Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 31-Jan-2008 10:00 Email | Share | Bookmark
ASAM PEDAS IKAN PATIN DAN STIR FRIED ASPARAGUS & SHITAKE

 
 
 
 
 
 
Masa buat entry Lauk-pauk ala-ala Chinese ari tu ada rinn tersebut pasal ikan Patin. Alangkah sedapnya kalau dapat makan lauk Ikan Patin Masak Tempoyak. Selama ni rinn memang jarang-jarang dapat masak tempoyak sebab tak ada stok tempoyak... . Bila tempoyak tak ada, the next best thing to cook is masak asam pedas.
Kebetulan dah rezeki, masa pi wet groceries kelmarin ada pulak ikan Patin. Rinn pun tak tunggu, belilah seekor yang agak besar jugak. Rinn tahu kalau beli yang kecil mesti tak cukup walaupun Along dan Angah tak ada kat rumah. So, the next day nya rinn pun masaklah Asam Pedas Ikan Patin. Sejak balik dari Banda Acheh beberapa hari lalu, dear hubby rajin pulak balik makan tengah hari..kena pulak hari tu dia tahu yang rinn akan masak ikan Patin..hmmm..bila telepon lepas tengahari tu..siap tanya, Patin ada lagi ke..heh heh heh..???.."Adaaaa.....Jom tengok kat bawah nii...

Lain orang lain cara masak asam pedasnya, tapi yang ini adalah cara rinn sebagaimana yang mak tunjukajar dulu-dulu. Cumanya mak tidak bubuh daun kesom dan bunga kantan. Orang Selangor mana biasa masak pakai daun kesom dan bunga kantan. Tapi bila rinn dah kawin dengan orang utara..dan pernah lihat MIL masak guna daun dan bunga tu..maka rinn pun bubuh. Harum bau masakan tuuu.. MIL lebih suka masak kari daripada masak asam pedas !! Bila dia masak kari ikan sembilang mesti dia bubuh daun kesom.

Asam Pedas Ikan Patin

Bahan-bahan :
Seekor Ikan Patin sederhana besar, dibersihkan dan dipotong 5
Bahan kisar
2 ulas bawang merah
Sebiji bawang besar
3 biji bawang putih
2 inci halia
Cili kering secukup pedas, direndam

2 inci lengkuas, dihiris nipis
1 batang serai, dititik
Sedikit belacan
Daun kesom
Sekuntum bunga kantan
Garam dan gula secukup rasa
3 keping asam gelugur ( Asam jawa pun boleh)
Air secukupnya
Sedikit sos tiram

Cara-cara :
1. Tumiskan bahan kisar, lengkuas, serai dan belacan hingga cili betul2 masak.
2. Tuangkan sedikit air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan patin.
4. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali sebelum mengangkat masakan, masukkan daun kesom
dan bunga kantan. Kacau seketika sebelum diangkat dan dihidang.



Kebetulan juga pada hari yang sama rinn ada beli asparagus tapi taklah dimasak sekali dengan Ikan Patin. Nak kata suka sangat pun tidak tapi kalau ada di hidangan tetap tak tolak. Asparagus ni adalah antara sayur-sayuran yang rendah kalori, tanpa lemak dan tanpa kolesterol, juga sumber yang baik bagi asid folik, potasium dan fiber. Untuk keterangan lanjut boleh rujuk kat sini . Selalunya rinn just stir fry the asparagus or simply grilled with butter and olive oil. Tapi oleh kerana olive oil tak ada maka rinn pun stir fry aje dengan apa yang ada. Tak perlu susah-susah sebab asparagus ni tak boleh dimasak terlalu lama, nanti hilang "crunchiness" nya. Kalau lalu..boleh juga dimakan begitu saja setelah dicelur sedikit.


Rinn masak semudah begini..

STIR FRIED ASPARAGUS & SHITAKE

Bahan-bahan:
Asparagus, dipotong anggaran 4cm panjang.
Shitake, dipotong 4.
Capsicum (lada benggala..merah, kuning & hijau... ), dipotong kasar.
Bawang putih, diketuk
Sedikit butter
1/2 camca lada sulah
1 sudu besar sos tiram
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
1. Cairkan butter dalam pan dan tumiskan bawang putih. Kacau sehingga sedikit layu.
2. Masukkan lada sulah. Kacau seketika.
3. Masukkan shitake dan kacau lagi sehingga agak layu.
4. Masukkan asparagus, gaul rata dan tambah sedikit air.
5. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan capsicum. Gaul rata dan angkat segera.



Oleh kerana hanya tinggal rinn di rumah ini yang makan sayur..maka sepinggan ni kuhabiskan sorang-sorang. Oooppppss..silap-silap, dear hubby ku pulang makan tengah hari lagi hari ini. Saing lauk sayur ini adalah goreng ikan sebelah dan tauhu lembut berkuah daging cincang..Resipi akan menyusul pada entry akan datang.

Sebagai selingan pada hari ini, rinn nak tunjukkan jambangan bunga yang rinn gubah lagi untuk opis dear hubby. Beberapa minggu yang lalu opisnya buat pengubahan susun atur. Jadi, adalah beberapa furniture yang dibuang dan beberapa furniture baru yang masuk. Opis tu tidaklah sebesar mana, tapi perlu juga disusun atur dengan kemas. Oleh kerana tiada penyeri di ruang tamunya, maka rinn dengan seronoknya telah menggubah jambangan ini as a surprise to the whole staff including my dearie hubby.



Sekian untuk kali ini..Maaf terlewat mengapdet heh heh heh....


Quote:
1.NorAlhidayah : Kat rumah tak yah berebut sebab kakrinn sorang aje yg makan sayur mcm rabbit. Yg lelain..jamah sikit-sikit aje..
2.rani : Ha ah dah setahun..tapi sebenarnya masih setahun jagung !!! Masih bnyk kekurangan. Ikan patin tu kalau yg suka ikan sungai..sukalah. Kalau yg tak biasa makan mesti rasa semacam. Hu Hu...kakrinn kalau sayur2 moden ni suka mix mcm2...kalau sayur kampung, goreng2 biasa jer. Gubah munge tu saja suka2...Mai ler jalan-jalan !!!
3.Mr. Bye : Mesti belum makan tuuu... !!!
4.MamaFaMi : Isshh mama ni..masih bnyk lagi benda yg rinn tak pandaiiii...Mama pun apa kurangnya !!! Serba-serbi gak tuuuu ...Ooopppss..jgn lupa, rinn pun ada Fathin jugak....
5.tieyha : Bunga biasa jer tuu...suka ikan patin ekk??
6.jeff : Pada rinn kalau kuah asam pedas tu dah kaw kaw..ikan apa pun ok jer..
7.Kak Rus : Iye lah tuu..rinn pun beli kat econsave laa. Ooopsss..entah2 Kak Rus pun ada kat situ apa time tuu??? Pada rinn ok jer rasa ikan patin tuu. Rinn bila dah kawin dgn org utara ni baru tau masak guna daun kesom & bunga kantan !!
8.Kak Rus : Lepas ni try lah masak dan makan ikan patin..isinya lembut sangat..
9.maklang : Apa daaaa..org terrer masak dan makan mcm maklang pun ada benda gak yg tak makan?? Hmmm..musykil..musykil.. pantang ya?? Jom kita gubah bunga sesama...lapangkan fikiran tgk jambangan bunga..
10.myperiukbelanga : Ooopppss..bila masanya yg kome mengode bunge dari teman???...Alamak, kalo gitu mu kene nengok kot jauh laaa...usah disekodeng anak Pak Agus tuuu...!!!
11.MaDiHa : Isshhh..susah jugak ye jadik MaDiHa..ada yg boleh makan, ada yg tak leh makan..ada yg suka, ada yg tak suka...Jadik rinn senang ekk..hentam aje semua !!! Tolak budu ngan cencalok jer...
12.Ziela : Meh..Meh, join semangkuk..!!
13.nabialishad : Isshhh...tak padan dengan badan tecit, chomei lote tuuuu...boleh tahan kuat makan jugak budak ni ekkk. Meh nak tengok..betoi ka dia buleh abih lima pinggan !!!!
p/s : Thnx for the wish..akan tetap meneruskan perjuangan di medan ini
14.masihjelita : Fuyyooo..tiap2 hari masak asam pedas ke?? Itu sudah kira suka giler..!!! Siap boleh order kat mak lagi tuuu....
15.sofu : Haaa..ada jugak yg reti makan ikan patin ni yaa...masak lemak cili api ke??
16.Nur : Sama arr kita, peminat asam pedas no.1 !!! Ikan patin tu mmg ikan air tawar/sungai..kalau yg tak reti makan mmg kata berbau sikit. ..tapi isi dia cukup lembut !!!
psst : Nak order bunga utk raya China ka??..wakakakakkaa
17.Eryne Jasmine : Oooppsss...ada apa2 ke ni? tak leh makan lebih2 nampaknya tuu..if yes, congrattsss !!! Pasal duit tu tak pe..bila ada kesempatan baru buat..Take care..
18.hanieliza : Mujur kak rumah rinn ramai yg suka asam pedas..Kalau takat rinn n hubby pun tak pe..sebab kami berdua mmg suka sgt asam pedas..esp kalau ikan sembilang or ikan patin tuuu..
Asparagus tu pun not bad. Cuba lah..kat sini asparagus murah kalau di econsave.
19.Lee Lin : Ha ah, MIL kalau masak kari ikan sembilang mesti bubuh daun kesom..mungkin nak hilangkan bau kot. Lepas tu kari dia pun tak pekat..cair jer. Apa pun memang sedap. Dia tumiskan rempah halba campur sekali...Uuuu, mau demo ka??
20.umi-kal : Rinn tak pernah lagi buat asam pedas daging atau ayam. Bunyinya macam menarik jer...Sayur tu mmg irresistible. Bagi rinn sepinggan pun no problem nak habiskan !!!
21.sinnchan : Haa..sorang lagi tak reti makan patin heh heh heh ..takpe takpe nanti bila2 boleh try test tengok, lalu ke tidak !! Pasal daun kesom dlm kari tu.mmg MIL masak gitu tapi so far rinn cuma nampak dia bubuh bila dia masak kari sembilang. Dia tumis sekali dgn rempah halba campur..Sedaplah kak !!
22.zana mamabatrice : Waalaikummussalam, Hmm peminat asam pedas jugak nampaknya. Belacan tu mmg wajib bubuh..rahsia kesedapan asam pedas !!! Asparagus tu not bad jugak..tapi kalau tak biasa makan, mungkin kena cuba dulu.
23.Mohd Azhari Azizan : Kakrinn semua sayur makan..sayur bandar ke sayur kampung ke..hentam aje !! Eh..kat SP econsave, asparagus dia murah tau...entah2 pucuk paku mahal lagi apa??!!
24.mamazieza : Asam pedas kalu tatak muleh mawak itu opis oooooo..nnt bos baru marah sama kita ooooo..Lu mau makan kalu, kita punya rumah mari laaaa...
Tak pe..ku paham kesibukanmu..teruskanlah kerja rajin-rajin ekkk....
25.miss-i :
26.mama collections :
27.Sabrina : Ikan patin memang sedap dimasak tempoyak..tapi sebab kakrinn tak de tempoyak terpaksalah cari alternatif lain. Asam pedas lah yg terdekat. Terimakasih atas ucapan, bunga tu kalau beli siap digubah, boleh tahan jugak mahalnya. Bila beli lose flowers & pasu, lepas tu gubah sendiri murahlah sikit walaupun taklah secantik mana...
28.Muna : Better late than never..Thnx for the wishes...Kita pun selalu miss entry-entry Muna yg vogue tuuu...
29.Noor : Tq atas ucapan..Gubahan bunga biasa-biasa aje...
30.ezura : Lepas ni ezura boleh lah cuba. Ikan patin tu ganti dengan ikan lain pun ok...Yg penting kuah asam pedas tuu yg kena sedap !!!









View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net