Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 19-Jan-2008 12:52 Email | Share | Bookmark
BUBUR ASYURA

 
Sebenarnya tak de rancangan pun nak masak Bubur Asyura..tapi bila bersembang-sembang dengan Kak Tun Zuraidah thru sms pagi tadi, Kak Tun ada tanya "Tak masak Bubur Asyura ke ?? ".
Hmm.. kebetulan ada tetamu nak datang lepas zuhur..elok jugak rasanya kalau masak Bubur Asyura. Tapi kalau kenkawan tengok Bubur Asyura Rinn ni jangan ler pulak terkejut..sebab kalau kat utara ni selalunya Bubur Asyuranya manis macam kueh kole kacang tu, guna banyak jenis kekacang, jagung, pisang, kismis dan macam2 lagi..Rinn suka jugak tapi belum pernah try buat sendiri. Kalau ada resipi..Insyaallah.
Oleh kerana Rinn ni asalnya daripada bahagian tengah Semenanjung..dan masa kecik2 dah dibiasakan dengan Bubur Asyura yang begini, maka Rinn nak share dengan semua, Bubur Asyura versi emak Rinn. Entah ya entah tidak tapi terbayang-bayang rupanya yang begini. Rinn main agak-agak aje..tak de sukatan tertentu...Cubalah ya!!


BUBUR ASYURA
Sumber : Emak

Bahan-bahan :
Beras
Air secukupnya
Santan
Garam secukup rasa

Topping:
Bawang merah, dicincang halus
Bawang putih, dicincang halus
Halia, dicincang halus
Seri, diketuk
Cili merah, dicincang halus
Udang kering, direndam & ditumbuk halus
Daging Cincang
Udang basah, dipotong kecil
Sos tiram

Bahan tabur :
Tempe, dipotong kecil dan digoreng garing
Ikan bilis, digoreng garing
Daun bawang&saderi, dipotong halus
Bawang goreng
Cili merah, dihiris
*Kacang tanah goreng
*Kentang, dihiris kecil nipis2 dan digoreng


Cara-cara :
1. Masak nasi hingga menjadi bubur tetapi jangan terlalu lembik.
2. Masukkan sedikit santan untuk melemakkan bubur.
3. Perasakan dengan garam.

4. Untuk toppingnya, tumiskan bawang2, serai,cili merah dan halia dengan sedikit minyak.
Tumis hingga agak layu dan naik bau.
5. Masukkan udang kering dan kacau lagi.
6. Masukkan daging cincang dan tumis hingga daging masak.
7. Masukkan udang dan sedikit sos tiram. Perasa dgn sedikit garam.
8. Kacau hingga masak.

9. Tuangkan bubur ke dalam bekas. Ratakan dan boleh lah dibubuh toppingnya.
10. Taburkan tempe, ikan bilis, daunbawang/saderi, cili merah dan bawang goreng secukupnya.
* Boleh ditambah sedap dengan taburan kacang tanah goreng dan kentang goreng.

Kalau makan yang ini, tak payah makan nasi macam biasa pun ok sebab dah cukup syarat..All-In-One Semua ada, nasi, lauk dan sayur. Kira macam makan nasi padprik jugaklah, nasi plus lauk All-In-One !!!
Dah rezeki EJ agaknya. EJ datang rumah untuk ambil barang-barangnya. Maka hari ini dapatlah EJ merasa Bubur Asyura Rinn..Kebetulan kena pulak dengan seleranya. Makan EJ makan.... . Tiba-tiba teringin pulak nak makan Bubur Asyura Utara..ada sape-sape nak tolong buatkan. Kalau tak, nampaknya kena cari resipi dan buat sendiri...


Quote:
1.ed : Kalau tak ade nampaknya kena masak sendiri lah tuu....
2.Nur : Terimakasih aje lah. Kalau kena dengan selera mmg sedap. Pada Kakrinn makan yg ini lebih kenyang daripada bubur asyura yg manis tu. Weeiii...tak yah lah angkat-angkat, memang naya kalau kita duorang tergolek macam nangka busuk !!!
3.boxhousestudio : Heh Heh Heh..terimakasih jugaklah pada KakTun bagi idea nak masak ape untuk tetamu..bila KakTun tanya tuu terus terbayang Bubur Syura mak Iye lah KakTun, kalau dekat dah lama rinn hulur dua tiga mangkuk kat KakTun. Dah jauh ni ..nampak gaya nya kenalah KakTun rajin-rajinkan diri nak mencubanya ya...
4.MamFaMi : Yes, ni rasanya kena dengan selera mama. Sambil makan2..gosip2..gelak2..ishh alangkah seronoknya !!! Alaa mama...kan bekas tu dulu jadik bualan seketika. Rinn dgn Lee Lin dok usha kat FP Puan Muna kita tuuu..Last2 rinn jumpa kat Giant, abih pakat2 pi cari kat Giant !!!
5.jeff : Blurrrpppp...mesti kenyang tuuu !!!
6.rani : Ok, no problem. Tuesday baru courier yg kakrinn guna selalu tu beroperasi, So Tue lah kakrinn pos ya. Bubur tu mmg cukup syarat..All in... . Kat SP mana ada IKEA... Beli kat Giant jer..RM14.90..murah kan !!! Ramai yg dah mencari nya..dan dah beli poooonnnn...
7.mamasya : Boleh letak apa2 yg kita suka. Ikut kreativiti dan citarasa masing2 lah. Tu tak ada stok kacang tanah & kentang..kalau letak tu lagi bertimbun2 toppingnya !!! Makan semua org pandai Sya oooii...tapi yg ini mudah banget !!!
8.masriyah : Ha ah, itu mesti versi yg manis..kat utara pun sama. Kakrinn punya ni versi org tengah Semenanjung !!!
9.cikinur : Ikut selera masing-masing lah. Ada yg suka manis ada yg suka savoury. Yg manis tu mmg mcm kueh kole kacang tapi kakrinn tak pernah try buat sendiri lagi. Oiikkk...pindah rumah?? Angkat barang jgn sampai sakit pinggang ye !!!!
10.mrsjemain : Dok terbayang..macam mana agaknya rupa bubur asyura di Sarawak?? Jenis sweet ke..sovoury ?? Resipi boleh saja....sila lah cuba
11.unnamed : Nak bubur ya???
12.Sabrina : Bubur yg manis tu kalau tak berapa manis sebenarnya pun sedap jugak. Cuma tak boleh makan banyak..heh heh heh..Kalau yg jenis begini..laju jer...
13.mummy jam : Iye lah mummy, kebanyakannya memang suka yg style begini..
14.maklang : Sila..sila..boleh cuba, tak yah tunggu 10 Muharram tahun depan..
15.liana : Heh Heh Heh..kalau boleh memang nak saratkan lagi tu..Itu pun tak dapat nak bubuh kacang tanah goreng dan kentang goreng..Kalau idak, mau melimpah-limpah !!!
Brg2 tempahan tu masih dlm proses. Yg dah selamat pun sampai bnyk jugak. Insyallah kalau ada yg extra kakrinn bagitau nanti...
16.ayuwajah :
17.chendana ayu : Ooopppsss...ada org dalam??? Omedetou!! Omedetou!! Made in Japan ekkk ..
p/s : Pasal brg2 tu, no hal...asal kenkawan & adik2 semua gembira, kakrinn pun dah cukup seronok !!
18.Roylazim : Huk Huk..mak rinn jauh nak mintak buatkan bubur..Buat sendiri lah ya. Mak akak pun buat yg style gini ekk...Yes, tahun depan timbunkan tempe bnyk2 !!!!
19.Haniss : Bubur asyura versi tengah & selatan mmg mcm ni agaknya. Kalau utara dan pantai timur..style yg manis tuu kot... ..Tapi kakrinn dua-dua pun belasah aje kalau dapat !!!
Rani : Thnx rani, kakrinn take note on the ref no.
20.Lee Lin : Kalau ikut2kan memang mcm memang rasanya mcm bubur lambuk/lemak..tapi bubur nasi yg kat bawah dia tu dibuat keras sikit biar boleh di scoop dengan lauk-pauknya. Nampak macam talam lauk pun ada kan?? Hentam sajalah Lin oooiiiii....Oooppss, nak kena delete details tuuu.dangerous ooooooo!! Meh lekas bank-in duit..nanti kakrinn hantar resipi yg sedap2..pas tu Lin try buat sendiri wakakakakakaka...
21.Bonda RaqynRafiqin : OOooooohhh..eksyen ya diaaa...Kesyian laaa kat kenkawan yg lain. EJ dah dua kali mai menjamu diri kat rumah kakrinnn..yg lelain terpaksa jamu mata di alam maya aje tau !!!. Alaaahh ej ni, senang banget benda tuuu...sama buat kek pun ej boleh masak bubur, tak yah tunggu kakrinn masakkan utk ej. Nak merap lah tu ya?? Kalau mama tau ni..sure dia jeles! Tapi dua hari sebelum tu dia mai lunch heh heh heh...pekena sup daging !!!
**Tak membesar pooonnn..makin montel adalaaaaa....
22.unnamed : Hmmm..betul tuuu, nak buat pun senang.
23.afairus : Jangan air liur meleleh-leleh..sudaaaah lah !!!
P/s : Boleh PM kakrinn tak ?? Rasanya ari tu afairus ada kirim barang.
24.zanaz : Haaa..dah tengok pun bubur asyura yg manis..lenkali boleh cuba yg zana masak tuuu...
25.MaDiHa : Bubur lambuk pun sedap jugak tapi yg itu ayam/daging/sayuran nya di masukkan terus dalam bubur. Bubur asyura ni..kita tenggekkan lauk kat atas bubur tu sebab tu kena buat bubur tu jgn terlalu lembik supaya boleh di scoop bila kita nak makan nanti..






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net