Want your
own Fotopage?








 


By: Naz Rinn Chan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 11-Jan-2008 20:19 Email | Share | Bookmark
RENDANG SOTONG SUMBAT TELUR

 
 
 
Rinn selalunya nampak resipi sotong ni disumbat dengan pulut. Belum pernah cuba masak..apatah lagi cuba memakannya. Pernah meneliti resipinya dan pernah bertanya akan rasanya..tapi impression yg rinn dapat..hmmm..sotong berperisa agak manis.. Macamana tuuu..?? Hari ni rinn tak de lah nak masak sotong sumbat pulut tapi pernah sekali dulu ternampak Jeni Resipi.Net tu masak sotong sumbat tapi disumbat dengan telur. Ahakkksss...yg ini mungkin boleh diterima sebab pedas.
Rinn tidaklah nak masak ikut resipi Jeni sebab kalau tidak silap Jeni masak ala-ala kari...Tetapi oleh kerana Rinn telah ter"inspired" by her recipe, rinn cuba buat sesuatu yg lebihkurang sama tapi ada sikit kelainan sebab rinn tak guna kari...dan rinn menamakannya Rendang Sotong Sumbat Telur. Apa-apa pun terimakasih pada Jeni yg telah lama tak munculkan diri akibat sibuk diperantauan... Salam 2008 & Salam Maal Hijrah buatnya sekeluarga.

RENDANG SOTONG SUMBAT TELUR
Bahan-bahan:
10 ekor sotong basah sederhana besar
1/2 cawan santan
Kerisik
Secubit asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Daun limau purut
Daun kunyit

Bahan2 kisar :
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
5 biji bawang putih
2 inci halia
5 batang serai
Lengkuas
1 inci kunyit hidup
Cili kering secukup pedas

Inti Sumbat:
2 biji telur
Sedikit bawang besar cincang
1/2 camca teh lada sulah
Sedikit garam
* Masak seperti "scrambled eggs" tapi jgn terlalu hancur. Biar berketul2 supaya mudah
untuk disumbat ke dalam perut sotong.

Cara-cara :
1. Bersihkan sotong dan keluarkan semua isi perutnya. Direbus sekadar untuk mengentalkan
kulitnya. Sumbat dengan inti telur. Pasangkan kepala sotong dan cucuk dgn lidi cocktail
utk menyematkan kepala sotong. Ketepikan.
2. Tumiskan semua bahan kisar hingga betul2 masak dan naik minyak.
3. Masukkan gula dan tumis lagi hingga tumisan pekat dan berkilat.
4. Masukkan asam jawa dan garam secukup rasa.
5. Masukkan santan pekat. Kacau sehingga santan sebati dengan tumisan.
6. Bila tumisan hampir kering masukkan kerisik. Kacau seketika.
7. Masukkan sotong dan kacau rata.
8. Masukkan daun limau purut yg telah dicarik2 dan daun kunyit. Kacau seketika dan angkat.

Gravynya rasa macam rendang daging atau ayam tapi oleh kerana bahan utama telah diganti dengan sotong maka rasanya seperti rendang sotong . Sedap dimakan dengan nasi putih bertemankan sayur jelatah dan tempe goreng. Cara buat memang agak renyah tapi just for the sake of trying, no harm cooking it. Asalkan pedas..ok saja pada rinn. Lepas ni rasa tak buat dah. Renyah dan makan masa nak siapkan..tak sesuai untuk mereka yg sentiasa tak cukup masa dan sentiasa kena kejar dengan masa. Anak-anak lebih suka sambal tumis sotong yang biasa tuuu...
Oleh kerana nak tunjuk jugak Sotong Sumbat Berempah Jeni, sebentar tadi ni gi ghosek-ghosek blog Jeni..seb baik jumpa resipinya. Boleh check di sini ya puan-puan dan cik-cik sekelian. Oooohh resipi Chef Puan Norzailina Nordin rupanya.....


Quote:
1.Muna : Ya Ya..asal podas musti ngam dgn nasi lomak !!!
Kebetulan hari cukup bercahaya..mood cukup baik..Itulah hasilnya terung panjang tuu..
2.masriyah : Salam 2008 & Salam maal hijrah buat Masriyah sekeluarga ju
Tak de lah resipi baru..sekadar mix and match dengan resipi2 dan bahan2 yg ada...
3.MamaFaMi : Kreatif di dalam import & export recipes heh heh heh.. ..Tak de kreatif mananya maa.. Sotong Sumbat mulut semua org terrer...termasuk rinn !!!
4.rani : Hi rani.. Bahan2 rendang..rasa pun rendang..cuma bahan utama dah jadik sotong !!! Waaahhh...dah cuba bubur gandum ekkk..bagus! bagus!
5.zakiah z : Ayoyo...terima menantu?? Awal sangat lah lagiiiiii...Masak utk makan hari biasa jer tuuu... . Salam 2008 & Salam Maal Hijrah buat zakiah juga...
6.kamalina : Yg jadik suka alter resipi tu sebab kekadang tak cukup bahan..bila terlebih bahan kekadang tu malas ler pulak...Macam-macam ye!!! Jgn ditelan monitor screen tu dah lah ye..kot lah terlebih geram nengok sotong tuuu...
7.ida isk : Lepas ni tak buat dah kot..mmg renyah nak buat pun nak sumbat-sumbat tuuu. Tauhu sumbat gak sonang ehhh....
8.wan : Sedap jugaklah sebab dimasak rendang. Boring jugak sebab anak2 selalunya cuma suka sambal tumis sotong. Oooo..Wan pun SP jugak ke??...
9.umi-kal : InsyaAllah kalau kena dgn selera..sedaplah ia.
10.mamaella : Telur yg disumbat tu terasa mcm telur sotong pulak. Puas makan sebab sotong tu dah jadik gemuk..sotong kekenyangan...wakakakka..
11.mummy jam : Once in a while..boleh lah buat masakan yg renyah. Kalau selalu..hmmmm
12.kak rus : Biasa lah kak rus..tukar-tukar lauk antara ayam, ikan, daging, sotong, udang, kerang..etc..Cuma ketam aje yg jarang-jarang masak.
13.mamasya : Tak de lah resipi baru puunnn. Sekadar mix & match resipi-resipi sedia ada..
14.cikinur : Tu lah pasal..tapi kalau org dah biasa makan mesti tekak diorang dah biasa. Uuuu...sumbat isi ketam ekkk...idea yg bagus. Kot lah nanti kakrinn termencubanya..kasi halal ya !!!
15.auntie fliffy : Waalaikummusalam fliffy...
Heh Heh Heh..majalah masakan?? Malu jer lah....tak hebat mana pun !!! Sekadar nak suka-suka isi masa yg ada. Hari2 memang kena masaklah..sebab dah dok rumah !! Kalau kerja..jawabnya always masak di kedai ler !!! Salam 2008 & Salam Maal Hijrah buat fliffy.
16.liana : Hmmm sotong sumbat telur goreng ya..Hmm, kakrinn ni fobia sikit nak goreng sotong..sebab dulu selalu kena recik minyak panas tiap kali buat tempura..Rasanya sebab sotong tu tak dilap kering2..masih ada air..tu yg meletup-letup tuu !! Kakrinn dah balas PM liana..tak terima ka??
17.Akla(Marketing LTLPhoto) : Waalaikummussalam..Semoga terus maju jaya !!!
18.kak rus : Apa-apa pun..masakan style kampung jugak yg paling best. Resipi nya kekadang simple aje..tapi sebab ada ulam-ulaman, sambal belacan, ikan masin, sambal macang, budu, cencaluk, kerabu dan sume2 yg kekampungan tu...maka masakan moden akan tewas !!! Masakan modern pun sedap jugak..tapi kalau selalu pun cepat muak...
19.sofeayusuf :
20.jeff : Sebab sotong tu tak de telur lah..maka saya sumbat dgn telur ayam !!! Sumbat sampai sendat lagiiii.....
21.MaDiHa : Haaa..kan kakrinn dah kata. Kalauorg yg biasa makan ketupat sotong sure akan kata sedap. Serupalah macam tempe..tak semua org boleh/suka makan ye dak ??!! Tapi kalau ada peluang teringin jugak nak rasa..Bagi rasa dulu, kalau boleh diterima oleh tekak barulah kakrinn akan cuba masak. Ada sesiapa yg boleh tolong masakkan??? ..Nak cari di restoran2 or warung2 makan..hmmm rasanya tak ada..
22.MaDiHa : Ayam madu tuuuu..hmmmm resipi sejagat !!! Sape2 pun suka...
23.Lee Lin : Belasah jer..kalau gatal pi sensei cari ubat gatal !!!
24.Ana : Heh Heh..sumbat sampai sendat perut sotong !!!
25.Zura :
26.Emy-mama Fahim : Laaa org Kelate pun belum try ekk... Rendang ni kakrinn buat pedas..So, mmg sedaplah kalau dpt makan dgn nasi lemak !!!
27.zanaz : Kakrinn kerapnya buat sambal tumis sotong jerr....Yg ni aje terlebih kreatif lah kononnya, siap sumbat-sumbat lagiii... Tapi rasany lambat pulak lah nak repeat..or mungkin takkan menyumbat lagi agaknya..
28.maklang : Uuuuu..sumbat kentang pulak ya. Macam-macam lah maklang ni..Makngah rinn selalunya buat sambal tumis jer..itu yg laku pun !!! Setuju sangat....
29.envy ayes : album apa ya???
30.liana : Alhamdulillah. Tu lah pasal...kalau liana dapat cari org ajar personally lagik senang. Pakai ayat2 ni selalunya konpius..!!! Silalah link..tak sabar2 kakrinn nak tengok..liana potong riben pembukaan rasmi Fp liana..
31.MaMaAina : Sesekali tiba rajin..masaklah kita ni pun. Yg masak hari2 tuu resipi biasa aje. Memanglah..kalau hari2 nak masak sedap..susah jugak nak pikir resipi. Tapi selalunya sesatu family tu mesti ada masakan favourite..So, dok ulang yg itu lah..sebab tak jemu. Selamat mencuba resipi2 lagi..Seronok ya anak2 suka makan..Tak sia-sia masak walaupun masak yg simple jer..
32.nic : Sila..Sila..boleh dicuba try test !!!
33.wiz : Sowi la beb..I made you go to Tesco just becoz of the squids !! Can't wait to see those stuffed Squids on ur page pulak !!! Just don't put them on ur cakes, wokey !!!...
34.Daalia : Sotong masak pedas2 canggini or sambal tumis biasa mmg feveret anak2. Mak dia ni lah nak kena pelbagai masakan, kalau dak..anak2 tak nak makan nasi esp my 3rd doter tuu. Alaa daalia..makan sotong sesekali tak affect lah ur waostline !!! Sorry lah beb, I terlambat pi check your FP anyway, thnx for the thoughts !!!
35.Haniss : Sebab beli sotong tak de telur dlm perut nya, maka kita sumbat lah dgn telur ayam !!!
36.Daalia : Kalau anak2 I nak feel snow, I bawak pi peti ais..suruh diorang pegang tempeut sejuk beku tuu..kalau tahan, then baru boleh pi tempat yg ada snow. Diorang tak tau betapa siksanya hidup di tempat bersalji ni..Sekejap boleh lah tapi kalau berminggu, berbulan...fuh! Boleh beku seluruh anggota !!!
37.Eryne Jasmine : Sotong masak hitam tu pernah tgk kat magazine and TV. Chef tu ada kata dakwat hitam tu bagus utk kesihatan tapi kakrinn dah lupa apa khasiatnya. Kakrinn belum pernah le lagi masak hitam ni...
38.kakmOn : Salam Hijrah buat kesekian kalinya kakmOn Anak2 mmg suka kalau sotong di masak pedas mcm ni. Kalau rinn, sebenarnya lebih suka kalau ditumis ala-ala Thai...Suka sgt dengan bau daun ketumbar yg dicampur dlm masakn tuuu...
39.Acik Badariah : Kalau lapar..makan kat sini tak kenyang. Cuma boleh jamu mata jer dek oiiii.....
40.nabialishad : Meh lah singgah bla-bila pun. Malu bertanya sesat jalan..malu nak mintak makan..lapar. Dan yg paling teruk kempunaaaaaan lah nanti !!
41.ibufarhanz : Nak mai kalau kena calling..calling dulu..kot kakrinn pi merayau-rayau heh heh heh..Minumair bujanglaaaa....
42. jeni : Jeni ni kalau rinn tak publish resipi dia..tak der nyer dia nak mai jenguk !! Heh Heh...macam ni nak kena selak buku resipi jeni selalu lah...












View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net