Want your
own Fotopage?







 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 1-Mar-2008 11:33 Email | Share | Bookmark
TRIPLE CHOCOLATE CHIPS MUFFINS

Sebelum dibakar
Masih belum dibakar
Aaahh...dah siap bakar pun..!
Minggu lepas buatkan muffins kat puteri-puteriku..bukan puteri-puteri umno ye puan-puan walaupun sekarang ni tengah demam pilihanraya..sama meriah macam Hari Raya. Kidnap resipi dari dapur Mummy Jam. Jauhnya rinn pi kidnap resipi ye, sampai ke Singapura !! Tapi Puan resipi ni tak pun bawak-bawak mai wang tebusan. Thousand apology laa mummy but thanx for your courtesy. Kita buat jer lah ya...



TRIPLE CHOCOLATE CHIPS MUFFINS
Adapted from : Mummy Jam's Chocolate Chips Muffins
Makes 12 big size muffins

Bahan-bahan :
250gm butter
200gm caster sugar
300gm self-raising flour
4 eggs
4 tablespoons cocoa powder
25gm dark chocolate bar, melted using double-boiler
* Rinn tambah 3 sudu besar susu segar
Chocolate chips
White chocolate chips & Strawberry chips

Cara-cara :
1. Gunakan mixer, pukul butter dan gula hingga berkrim dan lembut.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Ayak tepung bersama serbuk koko. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan.
Teruskan memutar.
4. Masukkan coklat yg dicairkan.
5. Masukkan chocolate chips dan putar sekadar sebati.
6. Sudukan ke dalam papercups dan taburkan chips coklat tiga warna ke atasnya.
7. Bakar pada suhu 175 darj cels selama 15mins - 20mins.




Bila siap dibakar, elok naik membumbung seperti biasanya. Tapi ada sedikit kesilapan pada setting pembakarannya..Terbubuh api atas dan bawah pulak. Sebelum tu bakar roti untuk breakfast lah tu, lupa nak adjust ke api bawah saja. Mungkin terlebih bakar sebab chips di permukaan muffins hampir cair. Oleh kerana rinn menggunakan papercups saiz besar maka rinn dapat sedozen muffins. Makan seketul pun dah terasa kenyang.



Bila bawak kat anak2 diorang kata warna-warninya muffins mak kali ni. Yang bestnya chips kaler-kaler kat atas memberi tiga rasa yang berbeza..rasa coklat, coklat putih dan strawberry. Muffinsnya seperti biasa..rasa coklat laaa... . Minggu ni pulak sempat buatkan Kek Marble Mocha. Haaiii...tiap minggu buatkan kek kat diorang ya !! Nantikan kemunculannya pada entry akan datang..!!



Quote:
1.rani : Baik-baik saja. Ada-ada saja lah Rani ni..
2.maklang : Ha ah...chips putih tu mmg ngada-ngada sikit, tak leh kena panas lelama, mesti cair tapi saja gatai nak boh jugak !! Bior lah dia kat situu...Agaknya yg putih n pink tu mmg jenis bahan dia tak sama dgn kandungan koko dlm choc chips. Tu yg mencair...
3.ezura : Heh Heh..sure Jihan seronok tengok kaler-kaler gituuu...
4.hanieliza : Biasalah KakLiza..budak2 bila dok asrama ni sure boring dengan masakan asrama..sesekali hendak juga merasa masakan mak. Kita pun paham tuu...Nampaknya KakLiza kena buat banyak muffins lah ni..boleh anak KakLiza share dgn kenkawan dia..
5.unnamed : Taklah pandai mana..cuma suka mencuba !!
6.gzambutik :
7.Aliza : Waalaikummussalam. Cubalah buat dan rasa....
8.Noor : Alamak..syian nyer anak Noor..meh anutie buatkan..nak ??!!
9.dOd : Fuh..camni kalauuu....boleh jadik fotographer buku masakan lah..heh heh heh..(dengan perasannya !!!)
10.mamaella : Sebab ada stok choc chips yg kalerful tu..Dah lama sgt disimpan..sebelum expired baik kita gunakan !
11.syasya22 : Kalo peknan terpaksalah KakRinn DHL muffins tu ke syasya..takut dipersalahkan bila baby lahir asyik meleleh ayaq liuq !!!
12.jeff : Nak wat camner !! Dah memang hantu coklat....
13.nhalilah : Kalau oven yg tak de fan elok bakar pakai api bawah aje..esp kalau oven tu kecik. Kalau nak pakai api atas/bawah..kena oven yg ada fan dan saiz oven selalunya lebih besar..kalau tak..nanti cepat hangus permukaan atasnya. Wallaualam..ikut pengalaman kakrinn lah nie.
p/s : Yg penting kemahuan tu ada..cabaran dan dugaan boleh diharung bersama, semoga selamat menempuh segalanya. InsyaAllah berjaya. Heh Heh..tak de rezeki lah tu..kalau dak dah lama kita jumpa kat BP.
14.Sabrina : Haaa....Mai dah peminat coklat niiiiii... . Dok tunggu laaa, bila Sab nak beli oven dan start baking membaking niii..???
15.Ana : Heh Heh..serupalah dgn anak bongsu KakRinn...dia cubit satu-satu choc chips tuuu...
16.Kelly Lee : Salam Kelly. Ha ah lah, lama benor u tak singgah dapur I..singgah tunjuk diri laaa. Dok peeping peeping aje mana aci !! Dah beli barang tu kira one good step..and the next step will surely follow suit..Tak lama dah tuuu. My prayer will always be with youu...Good luck ya !
17.sinnchan : Waalaikummussalam. Rinn sekeluarga ok jer..harap akak pun gitu juge ler. Ikut pengalaman kak oooiiii...Dulu2 pun biasa hangus kek esp yg kat atas..oven dah lah kecik, pi pakai api atas/bwh maunya tak cepat hangus !! La ni cerdik la sikit..sikit jer...
18.Tganu Boutique : Waalaikummussalam. Ishhh..tok sah lah puji2 sgt. Biasa2 aje kakrinn ni pun..dah namanya pon manusia, ada rajin dan malasnya, ada pandai dan bodohnya. Tapi kalau ada kemahuan semua ok belaka. Kakrinn tak de lah edit tara mana. Sekadar pindahkan gambar kat Microsoft Powerpoint..bubuh border lebih kurang, pastu rekalah apa yg patut. Benda2 tu semua ada kat toolbar..tinggal guna saja. Selebihnya adalah kreativiti sendiri..Nak edit kat McPaint, Photoshop dan mana software yg lain pun boleh jugak, ikut kesesuaian masing2 lah ya.
19.Bonda RaqynRafiqin : Sabit jer Bonda tu kerja..kalau dak Bonda pun mesti jadik mcm KakRinn..Rasanya Bonda lagi lebih rajin masak. Sedangkan sekarang yg masih bekerja tu pun sempat lagik amik order kek...heh heh heh...Ngaku jer lah yg Bonda tu rajin sebenarnya. Usul mu ditolak se empatsegi suara....
20.Nur : Oooopsss...ada apa dengan word :menggoda" tu pulaaaaaaak ??? Ni mesti ada kejadian yg tak diingini telah berlaku ! Muffins tu dah di mekap kan..mestilah lawa !!!
21.MamaFaMi : Saja carik pasal walaupun dah tau chips kaler2 tu akan cair..bior jer lah dia cair kat situ. Dah lama sangat Rinn simpan diorang..nanti expired plak..kitaaaaa jugak yg rugi !!!
22.mummy jam : Oooppsss...Puan recipe dah mai..ada bawak wang tebusan kaaa..??? Or nak amik balik recipe ?? Heh Heh Heh..lawak jer nooo..Thnx la mummy...I'm afraid I can't give you these..dah abih !!! Next trip lah ye...
23.ezura : Haaa..that's what we call being creative, pandai carik option lain bila tak cukup bahan. Good job dear...and glad to hear that you liked it.
ps : Awat tak hantaq mai coklat yg bertimbun2 tuuu...kan kakrinn ni hantu coklat !!! ( Muka tak malu betoi...)
24.ida isk : Dah tua...tu yg lupa itu lupa ini..wakakakakaaa....Sila-sila..buat lah muffins tu but as what MamaFami said..nanti chips kaler2 tu cair dan mencacatkan rupa muffins pulak, kalau tak kisah tak pe !!!
25.WKS : Cukup ke...???
26.Muna : Tak pe lah..Muna tengok aje..Yg Rinn ni..masak..tengok dan MAKAN !!! Dah berapa kalori tambah tuuu..!!!
27.Wa : Heh Heh..lebih sedap jika dapat makan kaannn...
28.misliha : Jelingan Manja ye KakMis...Sihat dan Ceria ka hari hari Kak Mis???
29.mamazieza : Ha...tu bagi hint nak suruh kita buatkan lagi lah tuuu !!! Mana boleh tak sedap..unless mama derhaka pada resipi !!
30.nabialishad : KakRinn beli kat kedai bahan2 kek laaa..Kat super pun kekadang ada, intan.
31.jake :
32.Roylazim : Layan selera budak-budak akak ooiiii..... ;-D
33.Ibu NF : Ayoo..sampai nak jilat screen monitor. Jangan Bu jangan..nanti org kata giler pulak !!! Buat aje lah...
34.Daalia : Aikkk..kata dah tak nak kek..Boleh bagi kalau nak tapi kalau berat badan naik don't put the blame on me..Blame it on the cake
35.MaDiHa : Kakrinn kalau muffin tak naik membukit kira failed lah..Kalau cupcakes ok !
36.kamalina : Cantik tuu sebab nak pancing selera budak2 niii haa.....
37.aimicollections :
38.amimicollections : Ok..Ok..thnx..nanti boleh cuba ye !!!
39.Eryne Jasmine : Aikk...dah ok ke dengan selera makan..Ingat dok uek uek lagii....






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net