Want your
own Fotopage?






 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-Jan-2008 16:43 Email | Share | Bookmark
ROTI GORENG

 
Resipi sarapan pagi yang pantas. Walaupun bergoreng tapi rasanya lebih bagus daripada minyak roti canai di kedai. Yang penting, it's a homemade food !! Apa yang diperlukan?? Jom tengok...

Bahan-bahan:
Beberapa keping roti, dipotong 4
3 senduk tepung gandum
2 biji telur
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak utk menggoreng

Cara-cara :
1. Bancuh tepung dengan semua bahan2 lain kecuali roti.
*Jika suka boleh juga dimasukkan hirisan bawang besar.
2. Kacau hingga sebati.
3. Panaskan minyak utk menggoreng.
4. Celupkan roti ke dalam bancuhan tepung dan goreng seperti biasa hingga kekuningan.
5. Sedap dimakan bersama sos cili.


Tak terbatas untuk sarapan pagi saja sebenarnya, petang-petang kalau tak tau nak minum teh dengan apa, boleh juga dihidangkan roti goreng ni..sebagai pengganti pisang goreng. Adeh..sebut aje pisang goreng..terus teringin, walhal baru beberapa hari lepas menggoreng pisang awak.


Quote:
1.jeff : Kita lari sikit dari kebiasaan..tukar dari french toast kepada roti goreng !!!
2.MamaFaMi : Mak rinn dulu pulak, buat jual kat budak2 sekolah agama..heh heh heh...
3.kak jie jie : Yg salut telur saja tu tak perlu gorengkan..just masak atas frying pan. Mudah tapi bnyk kena pakai telur !!!
4.Hajar : Kekadang kakrinn just celup telur dan goreng tanpa minyak..yg goreng tu sekadar nak tukar selera. Roti ni kan senang nak dipelbagai cara penyediaannya..kita aje yg kena kreatif !!!
5.Ana : Ya betul tuuu...ala-ala pisang goreng tapi rasanya idak lah mcm pisang goreng
6.masihjelita : Ha Ha Ha..kesiannya siti, along pun pandai reject masakan mama dia ekkk...siti buat aje kat dia yg celup telur tuu..untuk siti buat lah lain ikut selera sendiri !!!
7.Lee Lin : Hentam saja...whole meal pun whole meal laaaa....
8.ida isk : Ya ya ya....home made juga jadik pilihan.. Kedai made kalau dah terdesak ok lah....
9.hanieliza : Utk anak2 kita buatlah yg biasa aje..utk kita..sukahati kita lah nak bubuh apa, ye dak !!! Bubuh bawang, cili, daun bawang...hentam sajaaa !!!
p/s : Projek masih dalam pertimbangan..takut tak sempat nak maintain jer !!
10.rani : Haaa...sebelum roti expired cepat-cepat jadikan makanan lain, jgn sampai terbuang, kesian sang roti !!!
11.zanaz : Kalau celup telur..mesti nak pakai banyak telur. Kalau buat roti goreng, telur kurang tapi minyak nak kena banyak lah pulak..heh heh..tepuk dada tanya selera
12.liana : Kalau bubuh sardin or sambal tumis dah tak sempoi laaa..itu versi rajin !!!! Kalau kakrinn, bila ada sardin/sambal tumis..itu akan jadik pencicahnya, sebab tak rajin nak gulung menggulung..cicah aje, kan lebih senang !!!
13.umi-kal : Alaa auntie resipi mudah aje niii..sesapa pun boleh buat, cuma rajin dengan malas aje !!
14. mummy jam : Kalau yg celup telur aje tuu memang rinn letak fresh milk dan seikit garam....
15.MaDiHa : Kalau kakrinn cicah terus dengan sardin tuu..malas nak kapit-kapit !!! heh heh heh..
16.MaMaAina : Kan seronok kalau anak2 rajin request makanan..hmmm, yg ada tuu mak rajin masak tapi tak de org nak makan..last2 buang gitu saja. Lagi membazir kan !!! Celup telur tu kekadang buat jugak...selang selilah dengan roti goreng niii..
17.kamalina : Ni style goreng pisang aimi ooiii...kurang sikit guna telur, tapi minyak menggoreng ler pulak yg banyak !!!
18. Roylazim : Kalau goreng tak guna tepong boleh jugak tapi roti tuu akan jadik lebih rasa telur dan lembut/lembik. Kalau letak tepung..jadik mcm goreng pisang laa...
19.cikinur : Masakan bergoreng biasalah, tak bnyk,,sikit pun mesti serap minyak punya.
p/s : Oiikk..berapa kali mau angkat barang daa..ni nanti bila rumah siap refurbish...nak angkut lagi ya..Adeh, bertambah2 lah sakit belakang tuuuu....
20.mrsjemain : Sesekali kita tukarle ke goreng roti pulak..!!!
21.Noor : Ooohhh..guna tepung kacang kuda yee...Tak pernah beli pun tepung tuuu. Sememangnya sedap ketika hangat-hangat..Kalau panas2 nanti melecur pulak mulut !!!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net