Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 25-Feb-2008 04:45 Email | Share | Bookmark
PAU KUKUS YANG TER"BAKAR" & SAMBAL BELACAN SIAM

 
 
 
Lain kali kalau nak masak apa-apa check dulu gas tuuu !! Itu lah pengajaran yang rinn dapat malam kelmarin. Bukannya tak aware yang gas tu dah lama tak tukar tong tapi dok yakin situuuu lah kata ok lagi tuuuu. Tong spare memang tak ada. Buat pau tu ok lah..masa dok perap nak bagi pau tu naik, rinn pun jerang lah air kukusan. Tup-tup..eh! Naperlah senyap aje pulak bunyi kukusan tuu. Tengok-tengok rupanya api dah padam !! Alamak...pau-pau semuanya dah naik gebu tapi nak kukus gimana ni . Kalau ikut resipi pau yang lain..boleh digoreng saja..tapi nak goreng pun kena pakai api jugak. Hmmmm...Rinn bukan ada pengukus letrik. Nak kukus pakai rice cooker.nak kena jadik Mc Gyver pulak.. . Last-last, tak pe lah kita try masuk oven dan bakar walaupun tak pernah dengar lagi kuih pau bakar. Tapi kalau diikut dari adunan..pau ni serupa roti aje dak...pepandai jer dia ya. So, inilah hasilnya !!


Alhamdulillah naik cantik dan elok. Bila disapu butter immediately lepas keluar oven sepertimana yang MamaFaMi dok uar-uarkan selalu tu..berkilat-kilat lagi. Resipi untuk dohnya adalah seperti berikut..refer kat packet yis mauripan. Intinya ikut selera masing-masing tapi Rinn bubuh inti daging & kentang.

PAU

Bahan-bahan :
500gm tepung high protein
1/2 packet yis mauripan ( satu packet 11gm )
1/4 cawan gulapasir
Air suam 1 1/4 cawan..Boleh tambah kalau tak cukup lembut.
1/4 cawan minyak jagung ( Rinn guna minyak masak aje..)


Cara-cara:
1. Bancuh gula dalam air suam hingga larut. Masukkan yis sekali dan biarkan
seketika hingga air nampak berbuih.
2. Masukkan tepung dalam mangkuk besar dan tuangkan air bancuhan gula dan
yis tadi sedikit demi sedikit.
3. Gaul tepung dengan hujung jari sehingga air habis. Masukkan minyak dan uli selama 15minit sehingga
doh kenyal dan licin, tidak melekat pada tangan dan tepi mangkuk.
4. Bulat-bulatkan doh seberat 40gm setiap satu. Biarkan 10min-15min.
5. Bubuh inti dan tutup rapat doh.
6. Lapik dengan daun pisang/plastik/kertas minyak. Perap selama 30 minit sehingga naik elok.
7. Kukus selama 10minit.
* ( Dalam kes ini Rinn bakar selama 20minit )



Walaupun resipi ni resipi pau kukus tapi bila dibakar ianya nampak sama elok macam roti. Untuk 1/2 kg tepung tu dapat 16 biji pau. 3 biji Alya bawak bekal ke sekolah, satu dia makan dua lagi bagi kat kawan-kawan..balik dari sekolah dia makan lagi 5 biji . Ken pulak bawak bekal ke sekolah 2 biji..balik sekolah makan lagi 3 biji. Diorang suka sebab rinn bubuh inti daging dan kentang. Kalau Rinn bubuh inti kelapa alamatnya Rinn & dear hubby aje kot yang makan !! Marisa pulak tak suka pau. So, selebihnya Rinn yang makan.



Beginilah rupanya Pau Bakar Rinn bila dibelah dua. Alya tak makan tengah hari sebab kekenyangan makan 5 biji pau dirumah dan sebiji di sekolah

Habis cerita Pau Ter"bakar"..meh nak share cerita Sambal Belacan Siam. Ari tu bagi resipi tapi sendiri tak buat lagi. Bila balik dari Koh Samui , Rinn dah buat Sambal Belacan Restoran Siti Aisyah di Danok tu..sebanyak 3 kali !! Heh Heh Heh..jangan marah ya sebab dah jatuh cinta sangat. Mulalah berulang alik pi beli ulam-ulaman termasuk ini pucuk janggus. Rinn suka daun cekur muda tapi semenjak musim kering dan panas melanda pokok cekur Rinn dah mati.. . Di pasar susah pulak nak dapat yang muda-muda. So, inilah dia Sambal Belacan hasil tumbukan lesung batu Rinn. Pn Siti Aisyah bilang dia guna blender aje sebab kena buat banyak, tak larat nak tumbuk. So, Sambal Belacan dia agak cair sedikit. Pun begitu..rasanya tetap membuatkan Rinn teringat-ingat !!!



SAMBAL BELACAN SIAM

Bahan-bahan :
11 biji cilipadi...yg halus2 dan panjang2 tuuu. Kalau yg jenis kecil2 kena bubuh banyak lagi laaaa...
1 biji cili merah
4 biji bawang putih
1 biji bawang merah
Belacan 4in x 2in (Dibakar)
4biji - 5 biji limau kasturi (Diperah jusnya)
2 sudu gula
Tumbuk semuanya kecuali jus limau. Bila dah lumat baru perah limau dan gaul. Kalau suka lumat..tumbuklah sampai lumat. Rinn suka yang tak berapa lumat. Bila tergigit serpihan-serpihan cili tuuu....Uuuuuuu tak terkata bestnya !!!




Quote:
1.Lee Lin : Terbakar elok tak pe..kalau terbakar hangus tak ku post entry niii...
2.hanieliza : Mengepau dan menyambal laaa Kak Liza lepas ni...Pedas ooooooooo...pakai cili api punya pasal !!! Tapi lagi pedas lagi tak mau berenti makan !!!
3.MaDiHa : Pau Roti..Roti Pau..adik beradik lah tuuu. Asal-asal semuanya dari tepung dan yis..kukus ke bakar ke..sama saja kan. Makan ramai-ramai memang sedap..lajuuuu jer sampai tak perasan berketul-ketul pau masuk mulut yaa.. Sambal belacan tu pulak jgn cerita lah....
4.sofu : Kena time elok...eloklah dia. Kena time dia kemek..heh heh heh...sorok jer ler !! Meghelit tu..kes sapu dgn butter lepas kuar oven !!! Selain tu..sapuan butter tu boleh membuat roti lebih lembut walaupun dah sejuk.
5.Mohd Azhari Azizan : Kes jadik Mc Gyver ni memang selalu...tambah2 kalau kat dapur heh heh heh. Ha ah...kekadang kalau stay up late at night tertengok jugak retro combat tu. Nak tergelak pun ada. Dulu2 ingat citer mcm tu dah kira ganas abih dah..bila tgk semula nak tergelak pun ada. Nostalgic !! Ya..ulam apa2pun jadik tp krinn kena ada sambal belacan..
ps : Oooo..kat pahang ke. Patutlah tak tau...Kakrinn mengundi kat atas kertas !! X X X..pangkah jgn tak pangkah !!
6.afairuz : Buat ye..nanti teringat-ingat terbayang-bayang pulak selagi tak buat.
7.lina@alma : Jangan panik sudah..kalau panik heh heh..silap2 masuk tong sampah !! Buat chomel2 sebab kukusan kita chomei..kalau buat besar2 nanti melekat antara satu sama lain pulak !!
8.mamasya : Kilat sebab kena sapu minyak lenga !! Ho Ho..Tolong! Tolong! Ada org nak kidnap pau-pau kita..dengan loyang sekali pulak tu !! Pau tu tak pe,,kira halal tapi loyang bagi balik ekkk. AYoyo..dgn sambal belacan apa-apa pun jadik
9.mrsjemain : Ayoo adik..tok sah lah panggil krinn expert..at times ada gak kantoi.kan kita ni manusia..tak lari dari silap. Thnx bebnyklah sbb percaya pd resipi2 di ruangan krinn. Alhamdulillah sekirannya reliable dan dapat membawakan keharmonian dlm rumahtangga An..Dah masuk keje balik ke?
10.mummy jam : Kesian pau rinn tu..maybe I should change the word ter"bakar: sebab bunyinya macam tak sengaja dibakar ye..walhal they were properly baked in the oven !! And they turned out to be wonderful....
11.kamalina : Bila dah dibakar kena panggil roti lah pulak aimi ooiiii....cuma sebab asalnya kuih pau kukus tu yg kena letak pau bakar..pelik ler pulak bunyinya heh heh..Ni baru lepas pekena sambal yg pedas terlampau lah niii...sampai nak berasap telinga !!!
12.kamalina : Ada kat atas tuuuuu...tak ilang. FP ni mmg dah tenat dah...selalu bengong !!
13.PEMANCING IKAN : 3 pinggan jalan tak pe..jangan orang nya yang jalan
14.maklang : Memang adik-beradiklah depa tu..pau roti..roti pau. Ikut style hindu laa..boh minyak lenga !!! Boleh buat cermin punyer berkilat !!! Krinn ok jer...jgn buat lawak bodoh dah lah...
15.Noor : Noor biasa dak makan kat Restoran Hot Chili ?? Rasanya dulu ada kat Tmn Ria and depan Parkson. Yg depan Parkson dah tak de..Yg kat Tmn ria tak tau pulak. Sambal Belacan dia pun marbeles !!!...Mana ounyer style pun rinn tak tau..yg pastinya sedap !!
16.nabialishad : Pau tu kan sepupu sepapat roti gak...pi mai pi mai pun guna tepung & yis !! Alamak...kena pakai enjin dr China baru boleh buat ciskek ka? Sudah kira hebat tuuuu...
17.masihjelita : Good to be kreatif...Lebih seronok kalau hasilnya lebih hebat !!!
18.cek de sam : Alamak..kat sana tak de belacan & cili api ekkk..??? Oh ye ke...tq laa coz make the kuih pau a keeper for you..
19.masriyah : Sebenarnya bukan terbakar pun..dibakar elok-elok dalam oven tuuuu. Alhamdulillah..hasilnya cukup baik. Sambal Belacan tu jangan ceritalah melelehnya...berasapnya..akibat kepedasan !!!
20.mamazieza : Seb baik gebu, kalau keras kematu..baling anjing pun pengsan !!! Tak dan nak antor dah abih anak2 ku tibai...heh heh heh. Lambat seminit jer ma...
21.Daalia : Padan muka sendiri..kena pulak masa tu dah pukul 11 malam. Mana ada kedai bukak kecuali 7-Eleven, mana ada gas!! Ok lah tu kan..Seb baik tak ku rebus pau tu dlm rice cooker . Basically adunan pau tu pun mcm roti gak..so, bakar pun tak pe. Saja nak gempak...
ps : So, skrng dah boleh makan mcm2 lah ye..tapi yg berangin tu cuba elak lagi lah. Kalau perut masuk angin..haru nanti jadiknya. Selamat kembali bertugas ya..
22.jeff : Ape nak buek..FP dah dimonopoli oleh tukang masak-tukang masak amatur !! Yg pro pun tak kurang jugak sebenarnya..!! Apa salahnya kan..ada kemudahan ICT..kita guna ajelah utk kebaikan bersama. Jeff pun sesekali selitlah Mem-In-Action kat dapur !!
23.nhalilah : Mula-mula tu panik jugak sebab dah tengah2 malam..mana ada kedai bukak. Mujur idea tu dtg segera..kalau dak rasanya pau tu dah naik....turun semula semula lah jawabnya !!! Kakrinn rasanya semua ulam dah cuba cuma jering aje belom..tak tau kenapa ??
24.Muna : Gorgeous sbb dah sapu minyak lenga..!!! ..Ayooo..Muna allergic dgn belacan kaaa ???
25.sue@ummi madihah : Pau dan roti tu mcm adik beradik..lebih kurang sama aje rasanya. Bila ada kesempatan pi lah ya..tengok tempat orang.
26.chendana : Gitu lah drama swasta kakrinn kat dapur !!! Ok, nanti krinn usha pi dapur chendana...entah chendana lukis muka krinn apa???
27.Sabrina : Iye lah tu Sab...Kalau ter'bakar' betul sure kakrinn tak post entry ni !!! ... Simpan cerita buat kenangan. Tapi ALhamdulillah, mmg elok pun..lebihkurang roti jer. Sambal tu sedap..tapi pedas nyer amat...! Pedas2 pun dah 3 kali buat..heh heh heh
28.sinnchan : Tak leh lah nak spare satu tong lagi..tak de tempat nak sorok kat dapur rinn yg chomei ni. Dah penuh dgn barang2. Sebenarnya kat kepala hos tong gas tu ada meternya. Boleh tau kalau gas tu masih ada bnyk lagi or nak habis dah. Kita ni aje yg tak mau check..Haa, kan dah padan dgn muka sendiri ! Org kita pun sebenarnya tak kurang pedas jugak kalau nak banding dengan Siam..esp kat belah2 Melaka tu. Cili padi selalu ye....
29.sinnchan : Wow !!! Dah siap buat lagik tuuuu....Hebat! Hebat Penangan Sambal Siam ni ekkk....Tambah pulak ngadap dgn asben...bertambah2 lah lagi menyinga dan merimau nya. Teringat lagu '..Cinta itu boleh diumpamakan makan sambal belacan..walau pedas hingga mengalir air mata..masih mahu dimakan juga..." Senario kot yg nyanyi duluu...
30.Haniss : Org yg malas mcm krinn pun boleh buat..tambah yg rajin. Haniss rajin kaaann...???
31.kak jie jie : Musim mengepau pulak kot. Biasalah kat FP ni..macam ada penyakit berjangkit. Lepas sorang..sorang yang akan mencuba. Macam2 rupanya ya cara buat sambal belacan ni ye..Boleh buat Journal Sambal Belacan !!! Abih kak jie jie citer satu persatu tuuu...sape baca sure terliur abih !!!
32.Zura : Terbakar elok tak pe..jangan terbakar hangussss !!!
33.Nur : Pakar menggodam resipi ya !! Kalau pasal nak godam tu wokey aje....Apa nak jadik lepas tu kenalah tanggung sendiri !!
34.Ana : Mula tu gelabah lah jugak...Mujur idea datang segera. Kalau dak..mau kakrinn perosok dlm petiais dulu. Next morning baru pikir nak buat apa.. .Ha ah, Pn Aisyah tu sendiri yg bagitau bubuh bawang..Tak malu kan kakrinn, kecek resipi restoran ...
35.ezura : Ni bukan masalah bijak ke tidak ezura...kira dah desperate lah tuu. Kalau lepas bakar tu pau tu jadik keras..heh heh...boleh buat paper weight ler !!! Boleh tukar nama resipi..Paper weight Pau..
36.MamaFaMi : Gara-gara gas abih lah tuuu..Kalau dak, mcm pau biasa aje lah maaa. Kah Kah Kah...jangan dimintak ma, nanti ma betul2 kena que belakang Kak Sinnchan !! So far tak delah kejadian melampau tu kat rumah Rinnn...
37.Emy ezhanerfan : Kat rumah ni kalau nak tau roti atau yg sewaktu dgnnya sedap kena tanya Alya..anak ke3 kakrinn tuu. Dia ni cerewet sikit pasal makan..tp dia suka roti. Kalau dia boleh makan sampai 6 ketul..maka sahlah sedap !!! Kek coklat kakrinn jarang yg kena dgn selera dia walaupun kakak2 n adik2 hentam semacam jer.
38.ummi zufayri : Uuuuuu...sape kah gerangan nya ituuuu ????
39.Roylazim : Akak nak bakar pau jugak ke ????
40.umi-kal : Tak leh kata apa lah auntie kalau dgn sambal belacan dan ulam nie. Pedas mcm mana pun..nak terus makan jugak !! Rinn pun 1st time membakar pau...gara-gara kehabisan gas tgh2 mlm buta !!
41.dOd : Makan jer..tok sah disayang-sayang...
42.wanoridz : Ha Ha Ha..pau versi bakar, gara-gara gas habis !! Cubalah sambal belacan tuu..pedasnya ya amat !!
43.myperiukbelanga : Mujurnya menjadik..kalau jadik keras memang kita buat paper weight laaa jawabnya !! ..Nanti bolehlah kita pos dua tiga ketul kat awak ye !! Pinjam dapur arang..??..Heh Heh...Kang satu taman ni bau pau terbakar !!!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net