Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Mar-2008 01:47 Email | Share | Bookmark
CREAM CHEESE BUNS

Proofing stage
Bubuh mexico topping
Sebiji bun menunggu nak masuk oven
Dah siap dibakar
Panas-panas lagi niii...
Keratan rentas
Masa ronda-ronda dunia Blogspot, Rinn singgah sekejap kat Dapur Auntie Yochana. Memang Rinn sentiasa kagum dengan resipi-resipi yang beliau hasilkan. Bukan sahaja pelbagai, bahkan kekerapan beliau meng"update" blog beliau juga membuat kita semua sentiasa teruja untuk melewati blognya.
Rinn sebenarnya ronda-ronda cari resipi Cheese Buns sebab hari ni masak lauk-pauk yang bukan favourite Acik Alya. So, sebagai gantinya Rinn nak buatkan buns untuknya. Oleh kerana stok cheese ada ( Cream cheese, Mozzarela, Cheese Slice..Amboiiiiiiii..!! Gemok laaa macam niii.... ) hendak juga rasanya mencuba buns yang ada cheese. Mulanya nampak Cheese Buns biasa aje tapi tak de pulak resipinya. Hopped here..hopped there..Rinn stumbled upon these cutey buns. Looked and "smelled" so tempting, appetizing. Frankly, I could really smell the taste..Uuuuu.. . Macam mana tu..Boleh bau dia punyer rasa. Those reminded me of Mexican Buns..Papa Roti..Roti Boy..or whatever you may called it. Nak try lah !!!



CREAM CHEESE BUNS
Source : Aunty Yochana

Bahan-bahan :
325 gm High Protein Flour
1 camca teh Bread improver
1/2 camca teh Garam halus
1 1/2 sudu besar Susu Tepung
60 gm gula caster
120 ml air
10 gm Yis mauripan
1 biji telur
45 gm majerin

Cara-cara : (Diubahsuai ikut cara manual...)
1. Campurkan gula dan yis ke dalam air dan biarkan seketika sehingga kelihatan sedikit berbuih.
2. Campurkan kesemua bahan-bahan kering yang lain.
3. Tuangkan air bancuhan yis sedikit demi sedikit ke dalam campuran bahan-bahan kering dan gaul
dengan hujung jari.
4. Uli sehingga doh elastic dan kenyal.
5. Perap doh selama 45 minit atau naik dua kali ganda.
6. Bulat-bulatkan doh seberat lebih kurang 40gm dan perap lagi 10 minit.
7. Isikan inti cream cheese dan tutup rapat dan kemas.
8. Letakkan ke dalam bekas aluminium foil yg sesuai saiz. (Lihat gambar)
9. Perap lagi selama 45minit.
10. Paipkan mexico topping dalam bentuk lingkaran dan bakar pada suhu 180 darj cel selama 15min-20min.

Cream cheese fillings:
* Gunakan hand whisk untuk mencampurkan kesemua bahan berikut. Putar sehingga berkrim.

120 gm Cream cheese
30 gm. icing sugar
1/2 camca teh esen vanilla

Bahan-bahan Mexico Topping:
75 gm majerin
60 gm gula icing
1/2 camca teh esen vanilla
1 biji telur, dipukul sedikit
75 gm tepung kek
** Rinn tambahkan sedikit instant nescafe utk membangkit bau mcm mexican bun.

Cara-cara membuat Mexico Topping :
1. Putar majerin dan gula icing sehingga berkrim.
2. Masukkan telur dan teruskan memutar. Masukkan esen vanilla dan instant nescafe.
3. Masukkan tepung dan putar sebati.
4. Masukkan ke dalam piping bag dan ketepikan.


Ala-ala Mexican Buns kan. Yang tu sebenarnya membikin Rinn nak cuba buat. Kira macam ada kombinasi Cheese Buns dan Mexican Buns gitu.



Nampak macam muruku pulak coil tu ye....



Tapi bila dah dibakar, topping tu akan mencair dan akhirnya mengeras tapi rapuh...dan yang paling penting ia telah mengeluarkan bau yang sungguh wangi dan harum satu rumah !! . Serupa macam kalau kita lalu depan kiosk Papa Roti !!


Memang sedap. Acik Alya makan total of 4...ooppppss, maybe 5 in a day !! Sukanya dia dengan roti. Just name any..she can really help herself as much as her stomach can occupy. Perut dia ni kecik aje..orang pun kecik tapi kalau makan roti..kusssss semangat !!


Quote:
1.Yati yadami : Sungguh betul...baunya tu yg buat tak tahan...Alya ni kalau pi Supermarket dan nampak Papa Roti dan yg sewaktu dgnnya..sure mintak punyer !!! Heh Heh..time rajin..rajinlah mak Alya nii..time malas, jgn kata apa lah !!!
2.baipower : Nak pos ke alamat mana ye ?? Taklah hari-hari masak spesel..sesekali tu adalaaaah. Mixer kakrinn tu boleh buat uli roti tapi hooknya dah cedera, masih tak dapat replacement. Tu yg kena pakai muscle popeye ni..tapi taklah seteruk mana sebenarnya. Anggapkan aje sebagai exercise tangan..heh heh. Uuuu..jadi petugas pilihanraya ka??? Hmmm..mcm2 boleh dimasak ni. Rujuk ajelah kat FP masak2..kalau Kakrinn buat sandwich aje..Isian nya boleh dipelbagai...telur, tuna, sardin, salad telur, sambal, jem dan sekaya pun ok..
3.boxhousestudio : 50 ketul pun boleh KakTun ooiiii.... ;-D
4.lina@alma : Banyak makan..tapi banyak exercise , So back to square one !!! Jgn makan bnyk lepas tu tidoq..abihlah !! Ishhh..kalau tak makan tapi gemok jugak tuuu..maksudnya gemok angin laaa...sebab bnyk makan angin !! Isshh..jgn tak makan ooo..nanti masuk angin perut tuuu..!!!
5.ida isk : Alamak ida niii...Mana lah nak ada !! Ida pun dah lama tak meroti...cian BM ida tu !! Nanti merajuk pulak dia
6.Lee Lin : Sikit tak boleh..banyak tak pe !!!
7.Haniss : Iya..iya..patut sungguh kalau Haniss juga mencubanya !!!
8.MaDiHa : Tu lah pasal...jadi ibu ni selalunya kena follow selera suami dan anak2 sebab diorang tu majoriti. Kalau masak ikut selera diorang kira ok dan selamat lah makanan yg kita masak. Tapi kalau ikut selera kita..heh heh heh..ada kemungkinan tak laku ...Last2 kita jugaaaaak yg kena perabih !! Kenalah sacrifise ye MaDiHa...Itulah, kena tunggu Haziq besar lah pulak ya.
9.Muna : Org semua hambat pakai jet..Hang hambat pakai gerek, sabit la tertinggal !!! ..Lawak jer nooo....
10.MamaFaMi : Ape nak buek..dah ditakdirkan begitu. Memang payah sikit nak tackle selera Alya ni..cerewet sikit pasal makan. Mujurlah ada jugak seleranya pada roti...kalau dak tak taulah nak bagi makan apa. Kalau makan nasi lauknya mesti nak seafood esp sotong, udang, ketam..itu pun nak kena masak sambal tumis. Kalau resipi lain... sebelah mata pun tak tengok.
11.maklang : Heh Heh..apa-apa ajelah..tapi coil2 tu semuanya akan cair bila dah masak !! Oik..ye ke KakTun suka pusing-pusing tuuu..nanti nak usha tang mana yg dia suka sgt tuuu.. ;-D
12.Zura : Tu tak kira baunya lagiiii......memanggil-manggil je ye !!
13.liana : Kalau lalu depan kedainya mesti beli jugak !!..Malas nak buat selalu..sebab tak larat nak uli tepung. Ha ah..topping tu memang akan jadi rangup. Kalau dah tak rangup pun anytime boleh panaskan kembali dalam oven dan dia akan kembali rangup.
14.kamalina : Resipi asal guna mixer tapi sebab mixer kakrinn tu doh hooknya cedera, so terpaksalah uli dengan tangan. Taklah seteruk mana sebenarnya kalau setakat 1/2 kg tepung tu ok lagi. Dulu-dulu pun krinn biasa buat roti tak naik..sebab tak tau tips and tricknya tapi lelama booooolehlah..not bad jugak hasilnya. Kalau takut nak cuba lagi sampai bila pun takkan pandai..mcm lah aimi dok buat CC deco tu..berkali-kali cubakan..Naah, hasilnya dah terserlah di depan mata.
15.MaMaAiNa : Haa...nampaknya MamaAina kena buat sendirilah macam tuu, baru puas makan !! Waaah..baguslah tuu, at least diorang tahu yg MamAina ni pandai buat donuts !!
16.zira : Cuba dulu. Menguli dengan tangan tu taklah seteruk mana...Anggap aje mcm exercise tangan !!
17.zai Kulim : Ha ah..mencair tapi bila dah masak topping tu akan rangup.
18.Sabrina : Laaa...memanglah akan cair. Yg kat FP Mama pun cair jugak. Cuba check..Kat FP mommy D&D and others pun cair jugak..heh heh..kat mana yg Sab nampak tak cair tuuu. Sab fening ye
19.Aliza : Just try ur luck !! Kakrinn dulu-dulu pun gamble jugak. Kalau tidak, sampai bila pun kita takkan tau kemampuan kita. InsyaAllah, liza mesti boleh punyer !!
20.syasya22 : Boleh..bak mai ticket Air Asia..Krinn antor sampai depan pintu pejabat . Heh Heh..pasai apa yg geram sangat tuuuuu...???
21.cikinur : Ok, jgn lupa try and habak hasilnya nanti. Jangan perap resipi nanti jadi pekasam pulak !!
22.Ana : Oiikkk...Maziah yg terrer buat kek pun order kek dari Ana. Ni sudah pasti Ana lagi terrer dari dia..Uisshh, ni yg buat nak rasa kek Ana ni. Mai ler...tapi kena bawak pengeras kek choc moist sebiji dan cupcakes sekotak !!!
23.hanieliza : Alaaaa kaliza ni, kakliza tu ribu-ribu lemon kali lebih rajin dari Rinn, setakat buat roti tutup mata pun ok ! Heh Heh...sesat2 sampai depan pintu rumah rinn tak pe..kalau sesat sampai tang lain... ???
24.Siti zaisufi : Walaikummussalam.
25.Bonda : Gelojohnya Bonda Ecah niiiii.....
26.mamasya : Untuk resipi ni krinn dapat 12 ketul kalau setiap ketul tu ditimbang seberat 40gm. Lebihkurang sebesar kuih pau. Nak buat besar2 oven tak leh masuk banyak bila bakar sekali gus. Nak bakar banyak2 kali seganlah pulak !! Heh Heh..Selamat "memangkah" ....Jgn "merait" ye..
27.Wa : Jgn sampai banjir keyboard udah lah ye !!
28.Daalia : Alamak..kita tertinggal ketapi laaaa. Thnx VM for the invi. Tak larat tak larat pooon..sure Lia akan masak a few dishes and cakes masa majlis tuuu...Pasti meriah !!!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net