengusaha yang mementing kualiti dan citarasa pelanggan, dapatlah kita membeli dan merasa kek pisang yang betul-betul sedap. Kesimpulannya kalau nak yang sedap dan memenuhi selera, cubalah buat sendiri ya. Alhamdulillah, kek pisang Pn Kuzi kita ni sedap dan moist..infact very..very moist sebagaimana nama resipinya. Kelainannya ada pada penambahan kekacang. Oleh kerana Rinn ada stok walnuts, jadi walnuts lah pilihannya.



Setelah siap dibakar suspen jugak Rinn nak tengok hasilnya luar dan dalam. Masa pembakaran memang cukup-cukup satu jam, walaupun pada minit ke 50 Rinn dah bukak oven dan cuba cucuk dengan lidi tester untuk memastikan bahagian dalamnya sudah masak atau belum. Nampaknya sudah tapi Rinn sengaja bagi tambahan masa untuk meng"hangus"kan sedikit bahagian luarnya. Kek pisang ni kalau ada kerak-kerak sikit sedap..macam cekodok lah kan..kalau ada tanduk2 kecik yang terlebih garing tuuu..hmmmmm sedap !!! MIL pun siap tapau hampir setengah kek heh heh heh. Orang lama ni kalau resipi ada pisang, ubi atau keledek ni memang diorang suka agaknya ya...


[/b]
Quote:
1.Yati yadami : Dah abih laaaa....
2.noor : 20cm x 20cm..taklah besar sgt.
3.kak jie jie : Ha ah..ada kelainan sikit sbb kacang tuu tp sedap tau !!
4.MamaElla : Texturenya mcm biasa aje cuma mmg moist dan lembut gebu. Saiz 20cm x 20cm..
5.masriyah : Mmg moist sgt...
6.Aliza : At least adaaa jugak yg nak makan kat opis tuuu... ;-D
7.unnamed :
8.maklang : Kek pisang togel aje..tak de deko2 pun tapi mmg sedap, lembut dan gebu. Laaaa..cian nyer maklang kek pisang merekah ye, boleh jadik muffin besor tuuu !!! Kakrinn pun pernah ada kes tersilap set api atas bawah..dah makin tua ni..manyak lupaaa.... ;-D
9.lee lin : Kalau gian..pi lah cepat lepaskan gian !!
10.cikinur : Heh Heh..Salam kek pisang jugak !!! Fuyyoooo...dahsat nyer siap ikut perkembangan PRU 12 dengan hebatnyer tuuu. Amacam...fevret YB menang tak ???...Kalau tak puas makan kek oren tu buat lah lagi..kek pisang pun jangan takut nak try, InsyaAllah cikinur Boleh !!!
11.krafbonda :
12.cek de sam : Mmg bnyk resipi kek pisang..pelbagai bahan dan cara tapi yg ini kira kena dengan selera krinn..lembut gebu dan moist.
13.baipower : Ayooooo....bila nak buat semua tuuu ???
14.roylazim : Rinn dah nampak kek kukus pisang kak Roy..nanti2 bila ada pisang nak melebam..rinn nak cuba jugak !! Pas tu..jemput MIL mai umah..mesti dia suka !!
15.boxhousestudio : Tak goda..tapi nak share..tapi kalau kakTun tergoda..ya ampunnns. ..Kalau malas buat jer cekodok bertanduk wakakakakaaa.... Kalau dalam cekodok bubuh walnut ... ..agak2 sedap tak ???
16.mamazieza : Kalau tak dan tuu maksudnya tak upload terus lah tuuuu...dok tgk gambor cuppies jer tak tuko2 wakakakakaaa.... .. Nak gak tgk kek pisang versi mama...
17.EFKAY : ..especially cekodok kaannn..??/
18.cak : Kalau roti cak boleh buat dengan bangga nyer..takkan kek pisang tak berani koooootttt. Abih tak reti buat poon jadik kek pisang bantat..but rasanya still macam cekodok.. !!!
19.liza nohaza : Yg ini mmg worth trying..lembut gebu dan moist. Terhangus luarnya pun still sedap..sebab terasa mcm cekodok bertanduk yg garing tuuu...
20.Bonda RaqynRafiqin : Yg ni sedap EJ oiiii...sebab ada walnut kot. Tesktur lembut gebu moist gilerrr... Uisshhh EJ buat kek tingkat kaaa..??? Nanti Krinn pi ushaaa.....
21.liana : W'salam. Sila lah mencuba nya. Nanti Krinn pi jenguk rumah baru liana ekk...
22.zany : Sila..Sila..worth trying ni !!
23.zanaz : Oikkk..nak jual aprtment ka ?? Tak sayang ke.???
24.mamasya : Heh Heh..itu lah namanya jodoh kek pisang Sedap sebab lembut gebu moist dan berwalnut !! Cubalah nanti.
25.zuhri : step-by-step kek yg mana ni ?? Kalau kek marble tu, boleh tak zuhri pi lawat FP mamafami sebab mama ada buat rainbow cake siap dengan step-by-stepnya sekali...
26.misliha : Sila lah Kak Mis..mesti hubby suka punyer.
27.MaMaAiNa : Sama-sama. Dah lama janji nak bagi resipi, baru kali ni tergerak nak buat..heh heh. Tu guna pisang yg MamaAina bagi lah tuuu...
28.dOd : Kalau canggitu meh lah pindah sebelah umah !!
29.afairus : Pisang emas, pisang awak, pisang kapas, pisang montel, pisang embun..semua ok, cuma kena tunggu masak ranum dulu baru senang nak lecek. !!
30.kuzi : Rinn gave it a go sebab kek tu ada walnut dan sebab namanya "...very moist....". Selalunya kalau beli mesti agak dry...Tu yg cuba gak resipi kuzi tu. Thnx ya..tak rugi mencubanya. Oikkk...sama taman laaa !!! Rinn kat fasa 3. Anak sulung and 2nd kat SMKI sebelah sekolah faris tu jer...he heh heh. Nanti Rinn cntx ekk...
31.Sabrina : Heh Heh..adalah tuuuu...sebab tu kena panggil "Datin" ok lah tuuuu..silap2 boleh jadik Datin betul !! Alahaaaiiii...syian betoi laaa Ayang, dok ngidam kek pisang lagi. Kalau Sab ada oven boleeeeh lah bake kat Ayang Sab tuu. Hmmmm...telan ayaq liuq laa nampaknya kalau Sab tunjuk gambo niii.
32.Ibu NF : Kena buat cepat tuuu sebelum hilang keinginan...
33.Ouled Kenitra : Tak ada yg lebih bernilai melainkan "permata hati" sendiri...
34.ida isk : Ha ah..mmg sedap dan sedap dan sedap !!!!
35.FYZAH :
36.jeff : Buat aje di rumah.... lebih puas hati !!!
37.wawa : Kalau lapo..sila lah cari makan sebelum perut masuk angin !!!
38.fida betty : ....
39.kamalina : Memang sedap..tapi gulanya sila kurangkan ya...dari 2 cawan kpd 1 cwn. Susu pekat sila tukar kpd susu cair. Pasal kuda belang tuu jgnlah bimbang..small matter tu, yg penting dah tau yg kek marble tu sedap. Mekap dia kita boleh adjust kemudian..
40.yati : Bake sendiri lebh puas hati kannn...
41.Daalia : Banana cake mungkin tak sesuai utk cuppies kot..Buat jer lah one big cake. Tp kalau Lea nak try jugak..cuba lah..harap2 ok.
42.ida, pahang ieder_immi : Slm perkenalan juga buat ida. Bz kot sampai tak sempat nak baking.. tgh sarat pun tak leh malas2 sgt nanti turun kat baby pulak !! Heh heh heh..lawak jer noooo.
43.eixora : At least semangat nak buat tuu dah ada. Bila2 tergerak..zass aje ke dapur, jgn tangguh2 ya !!! Kalau tak larat nak abihkan..bawak aje ke opis bg kenkawan rasa.
44.My Secret Wardrobe :
45 : Lee Lin : Balik dah pooooonnnn......
46.nic : Apa lagi kalau baru kuar ove ekk....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net