Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 3-Mar-2008 07:13 Email | Share | Bookmark
KEK MARBLE MOCHA

Dah siap dilapis-lapiskan
Siap dibakar
Keratan Rentas...
Ok, seperti yang dijanjikan, kali ni rinn tampilkan Kek Marble Mocha yang rinn buatkan untuk puteri-puteriku di asrama pada hujung minggu baru-baru ini. Sebelum ke asrama sempat singgah ke opis sorang gang FP yang banyak membantu dalam urusan pos-mengepos barang sepanjang 2 bulan yg lepas!! heh heh...Bagilah dia rasa walaupun tak sempat berbual langsung sebab dia ni begitu sibuk hingga nak ke toilet pun tak sempat !! Iye ke sampai begitu sekali punyer sibuk...Nak angkat kepala pun tak sempat..Dipendekkan cerita masa sampai kami just say Hiiii...%&$#$#@%%&&&*^&%$...Bila nak balik just say Bye..Call me!! Ayat yang kat tengah-tengah tu menggambarkan bahawa kami tak berbual apa2 pooon. Tapi lepas opis hour dia called balik...bla bla bla bla...macam-macam jugak kami sembang sama gelak ketawa sakan. Mujur dia kata sedap..Kalau tak sedap, tak Rinn post kat sini !!!
Ok, back to the future..Kek Marble Mocha ni rinn jumpa kat FP Mak Lang yang suka ulampegaga. Menurutnya dia teruja sampai terkinja-kinja nak buat lepas tengok kat dapur Kak Liza kita tuu Dah kita tengok hasil airtangan Mak Lang & Kak LIza, jom kita tengok hasil air tangan dan jari-jemari Rinn pulak.



KEK MARBLE MOCHA

Bahan-bahan :

Bahan A
250 gm butter, Rinn guna marjerin
210 gm gula kastor
5 biji telur ayam
50 ml susu segar

Bahan B (Ayak bersama)
240 gm tepung gandum, Rinn guna tepung kek Nona
1 sudu teh baking powder

1 camca teh mocha paste
1 camca teh nescafe

Cara-cara :
1. Pukul majerin dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan mocha paste dan nescafe. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Alas loyang dengan grease proof paper dan sapu sedikit marjerin di sekeliling dinding dalam loyang.
8. Sudukan adunan selapis demi selapis hingga habis.
9. Bakar adunan selama 45 - 50 minit dengan suhu 175 darj cel.



To my surprise, Alya yang cerewet soal makan tu pun suka pulak kek ni. Sehingga dia tak puas makan. Iye lah kan..Rinn dah bahagi-bahagikan kek tu untuk kakak-kakaknya di asrama dan sedikit untuk food tester kita tuu heh heh heh .
Bila Alya ngomel tak puas makan, Rinn pun janjilah kat dia yang Rinn akan buatkan lagi....soon !..Very soon actually. I baked it yesterday !!! Nanti lepas ni Rinn share Marble kek yang Rinn buatkan untuknya..but it was not the same recipe anyway. Tunggu kemunculannya...


Quote:
1.Mohd Azhari Azizan : Mungkin tidak..sebab selalunya KakRinn bekalkan lebih sikit utk diorang share dengan kenkawan terdekat. Kita pun paham..budak2 kannnn...mesti bila nampak teringin jugak nak rasa !!
2.JASMIN : Alamak..Kakrinn dah buat pon lagik satu...tapi tak lah pulak amik gambar step-by-stepnya..Sabor ye, next time kalau kakrinn buat lagi..InsyaAllah kakrinn amik gambo step-by-stepnya ye. Tak de lah complicated mana pun..cuma mungkin Jasmin tak pernah tengok org buat kot..Kalau dah pernah tengok..sure kata...Aaahh, kacang aje rupanya !!!
3.baipower : Kalau tak de mocha paste pun tak pe..bubuh extra instant nescafe tuu, should be okay already. Hari ni jugak noraini boleh singsing lengan.... ;>
4.hanieliza : Biasalah KakLiza..Kek dan masakan KakLiza ada bertaburan di atas bumi maya ni....Bila Kakliza balik AS..calling2 ler..boleh rinn buatkan sebijik dua...heh heh heh.
5.baipower : loyang bulat 22cm.
6.Bonda RaqynR : KakRinn pi kopak kulit zebra..pas tu tempek aje atas kek tu
7.nna : Jangan salahkan tangan..kena rajin-rajin mencuba, InsyaAllah nna akan gembira bila berhasil nanti.
8.liana : Ramai dah try kek ni dan feedbacknya memberansangkan. Cubalah....
9.aida : Oooppss..basah nanti keyboard tuuu.
10.sue : Alamak...nak kena pos ke ni ??
11.Aliza : Yg penting rasanya tuu...rupa kita boleh bagi cantik dengan rajin membuatnya..Practise makes perfect !!
12.nhalilah : Laaa...kakrinn yg ada loyang kek pun guna loyang kuih talam tuuuuu...cuba tengok betul2 !! Haaa.jangan tak percaya. Ni kes main capai aje loyang apa yg sempat..heh heh heh.
13.Sabrina : Hmmm..memang 2 thumbs up !! Sedap..sebab ada kelainan pada lapisan mocha tu. Kek marble yg biasa hanya dilapis dengan perisa koko..tapi yg ini ditambah perisa coffee/mocha..tu yg yang ada kick lebih sikit !!!
14.MamaFaMi : Ssshhhhhh...jangan pecah rahsia... Kita sama kita tau dahlah. Belang tu rinn pi kopak kulit zebra dan tempek aje atas kek tuuu...Kalau mama pi zoo dan terjumpa zebra yang tak ada stripe..haaa, tu rinn punyer keje laaaa...
15.umi-kal : Sebenarnya rinn dah tau cara nak buat kek yg berbelang begitu sejak kecil lagi sebab mak n arwah abah memnag suka buat kek ni esp bila raya. Buat banyak dan agih2kan kat sedara-mara. Ada caranya tuu..InsyaAllah kalau rinn buat lagi rinn akan tunjuk step-by-stepnya.
16.unnamed : ..Biasa-biasa aje...
17.Daalia : Ha ah lah Lia ooiii..belang-belang lah pulak ni. Buat sampai 2 kali..next entry pun kek zebra gak !! Nak wat camner kan..kan Lia pun tengah seronok baking membaking ni...siap pi kelas Lynn & Ida lagi. Kalau tak dipraktikkan sia-sia lah usaha, tenaga & masa. Ni Lia dah masuk kerja balik..sure weight boleh reduce..fening pasal kerja..tak cukup makan/tidur..mcm2 lagilah. Apa2 pun take good care of ur health yaa...
18.Linda@anna kaori cake : Tu lah itu hari teringin sgt nak ikut Mama & Ana tapi ada aral pulak..dekat aje tuuu, Desa Murni tu tempat KakRinn bertendang duluuu....jgn tak tahu !!!
19.Ana : Cian kan zebra tuuu... Heh Heh itu orang paling bz ka..InsyaAllah kakrinn sampaikan salam Ana nnt !
20.MaDiHa : Mak dan arwah abah yg ajar camner nak buat belang tu masa rinn kecik2 dulu..ingat sampai skrng !! Iye lah..anak teruna rinn tu no prob kalau psl makan..cuma kak cik dia tu yg cerewet sikit..Tu yg skrng ni kena tackle selera dia kalau nak tengok dia makan banyak..kalau tak, hmmmm...bukak tudung saji..tengok sbelah mata aje...
21.kamalina : Yg ini mmg sedap sebab kokonya ada ditambah perisa coffee..Yg marble biasa tu tak de kan..just koko jer. Cubalah...jgn simpan aje !!
22.ida isk : Kalau kuda belang lagi sedap...Kita buat zebra golek wakakakakakaaa...
23.krafbonda :
24.cakcibur : Kalau cak tengok sekali pun cara buatnya mesti cak kata..Aaaahhh, kacang jer rupanya !!! Taklah susah mana..Ni kes tak pernah tengok cara buat je. Kalau dah tau mudah aje.
25.Haniss : Ok,,kali ni jgn teruskan angan tu..zass aje ke dapur, sure Haniss akan sukakan hasilnya. Belang2 tu belakang kira...cuba rasa nya dulu.
26.lee lin : Heh Heh....tak pe krinn paham !!
27.Zura : Selalunya krinn guna Planta atau Buttercup.
28.Eryne Jasmine : Kalau ikut mak n arwah abah..diorang dulu2nya tak panggil kek marble..simply kek belang. Krinn belajar buat belang2 tu masa sekolah rendah..ingat lagi sampai sekarang...
29.M Zaidom : Memang sedap !!
30.mamazieza : Tu lah buat pun satu adunan..bila dah bahagi2..dapat sorang sikitlah. Tu yang Alya suruh buat lagi..next entry ya...
ps: Sama-sama. Sebenarnya ada lagi tu mama..cuma tak de kotak yg sesuai. Yg ada tu besar sgt !! Any news..habak tau!
31.mamasya : Kalau pakai butter..leceh nak kena thaw kan dulu. Pakai majerin..boleh zasss terus ceduk dari tinnya. Ada beza ke..kalau pakai butter or majerin ?? K.Rinn hentam aje...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net