Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 7-Mar-2008 20:31 Email | Share | Bookmark
KARI ASAM PEDAS PATIN

 
Ada harinya kita teringin makan kari. Ada harinya kita teringat asam pedas. Bagaimana kalau dalam satu hari tu kita teringin nak makan ke dua-duanya tapi malas nak masak secara berasingan ??? Sonang ajo..!! Kita combine kan kedua-duanya jadik Kari Asam Pedas. Idea tu timbul bila teringat masakan makcik agak lama dulu sewaktu bertandang ke rumahnya. Rinn tidaklah bertanya apa resipinya tapi bila dah terasa ke lidah..rinn buat telahan sendiri yang masakan itu adalah KARI + ASAM PEDAS. Mungkin ada yang sudah biasa..mungkin ada tertanya-tanya sebab pelik. Nak cuba??? Kalau tak nak, tak pe..tengok gambo aje ye !!!



KARI ASAM PEDAS PATIN

Bahan-bahan :
Seekor ikan patin sederhana besar, dibersihkan dan dipotong 5
(Boleh diganti dengan ikan lain seperti tenggiri, ikan merah, pari dsb nya)
1 biji bawang besar, dimayang
3 biji bawang putih, diketuk
2 inci halia, diketuk
1/2 ibu jari belacan
1 batang serai, diketuk
lengkuas, dihiris nipis
1 sudu besar halba campur
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari, dibancuh dengan sedikit air
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
2 pelepah daun kari
3 tangkai daun kesom

Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan semua bawang, halia, serai, lengkuas, belacan dan halba campur
hingga naik minyak. Masukkan daun kari dan kacau.
2. Masukkan cili kisar dan kacau rata.
3. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kacau rata.
4. Tuangkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan.
5. Bila ikan agak masak, masukkan air asam jawa dan daun kesum.
6. Perasakan dengan garam & gula.



Dari segi rasa, ianya lebih kepada rasa asam pedas dengan sedikit perisa kari. Memang agak pedas sebab ada campuran cili dan kari. Ditambah dengan rasa masam. Ikan pula lembut. Pekena dengan nasi panas-panas..fuh !! Tak tau nak cerita lah.... . Rinn suka bila tergigit biji-biji halba campur tuuuu....


Quote:
1.Muna : Mana aci..Muna pasang turbo jet kat gerek Muna !!
2.nhalilah : Heh Heh..itulah pasal.sekali tgk mmg mcm masakan yg lepas tapi yg ini kari + asam pedas !! Kalau org utara mmg siorang suka kari yg masam2..lebihkurang lah tuu rasanya. Krinn org Sgor..kari org sana lebih bnyk santan dan cair aje.
3.Mohd Azhari Azizan : Dah namanya pun orang utara..surelah vote for curry !!!
4.hanieliza : Mai ler..nanti kita bagi semangkuk.
5.Aliza : Tu lah kesnya..konon2nya trying to be kreatif..tak tau yg sebenarnya kes malas nak masak dua hidangan wakakaka !!!
6.kamalina : Sila sila...boleh cuba dulu. Kalau tak sedap..tak yah repeat dah !!
7.fitto : Bukan kreatif tapi kes malas nak buat 2 hidangan..so krinn combine le kedua-duanya. Itu lah fitt pun bz krinn pun jarang melawat ke sana..heh heh...
8.noor : Rinn cari kat econsave...kat Giant pun kekadang ada. Kalau kat pasar basah kat tepi jalan sebelah taman tu mmg tak ada.
9.niza cattyniza : Boleh saja substitute dgn ikan merah...
10.Daalia : Hubby rinn yg suka sangat. Rinn setahun dua kebelakangan ni jer baru reti nak makan.
ps : Nampaknya tak dapat pegi la sebab kitorang balik kg only on Mon evening. Thnx anyway.
11.myquinn : Masak ye esok..jgn lupa cari ikan yg sedap2.
12.kak jie jie : Ada halba campur lagi wangi kak jie jie ooiii.
re : tunjuk2 pun kira part of campaigning....
13.Ain : Kirannya Ain dah biasa lah dgn masakan ini, lah ye...
14.masriyah : Halba campur tu campuran rempah2 biji yg tak ditumbuk lagi..dlm tu adalah halba, biji sawi, jintan etc etc..Kalau carik kat bahagian rempah mesti ada punya..kat Giant or Tesco biasanya ada.
ps : Itu lah lupa pulak ya..kena bunag perkataan "maut" tu...
15.fifi fad : Tuu dia....mahal betoi !!! Tapi kalau tekak dah teringin..pejam mata aje lah bayor tuu...
16.LeeLin : Inovasi lah konon nya tuuu.....
17.zai Kulim : Asam pedas keladi..?? ...Kalau batang keladi tuu mungkinlah jugak !!
18.roylazim : Jgn ditolan monitor screen tuu dah lah kak roy ooiii...
ps : Tolong check PM Kak Roy ye ...
19.jeff : Ikan patin ni biasanya terkenal di Pahang dan Perak kot. Di Melaka tak pasti pulak...
20.Linda anna kaori : Jemput makan...







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net